SkyscraperCity Forum banner

Инфраструктурни обещания

27711 Views 170 Replies 25 Participants Last post by  vesel.g
След консултация с модераторите отварям нова тема за обещанията на АПИ, НКЖИ, ресорните министерства, в която да следим за изпълнението им.

Инж. Атанасов: През 2018 г. АПИ ще стартира търгове за строителство за над 3,5 млрд. лв.
27.02.2018 17:45

През 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще стартира тръжни процедури за строителство за над 3,5 млрд. лв., съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов на XIII-та Годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2018 – кохезия и свързаност“.

Със средства от фондовете на ЕС ще се финасира изграждането на участъка от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Всички останали проекти ще бъдат реализирани с национално финансиранe и затова е важно колкото се може по-бързо да заработи тол системата, която ще осигури средства за развитието и модернизирането на пътната мрежа, заяви инж. Атанасов.

Най-голямата поръчка, която предстои да стартира тази година е за изграждането на лот 3.2 от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Индикативната й стойност е над 830 млн. лв. Построяването на пътя през дефилето е национална кауза и в следващите месеци ще стартираме обществените поръчки за избор на строители и надзор за отсечката между Крупник и Кресна. Целта ни е през следващата година да започнат строителните работи и да не загубим и евро от осигуреното финансиране от ЕС, подчерта председателят на АПИ. Той съобщи, че напредва строителството на лот 3.3 между Кресна и Сандански и се очаква до края на годината обектът да бъде готов, което е с около 6 месеца предсрочно. Работата в участъка от Благоевград до Крупник също се изпълнява в график.

Другият важен проект е доизграждането на АМ „Хемус“. Поели сме ангажимент до 2025 г. автомагистралата да бъде готова, защото строителството и на „Хемус“, и на АМ „Русе - Велико Търново“, и на Видин - Ботевград ще даде сериозен тласък в развитието на Северна България, заяви инж. Атанасов. През т. г. ще стартират търгове за изграждането на 6 участъка от АМ „Хемус“ и ще започне строителството на отсечките Ябланица - Боаза и Белокопитово - Буховци /общо 26 км/. За тях има избрани изпълнители и подписани договори.

За три участъка, с обща дължина 50 км, за които м. г. беше възложено проектиране, тази година е предвидено да стартират процедурите за строителство и надзор. Това са отсечките Боаза – пътен възел „Дерманци“, п. в. „Дерманци“ - п. в. „Каленик“ и от „Каленик“ до пресичането с пътя Плевен - Ловеч. Индикативната стойност за строителството на трите участъка е 457 млн. лв. без ДДС. Другите три участъка от АМ „Хемус“ ще бъдат възложени на инженеринг. Това са отсечките от път II-35 Плевен - Ловеч до пресичането с път III-301 Александрово - Летница, от път III-301 до пресичането с път III-303 Бутово – Павликени и от път III-303 до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново. Общата дължина на тези отсечки е 85 км. Индикативната стойност на търговете е 700 млн. лв.

Тази година ще стартират и обществените поръчки на инженеринг за АМ „Русе - Велико Търново“, в участъка от Русе до обхода на Бяла и обходният път на Бяла. Това са 75 км от общо 133 км от дължината на автомагистралата, каза инж. Атанасов. Индикативната стойност на поръчките е близо 550 млн. лв.

Друг ключов проект е Видин – Ботевград, тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост II ще се осигури бърза и удобна връзка с автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. Трасето е с дължина 167 км и тази година ще стартират тръжните процедури за строителство и надзор на 85 км от направлението. Ще започнем от най-сложните участъци Мездра – Ботевград /33 км/ и Видин – Ружинци /52 км/. Общата индикативна стойност на търговете за двете отсечки, които ще са с магистрален габарит, е 760 млн. лв. Проектът ще бъде изпълнен със средства от републиканския бюджет. Работим и по подготовката на останалите отсечки от направлението Видин - Ботевград и целта е през следващата година да открием тръжните процедури и за тях, заяви инж. Атанасов. Той съобщи, че стартира и прединвестиционно проучване за тунел под „Петрохан“, с който ще се осигури най-къса връзка на Северозападна България със столицата.
АПИ
See less See more
 • Like
Reactions: 5
141 - 160 of 171 Posts
Ето това е по-интересно.
https://gong.bg/football-sviat/anglia/multimedia/video/salah-pregreshi-livyrpul-go-dokladva-na-policiiata-501343
Ливърпул докладва Мохамед Салах пред полицията, след като египетският футболист използва мобилния си телефон, докато шофира колата си. Клубът пристъпи към подобни действия, след като заснетите от фенове кадри започнаха да циркулират в интернет.

Видеоклипът е публикуван онлайн и показва как Салах ползва своя телефон в автомобила си, докато е наобиколен от деца, които искат да привлекат вниманието му. Нападателят се занимава с телефона си и по този начин не обръща внимание на феновете си. Случилото се е ден след победата с 4:0 срещу Уест Хем от първия кръг на Висшата лига, на „Анфийлд“.

В понеделник сутринта Салах и съотборниците му са имали възстановителна тренировка на клубната база.

В 13 часа от полицията в Ливърпул разпространиха информация, че са били алармирани за футболист, който използва мобилен телефон, докато шофира и благодариха за подадения сигнал.

„Клубът обсъди с играча случилото се, след което информирахме полицията за видеото и обстоятелствата, при които е заснето“, заяви говорителят на Ливърпул.

„Говорихме с играча и ще се занимаем с всякакви последващи действия вътре в клуба. Нито от Ливърпул, нито футболистът ще правят допълнителни коментари по въпроса“, добави говорителят.

Повече коментари по случая няма да бъдат правени, а въпросът ще бъде разглеждан като вътрешна работа на клуба.

Полицията в Мърсисайд заяви: „Получихме информация за видео, за което се смята, че показва футболист, използващ мобилен телефон по време на шофиране. Това е предадено на съответния отдел. Благодарим, че ни уведомихте.“
Кога ли ще ги стигнем ... ?!
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Абе едва ли печелят много повече от 10%. По-важното е че получават огромен обем работа срещу огромните подкупи, които дават. На свободния пазар хич не е гарантирано че ще получаваш постоянно поръчки даже и с качествена работа и нисък мардж.
Братле, аз съм в частния сектор от 20 години, точно се занимавам с ценообразуване и продажни цени на производство на голям завод и реализацията му в България и чужбина. За 10 % марж никой не работи, тия 10 % няма да ти стигнат само за корпоративния данък към държавата. А ДДС като те праснат да не ти възстановят, щото в България ДДС не се възстановява автоматично - имаш 1 месец да го изравниш, за разлика от Германия, където се изравнява на годишна база. Знаеете ли как се изравнява за 1 месец ДДС на този шантав пазар в БГ? Който е специалист му е ясно. Фалираш за 2 месеца ако не теглиш отнякъде кредит. Една фирма даже и най-малката , има стотици хиляди левове разходи, без да е направила и 1 лев печалба. Под 55 % марж в България няма как да се работи, фалираш. В Германия имат други правила - там работят на 250 % марж, а есин виден капиталист от Мюнхен ми заяви, че с 300 % марж диша свободно. Все пак една техническа въоръженост на работно място в Германия- техника, площ за труд - изисква 55-65 000 евра годишно. Не можеш ли да го постигнеш от маржа си, си вън от играта там.
А тук като сложиж ток, транспорт, суровини, машини които се трашат и искат постоянно ремонти , запрати , оситуровки ..... ако имаш 1 000 000 приход, тия 100 000 лв при марж 10 % за нищо няма да ти стигнат. Скоро спорихме със собственика , та му доказвах как ще сме спокойни и няма да закриваме производства само ако стигнем 75 % марж. Заплати, транспорт суровини всичко се вдигна с повече от 10 -20 % само от началото на годината. Е скара ми се , но после 4 пъти вдига цените, та едвам сега сме на 68 % марж. И едвам издържаме да си покрием разходите и заплати на 200 човека, с пълни осигуровки..10 %... това са само разходите ни за транспорт.
Но смятам да правите разлика между марж и чиста печалба на една фирма. Чистата печалба е нещо много относително. Някои фирми като разберат че са на печалба, веднага влизат в загуба, като си купуват например Майбаси и имоти по Европа, или обучения на цуцета с големи очи по Малдивите с фактура естествено, разход.... Калкулации....
See less See more
 • Like
Reactions: 5
^^
Не му обяснявай, то и без туй едва ли ще те разбере. Виж, за Хасковско-Димитровградската агломерация, това вече е друга работа. :lol:
Но смятам да правите разлика между марж и чиста печалба на една фирма.
I know, right? Ама нито разбирам от тези неща, нито точните термини и числа бяха важни за аргумента ми. Просто директно репликирах славибг. Сигурно и той е карал на принципа че точните термини и числа не са важни за есенцията на това, което казва.
See less See more
Аз много ясно съм казал какво имам предвиди и съм ползвал правилен термин. Това всеки как си го инерпретира по усет или навик е друг въпрос.
И ето, за да не съм голословен, какво е profit margin във който по дефиницията му влизат ВСИЧКИ разходи на компанията по дадена поръчка, включително осигуровките, данъците и всичко останоло, за което говори nabludatel50:
https://www.investopedia.com/terms/p/profitmargin.asp
See less See more
I know, right? Ама нито разбирам от тези неща, нито точните термини и числа бяха важни за аргумента ми. Просто директно репликирах славибг. Сигурно и той е карал на принципа че точните термини и числа не са важни за есенцията на това, което казва.
От пък теб много неща могат да се научат в областта на науката :) Аз съм един прост продавач на стоки за бита, преди това на строителни матрияли
See less See more
 • Like
Reactions: 1
До края на годината трябва да приключи обходът за тунела под прохода Шипка, а през 2019 г. да започне възлагането на самия тунел. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Николай Нанков по време на парламентарен контрол в Народното събрание. Изграждането на тунела бе записано в управленската програма на кабинета.

"Нека на всички да е ясно, че тунелът под Шипка свързва не просто две области – Южна и Северна България, но има и надевропейски размери. Говорим за пътен коридор, който продължава през Истанбул към Близкия изток", каза още Нанков и посочи, че това е един огромен проект.

Обясни, че проектът се състои от две фази. Първата фаза е обход, минаване на експертен технически съвет към пътната агенция и т.н., която се очаква да приключи в рамките на тази година. Тоест не само тунел като тунел, а имаме съответни етапи, които се изпълняват по линия на първа фаза.

Тази първа фаза на практика ще завърши с два месеца закъснение от първоначално обявения срок. Това е станало заради процедурите и по строителство, и по оформяне на документация и нейното приемане, обясни министърът. "Септември беше срокът по договор, но всичко ще бъде готово до края на годината с изключение на най-високото мостово съоръжение, строено в България преди повече от 30 години", коментира той.

Тунелът е дълъг 3320 м, като и досега не е осигурено финансиране. Предвижда се то да дойде по линия на бюджета или публично-частно партньорство. Министърът припомни, че китайска компания проявява интерес към изграждането му.

А през 2019 г. трябва да стартира възлагането на самия тунел – над 3 км. Източник на финансиране е държавен бюджет и бъдещо частно партньорство", коментира Нанков.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/201..._put_na_prohoda_shipka_shte_e_gotov_do_kraia/

Meanwhile..
31.08.2018 г.
На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към август 2018 г. да бъде положително в размер на 2 468,3 млн. лв. (2,4 % от прогнозния БВП).
http://www.minfin.bg/bg/news/10445
See less See more
 • Like
Reactions: 3
Да сравним с изказването на министъра само преди два месеца:Не вярвам да е толкова некомпетентен, че стоейки под построения до половината виадукт, да твърди че ще е готов през септември?! Защо тогава е необходимо постоянно да се лъже за сроковете... Не може ли да се каже реалното състояние и срок :eek:hno:
See less See more
Да се говори за предстрочно откриване на обхода на Габрово е, меко казано, нелепо.
Проект „Обход на гр. Габрово” – Фаза 1 - участък от км 0+000 до км 20+124.50 и етапна връзка от км 0+000 до км 3+130

Договор за СМР: РД-33-5/ 09.05.2013 г.
Срок за изпълнение: 540 календарни дни
АПИ
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Така говори, защото минава. 99% от хорта извън нас в този форум, които следим нещата постоянно и отблизо, нямат никаква представа за кога са реалните срокове и какво е реалистично да се прострои за дадено време.
И за това той си плямпа.
Виж ако журналистите имаха топки и не бяха купени драскачи, то те са тези, които трябва да му обърнат внимание на глупостите. Но уви, не...
See less See more
 • Like
Reactions: 4
Нормално е сега малко да намалят темпото с рязането на ленти. Толкова хора загинаха, а ние ухилени ще режем лентите на нови писти за автомобили - някак си не върви тази работа , като търговец ви го казвам. Има си Пи Ари, които ги смятат тези работи и ги анализират за Б.Б. То аз дето съм тъп го разбирам, защото продавам стоки на клиенти и знам кога трябва да замълчиш и кога да плямпаш пред клиента. Та сега ще замълчат 1-2 месеца минимум пред клиентите / матрияла / , не очаквайте нещо да стане в този период.
Да се започнат до една - две години обявените търгове + 52 км до Ловеч - това са 210 км АМ заедно със сега строящите се 62 км пак ще е чудо, ако се случи. Повече от това няма да стане.
See less See more
 • Like
Reactions: 3
^^
Къде ги броиш тези 210км? Не могат да пуснат едновременно за строеж двата лота на А7, един от А8, Мездра-Ботевград и частта от ЮД към А1. Плюс тази от А2 до Плевен.
^^
Къде ги броиш тези 210км? Не могат да пуснат едновременно за строеж двата лота на А7, един от А8, Мездра-Ботевград и частта от ЮД към А1. Плюс тази от А2 до Плевен.
Сега в строеж 62 км+ ЮД 6 км, +32 км А7, +32 кмБ-Мездра, + 52 до Плевен , + 4 + 25 на Струма са точно 213 км . Това казвам, това да пуснат в строеж до 1-2 години златни ще са. Строят се и пътища отлагани от десетилетия - Пльовдив - Асеновград, Б-с Сл. Бряг, и булевардът на Велика Варна.
See less See more
То хубаво, ама ме съмнява да осигурят пари за толкова километри. С обхода на Бяла (А8) станаха 250 км, а това при средна цена от поне 8 млн. лева на километър, прави минимум 2 милиарда само за автомагистрали. Реално ефектът от тол системата ще се усети през втората половина на 2020. Трябва да орежат сериозно финансирането за саниране, иначе няма как да се случат въпросните строежи.
See less See more
Защо броиш ЮД, а не Васил Левски? И двете са си градски булеварди.
^^
Защото бул. В.Левски вече се изпълнява и напролет ще е готов. А за ЮД тепърва ще се осигурява финансиране.

Макар че и там (във Варна) проблемите с транзита през града ще са половинчато решени, защото и на бул. Вл.Варненчик трябват К2Н до Левски, както и изграждане на връзката на Аспаруховия мост с ул. Девня. С други думи да се покрие всичко от А2, А5 и от Балчик, докато не се направи истинският обход на града.
See less See more
През 2019 г. със средства от бюджета, Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" и Механизъм "Свързана Европа" ще се изграждат близо 119 км нови пътища. Това съобщи в интервю за БТА министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова. Индикативната стойност на тези обекти е за около 1 млрд. лв.

Паралелно с това се извършват рехабилитация и основни ремонти на 709 км републикански пътища, съобщи Аврамова. Инвестициите са в размер на близо 516 млн. лв., допълни тя. Общо проектите, на които тази година е дадена зелена светлина, са за 3.7 млрд. лв.

Аврамова напомни за подготвената нова наредба за проектиране на пътища, в която една от мерките за подобряване на безопасността на пътуване е завишаване на изисквания за отводняване на пътното платно, за да се избегне създаването на условия за "аквапланинг". В участъците с по-сложно движение ще се поставя осветление, за да се осигури по-голяма видимост и безопасност. Дава се по-голяма свобода при определяне на проектна скорост за всеки клас път в зависимост от транспортните функции на пътищата, техните характеристики и особеностите на терена. Министър Аврамова каза, че от 2007 г. до края на сегашния програмен период са извършени или ще бъдат извършени инвестиции в размер на близо 662.4 млн. лв. за подобряване на пътната безопасност.

Настилката е в лошо състояния при 25% от пътищата, отлично е при 12%


Инвентаризацията на републиканската пътна мрежа показа, че в отлично състояние е настилката на 12 на сто от пътищата, добро е на 27 на сто, задоволително - на 23 на сто, незадоволително на около 13 на сто и лошо на 25 на сто, каза още министър Аврамова. В най-лошо състояние е третокласната пътна мрежа - данните показват, че близо 8000 км се нуждаят от ремонт. Необходимите инвестиции по предварителни данни са малко над 930 млн. лв. Необходимо е и обновяването на 112 пътни съоръжения, за които по първоначални оценки са необходими 165 млн. лв.

"Хемус" трябва да е готова до 2024 г., а "Струма" до 2023 г.


Целта на министерството е магистрала "Хемус" да е готова до 2024 г., а при добра организация, експедитивност и качество, магистрала "Струма" да бъде завършена в предвидените срокове - до 2023 г., и да няма загуба на европейско финансиране. За скоростния път Видин-Ботевград министър Аврамова каза, че в началото на 2019 г. ще бъдат обявени обществените поръчки за отсечките по трасето между Видин и Ружинци. Те са с обща дължина 55 км и са с индикативна стойност 458 млн. лв. През 2018 г. бяха обявени обществените поръчки за избор на изпълнител на два подучастъка по трасето между Мездра и Ботевград, които са с обща дължина 33 км и са на стойност 302 млн. лева, напомни Аврамова. Тя съобщи, че за първи път ще бъде приложена пилотна схема на плащане, която предвижда цялата стойност на договора да се разплати на изпълнителя, след издадено разрешение за ползване. Смятаме, че това ще накара бъдещите изпълнители да работят качествено и в срок, каза министър Аврамова.

За националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради министър Аврамова съобщи, че програмата предстои да приключи в този си вид през 2019 г., но в процес на обсъждане са различни варианти за продължаването й.
https://www.dnevnik.bg/politika/201...ia_shte_se_stroiat_119_km_novi_putishta_za_1/
See less See more
 • Like
Reactions: 4
През 2019 г. със средства от бюджета, Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" и Механизъм "Свързана Европа" ще се изграждат близо 119 км нови пътища.
Кои са тези 119км? 51км от А2 до Плевен, 32км от А6. Остават още 36км. Обход на Поморие. Евентуално Мездра-Ботевград?
See less See more
Може да смятат и тези, които са вече в изграждане по А3 и А2. Едновременно да се строят 119 км. е много добро постижение даже и за голяма държава. Ако това стане, давам назад за песимистичните прогнози. Това означава, че тези 119-20 км до 2-3 години ще са вече в мрежата и ще имаме 920 км АМ.
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Естествено, че се броят. "Ще се изграждат", а не "Ще стартираме изграждане".
 • Like
Reactions: 1
141 - 160 of 171 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top