SkyscraperCity Forum banner

Инфраструктурни обещания

27682 Views 170 Replies 25 Participants Last post by  vesel.g
След консултация с модераторите отварям нова тема за обещанията на АПИ, НКЖИ, ресорните министерства, в която да следим за изпълнението им.

Инж. Атанасов: През 2018 г. АПИ ще стартира търгове за строителство за над 3,5 млрд. лв.
27.02.2018 17:45

През 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще стартира тръжни процедури за строителство за над 3,5 млрд. лв., съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов на XIII-та Годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2018 – кохезия и свързаност“.

Със средства от фондовете на ЕС ще се финасира изграждането на участъка от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Всички останали проекти ще бъдат реализирани с национално финансиранe и затова е важно колкото се може по-бързо да заработи тол системата, която ще осигури средства за развитието и модернизирането на пътната мрежа, заяви инж. Атанасов.

Най-голямата поръчка, която предстои да стартира тази година е за изграждането на лот 3.2 от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Индикативната й стойност е над 830 млн. лв. Построяването на пътя през дефилето е национална кауза и в следващите месеци ще стартираме обществените поръчки за избор на строители и надзор за отсечката между Крупник и Кресна. Целта ни е през следващата година да започнат строителните работи и да не загубим и евро от осигуреното финансиране от ЕС, подчерта председателят на АПИ. Той съобщи, че напредва строителството на лот 3.3 между Кресна и Сандански и се очаква до края на годината обектът да бъде готов, което е с около 6 месеца предсрочно. Работата в участъка от Благоевград до Крупник също се изпълнява в график.

Другият важен проект е доизграждането на АМ „Хемус“. Поели сме ангажимент до 2025 г. автомагистралата да бъде готова, защото строителството и на „Хемус“, и на АМ „Русе - Велико Търново“, и на Видин - Ботевград ще даде сериозен тласък в развитието на Северна България, заяви инж. Атанасов. През т. г. ще стартират търгове за изграждането на 6 участъка от АМ „Хемус“ и ще започне строителството на отсечките Ябланица - Боаза и Белокопитово - Буховци /общо 26 км/. За тях има избрани изпълнители и подписани договори.

За три участъка, с обща дължина 50 км, за които м. г. беше възложено проектиране, тази година е предвидено да стартират процедурите за строителство и надзор. Това са отсечките Боаза – пътен възел „Дерманци“, п. в. „Дерманци“ - п. в. „Каленик“ и от „Каленик“ до пресичането с пътя Плевен - Ловеч. Индикативната стойност за строителството на трите участъка е 457 млн. лв. без ДДС. Другите три участъка от АМ „Хемус“ ще бъдат възложени на инженеринг. Това са отсечките от път II-35 Плевен - Ловеч до пресичането с път III-301 Александрово - Летница, от път III-301 до пресичането с път III-303 Бутово – Павликени и от път III-303 до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново. Общата дължина на тези отсечки е 85 км. Индикативната стойност на търговете е 700 млн. лв.

Тази година ще стартират и обществените поръчки на инженеринг за АМ „Русе - Велико Търново“, в участъка от Русе до обхода на Бяла и обходният път на Бяла. Това са 75 км от общо 133 км от дължината на автомагистралата, каза инж. Атанасов. Индикативната стойност на поръчките е близо 550 млн. лв.

Друг ключов проект е Видин – Ботевград, тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост II ще се осигури бърза и удобна връзка с автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. Трасето е с дължина 167 км и тази година ще стартират тръжните процедури за строителство и надзор на 85 км от направлението. Ще започнем от най-сложните участъци Мездра – Ботевград /33 км/ и Видин – Ружинци /52 км/. Общата индикативна стойност на търговете за двете отсечки, които ще са с магистрален габарит, е 760 млн. лв. Проектът ще бъде изпълнен със средства от републиканския бюджет. Работим и по подготовката на останалите отсечки от направлението Видин - Ботевград и целта е през следващата година да открием тръжните процедури и за тях, заяви инж. Атанасов. Той съобщи, че стартира и прединвестиционно проучване за тунел под „Петрохан“, с който ще се осигури най-къса връзка на Северозападна България със столицата.
АПИ
See less See more
  • Like
Reactions: 5
41 - 60 of 171 Posts
^^
Статията е от 2015, а иначе е ясно, че документът е от по-рано. Не е от твоите хора, те асфалт не ядат.
Ми какво ни занимаваш с разни стари неща... За да е концепция 2013 прави сметка откога са я записали...
^^
Като не те вълнува, защо се обаждаш изобщо? Така или иначе има още много работа за вършене, така че тази концепция в голяма степен е актуална.
Има, защото тоз дет яде асфалт знаеше само с европари да мези и докато се накуми, ЕК смени еврокоридорите..., а сега се пъне да сбира пари за западните Балкани, за които старите коридори си важат по простата причина, че не са в ЕС и тук е интересното, другиден той лично колко ще даде...е тва ме вълнува...
See less See more
^^
Тук става дума за България и за това как са разпределени основните и второстепенни пътища, а не за страните от западните Балкани. :nuts:
И какво си се разтревожил толкова за тях? Там си строят магистралите доколкото могат без пари от ЕК.
See less See more
Там си строят магистралите доколкото могат без пари от ЕК.
В македония няма пътен обект в строителство без табелка на ЕС - поне аз не видях за 20хил. км.
Да, защото използват и заем от ЕИБ, ЕБВР.
До септември трябва да приключи цялостния ремонт на участъка Ардино – Кърджали
Осигурено е финансиране за пътя Стрижба-Тихомир, който от общински става държавен
До септември ще приключи цялостния ремонт на пътя Ардино-Кърджали, каза на пресконференция в Кърджали министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, областният управител Никола Чанев и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов се срещнаха в Ардино с гражданския инициативен комитет за спешен ремонт на пътя Ардино Кърджали.
Още през миналата година предприехме действия за ремонт на пътя след полученото уведомление за състоянието му. През тази година завършването на цялостния ремонт на тридесетте километра и ул. „Осми март” в Кърджали, като продължение на пътя Ардино – Кърджали е приоритет за нас, уточни Николай Нанков.
Повече от трийсет години пътният сектор е недофинансиран. Наша главна цел е да въведем тол- системата, за увеличим приходите и от средата на 2019 г. да разполагаме с необходимия ресурс за рехабилитация на онези 8000 километра републикански пътища, заяви министърът.
Другата добра новина, която Николай Нанков съобщи, е че се движат процесите по процедурите за изграждането на околовръстния път на Кърджали. Издадено е строително разрешително за участъка от околовръстния път, в който отчуждителните процедури са приключили.Процедурно е избегнато изготвянето на нов ОВОС. С това са спестени минимум три-четири години време.Продължава проектирането и отчуждаването на имоти по цялото протежение. Основният ни приоритетен обект в област Кърджали през следващите четири години е Околовръстното на Кърджали. Проблемът е, че назад в годините този проект за съжаление не е търпял развитие с необходимата скорост, изтъкна министърът.
Околовръстния път на Кърджали ще бъде включен като приоритетен обект в бюджетната 2019 г. Строителство ще се извърши на етапи, тъй като има тежки мостови съоръжения.
Вторият етап, който включва сложните мостови съоръжения, е приоритетният за нас, защото той извежда реално трафика от Кърджали, подчерта областният управител Никола Чанев. На пресконференцията стана ясно, че денонощно през Кърджали минават по 10 000 автомобила, а годишно – около два милиона.
Околовръстният път на Кърджали е един от приоритетите на Агенция „Пътна инфраструктура”. Ще продължим ускорено с отчуждителните процедури, за да може до края на годината – началото на следващата година да ги изчистим. Това ще ни даде възможност при осигурен финансов ресурс до края на 2019 г. да стартираме проекта за Околовръстното на Кърджали, каза инж. Дончо Атанасов.
Дадено е строително разрешително за ремонт на пътя Момчилград – Крумовград. Има осигурено финансиране. Тази седмица се подписват договорите и строителството ще стартира.
За пътя Стрижба – Тихомир има решение на Общинския съвет в Кирково за прехвърлянето му от общински в държавен. Очакваме да бъде входирано искането в Агенция „Пътна инфраструктура.” Призоваваме кмета на общината да бъде по-бърз, да може и ние със същата скорост да отговорим за належащата нужда от рехабилитация на този път, каза Николай Нанков.
Министър Николай Нанков е в Кърджали и региона по покана на Цвета Караянчева и областния управител.
Цвета Караянчева му благодари за приетата покана и за възможността да се запознае на място с важни теми, които касаят инфраструктурата на област Кърджали.
http://www.haskovo.net/news/451043/...astniya-pat-na-Kardzhali-zapochva-prez-2019-g.
See less See more
  • Like
Reactions: 2
След срещата на върха на ЕС в София май се оказа, че напъните на Борисов за пари за пан коридорите в западните Балкани не доведоха до нещо.
Сега е заръчал да се готвят и носят проектите на срещата в София с китайците...
See less See more
От гледна точка на България, авантата с кохезията свърши. Споменаха се едни 10 млрд. евро за свързаност на Балканите, но тези средства най-вероятно ще бъдат през европейките банки.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Демек и за деветте коридора (т.е. само единия, нали през България е един) китайците...
Просто трябва да се взимат и кредити (за автомагистралите) отсега нататък. Тол системата ще заработи така или иначе. По-добре европейски кредит, както го правят в Гърция, но има и втори вариант през Китай.
За жп линиите е по-вероятно да има пари от ЕК. То иначе нищо ново (скоростно) няма да се построи.
See less See more
България по лния на ЕС има ангажимент с Ориента. И нищо чудно както София с метрото, да вземе заем за съфинансиране на Струма (както биберона наскоро е казал).
Да, така е. През следващия програмен период я има европейски пари за обхода на Видин, я не. Аз и преди бях споменал - строим А2, СП Видин и А7 с пари от бюджета, а другите магистрали (А8 с тунел Шипка, А5 и СП Гюешево) се ориентират към заем. Русе-ВТ + Бургас-Варна са грубо 220км, напълно можем да си го позволим със сегашния БВП. Просто трябва да договорим условията с европейските банки.
А3 ще се довърши по линия на кохезията, там ще се добави също нещо от бюджета, но тази магистрала ще бъде на приключване.
See less See more
Автомагистрала "Хемус" ще стигне до Велико Търново през 2021 г., а ще бъде пусната изцяло до началото на 2024 г., съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на форум във Велико Търново, цитиран от БТА. По думите му този график не е оптимистичен, а реалистичен.

В рамките на изминалата година е започнало реалното строителство на деветкилометровата отсечка от Ябланица до разклона за Тетевен, очаква се отсечката да бъде приключена до година и половина, посочи той.

Приключва проектирането на 52 километра между пътен възел "Боаза" и разклона за Ловеч и Плевен. Според новите разчети тази част от трасето ще спести между 200 и 300 милиона лева от предвидения бюджет, а пускането в експлоатация на лота се очаква през 2020 година, коментира министърът.

През август тази година ще бъде обявена тръжната процедура на 85 километровото трасе от разклона Ловеч-Плевен до разклона за пътя Русе-Велико Търново, за да може през 2021 година да бъде готов и той, каза Нанков.

Той обобщи, че около 160 километра от магистралата ще бъдат завършени до края на 2021 г.

В най-изостанала фаза е 90-километровият участък от разклона Велико Търново-Русе до пътен възел Буховци. Реалното изграждане на 16-километровото трасе между пътните възли Буховци и Белокопитово ще започне след около два месеца и половина, поясни министърът.

Обществената поръчка за строителство на пътя "Велико Търново - Русе" може да започне още в рамките на тази година, ако съдебното решение по обжалването за ОВОС бъде в полза на АПИ, каза министърът. Участъкът от 133 километра е разделен на три отсечки, той ще обхваща бъдещото трасе към втория мост на Дунав при Русе и пътния възел до град Дебелец. Нанков подчерта, че за финансирането на пътя ще са нужни малко над 1 млрд. лева, а пътят трябва да бъде завършен в средата на 2022 г.
https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/...ala_hemus_shte_stigne_do_veliko_turnovo_prez/
See less See more
  • Like
Reactions: 3
Не е точно инфраструктурно обещание, но все пак...

Министър Горанов, заяви, че до края на Юни ще подадем документи за членство в Еврозоната, да видим..
Както и очаквах... поредното "спазено" обещание.
  • Like
Reactions: 1
Имаме тема за това.
€ Bulgaria and the Eurozone | България и еврозоната


Моля последните постове да бъдат преместени, а моят изтрит.
До 15 дни ще бъде пусната обществената поръчка за изграждането на най-тежкия участък от автомагистрала "Струма" - между Крупник и Кресна, през Кресненското дефиле. Това съобщи министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на инспекция на строителството на обходния път на Габрово. "В рамките на следващите месеци ще бъдат обявени и процедурите за строителството на още 137 км от магистрала "Хемус", заяви още той.

От средата на 2017 г. в пътното строителство цари истинско оживление. Започна изпълнението на пътни проекти за над 1.4 млрд. лв. - изграждат или се ремонтират участъци от магистралите "Хемус" и "Струма", работи се по пътищата Бургас - Слънчев бряг, Пловдив - Асеновград, Стара Загора - Раднево, Добрич - Варна, Разград - Търговище, обхода на Габрово и много други по-малки пътища. Обявените поръчки, които ще бъдат възложени през тази година, са за още 1.5 млрд. лв. - в ход са търговете за магистралата София - Калотина, завършването на Южната дъга на околовръстното шосе на столицата, за тунел "Железница" на магистрала "Струма", пътя Видин - Ботевград и други. Обектите, за които сега говори министър Нанков, пък се оценяват на още над 1 млрд. лв.

"Струма" се разделя на две

Освен че платната на магистрала "Струма" ще бъдат физически разделени в участъка през Кресненското дефиле, самата поръчка за изграждането на новото платно (в посока Гърция ще се ползва сегашният път) ще има две обособени позиции.

Първата ще е за участъка с дължина 13.2 км, който ще започва на около 80 м след пътен възел Симитли – Разлог и ще свършва след пътя Стара Кресна – Ощава. По думите на министър Нанков той ще включва три пътни възела, 10 виадукта с обща дължина 3.5 км, както и три тунела.

Другият лот ще е за останалите 10.4 км до обходния път на Кресна. Той включва един пътен възел, 11 виадукта с приблизителна дължина 5 км, 9 надлези и подлези, както и 4 тунела.

"За нормалното функциониране и експлоатация на тунелите е предвидено да бъдат изградени съответните инсталации и системи – пожароизвестителни, водоснабдителни, вентилация, електроснабдителни, осветителни, за управление на движението и др.", казва Нанков.

Двата участъка на пътя ще бъдат с по две ленти за движение с ширина 3.5 м и два банкета с ширина 1.5 м. На места ще бъде изградена и трета лента за товарни автомобили според характеристиките на терена. Важното е отсечката през дефилето да бъде завършена до 2023 г., така че да не се наложи България да връща европейското финансиране за проекта.

"Хемус" също чака старт

По думите на строителния министър още през август ще бъдат обявени тръжните процедури за строителството на 52 км от магистрала "Хемус" между пътен възел "Боаза" и разклона за Плевен и Ловеч. Целта е през следващата година да започне и реалното строителство. "През септември очакваме да бъде обявена и процедурата за още 85 км от аутобана - до Велико Търново", обясни министърът.

Също през август ще започне реалното строителство и на 16.2 км от магистралата в участъка между Белокопитово и Буховци. Министърът съобщи още, че 30% от строителството на 9.3-километровия участък между Ябланица и пътен възел "Боаза" е готов и прогнозира, че въпреки двегодишния срок на завършване до септември следващата година обектът може да бъде завършен.

Тунелът под Шипка още е само идея

За изграждането на прословутия тунел под връх Шипка Нанков съобщи, че разработката на идейния проект вече е приета на експертен съвет в регионалното министерство и сега се разглеждат различни варианти за финансиране. "Темата с тунела винаги е стояла на дневен ред, не просто сме оптимисти, че проектът ще стартира вече като реално изпълнение, но следваме хронологичен график на изпълнение", категоричен беше Нанков.
https://www.capital.bg/politika_i_i...gust_shte_bude_pusnat_turgut_za_uchastuka_ot/
See less See more
  • Like
Reactions: 4
41 - 60 of 171 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top