SkyscraperCity Forum banner

Историја ваздухопловства | Aviation history

209800 Views 810 Replies 94 Participants Last post by  Дisiдent
1 - 5 of 5 Posts
Тада су били лепши, "шицастији"... ако ме очи не варају.
„Galebovo“ drugo putovanje ka nebu

U Lisičijem jarku traje obnova nekadašnjeg ponosa jugoslovenske avijacije. Prvi model „galeba“, napravljen još 1961. godine, vredni mehaničari postepeno dovode u prvobitno stanje. Drugi ovakav avion uveliko leti u Aero-klubu „Galeb“PROTOTIP prvog domaćeg mlaznog aviona „galeb“ ponovo će dobiti stari sjaj, zahvaljujući entuzijastima istoimenog sportskog kluba iz Lisičijeg jarka, u okolini Beograda. U ovu neobičnu priču uvodi nas Vladimir Bojović, predsednik kluba „Galeb“ koji nam objašnjava kako je avion koji je nosio evidencioni broj RV i PVO 23001, posle povlačenja iz upotrebe bio postavljen kao učilo na školskom aerodromu u Somboru, gde je propadao pod vedrim nebom, a zatim je i oštećen u NATO bombardovanju 1999. godine.

Tehničari Aero-kluba „Galeb“ od aprila 2009. godine rade na restauriranju ove istorijski vredne letelice, i tu počinje naša priča...

PRVI AVION

U RADIONICI zatičemo Dušana Bastla i Mladena Volaša, koji su u tom trenutku bili zaposleni radom na krilu ove letelice. Tu su i Dragana Hajl Petrović i Jadranka Marin, dve dame koje predstavljaju zemaljsko osoblje ovog kluba.

- „Galeb“, koji vidite u radionici, je najstariji projekat ovog tipa aviona, napravljen je krajem pedesetih godina prošlog veka, da bi prvi let prototipa bio 1961. godine - objašnjava Jadranka Marin. - U fabrici „Soko“ iz Mostara proizvedeno je više od 230 ovakvih mlaznih aviona koji su najviše bili zastupljeni u Ratnom vazduhoplovstvu ondašnje Jugoslavije, ali su izvoženi i u Libiju i Zambiju.

Na ovom tipu školskog aviona letačko znanje sticale su generacije pilota Vojno-vazduhoplovne akademije, sve do proleća 1999. godine. Tada su poslednji primerci u sastavu školskih eskadrila uništeni tokom NATO bombardovanja aerodroma „Golubovci“.Kao poseban kuriozitet naši sagovornici ističu podatak da je njihov član i Aranđel Aca Mihić, čovek koji je počeo restauraciju ovog aviona. On je avio-limar, radnik koji je, još kao mladić, udario prvu nitnu u konstrukciju prvog „galeba“, šezdesetih godina u Mostaru. Danas je penzioner, koji je, više od pet decenija posle toga, počeo spasavanje starog vazduhoplova.

Dok slušamo ove nesvakidašnje podatke, Bastl i Volaš ne prekidaju da rade. Obojica su radni vek ostavili na različitim aerodromima širom ondašnje Jugoslavije, održavajući prestižne letelice koje je imalo Ratno vazduhoplovstvo SFRJ.

- Ovo je prototip, koji je prvo imao tri rezervoara, a zatim je uveden model sa dva - objašnjava Bastl. - To će nam biti malo problematično, dok iz „Prve petoletke“, koja je radila hidrauliku za avion, možemo da nađemo delove koji su nam potrebni.

Samo karijera našeg sagovornika dovoljno govori, jer pored legendarnog aviona pričamo sa „hodajućom istorijom“ jugoslovenske avijacije. Bastl je počeo na „sejbru“, a potom je održavao američki „tanderdžet“.

- Zatim sam prešao na „galeba“, „orla“... - dodaje Bastl. - Učestvovao sam u izvođenju projekta kada je upravo na „orla“ dodat forsaž sa kojim je prvi put jedan jugoslovenski avion probio zvučni zid.

U toj letelici bio je vojni pilot Marjan Jelen, čovek koji je prvi put premašio ovu brzinu, i koji je, naravno, član ovog kluba.Naši sagovonici dodaju da danas mnogi privatni kolekcionari širom sveta posebno poštuju ovaj tip aviona jugoslovenske proizvodnje. Ovih modela ima u kolekcijama u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji... I danas veoma efektno može da izvede akrobacije, i zato ga vole na međunarodnim izložbama.

- Njihovo održavanje nije skupo, a poznat je i po tome što „prašta“ greške pilota - dodaje Bastl. - Činjenica je da se i u njemu ginulo, ali, uglavnom zbog nediscipline u letenju. Bio je poznat po tome, kako kažu vazduhoplovci, „što prašta greške“.

DRUGI „GALEB“

NAJSTARIJI model ovog aviona, sa oznakom 23001, deo je zbirke Muzeja JRV, a ambicija restauratora iz Aero-kluba „Galeb“ je da ga vrate u prvobitno stanje, da bude potpuno spreman za letenje, ali da ga ostave na zemlji, među eksponatima u Muzeju kraj Aerodroma „Nikola Tesla“.

Drugi „galeb“, kojim raspolažu već godinama leti i posećuje domaće i međunarodne izložbe. Samo ove godine članovi ovog kluba pozvani su da gostuju u Grčkoj, Danskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rimu...

- Letenje na starim vazduhoplovima, njihova restauracija i održavanje je ono što naš klub čiji jedinstvenim u Srbiji i regionu - dodaje Jadranka Marin. - Tokom devedesetih godina, pošto su povučeni iz upotrebe u vojnom vazduhoplovstvu, određeni avioni našli su se u rukama civilnih vlasnika, ljubitelja oldtajmera, odnosno starih aviona.U jednom trenutku u vlasništvu kluba bila su čak četiri aviona „galeb G-2“. Tu je i laki jurišnik sa klipnim motorom „kraguj“ i četvorosed „utva 66“. Članovi kluba su većinom nekadašnji vojni piloti, ljudi velikog iskustva, kao što su Marijan Jelen, prvi nadzvučni pilot kod nas, ali i Saša Ristić, instruktor i nekadašnji opitni, probni pilot na vojnom aerodromu u Batajnici.

Ideja je bila, kako kažu članovi ovog kluba, da uz podršku Muzeja Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva i Ministarstva odbrane osposobi 12 starih aviona domaće proizvodnje i da sa njima učestvujemo na međunarodnim aeromitinzima, kao i da ih pokazujemo u svečanim prilikama - jer, očigledno, naša avijacija ima istoriju na koju može da bude ponosna.OPREMA
VAZDUHOPLOVI koji lete u Aero-klubu „Galeb“, generalno su remontovani, uklonjeno im je naoružanje, a opremljeni su za letenje u međunarodno kontrolisanom prostoru. Registrovani su kao posebna kategorija starih vazduhoplova u civilnom registru.

Oldtajmeri su označeni autentičnim bojama i simbolima iz perioda svoje upotrebe.

JAPANSKI ĐACI

NEVEROVATNA je tradicija koju čuvaju Japanci. Naš sagovornik je fasciniran školom kuvanja koja postoji u Zemlji izlazećeg sunca.

- Tamo škola kuvanja traje šest godina. Tokom prve dve godine učenici odlaze na pijace, u prodavnice ribe i kasapnice, kako bi naučili sve što je neophodno o hrani. Tek treće godine dobijaju nož!JOŠ LETE
U VOJSCI Srbije jedini preostali model „galeba“ postoji u Centru za letna ispitivanja. U rukama civilnih vlasnika postoje ovi tipovi aviona koji još lete, ali ih ima i gotovo iznad svih kontinenata.

PARISKA NAGRADA

KADA je prvi put predstavljen ovaj avion, osvojio je veoma važnu međunarodnu nagradu. Kako kaže Bastl, na velikoj međunarodnoj izložbi u Parizu, „galeb“ je osvojio prvo mesto kao školski mlazni avion u svojoj kategoriji.

PLANETARNO ISKUSTVO

ČLANOVI kluba „Galeb“ su iskusni letači i tehničari, među kojima su i najznačajnija imena domaće avijacije. Zahvaljujući postojanju kluba i aviona oldtajmera leteli su iznad svih kontinenata, a stotina hiljada gledalaca videlo ih je u Srbiji, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, SAD...
Хајде стављајте изворе фотографија. Почели сте да забушавате (сем ако сте ви фоткали, а делује да нисте...).
  • Like
Reactions: Singidunum
Праћење и осматрање саобраћаја и саобраћајница (гужве, сабраћајне несреће, оштећења...)
1 - 5 of 5 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top