SkyscraperCity Forum banner

Инфраструктурни обещания

27497 Views 170 Replies 25 Participants Last post by  vesel.g
След консултация с модераторите отварям нова тема за обещанията на АПИ, НКЖИ, ресорните министерства, в която да следим за изпълнението им.

Инж. Атанасов: През 2018 г. АПИ ще стартира търгове за строителство за над 3,5 млрд. лв.
27.02.2018 17:45

През 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще стартира тръжни процедури за строителство за над 3,5 млрд. лв., съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов на XIII-та Годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2018 – кохезия и свързаност“.

Със средства от фондовете на ЕС ще се финасира изграждането на участъка от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Всички останали проекти ще бъдат реализирани с национално финансиранe и затова е важно колкото се може по-бързо да заработи тол системата, която ще осигури средства за развитието и модернизирането на пътната мрежа, заяви инж. Атанасов.

Най-голямата поръчка, която предстои да стартира тази година е за изграждането на лот 3.2 от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Индикативната й стойност е над 830 млн. лв. Построяването на пътя през дефилето е национална кауза и в следващите месеци ще стартираме обществените поръчки за избор на строители и надзор за отсечката между Крупник и Кресна. Целта ни е през следващата година да започнат строителните работи и да не загубим и евро от осигуреното финансиране от ЕС, подчерта председателят на АПИ. Той съобщи, че напредва строителството на лот 3.3 между Кресна и Сандански и се очаква до края на годината обектът да бъде готов, което е с около 6 месеца предсрочно. Работата в участъка от Благоевград до Крупник също се изпълнява в график.

Другият важен проект е доизграждането на АМ „Хемус“. Поели сме ангажимент до 2025 г. автомагистралата да бъде готова, защото строителството и на „Хемус“, и на АМ „Русе - Велико Търново“, и на Видин - Ботевград ще даде сериозен тласък в развитието на Северна България, заяви инж. Атанасов. През т. г. ще стартират търгове за изграждането на 6 участъка от АМ „Хемус“ и ще започне строителството на отсечките Ябланица - Боаза и Белокопитово - Буховци /общо 26 км/. За тях има избрани изпълнители и подписани договори.

За три участъка, с обща дължина 50 км, за които м. г. беше възложено проектиране, тази година е предвидено да стартират процедурите за строителство и надзор. Това са отсечките Боаза – пътен възел „Дерманци“, п. в. „Дерманци“ - п. в. „Каленик“ и от „Каленик“ до пресичането с пътя Плевен - Ловеч. Индикативната стойност за строителството на трите участъка е 457 млн. лв. без ДДС. Другите три участъка от АМ „Хемус“ ще бъдат възложени на инженеринг. Това са отсечките от път II-35 Плевен - Ловеч до пресичането с път III-301 Александрово - Летница, от път III-301 до пресичането с път III-303 Бутово – Павликени и от път III-303 до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново. Общата дължина на тези отсечки е 85 км. Индикативната стойност на търговете е 700 млн. лв.

Тази година ще стартират и обществените поръчки на инженеринг за АМ „Русе - Велико Търново“, в участъка от Русе до обхода на Бяла и обходният път на Бяла. Това са 75 км от общо 133 км от дължината на автомагистралата, каза инж. Атанасов. Индикативната стойност на поръчките е близо 550 млн. лв.

Друг ключов проект е Видин – Ботевград, тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост II ще се осигури бърза и удобна връзка с автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. Трасето е с дължина 167 км и тази година ще стартират тръжните процедури за строителство и надзор на 85 км от направлението. Ще започнем от най-сложните участъци Мездра – Ботевград /33 км/ и Видин – Ружинци /52 км/. Общата индикативна стойност на търговете за двете отсечки, които ще са с магистрален габарит, е 760 млн. лв. Проектът ще бъде изпълнен със средства от републиканския бюджет. Работим и по подготовката на останалите отсечки от направлението Видин - Ботевград и целта е през следващата година да открием тръжните процедури и за тях, заяви инж. Атанасов. Той съобщи, че стартира и прединвестиционно проучване за тунел под „Петрохан“, с който ще се осигури най-къса връзка на Северозападна България със столицата.
АПИ
1 - 4 of 4 Posts
Подозирам, че при наличието на тази тема, доста други може да ги изоставим... Дано не съм прав. Но и на мене ми се струва, че залагат твърде много на тая система за таксуване.
Много ме кефи как обаче разни хора дето са емигрирали преди години и разни дето са виждали панелен блок на картинка са супер убедени колко е зле всичко. Щранговете на доста места са сменени, както са ремонтирани и покриви, правени са и други ремонти. Да, не е така, както трябва, но определено не всичко е изоставено и да чака държавата. На пишман-майстора само да му кажа като си смята изолацията на терасата, да си сметне и тази на покрива, и техническото обследване, и проектирането, ама не като седне на маса с майсторите и - ей тука ще ни трябва толкова материал, а от истински проектанти, според действащото законодателство.
Ясно е, че има завишен марж и от тия 2 млрд. лв. за саниране доста отидоха в трейс и дъщерните им образувания из страната. Ясно е също така, че на някои места работниците бяха калпави и мързеливи и при липса на контрол - нещата не се получиха правилно. Но генерално програмата изпълнява целите си, които са малко по-големи от това да налепим едноцветна изолация по фасадите на блоковете.
Разбира се, че си давам сметка. Мисълта ми винаги е била, че не трябва двете да се противопоставят. Парите за саниране не са взети от тези за магистрали. Както и оная дебелата като обясняваше, че нямало пари за ремонт на Русе-Бяла, щото трябвало да платим за Белене - ми не, те парите никога не са били предназначени за това. И в този смисъл простото критикуване на програмата за енергийна ефективност и изсмукването от пръстите на всякакви абсурдни аргументи, само и само да се докаже, колко по-добре би било парите да бяха отишли за магистрали, ми се вижда глупаво. Защото и от двете има нужда.
Това вече сме го дъвкали 200 пъти, но айде пак. Програмата за енерийна ефективност включва не само лепене на изолация, а ремонт на покриви, техническо обследване и паспортизация. Обследването дава гаранция, че опасни сгради няма да се правят, а ще се търси решение. Щото утре като падне блокът не дай Боже или като стане негоден за живеене, няма да има частна инициатива, а държавата ще извади пари и ще настани всички засегнати във временни жилища - тука имаме превенция - нещо, което толкова рядко се случва у нас.
Паспортизацията дава гаарнция, че оттук-нататък ще се следи за ремонтите и промените по сградата. Би следвало вече да няма оправдания, че общината не знае какво е правено, и че едва ли не, ако влязат у вас с документацията която имат, ще се наложи да ти разбият плочките в банята и да върнат мозайкта. Това гарантира, че малоумията от прехода няма да продължават вечно.
Ремонтът на фасадите има освен енергийните си аспекти, и чисто естетически такива. Градската среда се подобрява. И трябва да си тъп, за да отречеш, че санираните блокове изглеждат по-добре, по-приветливи и по-поддържани от останалите. Това засилва, ако искате, дори усещането за просперитет. Защото като вървиш из квартала не изглежда като ромска махала с малко по-добри улици.
Можеше ли да не се прави със 100% държавни пари? Ами да, но преди 20 години. Сега вече ми се вижда късно. Защото наистина има блокове, където живеят доста пенионери, доста жилища са празни и е сложна координацията. И като толкова ми давате примери от други страни - някой да каже как са направили в Чехия, в ГДР или в Испания или където и да е 160 собственици да се съберат и да дадат едновременно значителна сума пари за ремонт на целия блок.
И последно - тия пари са малко или повече форма на компенсация. Държавата през годините, ако беше давала достатъчно на работниците населяващи блоковете, ако беше давала достатъчно за силни и независими контролни органи, сега нямаше да сме на тоя хал. Но държавата не е давала необходимото като заплати, социални плащания, пенсии и сега се налага да компенсира.
1 - 4 of 4 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top