SkyscraperCity Forum banner

Инфраструктурни обещания

27940 Views 170 Replies 25 Participants Last post by  vesel.g
След консултация с модераторите отварям нова тема за обещанията на АПИ, НКЖИ, ресорните министерства, в която да следим за изпълнението им.

Инж. Атанасов: През 2018 г. АПИ ще стартира търгове за строителство за над 3,5 млрд. лв.
27.02.2018 17:45

През 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще стартира тръжни процедури за строителство за над 3,5 млрд. лв., съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов на XIII-та Годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2018 – кохезия и свързаност“.

Със средства от фондовете на ЕС ще се финасира изграждането на участъка от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Всички останали проекти ще бъдат реализирани с национално финансиранe и затова е важно колкото се може по-бързо да заработи тол системата, която ще осигури средства за развитието и модернизирането на пътната мрежа, заяви инж. Атанасов.

Най-голямата поръчка, която предстои да стартира тази година е за изграждането на лот 3.2 от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Индикативната й стойност е над 830 млн. лв. Построяването на пътя през дефилето е национална кауза и в следващите месеци ще стартираме обществените поръчки за избор на строители и надзор за отсечката между Крупник и Кресна. Целта ни е през следващата година да започнат строителните работи и да не загубим и евро от осигуреното финансиране от ЕС, подчерта председателят на АПИ. Той съобщи, че напредва строителството на лот 3.3 между Кресна и Сандански и се очаква до края на годината обектът да бъде готов, което е с около 6 месеца предсрочно. Работата в участъка от Благоевград до Крупник също се изпълнява в график.

Другият важен проект е доизграждането на АМ „Хемус“. Поели сме ангажимент до 2025 г. автомагистралата да бъде готова, защото строителството и на „Хемус“, и на АМ „Русе - Велико Търново“, и на Видин - Ботевград ще даде сериозен тласък в развитието на Северна България, заяви инж. Атанасов. През т. г. ще стартират търгове за изграждането на 6 участъка от АМ „Хемус“ и ще започне строителството на отсечките Ябланица - Боаза и Белокопитово - Буховци /общо 26 км/. За тях има избрани изпълнители и подписани договори.

За три участъка, с обща дължина 50 км, за които м. г. беше възложено проектиране, тази година е предвидено да стартират процедурите за строителство и надзор. Това са отсечките Боаза – пътен възел „Дерманци“, п. в. „Дерманци“ - п. в. „Каленик“ и от „Каленик“ до пресичането с пътя Плевен - Ловеч. Индикативната стойност за строителството на трите участъка е 457 млн. лв. без ДДС. Другите три участъка от АМ „Хемус“ ще бъдат възложени на инженеринг. Това са отсечките от път II-35 Плевен - Ловеч до пресичането с път III-301 Александрово - Летница, от път III-301 до пресичането с път III-303 Бутово – Павликени и от път III-303 до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново. Общата дължина на тези отсечки е 85 км. Индикативната стойност на търговете е 700 млн. лв.

Тази година ще стартират и обществените поръчки на инженеринг за АМ „Русе - Велико Търново“, в участъка от Русе до обхода на Бяла и обходният път на Бяла. Това са 75 км от общо 133 км от дължината на автомагистралата, каза инж. Атанасов. Индикативната стойност на поръчките е близо 550 млн. лв.

Друг ключов проект е Видин – Ботевград, тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост II ще се осигури бърза и удобна връзка с автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. Трасето е с дължина 167 км и тази година ще стартират тръжните процедури за строителство и надзор на 85 км от направлението. Ще започнем от най-сложните участъци Мездра – Ботевград /33 км/ и Видин – Ружинци /52 км/. Общата индикативна стойност на търговете за двете отсечки, които ще са с магистрален габарит, е 760 млн. лв. Проектът ще бъде изпълнен със средства от републиканския бюджет. Работим и по подготовката на останалите отсечки от направлението Видин - Ботевград и целта е през следващата година да открием тръжните процедури и за тях, заяви инж. Атанасов. Той съобщи, че стартира и прединвестиционно проучване за тунел под „Петрохан“, с който ще се осигури най-къса връзка на Северозападна България със столицата.
АПИ
  • Like
Reactions: 5
81 - 100 of 171 Posts
^^
Каква истина бе, я се цитирай къде в мнението което сьм коментирал има Полша и концесия!
^^
Очевидно не разбираш за какво говоря или се правиш, че не разбираш, което е още по-лошо. След като има да се изграждат поне още 700км автомагистрали и скоростни пътища в страната, най-нормалното нещо е да се раздели работата на части. Една част се поема изцяло от държавата, друга част трябва да се прави със заеми без да се чака, а трета част (А3 в случая) ще се завърши с пари от кохезионния фонд плюс да не забравяме, защото много често се пропуска, 15% държавно съфинансиране. Добре че ЕК е поела ангажимент за Струма, иначе не ми се мисли каква мъка щеше да е ако трябваше отново само държавата да строи магистралата през Орановския и Кресненския проломи.
See less See more
Aз пък искам да чакам когато стане, а не да плащам два пъти.
Имах си хас да искаш като някои спам ботове да се нарушават законите като се плаща два пъти.
  • Like
Reactions: 1
^^
^^
Бе какво има да ти разбирам! Онова което коментирах първоначално е от ясно по-ясно. Каза заеми и тол.

После почна в други мнения да пишеш разни други работи. Остава в бьдеще да добавиш и китайците и то така сякаш откриваш топлата вода...
Имах си хас да искаш като някои спам ботове да се нарушават законите като се плаща два пъти.
Нима, а как се е плащало в Полша? Там е съществувал същият казус, още повече в периода от 2004 до 2012 или от влизането на страната в ЕС до въвеждането на тол системата за МПС под 3.5 тона.
А иначе в северозападна България ще останат само пенсионери и цигани, ако не започне да се изгражда скоро поне Видин-Враца на концесия.
^^
Дъвчеш едно и също, преди време в друга тема стана на въпрос за законодателството на ЕС в тази сфера, обяснено ти бе, и накрая каза, че не знаеш как ще стане на практика.
Сега какво?
И досега държавата не е имала проблеми да финансира строителството на инфра. Бюджетът е от няколко години е на плюс от по няколко милиарда до ноември (после, в последния месец на годината, правителството харчи по свое усмотрение).

*ноември 2016 г.: близо 3,5 млрд лв излишък
Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма към края на ноември 2016 г. е положително в размер на 3 465,1 млн. лв. (3,8 % от прогнозния БВП) и се формира от излишък по националния бюджет в размер на 1 764,5 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 1 700,5 млн. лева.
*ноември 2017 г.: близо 2,4 млрд лв излишък
Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма към ноември 2017 г. е положително в размер на 2 385,8 млн. лв. (2,4 % от прогнозния БВП) и се формира от излишък по националния бюджет в размер на 2 582,1 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 196,3 млн. лева.
*за 2018 г. също се очаква голям излишък. До края на юли излишъкът е над 2 млрд лв
31.07.2018 г.
На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към юли 2018 г. да бъде положително в размер на 2 023,8 млн. лв. (1,9 % от прогнозния БВП).
Източник: МФ

Предходните години, когато нямаше излишък, правителството можеше да се финансира чрез сравнително изгодни заеми. Както виждате, през последните години дори не се налага търсенето на заем, защото държавата разполага кеш с нужните пари. По елементарни сметки излишъците за посочените по-горе години се равняват на 8 (осем) милиарда лева. Достатъчно да се построят липсващите Хемус, ВТ-Русе, Ботевград-Видин и Черно море.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
^^
Дъвчеш едно и също, преди време в друга тема стана на въпрос за законодателството на ЕС в тази сфера, обяснено ти бе, и накрая каза, че не знаеш как ще стане на практика.
Сега какво?
Не ми вади думите от контекста. Абстрактните ти интерпретации ги запази за себе си, аз посочвам конкретни факти. Има по начало две форми на управление: едната е от държавата, а другата концесионна, която след изтичане на определен период минава към държавата. Който и да е концесионер го вълнува единствено събирането на тол такси от всички МПС за участъка, който администрира.
Като искате държавата (без вече европейски помощи) да ви строи липсващите автомагистрали и скоростни пътища, няма да протестирате после, че ставали много бавно (ако въобще станат някои).

Сега можеш да си ходиш на село да снимаш каналите и холандските патки.
See less See more
gogo, този годишен плюс в бюджета не е само за пътища. Ако България можеше да строи пътната си инфраструктура самостоятелно, то нямаше да ни трябват всички тези оперативни програми на ЕС. А и защо събираш тези излишъци? Ако в края на 2016 е имало 3.5 млрд. лева, а в края на 2017 - 2.4 млрд., това означава, че държавата е направила повече разходи през съответната година, а не че излишъкът е нараснал до близо 6 млрд. лева.
По елементарни сметки излишъците за посочените по-горе години се равняват на 8 (осем) милиарда лева. Достатъчно да се построят липсващите Хемус, ВТ-Русе, Ботевград-Видин и Черно море.
Не просто тези липсващи магистрали, ами е достатъчно и за да се започне реновиране на линия 2 за 160/200 км/ч. Друг е въпроса че бих предпочел половината от тези пари да бяха изляти в образователната система. 4 милиарда пак са предостатъчно че да се строят всички нужни магистрали едновременно.
  • Like
Reactions: 1
Който и да е концесионер го вълнува единствено събирането на тол такси от всички МПС за участъка, който администрира.
А държавата какво я вълнува, а хората какво ги вълнува? Или това са въпроси без значение за теб!?

В другата тема те питах, хайде като пак копаеш, пак да те питам:
Как я виждаш например за Русе-Велико Търново с национален тол и винетка, и в същото време тол за концесионера-законодателството не го допуска?
Или там няма да има национален тол и винетка, а само тол за концесионера и доплащане от държавата (смяташ ли, че някой изключая концесионера, за който разбрахме си загрижен, ще се сьгласи на такова)?
  • Like
Reactions: 1
А държавата какво я вълнува, а хората какво ги вълнува? Или това са въпроси без значение за теб!?

В другата тема те питах, хайде като пак копаеш, пак да те питам:
Как я виждаш например за Русе-Велико Търново с национален тол и винетка, и в същото време тол за концесионера-законодателството не го допуска?
Или там няма да има национален тол и винетка, а само тол за концесионера и доплащане от държавата (смяташ ли, че някой изключая концесионера, за който разбрахме си загрижен, ще се сьгласи на такова)?
А аз пък отново ти казвам, фитките там на село в Холандия да си снимаш.

Предполагам можеш и сам да си отговориш защо Полша въвежда тол за МПС под 3.5 тона през 2012 на аутобаните. Със сигурност това важи за Вроцлав-Катовице на А4 и за Конин-Лудж на А2.
gogo, този годишен плюс в бюджета не е само за пътища. Ако България можеше да строи пътната си инфраструктура самостоятелно, то нямаше да ни трябват всички тези оперативни програми на ЕС. А и защо събираш тези излишъци? Ако в края на 2016 е имало 3.5 млрд. лева, а в края на 2017 - 2.4 млрд., това означава, че държавата е направила повече разходи през съответната година, а не че излишъкът е нараснал до близо 6 млрд. лева.
Бъркаш понятията. Бюджетният излишък или дефицит отразява дали бюджетът е на плюс или минус за конкретната година. Всяка година има отделен бюджет.
^^
Колко е излишъкът в бюджета или с какви реално допълнителни средства разполага държавата СЕГА в края на юли 2018? Със сигурност не са 8 млрд. лева. Споменах вече, че излишъкът може и отива за други сектори, които също изпитват недостиг на финансиране.
Предполагам можеш и сам да си отговориш защо Полша въвежда тол за МПС под 3.5 тона през 2012 на аутобаните. Със сигурност това важи за Вроцлав-Катовице на А4 и за Конин-Лудж на А2.
Е и, например за Русе-Велико Търново как ще изглеждат нещата?
Ма и да те питам, то като не ти е ясно!
Преди доста години, когато в БГ са разработвали винетната система, администрацията ни предложила винетките да бъдат за 10 дни, месечни и годишни. Идеята била, че 10 дневните ще се купуват предимно от чужденци. Стигнало това предложение до ЕК и от там казали - НЕ. Обосновали се с необходимото време за пресичане на страната, което категорично е по-малко от 10 дни. Нашите казали - Ама и Унгария се пресича за по-малко време, а те имат 10 дневна винетка. Отговора бил - ЕС не е детска градина за да се позовавате в стил "моля госпожо, ама Ищван така прави! Комисията вече е предприела съответни мерки към Унгария.
Та така винетките ни станаха седмични, а за тежкотоварните се въведоха и дневни.
Ако някой някъде в ЕС не спазва общото право, ние не можем да се позоваваме на това за да не го спазваме и ние!
За възможността да функционират тол система и концесия едновременно. Не е невъзможно. Тази врътка вече е измислена. Тол системата (на АПИ) се простира само върху определени пътища от РПМ. Най-вероятно те ще бъдат описани и приети с ПМС (както в момента е определен обхвата на винетната система). Ако даден път не е част от РПМ (частен примерно), юридически би могло да се каже, че таксите по него не са в правомощията на държавата. Това упражнение се беше опитал да го изиграе Симеон, за да пусне концесия на Тракия. Искаха да извадят Тракия от РПМ. Не се случи, ама не знам защо. Принципно и на мен не ми допадат такива игрички, ама не съм фактор.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
^^
Ти пък така сложно. Просто ако път е на тол за концесионер, то той се изключва от националната тол и винетна система.
Е и, например за Русе-Велико Търново как ще изглеждат нещата?
Ма и да те питам, то като не ти е ясно!
Не ми казвай е и, ами се научи да отговаряш конкретно на нещата, които другите (в случая аз) те питат. Ако не можеш, питай поляците как си таксуват готовите аутобани след като влезнаха в ЕС - тол с отворена система, тол със затворена система, тол със смесена система, ел. винетки или не се плаща нищо. И не ми говори с удивителни.

Винетки могат да се ползват за МПС под 3.5 тона, когато страните вече са изградили своите мрежи. Такива са например Австрия и Словения. Ние не попадаме в тази категория, както между другото и повечето страни от бившия соц. блок. Дори в Русия автомагистралата от Москва за Санкт Петербург ще е платена изцяло, когато се завърши. Много е наивно да се мисли, че държава като България ще строи всичките си магистрали без чуждо участие.
See less See more
^^
:lol::lol::lol:
Нещо за Русе-Велико Търново?

P.S.
Вземи ми отговори в ново мнение, вместо да си поправяш предходното след като вече сьм писал!
Трябваше ЕС да не дава на България и тези пари, които се дадоха досега за пътна инфраструктура. Старите и по-богати членки реално не са длъжни да го правят, ако ще бъдат само дойна крава. Усетиха се малко късно с какви хора си имат работа и врътнаха кранчето за Видин-Ботевград. А иначе пари в Европа за пътища има. Затова преди време казах, че средства се отпускат след трудоемки процедури на онези, които също поемат някакъв ангажимент, както се случва в Гърция. Тоест не се чака само на фондовете, а и самите потребители на магистралите плащат за тяхната реализация.
В България може да се строи, която и да е автомагистрала на концесия. Тогава ЕК ще натисне страната, така както натисна Полша да уеднакви начина на плащане, защото няма да приеме едни магистрали да са платени с винетки, а други с тол. Само, че страх лозе пази. Матрялът който управлява е същият като този, който го избира. Ето това е главната причина да не се прави нищо засега, извън общоприетото строителство от държавата. А иначе Борисов разправя на срещите със съседите как искал да има еднакви такси за преминаването през Балканския п-ов :lol:. Е да, ама магистралите на южните съседи например се построиха на много по-висока цена и тепърва ще се изплащат, а не като евтинджосите в България, които дори и наполовина не са готови.
See less See more
81 - 100 of 171 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top