SkyscraperCity Forum banner

Инфраструктурни обещания

27942 Views 170 Replies 25 Participants Last post by  vesel.g
След консултация с модераторите отварям нова тема за обещанията на АПИ, НКЖИ, ресорните министерства, в която да следим за изпълнението им.

Инж. Атанасов: През 2018 г. АПИ ще стартира търгове за строителство за над 3,5 млрд. лв.
27.02.2018 17:45

През 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще стартира тръжни процедури за строителство за над 3,5 млрд. лв., съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов на XIII-та Годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2018 – кохезия и свързаност“.

Със средства от фондовете на ЕС ще се финасира изграждането на участъка от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Всички останали проекти ще бъдат реализирани с национално финансиранe и затова е важно колкото се може по-бързо да заработи тол системата, която ще осигури средства за развитието и модернизирането на пътната мрежа, заяви инж. Атанасов.

Най-голямата поръчка, която предстои да стартира тази година е за изграждането на лот 3.2 от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Индикативната й стойност е над 830 млн. лв. Построяването на пътя през дефилето е национална кауза и в следващите месеци ще стартираме обществените поръчки за избор на строители и надзор за отсечката между Крупник и Кресна. Целта ни е през следващата година да започнат строителните работи и да не загубим и евро от осигуреното финансиране от ЕС, подчерта председателят на АПИ. Той съобщи, че напредва строителството на лот 3.3 между Кресна и Сандански и се очаква до края на годината обектът да бъде готов, което е с около 6 месеца предсрочно. Работата в участъка от Благоевград до Крупник също се изпълнява в график.

Другият важен проект е доизграждането на АМ „Хемус“. Поели сме ангажимент до 2025 г. автомагистралата да бъде готова, защото строителството и на „Хемус“, и на АМ „Русе - Велико Търново“, и на Видин - Ботевград ще даде сериозен тласък в развитието на Северна България, заяви инж. Атанасов. През т. г. ще стартират търгове за изграждането на 6 участъка от АМ „Хемус“ и ще започне строителството на отсечките Ябланица - Боаза и Белокопитово - Буховци /общо 26 км/. За тях има избрани изпълнители и подписани договори.

За три участъка, с обща дължина 50 км, за които м. г. беше възложено проектиране, тази година е предвидено да стартират процедурите за строителство и надзор. Това са отсечките Боаза – пътен възел „Дерманци“, п. в. „Дерманци“ - п. в. „Каленик“ и от „Каленик“ до пресичането с пътя Плевен - Ловеч. Индикативната стойност за строителството на трите участъка е 457 млн. лв. без ДДС. Другите три участъка от АМ „Хемус“ ще бъдат възложени на инженеринг. Това са отсечките от път II-35 Плевен - Ловеч до пресичането с път III-301 Александрово - Летница, от път III-301 до пресичането с път III-303 Бутово – Павликени и от път III-303 до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново. Общата дължина на тези отсечки е 85 км. Индикативната стойност на търговете е 700 млн. лв.

Тази година ще стартират и обществените поръчки на инженеринг за АМ „Русе - Велико Търново“, в участъка от Русе до обхода на Бяла и обходният път на Бяла. Това са 75 км от общо 133 км от дължината на автомагистралата, каза инж. Атанасов. Индикативната стойност на поръчките е близо 550 млн. лв.

Друг ключов проект е Видин – Ботевград, тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост II ще се осигури бърза и удобна връзка с автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. Трасето е с дължина 167 км и тази година ще стартират тръжните процедури за строителство и надзор на 85 км от направлението. Ще започнем от най-сложните участъци Мездра – Ботевград /33 км/ и Видин – Ружинци /52 км/. Общата индикативна стойност на търговете за двете отсечки, които ще са с магистрален габарит, е 760 млн. лв. Проектът ще бъде изпълнен със средства от републиканския бюджет. Работим и по подготовката на останалите отсечки от направлението Видин - Ботевград и целта е през следващата година да открием тръжните процедури и за тях, заяви инж. Атанасов. Той съобщи, че стартира и прединвестиционно проучване за тунел под „Петрохан“, с който ще се осигури най-къса връзка на Северозападна България със столицата.
АПИ
  • Like
Reactions: 5
61 - 80 of 171 Posts
Интервю с Николай Нанков по Бтв от тази сутрин:

Интервю от 26.07.2018

Обещания относно за Хемус, Русе - Велико Търново, А3, тунел под Шипка и т.н.
  • Like
Reactions: 1
Борисов обеща магистрала "Хемус" да е готова до 2024 г.
Обходния път на Габрово готов през септември, магистралата до Сандански - през октомври, а догодина - участъкът до Боаза

Премиерът Бойко Борисов провери на място "мащабното строителство", което е обхванало страната – от магистрали, през пътища, детски градини, училища и градската среда.

Асистиран от министъра на регионалното развитие Николай Нанков и председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", Борисов посети строящия се участък на магистрала "Хемус" от Ябланица до пътен възел "Боаза", който по думите му е "най-трудният", защото минава през планински терен.

Премиерът раздаде щедри обещания за рязане на ленти с по 7–8 месеца предсрочно.

Той каза, че на "19 септември ще бъде открита едната тръба на тунел "Шипка", както и няколко завода". След това се поправи, че не става въпрос за тунела под Шипка, а за обходния път на Габрово, който трябваше да е готов до края на 2015 г., но изграждането му се забави заради жалби на жители на града и екоорганизации.

Участъкът между Кресна и Сандански на магистрала "Струма" ще бъде открит в края на септември или началото на октомври, каза Борисов. Досега се говореше за края на ноември, а съгласно сключения договор със строителите трябва да е готова през май 2019 г. От изказването на премиера и регионалния министър стана ясно, че бързането няма да е за сметка на качеството.

Догодина по това време ще са готови и две отсечки от магистрала "Хемус" – от Ябланица до Боаза и от Белокопитово до Търговище, обеща Борисов. Строителството на участъка от Белокопитово все още не е започнало и се очаква това да стане на 15 август. Причина за забавянето са отчуждителните процедури, решенията за които се взимат от Министерския съвет.

"Така, както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Търново, Търговище, Варна, до 2024 г. магистрала "Хемус" ще е готова", обеща премиерът.

Борисов: Да бързаме, но с разум, животът на строителите ни е най-важен

"Искам чрез вас българите да видят какво мащабно строителство има в държавата. Нали видяхте трасето какво е - в скалата се прави път и той ще отиде до Тетевен сега", каза Борисов по време на инспекцията пред журналисти.

Той представи ръководителя на строежа на трасето - 26-годишният Калин Борисов. Той обясни, че от инженерна гледна точка се изграждат огромни съоръжения – насипи по 26 метра, за да се изравни денивелацията на трасето. Водостоците са огромни – 14 тонни, извънгабаритни и се правят на място, за да се спести от разходите им за транспорт, обясни младият инженер. Той допълни, че големите насипи се изпълняват чрез арнонасипни системи.

"Това е най-трудното трасе от магистрала "Хемус", но основната ни задача е да се пази животът на строителите. Не трябва да се допуска авария. Да бързаме, но с разум", обърна се Борисов към шефа на пътната агенция.Нанков: Този участък е три пъти по-евтин от магистрала "Люлин"

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков акцентира на факта, че са спестили 40% от средствата – при прогнозна цена от 90 млн. лв., строителството ще струва 55 млн. лв. без ДДС.

Той сравни инвестицията с тази за изграждането на магистрала "Люлин". "При същия терен и същите съоръжения търгуваната през 2005 г. магистрала струва около 8 млн. евро на километър. Тук говорим за под 3 млн. евро. за километър или почти 3 пъти разлика в цената", обърна внимание Нанков.

До намаляването на цената на този участък се стигна, след като първият търг беше прекратен след катарзиса на Борисов и жалба до Европейската комисия. Тогава изграждането на магистралата до разклона за Плевен/Ловеч беше поделено между фирми, зад които стояха Делян Пеевски и Валентин Златев.

За да гарантира, че се строи евтино и качествено и няма риск магистралата да се нагъне като новите участъци на "Тракия" и "Марица", Нанков обяви, че в момента се преработват наредбите за гаранционните срокове за ново строителство на магистрали. Предвижда се те да бъдат удължени с поне 3 години, каза Нанков. В момента гаранционният срок на новите магистрали е 5 години.

Строителството на 9.3 км отсечка между Боаза и Ябланица се изпълнява от консорциум "ХВП Ябланица" ДЗЗД, в който влизат "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пъстрой Бургас", които спечелиха търга с цена от близо 55 млн. лв. без ДДС. И трите фирми официално се водят на бившия шеф на пътната агенция Велико Желев. Договорът беше подписан през юли 2017 г. и срокът за изпълнението е 910 дни. Това означава, че обектът трябва да е готов в началото на 2020 г.

"Тези почти 10 км са предизвикателство, минават през планинска част, но ще сме готови 7-8 месеца предсрочно, без да правим компромис с качеството и сигурността на работниците", обеща Николай Нанков. По думите му към момента малко над 30% от трасето са готови, а с проектирането изпълнението надхвърля 35%.До края на годината ще се търгува магистралата до Велико Търново

До края на август трябва да започне търгът за участъка от пътен възел "Боаза" до пътя за разклона Плевен/Ловеч. Тези 52 км ще бъдат разделени на три отделни позиции, каза Николай Нанков.

По думите му до края на годината ще се търгуват и останалите около 83 км от разклона за Плевен/Ловеч до Велико Търново.

Магистрала "Струма" може да завие към Благоевград заради разкопките

Археолозите ще решат какво да се прави за участъците с археологически разкопки по магистрала "Струма", каза Борисов. В участъка край Благоевград беше разкрито древното селище Скаптора, за чието запазване се обявиха редица археолози, неправителствени организации и местни жители.

"Ако не, ще я завием вляво (магистралата – бел.ред.) и ще върви по старото трасе през Благоевград към двулентовия път. Ние им предлагаме да направим музей, да направим всичко, да разкопаем нагоре целия баир, обаче - пълно със специалисти в България. Виждате как се строи в планина", каза Борисов видимо раздразнен от забавянето на строителството на отсечката заради разкиралата се археология.

"Над 200 училища и детски градини се ремонтират в момента. Тече мащабно строителство в образованието на стойност 620 млн. лв.", каза още Борисов.
https://www.mediapool.bg/borisov-obeshta-magistrala-hemus-da-e-gotova-do-2024-g-news282417.html
  • Like
Reactions: 1
Борисов обеща магистрала "Хемус" да е готова до 2024 г.
Това е 2 в 1! 2024 год. имаме Хемус построена и Борисов на власт. Дали да се радвам?
Иначе няма Хемус...
  • Like
Reactions: 1
Орешарски не я включи в ОПТТИ, Борисов я включи...изключи...и работата трьгна.
Орешарки като цяло изключи всичко. А най-големият балон бе изкуственото създаване на МИП, което затри доста важни проекти начело с трамвая по Габровски.
  • Like
Reactions: 2
Ми то така и така ОПТТИ не стига и за едната Струма...Та все тая, че ЗД2 (впрочем оставена от Орешарски в ОПТТИ) получи финансиране, в крайна сметка Струма щеше да е с по-мальк недостиг, а ЗД2 да е с бюджетно финансиране. Трамвая по Габровски никога не е бил в ОПТТИ, няма как и да бьде.
Не е виновен само Борисов, назависимо от постоянните обещания за завършване на липсващите автомагистрали. Ясно е, че Хемус ще се строи като главен приоритет, просто няма повече накъде да я отлагат. Струма ще се строи под натиск от ЕК и това е единствената автомагистрала, която ще се вмести до голяма степен в предвидените срокове. Ако се наложи и с преместване на човешки и технически ресурс на пожар. Калотина е малка като дължина и също ще се направи (поне двата лота от границата). Но за останалите нови трасета на този етап, Русе-В.Търново вкл. тунел Шипка, Видин-Ботевград, Варна-Бургас, трябва да се вземат заеми. Което значи, че ще се изплащат от тол такси. Населението трябва да приеме най-накрая факта, че ако иска да има по-бързо скоростни пътища на различни места из страната, без да се изчакват един друг, то това е начинът. Иначе няма как да стане всичко наведнъж от държавата.
See less See more
^^
Тол таксата е аха, аха да стане, какьв е проблема?
  • Like
Reactions: 1
^^
Тол системата ще е изначално за МПС над 3.5 тона. Което означава, че ще трябва да се преработи специално за А8, А5, Видин (условно А9), защото инвеститорът ще иска плащане за изминато разстояние от всички МПС. Тогава ще има платени с тол магистрали и такива с винетки, както е в Полша например. Това е проблемът. Тоест ако искаш да пътуваш по магистрала от София до Русе, ще ползваш електронната винетка до В.Търново и после ще платиш тол таксата до Русе.
В другия случай никой няма да строи или най-малкото ще иска големи държавни гаранции, за да покрие разходите си.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
^^
Значи искаш тол и за леките коли. Е според МБВР не е необходимо. Още повече, че в предходния си пост определяш за инвеститор дьржвата.
^^
^^
Инвеститорът за А8 (с тунел Шипка), А5, Видин не е държавата. Чети внимателно. Обясних каква е възможността тези скоростни трасета да се построят по-бързо в различни краища на страната и какви промени ще са необходими на бъдещата тол система, конкретно за тях. Разбира се винаги в този споменатия случай (София-Русе), може човек да не плаща тол такса, но тогава ще пътува по I-5 от Търново до Русе само с винетката си.
^^
Написал си дословно:
"Но за останалите нови трасета на този етап, Русе-В.Търново вкл. тунел Шипка, Видин-Ботевград, Варна-Бургас, трябва да се вземат заеми. Което значи, че ще се изплащат от тол такси."

От който и ще дьржавата да вземе заем, то МБВР е преценила какьв тол да се вьведе.
  • Like
Reactions: 1
^^
А кой ще строи тези пътища ако МПС под 3.5 тона ще са с ел. винетки? Толкова ли не можеш да схванеш, че трябва да ти се пише по няколко пъти? МБВР може да е дала становище какъв тол да се въведе, но това не означава строителство на споменатите магистрали. Докато се строи Хемус от държавата, поне две от въпросните магистрали могат да се строят от край до край и да се изплащат след това с тол такси от всички МПС, които минават по тях.
^^
Да де, но ти написа онова което и коментирах.
Сега може да си пишеш каквото искаш ново. Някаква концесия със скрита дьржавна гаранция.
Aз пък искам да чакам когато стане, а не да плащам два пъти.
  • Like
Reactions: 2
2
^^
Да де, но ти написа онова което и коментирах.
Сега може да си пишеш каквото искаш ново. Някаква концесия със скрита дьржавна гаранция.
Slu, наистина си много неориентиран. Ето каква е ситуацията в Полша, с която направих сравнение относно бъдещите магистрали Русе-В.Търново, Варна-Бургас и Видин-Мездра. Ако искаме те да станат по-бързо (докато държавата строи Хемус, Калотина и дори Мездра-Ботевград), ще трябва да се плащат с тол такси от всички МПС, независимо че тол системата в България ще се отнася за МПС над 3.5 тона. В Полша има три концесионера, които са построили части от А1, А2 и А4, за които естествено всички МПС плащат за изминато разстояние. Другите части, от същите тези аутобани, се управляват от държавната GDDKiA (полската АПИ). Даже сега разбирам, че поляците са заменили винетките за МПС под 3.5 тона с тол такси само година (през 2012) след като са въвели тяхната тол система за МПС над 3.5 тона на автомагистралите, администрирани от GDDKiA. Повечето участъци на концесия са пуснати за движение преди 2011, тоест леките коли са съчетавали винетки и тол такси за различните участъци. В бъдеще А1, А2 и А4 ще са платени с тол такси (без обходите на големите градове) от всички МПС. А всички скоростни пътища + А6, А8 и А18 са безплатни за МПС под 3.5 тона.


оранжево: държавно
синьо: на концесия

Ето го и реалния обхват на платените с тол автомагистрали. На линка под картата има описание на съответните участъци.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Punkty_poboru_opłat.svg

Aз пък искам да чакам когато стане, а не да плащам два пъти.
Само от много чакане да не стане така, че няма хора, които да ползват магистралата до Видин. А иначе протести да се строи Видин-Ботевград, та чак се иска и тунел Петрохан.
See less See more
^^
Бе каква Полша те гони!? В мнението което коментирах няма никаква Полша и никаква концесия!

И вземи пиши на правителството и на МБВР, че да вземат навреме да изменят системата на тола...
^^
Хехе, схипхол нещо не ти утърва истината ли :lol:? Показах, че е възможно държавата да строи едни магистрали, а други като А8 и А5 или А8 и Видинската да бъдат направени на концесия, тоест да се плащат с тол такси въпреки новата тол система. А иначе Бойко може да построи сам всичките магистрали. :lol:
61 - 80 of 171 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top