SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 27 Posts

· Bulgaria
Joined
·
11,993 Posts
Discussion Starter · #1 ·
След консултация с модераторите отварям нова тема за обещанията на АПИ, НКЖИ, ресорните министерства, в която да следим за изпълнението им.

Инж. Атанасов: През 2018 г. АПИ ще стартира търгове за строителство за над 3,5 млрд. лв.
27.02.2018 17:45

През 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще стартира тръжни процедури за строителство за над 3,5 млрд. лв., съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов на XIII-та Годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2018 – кохезия и свързаност“.

Със средства от фондовете на ЕС ще се финасира изграждането на участъка от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Всички останали проекти ще бъдат реализирани с национално финансиранe и затова е важно колкото се може по-бързо да заработи тол системата, която ще осигури средства за развитието и модернизирането на пътната мрежа, заяви инж. Атанасов.

Най-голямата поръчка, която предстои да стартира тази година е за изграждането на лот 3.2 от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Индикативната й стойност е над 830 млн. лв. Построяването на пътя през дефилето е национална кауза и в следващите месеци ще стартираме обществените поръчки за избор на строители и надзор за отсечката между Крупник и Кресна. Целта ни е през следващата година да започнат строителните работи и да не загубим и евро от осигуреното финансиране от ЕС, подчерта председателят на АПИ. Той съобщи, че напредва строителството на лот 3.3 между Кресна и Сандански и се очаква до края на годината обектът да бъде готов, което е с около 6 месеца предсрочно. Работата в участъка от Благоевград до Крупник също се изпълнява в график.

Другият важен проект е доизграждането на АМ „Хемус“. Поели сме ангажимент до 2025 г. автомагистралата да бъде готова, защото строителството и на „Хемус“, и на АМ „Русе - Велико Търново“, и на Видин - Ботевград ще даде сериозен тласък в развитието на Северна България, заяви инж. Атанасов. През т. г. ще стартират търгове за изграждането на 6 участъка от АМ „Хемус“ и ще започне строителството на отсечките Ябланица - Боаза и Белокопитово - Буховци /общо 26 км/. За тях има избрани изпълнители и подписани договори.

За три участъка, с обща дължина 50 км, за които м. г. беше възложено проектиране, тази година е предвидено да стартират процедурите за строителство и надзор. Това са отсечките Боаза – пътен възел „Дерманци“, п. в. „Дерманци“ - п. в. „Каленик“ и от „Каленик“ до пресичането с пътя Плевен - Ловеч. Индикативната стойност за строителството на трите участъка е 457 млн. лв. без ДДС. Другите три участъка от АМ „Хемус“ ще бъдат възложени на инженеринг. Това са отсечките от път II-35 Плевен - Ловеч до пресичането с път III-301 Александрово - Летница, от път III-301 до пресичането с път III-303 Бутово – Павликени и от път III-303 до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново. Общата дължина на тези отсечки е 85 км. Индикативната стойност на търговете е 700 млн. лв.

Тази година ще стартират и обществените поръчки на инженеринг за АМ „Русе - Велико Търново“, в участъка от Русе до обхода на Бяла и обходният път на Бяла. Това са 75 км от общо 133 км от дължината на автомагистралата, каза инж. Атанасов. Индикативната стойност на поръчките е близо 550 млн. лв.

Друг ключов проект е Видин – Ботевград, тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост II ще се осигури бърза и удобна връзка с автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. Трасето е с дължина 167 км и тази година ще стартират тръжните процедури за строителство и надзор на 85 км от направлението. Ще започнем от най-сложните участъци Мездра – Ботевград /33 км/ и Видин – Ружинци /52 км/. Общата индикативна стойност на търговете за двете отсечки, които ще са с магистрален габарит, е 760 млн. лв. Проектът ще бъде изпълнен със средства от републиканския бюджет. Работим и по подготовката на останалите отсечки от направлението Видин - Ботевград и целта е през следващата година да открием тръжните процедури и за тях, заяви инж. Атанасов. Той съобщи, че стартира и прединвестиционно проучване за тунел под „Петрохан“, с който ще се осигури най-къса връзка на Северозападна България със столицата.
АПИ
 

· Bulgaria
Joined
·
11,993 Posts
Discussion Starter · #8 ·
До декември 2021 г. ще е готов пътят Видин – Ботевград, ще струва 1,6 млрд. лв.
07.03.2018 13:11

Пътят Видин-Ботевград ще бъде завършен до декември 2021 година, а най-тежките участъци ще са готови до края на 2020 година. Тези срокове бяха записани в решение на оперативно заседание на Министерския съвет днес, което е продължение на управленската програма за мандата 2017-2021. На правителственото заседание присъстваха областните управители на Видин Албена Георгиева, на Враца Малина Николова и на Монтана Росен Белчев, както и представители на протестиращите граждани от Видин.

За реализацията на проекта е съставен конкретен времеви график с ясни и последователни стъпки, които да се изпълняват, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той посочи, че с изграждането на модерна пътна инфраструктура по направлението Видин – София ще се осигури още скоростно и комфортно придвижване на трафика от Дунав мост 2 към вътрешността на страната и към Егейско море по направлението на европейски транспортен коридор № 4.

За изграждането на пътя Видин – Ботевград е предвидена реализация на 6 участъка:

Етап 1 „Видин – Димово” – с дължина 35,7 км.

Етап 2 „Димово – Бела – Ружинци” – с дължина 22,3 км.

Етап 3 „Ружинци – Монтана” – с дължина 40,3 км.

Етап 4 „Монтана – Враца” – с дължина 28,7 км.

Етап 5 „Враца – Мездра” – с дължина 9 км – рехабилитация.

Етап 6 „Мездра – Ботевград” – с дължина 33 км.

Изграждането им ще бъде разделено на няколко проекта, при подготовката на които се спазват всички законови и подзаконови нормативни актове и регламентираните процедури. До 10 дни ще обявим обществените поръчки за най-тежките участъци. Тях ще завършим до края на 2020 г., информира министър Нанков. Той съобщи, че общата стойност на проекта е 1,6 млрд. лв., които ще бъдат осигурени от бъдещи постъпления от тол такси и електронни винетки.

Николай Нанков съобщи още, че е планирано проектното трасе на скоростния път да бъде разположено извън населените места по направлението и ще изведе транспортното движение от моста над р. Дунав при гр. Видин към гр. София. Част от трасето до Монтана е планирано да бъде с габарити на магистрала – с по две платна за движение и аварийна лента. В тежкия участък от Мездра до Ботевград ще бъде изграден скоростен път с по две ленти за движение във всяка посока, посочи регионалният министър.

Министерският съвет прие и решение за подкрепа реализацията на проект за тунел под прохода „Петрохан“, който ще бъде подготвен за концесия. Предвижда се още през месец май тази година Агенция „Пътна инфраструктура“ да проведе процедура за избор на изпълнител на прединвестиционно проучване за тунелно преминаване през прохода. „За Петрохан сме се разбрали – държавата го подготвя за концесия. Ще предлагаме проекта на инвеститори, които идват в България“, каза министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че в момента средства от бюджета не могат да бъдат обещани, но може да се подготвят всички процедури, да е готов за концесиониране и да се направи опит за публично-частно партньорство. „Коридор № 4 е изключително важен, защото прави смисъл и на магистрала „Струма“, връзвайки топлото море, осигурява връзка от Солун през София, Видин, към Братислава и Будапеща“, добави премиерът. И отбеляза, че от забавянето на въвеждането на тол система заради обжалвания дневните загуби са от 1,5 млн.лв. „Сметнете по 1,5 млн. лв. на ден ако даваме един ден на Видин, един ден на Монтана и един ден на Враца“, добави премиерът. Вицепремиерът Валери Симеонов, както и министър Нанков отбелязаха, че двата проекта са заложени в програмата на коалиционното правителство и ще бъдат изпълнени в сроковете.

Росица Кирова, представител на протестиращите от Видин, благодари на премиера за това, че е направил необходимото двете решения да станат факт. Тя заяви, че изричното решение на Министерския съвет означава, че правителството има волята да изгради пътя при спазване на сроковете и заложените етапи и параметри. Това ще даде възможност за развитие на регионите и за безопасно и сигурно пътуване за всички, които живеят в този край на България, допълни г-жа Кирова.

Областният управител на Враца Малина Николова също благодари за приетите решения.
АПИ
 

· Bulgaria
Joined
·
11,993 Posts
Discussion Starter · #18 ·
След въвеждане на тол-системата държавата ще може да ремонтира три-четири пъти повече пътища, като за до седем години могат да се обновят основно всички шосета в лошо състояние. Мнението е на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той уточни, че в момента в лошо състояние са около 8000 километра републикански пътища, но при сегашните финансови възможности пълна рехабилитация се прави на до 450 км на година. Нанков каза още, че за основен ремонт са и 12 хиляди километра общински шосета.

Министърът обясни, че със спиране на снеговалежа от началото на следващата седмица започва изкърпването на отворилите се през зимата дупки. Николай Нанков допълни, че краткосрочните ремонти не са решение и от започването на мандата на третия кабинет "Борисов" се търси системно решение. Според него то вече е намерено и от следващата година ще се видят и резултатите.

Николай Нанков поясни, че освен средства от тол системата и бюджета, пари за основни пътни ремонти ще се търсят и от нов фонд за пътна безопасност, който се създава в ЕС. През май предстояла дискусия относно този фонд, като от регионалното министерство вече били подали заявките си до МВР, които ще усвояват средствата.

В отговор на въпрос Николай Нанков обяви, че във вторник започва строежът на 10.3 км от магистрала "Хемус" (от разклона за Велико Търново) до Златна Панега. След около два месеца се очаква да тръгне и работата по трасето на аутобана от Белокопитово до пътен възел Луковци (16.5 км). Министърът обяви, че и двата нови участъка ще се направят за около година и половина вместо за две, но това няма да е за сметка на качеството.

В зависимост от времето до края на година може да започне и строежа на "Хемус" между Ловеч и Плевен (52 км). Министърът посочи, че само с изработването на проекта са спестени 350 милиона лева заради изграждането на 3 тунела и 13 други съоръжения по-малко.
https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/03/21/3150010_s_trugvaneto_na_tol_sistemata_do_6-7_godini_shte/
 

· Bulgaria
Joined
·
11,993 Posts
Discussion Starter · #29 ·
През следващите три години ще се изграждат 170 км от АМ „Хемус“
27.03.2018 15:40

170 км от АМ „Хемус“ ще бъдат изградени или ще се изграждат в рамките на следващите три години. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при старта на строителството на нови 9,3 км от автомагистралата в участъка от Ябланица до п.в. „Боаза“.

Министърът напомни, че в предните два мандата на правителството „Борисов“ са изградени 22 км от общо 170 км на АМ „Хемус“. Той обяви, че до два месеца и половина ще стартира строителството на още 16,5 км от трасето на магистралата от Шумен в посока Търговище. През тази година ще бъдат търгувани други 52 км, чието проектиране в момента завършва, и ще могат да стартират като реално изпълнение до края на годината. Още 85 км от магистралата до Велико Търново ще бъдат възложени през 2019 г. и така реално строителство ще започне и по тях.

Николай Нанков подчерта, че АМ „Хемус“ е от изключителна важност за пътната безопасност и икономическото развитие на Северна България. „Ако всички кабинети, освен правителствата „Борисов“, бяха направили и половината от това, което се направи до тук и което правим в момента, убеден съм, че днес нямаше да сме на първа копка, а щяхме да режем лента на цялата магистрала“, заяви той.

Министърът изказа благодарност за съдействието към вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов, тъй като магистралата се изгражда само с бюджетни средства. Николай Нанков заяви, че оптимистичният вариант предвижда АМ „Хемус“ да бъде завършена до 2024 г., а реалистичният – това да стане до 2025 г., според поетия ангажимент, и потвърди, че основните усилия в този мандат ще бъдат насочени към северната част на страната.

Регионалният министър се обърна към строителите с призив за бързо и качествено изпълнение и към изпълнителя на надзора да следи за качеството на работа. Срокът за изпълнение е 2 години, но е поет ангажимент да бъдат спестени няколко месеца и след година и половина ще можем да се поздравим със завършен участък, каза още той.

Според министър Владислав Горанов инвестицията в удължаването на АМ „Хемус“ е една от най-смислените, правени от правителството, защото чрез нея може да се „разкъса възелът, в който е впрегната Северна България“. Той изрази убедеността си, че в момента, в който проектът завърши, северната част на страната ще започне да догонва Южна България. Държава със 100 млрд. лв. брутен вътрешен продукт трябва да може да има приоритети и да развива регионите хармонично, заяви финансовият министър и пожела на министър Нанков този изключително важен инфраструктурен проект да бъде завършен в мандата му, защото е значим за икономическото развитие на страната.

Както е казал Ърнест Хемингуей всичко, което не е на море, е провинция и затова имаме задачата да направим така, че една голяма част от територията на страната – северът, да не е провинция, а да е столична. Не инвестираме в асфалт или в бетон, а в хора, в способността им да пътуват, да работят, да стават по-богати и да се развиват, което крайната цел, заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев. По думите му, ако на юг има почти три автомагистрали, то същото заслужава и северната част на страната, за да може столицата да е свързана с морето и нито една част от територията на севера да не е отделена. Вицепремиерът бе категоричен, че е в интерес на всички съоръжението да бъде завършено колкото се може по-скоро и призова не само избраната фирма, а всички български граждани да бъдат надзор.

Автомагистралният участък ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети. Ще бъдат построени 5 селскостопански подлеза и 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница – пещера „Съева дупка“. Етапна връзка в близост до с. Брестница ще осигурява свързаност с път I-4 Коритна – Белокопитово.

Изпълнител на обекта е Консорциум „ХВП Ябланица“ ДЗЗД. Договорът за проектиране и строителство е на стойност 54 990 000 лв. без ДДС. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „Консултанти Хемус 1 – 2016“ с договор на стойност 595 899,10 лв. без ДДС.

С цел повишаване на подобряване на пътната инфраструктура и повишаване на безопасността в Северна България днес стартира и рехабилитацията на околовръстния път на гр. Ловеч и тунела на него. За по-малко от 15 месеца шосето със седем тежки пътни съоръжения – подлези, надлези и тунелът с най-влошени експлоатационнни характеристики в Българи ще бъдат изцяло обновени, заяви при старта на дейностите министър Николай Нанков. В проекта за основен ремонт на 8,7 км от второкласния път II-35 Плевен-Ловеч, който осъществява връзка между двата областни града, ще се инвестират около 15 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие. Изпълнител на строителството е Консорциум „РЕГИОНАЛНИ ПЪТИЩА 2017“ ДЗЗД, на строителния надзор - „Рутекс“ ООД, а авторския надзор ще изпълни „ВИА ПЛАН“ ЕООД.
http://www.api.bg/index.php/bg/pres...-godini-she-se-izgrazhdat-170-km-ot-am-hemus/
 

· Bulgaria
Joined
·
11,993 Posts
Discussion Starter · #30 ·
Инж. Атанасов: Готови сме през май да стартираме търга за участъка на „Струма“ през Кресненското дефиле
27.03.2018 15:30

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов получи плакет по случай 135-та годишнината от създаването на пътната администрация. Отличието бе връчено от председателя на УС на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ Николай Иванов при откриването на международната конференция „Нови технологии и добри световни и европейски практики“. На нея участваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов и инж. Веселин Давидов, член на УС на АПИ.

С вълнение приемам тази награда, тъй като пътната агенция е полагала и ще продължи да полага огромни усилия в пътната безопасност, каза инж. Атанасов. Днес е символична дата, защото след двадесет годишно прекъсване продължава строителството на АМ „Хемус“ в направлението от София към Варна, в участъка от Ябланица до Боаза. Надявам се в рамките на 2018 г. да стартират всички процедури по строителството на АМ „Хемус“ до Велико Търново, включително и на най-тежките участъци от АМ „Русе – Велико Търново“. Вече е в ход обществената поръчка за участъка Мездра-Ботевград, а в края на април-средата на май ще стартират процедурите за строителство и надзор на участъка през Кресненското дефиле, за да завършим АМ „Струма“, съобщи инж. Атанасов. Той подчерта, че строителството на автомагистралите е изключително важна част от пътната безопасност и за намаляване на жертвите по пътищата. Там където можем да предотвратим катастрофи, ние го правим. Пример за това е участъкът Бургас-Созопол, на който загиваха между 13 - 15 души всяка година, от десет години там няма сериозно пътно произшествие. Такъв беше и участъкът от София до Божурище, който също сме обезопасили, каза председателят на УС на АПИ.

Инж. Веселин Давидов участва в първата сесия на форума и представи приоритетите на агенцията за пътната безопасност през призмата на новия модел на финансиране на пътищата. Той припомни, че в България от 2006 г. функционира винетна система и към настоящия момент тя не е най-справедливият начин на таксуване при ползване на пътищата. Инж. Давидов посочи, че един товарен камион над 12 т преминава през България за 12 евро, докато в други държави дава много по-голям финансов принос за съответните пътни инфраструктури. Той посочи, че две трети от приходите от винетната система през 2017 г., които са в размер на 350 млн. лв., се формират от леките автомобили. Инж. Давидов цитира и проучвания от 90-те години на Европейската асоциация по пътни настилки, които показват, че щетите по пътната настилка, причинени от преминаването на един тежкотоварен камион над 12 т се равняват на натоварването от преминаването на 140 хил. леки автомобила. Получава се така, че тежкотоварните автомобили, които в най-голяма степен разрушават пътната настилка, допринасят в най-малка степен за тяхното финансиране. Целта ни е с внедряването на тол системата да се постигне един по-справедлив модел на таксуване, така че средствата за пътища да нараснат поне 3 пъти. Това ще ни даде в много по-голяма степен възможност да финансираме пътната безопасност, подчерта инж. Давидов. Той посочи още, че основна причина за ниската ефективност по отношение на отстраняване на констатираните дефекти по пътищата е недостигът на средства. Оценката на необходимите и разполагаемите средства за отстраняване на констатираните дефекти по пътищата, направена от областните пътни управления, по инициатива на Института за пътища и мостове, показва, че са необходими 2,5 пъти повече средства за извършване на дейностите по текущ ремонт и поддържане. Разчитаме с въвеждането на тол системата да обърнем този модел на финансиране, като увеличим приноса на тежкотоварните автомобили от транзитния трафик през страната, заяви инж. Давидов.

Международната конференция е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. и се проведе с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Конференцията е организирана от Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“, Международната пътна федерация и Европейската пътна федерация.
http://www.api.bg/index.php/bg/pres...-uchastka-na-struma-prez-kresnenskoto-defile/
 

· Bulgaria
Joined
·
11,993 Posts
Discussion Starter · #48 ·
До септември трябва да приключи цялостния ремонт на участъка Ардино – Кърджали
Осигурено е финансиране за пътя Стрижба-Тихомир, който от общински става държавен
До септември ще приключи цялостния ремонт на пътя Ардино-Кърджали, каза на пресконференция в Кърджали министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, областният управител Никола Чанев и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов се срещнаха в Ардино с гражданския инициативен комитет за спешен ремонт на пътя Ардино Кърджали.
Още през миналата година предприехме действия за ремонт на пътя след полученото уведомление за състоянието му. През тази година завършването на цялостния ремонт на тридесетте километра и ул. „Осми март” в Кърджали, като продължение на пътя Ардино – Кърджали е приоритет за нас, уточни Николай Нанков.
Повече от трийсет години пътният сектор е недофинансиран. Наша главна цел е да въведем тол- системата, за увеличим приходите и от средата на 2019 г. да разполагаме с необходимия ресурс за рехабилитация на онези 8000 километра републикански пътища, заяви министърът.
Другата добра новина, която Николай Нанков съобщи, е че се движат процесите по процедурите за изграждането на околовръстния път на Кърджали. Издадено е строително разрешително за участъка от околовръстния път, в който отчуждителните процедури са приключили.Процедурно е избегнато изготвянето на нов ОВОС. С това са спестени минимум три-четири години време.Продължава проектирането и отчуждаването на имоти по цялото протежение. Основният ни приоритетен обект в област Кърджали през следващите четири години е Околовръстното на Кърджали. Проблемът е, че назад в годините този проект за съжаление не е търпял развитие с необходимата скорост, изтъкна министърът.
Околовръстния път на Кърджали ще бъде включен като приоритетен обект в бюджетната 2019 г. Строителство ще се извърши на етапи, тъй като има тежки мостови съоръжения.
Вторият етап, който включва сложните мостови съоръжения, е приоритетният за нас, защото той извежда реално трафика от Кърджали, подчерта областният управител Никола Чанев. На пресконференцията стана ясно, че денонощно през Кърджали минават по 10 000 автомобила, а годишно – около два милиона.
Околовръстният път на Кърджали е един от приоритетите на Агенция „Пътна инфраструктура”. Ще продължим ускорено с отчуждителните процедури, за да може до края на годината – началото на следващата година да ги изчистим. Това ще ни даде възможност при осигурен финансов ресурс до края на 2019 г. да стартираме проекта за Околовръстното на Кърджали, каза инж. Дончо Атанасов.
Дадено е строително разрешително за ремонт на пътя Момчилград – Крумовград. Има осигурено финансиране. Тази седмица се подписват договорите и строителството ще стартира.
За пътя Стрижба – Тихомир има решение на Общинския съвет в Кирково за прехвърлянето му от общински в държавен. Очакваме да бъде входирано искането в Агенция „Пътна инфраструктура.” Призоваваме кмета на общината да бъде по-бърз, да може и ние със същата скорост да отговорим за належащата нужда от рехабилитация на този път, каза Николай Нанков.
Министър Николай Нанков е в Кърджали и региона по покана на Цвета Караянчева и областния управител.
Цвета Караянчева му благодари за приетата покана и за възможността да се запознае на място с важни теми, които касаят инфраструктурата на област Кърджали.
http://www.haskovo.net/news/451043/...astniya-pat-na-Kardzhali-zapochva-prez-2019-g.
 

· Bulgaria
Joined
·
11,993 Posts
Discussion Starter · #55 ·
Автомагистрала "Хемус" ще стигне до Велико Търново през 2021 г., а ще бъде пусната изцяло до началото на 2024 г., съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на форум във Велико Търново, цитиран от БТА. По думите му този график не е оптимистичен, а реалистичен.

В рамките на изминалата година е започнало реалното строителство на деветкилометровата отсечка от Ябланица до разклона за Тетевен, очаква се отсечката да бъде приключена до година и половина, посочи той.

Приключва проектирането на 52 километра между пътен възел "Боаза" и разклона за Ловеч и Плевен. Според новите разчети тази част от трасето ще спести между 200 и 300 милиона лева от предвидения бюджет, а пускането в експлоатация на лота се очаква през 2020 година, коментира министърът.

През август тази година ще бъде обявена тръжната процедура на 85 километровото трасе от разклона Ловеч-Плевен до разклона за пътя Русе-Велико Търново, за да може през 2021 година да бъде готов и той, каза Нанков.

Той обобщи, че около 160 километра от магистралата ще бъдат завършени до края на 2021 г.

В най-изостанала фаза е 90-километровият участък от разклона Велико Търново-Русе до пътен възел Буховци. Реалното изграждане на 16-километровото трасе между пътните възли Буховци и Белокопитово ще започне след около два месеца и половина, поясни министърът.

Обществената поръчка за строителство на пътя "Велико Търново - Русе" може да започне още в рамките на тази година, ако съдебното решение по обжалването за ОВОС бъде в полза на АПИ, каза министърът. Участъкът от 133 километра е разделен на три отсечки, той ще обхваща бъдещото трасе към втория мост на Дунав при Русе и пътния възел до град Дебелец. Нанков подчерта, че за финансирането на пътя ще са нужни малко над 1 млрд. лева, а пътят трябва да бъде завършен в средата на 2022 г.
https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/...ala_hemus_shte_stigne_do_veliko_turnovo_prez/
 

· Bulgaria
Joined
·
11,993 Posts
Discussion Starter · #60 ·
До 15 дни ще бъде пусната обществената поръчка за изграждането на най-тежкия участък от автомагистрала "Струма" - между Крупник и Кресна, през Кресненското дефиле. Това съобщи министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на инспекция на строителството на обходния път на Габрово. "В рамките на следващите месеци ще бъдат обявени и процедурите за строителството на още 137 км от магистрала "Хемус", заяви още той.

От средата на 2017 г. в пътното строителство цари истинско оживление. Започна изпълнението на пътни проекти за над 1.4 млрд. лв. - изграждат или се ремонтират участъци от магистралите "Хемус" и "Струма", работи се по пътищата Бургас - Слънчев бряг, Пловдив - Асеновград, Стара Загора - Раднево, Добрич - Варна, Разград - Търговище, обхода на Габрово и много други по-малки пътища. Обявените поръчки, които ще бъдат възложени през тази година, са за още 1.5 млрд. лв. - в ход са търговете за магистралата София - Калотина, завършването на Южната дъга на околовръстното шосе на столицата, за тунел "Железница" на магистрала "Струма", пътя Видин - Ботевград и други. Обектите, за които сега говори министър Нанков, пък се оценяват на още над 1 млрд. лв.

"Струма" се разделя на две

Освен че платната на магистрала "Струма" ще бъдат физически разделени в участъка през Кресненското дефиле, самата поръчка за изграждането на новото платно (в посока Гърция ще се ползва сегашният път) ще има две обособени позиции.

Първата ще е за участъка с дължина 13.2 км, който ще започва на около 80 м след пътен възел Симитли – Разлог и ще свършва след пътя Стара Кресна – Ощава. По думите на министър Нанков той ще включва три пътни възела, 10 виадукта с обща дължина 3.5 км, както и три тунела.

Другият лот ще е за останалите 10.4 км до обходния път на Кресна. Той включва един пътен възел, 11 виадукта с приблизителна дължина 5 км, 9 надлези и подлези, както и 4 тунела.

"За нормалното функциониране и експлоатация на тунелите е предвидено да бъдат изградени съответните инсталации и системи – пожароизвестителни, водоснабдителни, вентилация, електроснабдителни, осветителни, за управление на движението и др.", казва Нанков.

Двата участъка на пътя ще бъдат с по две ленти за движение с ширина 3.5 м и два банкета с ширина 1.5 м. На места ще бъде изградена и трета лента за товарни автомобили според характеристиките на терена. Важното е отсечката през дефилето да бъде завършена до 2023 г., така че да не се наложи България да връща европейското финансиране за проекта.

"Хемус" също чака старт

По думите на строителния министър още през август ще бъдат обявени тръжните процедури за строителството на 52 км от магистрала "Хемус" между пътен възел "Боаза" и разклона за Плевен и Ловеч. Целта е през следващата година да започне и реалното строителство. "През септември очакваме да бъде обявена и процедурата за още 85 км от аутобана - до Велико Търново", обясни министърът.

Също през август ще започне реалното строителство и на 16.2 км от магистралата в участъка между Белокопитово и Буховци. Министърът съобщи още, че 30% от строителството на 9.3-километровия участък между Ябланица и пътен възел "Боаза" е готов и прогнозира, че въпреки двегодишния срок на завършване до септември следващата година обектът може да бъде завършен.

Тунелът под Шипка още е само идея

За изграждането на прословутия тунел под връх Шипка Нанков съобщи, че разработката на идейния проект вече е приета на експертен съвет в регионалното министерство и сега се разглеждат различни варианти за финансиране. "Темата с тунела винаги е стояла на дневен ред, не просто сме оптимисти, че проектът ще стартира вече като реално изпълнение, но следваме хронологичен график на изпълнение", категоричен беше Нанков.
https://www.capital.bg/politika_i_i...gust_shte_bude_pusnat_turgut_za_uchastuka_ot/
 

· Bulgaria
Joined
·
11,993 Posts
Discussion Starter · #62 ·
Борисов обеща магистрала "Хемус" да е готова до 2024 г.
Обходния път на Габрово готов през септември, магистралата до Сандански - през октомври, а догодина - участъкът до Боаза

Премиерът Бойко Борисов провери на място "мащабното строителство", което е обхванало страната – от магистрали, през пътища, детски градини, училища и градската среда.

Асистиран от министъра на регионалното развитие Николай Нанков и председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", Борисов посети строящия се участък на магистрала "Хемус" от Ябланица до пътен възел "Боаза", който по думите му е "най-трудният", защото минава през планински терен.

Премиерът раздаде щедри обещания за рязане на ленти с по 7–8 месеца предсрочно.

Той каза, че на "19 септември ще бъде открита едната тръба на тунел "Шипка", както и няколко завода". След това се поправи, че не става въпрос за тунела под Шипка, а за обходния път на Габрово, който трябваше да е готов до края на 2015 г., но изграждането му се забави заради жалби на жители на града и екоорганизации.

Участъкът между Кресна и Сандански на магистрала "Струма" ще бъде открит в края на септември или началото на октомври, каза Борисов. Досега се говореше за края на ноември, а съгласно сключения договор със строителите трябва да е готова през май 2019 г. От изказването на премиера и регионалния министър стана ясно, че бързането няма да е за сметка на качеството.

Догодина по това време ще са готови и две отсечки от магистрала "Хемус" – от Ябланица до Боаза и от Белокопитово до Търговище, обеща Борисов. Строителството на участъка от Белокопитово все още не е започнало и се очаква това да стане на 15 август. Причина за забавянето са отчуждителните процедури, решенията за които се взимат от Министерския съвет.

"Така, както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Търново, Търговище, Варна, до 2024 г. магистрала "Хемус" ще е готова", обеща премиерът.

Борисов: Да бързаме, но с разум, животът на строителите ни е най-важен

"Искам чрез вас българите да видят какво мащабно строителство има в държавата. Нали видяхте трасето какво е - в скалата се прави път и той ще отиде до Тетевен сега", каза Борисов по време на инспекцията пред журналисти.

Той представи ръководителя на строежа на трасето - 26-годишният Калин Борисов. Той обясни, че от инженерна гледна точка се изграждат огромни съоръжения – насипи по 26 метра, за да се изравни денивелацията на трасето. Водостоците са огромни – 14 тонни, извънгабаритни и се правят на място, за да се спести от разходите им за транспорт, обясни младият инженер. Той допълни, че големите насипи се изпълняват чрез арнонасипни системи.

"Това е най-трудното трасе от магистрала "Хемус", но основната ни задача е да се пази животът на строителите. Не трябва да се допуска авария. Да бързаме, но с разум", обърна се Борисов към шефа на пътната агенция.Нанков: Този участък е три пъти по-евтин от магистрала "Люлин"

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков акцентира на факта, че са спестили 40% от средствата – при прогнозна цена от 90 млн. лв., строителството ще струва 55 млн. лв. без ДДС.

Той сравни инвестицията с тази за изграждането на магистрала "Люлин". "При същия терен и същите съоръжения търгуваната през 2005 г. магистрала струва около 8 млн. евро на километър. Тук говорим за под 3 млн. евро. за километър или почти 3 пъти разлика в цената", обърна внимание Нанков.

До намаляването на цената на този участък се стигна, след като първият търг беше прекратен след катарзиса на Борисов и жалба до Европейската комисия. Тогава изграждането на магистралата до разклона за Плевен/Ловеч беше поделено между фирми, зад които стояха Делян Пеевски и Валентин Златев.

За да гарантира, че се строи евтино и качествено и няма риск магистралата да се нагъне като новите участъци на "Тракия" и "Марица", Нанков обяви, че в момента се преработват наредбите за гаранционните срокове за ново строителство на магистрали. Предвижда се те да бъдат удължени с поне 3 години, каза Нанков. В момента гаранционният срок на новите магистрали е 5 години.

Строителството на 9.3 км отсечка между Боаза и Ябланица се изпълнява от консорциум "ХВП Ябланица" ДЗЗД, в който влизат "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пъстрой Бургас", които спечелиха търга с цена от близо 55 млн. лв. без ДДС. И трите фирми официално се водят на бившия шеф на пътната агенция Велико Желев. Договорът беше подписан през юли 2017 г. и срокът за изпълнението е 910 дни. Това означава, че обектът трябва да е готов в началото на 2020 г.

"Тези почти 10 км са предизвикателство, минават през планинска част, но ще сме готови 7-8 месеца предсрочно, без да правим компромис с качеството и сигурността на работниците", обеща Николай Нанков. По думите му към момента малко над 30% от трасето са готови, а с проектирането изпълнението надхвърля 35%.До края на годината ще се търгува магистралата до Велико Търново

До края на август трябва да започне търгът за участъка от пътен възел "Боаза" до пътя за разклона Плевен/Ловеч. Тези 52 км ще бъдат разделени на три отделни позиции, каза Николай Нанков.

По думите му до края на годината ще се търгуват и останалите около 83 км от разклона за Плевен/Ловеч до Велико Търново.

Магистрала "Струма" може да завие към Благоевград заради разкопките

Археолозите ще решат какво да се прави за участъците с археологически разкопки по магистрала "Струма", каза Борисов. В участъка край Благоевград беше разкрито древното селище Скаптора, за чието запазване се обявиха редица археолози, неправителствени организации и местни жители.

"Ако не, ще я завием вляво (магистралата – бел.ред.) и ще върви по старото трасе през Благоевград към двулентовия път. Ние им предлагаме да направим музей, да направим всичко, да разкопаем нагоре целия баир, обаче - пълно със специалисти в България. Виждате как се строи в планина", каза Борисов видимо раздразнен от забавянето на строителството на отсечката заради разкиралата се археология.

"Над 200 училища и детски градини се ремонтират в момента. Тече мащабно строителство в образованието на стойност 620 млн. лв.", каза още Борисов.
https://www.mediapool.bg/borisov-obeshta-magistrala-hemus-da-e-gotova-do-2024-g-news282417.html
 

· Bulgaria
Joined
·
11,993 Posts
Discussion Starter · #87 ·
И досега държавата не е имала проблеми да финансира строителството на инфра. Бюджетът е от няколко години е на плюс от по няколко милиарда до ноември (после, в последния месец на годината, правителството харчи по свое усмотрение).

*ноември 2016 г.: близо 3,5 млрд лв излишък
Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма към края на ноември 2016 г. е положително в размер на 3 465,1 млн. лв. (3,8 % от прогнозния БВП) и се формира от излишък по националния бюджет в размер на 1 764,5 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 1 700,5 млн. лева.
*ноември 2017 г.: близо 2,4 млрд лв излишък
Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма към ноември 2017 г. е положително в размер на 2 385,8 млн. лв. (2,4 % от прогнозния БВП) и се формира от излишък по националния бюджет в размер на 2 582,1 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 196,3 млн. лева.
*за 2018 г. също се очаква голям излишък. До края на юли излишъкът е над 2 млрд лв
31.07.2018 г.
На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към юли 2018 г. да бъде положително в размер на 2 023,8 млн. лв. (1,9 % от прогнозния БВП).
Източник: МФ

Предходните години, когато нямаше излишък, правителството можеше да се финансира чрез сравнително изгодни заеми. Както виждате, през последните години дори не се налага търсенето на заем, защото държавата разполага кеш с нужните пари. По елементарни сметки излишъците за посочените по-горе години се равняват на 8 (осем) милиарда лева. Достатъчно да се построят липсващите Хемус, ВТ-Русе, Ботевград-Видин и Черно море.
 

· Bulgaria
Joined
·
11,993 Posts
Discussion Starter · #93 ·
gogo, този годишен плюс в бюджета не е само за пътища. Ако България можеше да строи пътната си инфраструктура самостоятелно, то нямаше да ни трябват всички тези оперативни програми на ЕС. А и защо събираш тези излишъци? Ако в края на 2016 е имало 3.5 млрд. лева, а в края на 2017 - 2.4 млрд., това означава, че държавата е направила повече разходи през съответната година, а не че излишъкът е нараснал до близо 6 млрд. лева.
Бъркаш понятията. Бюджетният излишък или дефицит отразява дали бюджетът е на плюс или минус за конкретната година. Всяка година има отделен бюджет.
 

· Bulgaria
Joined
·
11,993 Posts
Discussion Starter · #102 ·
^^
Колко е излишъкът в бюджета или с какви реално допълнителни средства разполага държавата СЕГА в края на юли 2018? Със сигурност не са 8 млрд. лева. Споменах вече, че излишъкът може и отива за други сектори, които също изпитват недостиг на финансиране.
Това, което остане от излишъка в края на всяка календарна година, отива във фискалния резерв (на практика банкова сметка на правителството в БНБ). Ключовата фраза тук е в края на годината. ;)

Данните, които цитирах са към ноември. През декември обаче правителство започва да разпределя парите от излишъка с поставления на министерски съвет. Имаш две поредни години заделени по 1 млрд за саниране на частни домове, 1 млрд лева за реакторите за Белене е др. по-малки харчове, така че сумата намалява. Въпросът е, че парите към един момент ги има, но се разходват (без санкция на Народното събрание) за най-различни неща, но не и за голямата си част за пътна и железопътна инфраструктура.
 

· Bulgaria
Joined
·
11,993 Posts
Discussion Starter · #116 ·
За мен т.нар. саниране е една голяма далавера. Големите печеливши са не собствените на имотите, а строителните и най-вече определени лица от възложителите. Маржът на печалба е доста солиден. Преди няколко години реших да се правя на майстор да слагам топлоизолация на стените на балконите (останалата част от фасадата вече беше налепена от бригада). Материалите ми излязоха по около 2 лв/квадрат: лепило, изолация, мрежа, дюбели, ъгли, мазилка, барабар с бъркалки, маламашки). Труд, транспорт вие си смятайте. Резултатът не беше по-лош от този на бригадата. Даже се бъзикахме да сменям професията.

Не съм изцяло против тази програма за енергийна ефективност, но съм изцяло против начина, по който се извършва. Едни пари се отпускат без никакъв разчет, а после е пълен хаос как се харчат.

Не може и заради санирането да се зареже базовата инфра. Тя не е само за мутри, по нея вървят товари. Също така тя е една от причините инвеститорите да откриват предприятия. Без икономика се вижда добре какво се случва в Северозапада.
 

· Bulgaria
Joined
·
11,993 Posts
Discussion Starter · #122 · (Edited)
Пишман-майсторът сравнява с това, което е платил на бригадата ;)

Явно доста хора са свикнали държавата да им санира жилищата, може скоро и протести държавата да им купува лични автомобили да се пръкнат.:nuts:
 

· Bulgaria
Joined
·
11,993 Posts
Discussion Starter · #127 ·
Може да не ги противопоставяш, ако бяха отделили и 2 млрд лв за пътна инфра. Герберската логика обаче е, че партията винаги е права, независимо колко хора са се избили на Русе-Бяла, защото няма адекватен път.
 

· Bulgaria
Joined
·
11,993 Posts
Discussion Starter · #133 ·
Сигурен съм, че ако утре решат да излеят 1 млрд за софийския плавателен канал, ще се намерят правоверни партийци да ни обяснят колко е необходим.
 

· Bulgaria
Joined
·
11,993 Posts
Discussion Starter · #147 ·
До края на годината трябва да приключи обходът за тунела под прохода Шипка, а през 2019 г. да започне възлагането на самия тунел. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Николай Нанков по време на парламентарен контрол в Народното събрание. Изграждането на тунела бе записано в управленската програма на кабинета.

"Нека на всички да е ясно, че тунелът под Шипка свързва не просто две области – Южна и Северна България, но има и надевропейски размери. Говорим за пътен коридор, който продължава през Истанбул към Близкия изток", каза още Нанков и посочи, че това е един огромен проект.

Обясни, че проектът се състои от две фази. Първата фаза е обход, минаване на експертен технически съвет към пътната агенция и т.н., която се очаква да приключи в рамките на тази година. Тоест не само тунел като тунел, а имаме съответни етапи, които се изпълняват по линия на първа фаза.

Тази първа фаза на практика ще завърши с два месеца закъснение от първоначално обявения срок. Това е станало заради процедурите и по строителство, и по оформяне на документация и нейното приемане, обясни министърът. "Септември беше срокът по договор, но всичко ще бъде готово до края на годината с изключение на най-високото мостово съоръжение, строено в България преди повече от 30 години", коментира той.

Тунелът е дълъг 3320 м, като и досега не е осигурено финансиране. Предвижда се то да дойде по линия на бюджета или публично-частно партньорство. Министърът припомни, че китайска компания проявява интерес към изграждането му.

А през 2019 г. трябва да стартира възлагането на самия тунел – над 3 км. Източник на финансиране е държавен бюджет и бъдещо частно партньорство", коментира Нанков.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/201..._put_na_prohoda_shipka_shte_e_gotov_do_kraia/

Meanwhile..
31.08.2018 г.
На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към август 2018 г. да бъде положително в размер на 2 468,3 млн. лв. (2,4 % от прогнозния БВП).
http://www.minfin.bg/bg/news/10445
 
1 - 20 of 27 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top