SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 114 Posts

· Registered
Joined
·
5,994 Posts
Unikatni Titov Douglas DC-6
22 Apr 2013 | Zrakoplovi

Unikatni Titov Douglas DC-6, izgrađen davne 1958. godine, je jedan on najnovijih primjeraka u kolekciji Flying Bulls-a. Ovaj avion je, sa svojom nevjerovatnom historijom, prije nekoliko godina napustio restauracijsko postrojenje u Salzburgu. Njegova sama veličina, nedvojbeni retro-dizajn i luksuzni interijer čina ga bez sumnje krunskim draguljom kolekcije Hangara 7 na aerodromu u Salzburgu. Zahvaljujući najviše svojoj historiji, avion je poznat u avijatičarskim krugovima širom svijeta.Već iste godine kada je i sagrađen, DC-6 je dostavljen jugoslovenskoj nacionalnoj avio kompaniji JAT-u. Maršal Josip Broz Tito je naredio da se ovaj avion pretvori u luksuzni avion koji bi koristio on i njegova svita je njegovi slavni gosti. Već u 1975. godini, Titu je dosadio ovaj avion i on ga je prodao zambijskom predsjedniku Kennethu Kaundi koji ga je takođe koristio kao VIP avion. Kada je i Kaunda izgubio intersovanje za ovaj DC-6, doba mlaznih aviona je polako stizalo i u Afriku i avion je jednostavno parkiran negdje sa strane na aerodromu Lusaka.

Tu je Chris Schutte, operator male avio kompanije u Windhoeku, glavnom gradu Namibije, naišao na ovaj avion. Prvobitno ga je namjeravao kupiti za rezervne dijelove za svoj DC-4, ali je otkrio da ovaj DC-6 ima svog brata (eng. fraza – sister plane) koji je sišao sa proizvodne linije odmah poslije njega. Njih dvojica su bili posljednji DC-6 ikada napravljeni. Schutte je odmah kupio i restaurirao Titov avion, a kasnije je isto uradio i sa njegovim bratom. Oba aviona su bili u službi u Schutteovoj kompaniji do 1999. godine – panoramski letovi iznad Zapadne Afrike, turustički letovi do Viktorijinih vodopada, promotivni letovi sa Miss Universe i slični letovi su bili njihova dužnost. Rastuća netrpeljivost uz granicu sa Angolom tokom 1999. godine značajno je utjecala na turizam i Schutte je bio prisiljen da proda Titov DC-6.

Dolazak u Flying Bulls. U martu 2000. godine, Sigi Angerer, glavni pilot u Flying Bulls, pročitao je u jednom zrakoplovnom magazinu da se neki DC-6 prodaje u Africi. Angerer je djelovao brzo i dva dana kasnije on i Harald Reiter, direktor Flying Bullsa, sastali su se sa Chris Schutteom na aerodromu u Windhoeku kako bi sastavili preliminarni ugovor o kupoprodaji.7. jula 2000. godine , avion je poletio iz Windhoeka. U avionu su bili Sigi Angerer, dva iskusna kapetana iz South African Airwaysa, filmska ekipa, inžinjer leta iz Schutteove kompanije, asortiman rezervnih dijelova i dosta ulja za dosipanje. Let do Salzburga odvijao se u četiri faze, trajao je skoro 28 sati i prošao je bez najmanjeg problema.

Restauracija je počela 2001. godine u postojenju dijelom napravljenim za ovaj DC-6. Avion je napustio postrojene u ljeto 2004. godine, tri godine i desetine hiljada radnih sati kasnije. Namibijska registracija aviona je poništena i prebačena u američki registar pod identifikacijskim brojem N-996DM. Dobio je potpuno novi i luksuzni interijer – koliko je to bilo moguće isti interijer koji je avion orginalno imao – četiri nova motora i modernu letnu elektroniku. Tokom kompleksnog procesa restauracije, avion je potpuno rastavljen u dijelove te ponovo sastavljen. Stanje aviona nije bilo dobro kako se isprva mislilo te je zbog toga bilo potrebno mnogo više posla nego što se očekivalo. Ali, ova priča ima sretan završetak – ne samo da unikatni Titov DC-6 ponovo leti, već postoji jednoglasno mišljenje stručnjaka da je ovaj avion bolji sada nego što je ikada mogao biti, čak i kada je bio nov.

(Kontrolaletenja.net, 22.04.2013.)
http://kontrolaletenja.net/unikatni-titov-douglas-dc-6/
 

· Registered
Joined
·
5,994 Posts
Miloš G. Žunić. Kapetan prve klase, komandir 102. eskadrile 31 grupe 6 lovačkog puka.

Rat ga zatče u kabini Meseršmita 109e na zemunskom aerodromu. Uspeo je da obori jedan nemački avion, nakon čega i sam biva pogođen. Iskočio je iz aviona , ali je smrtno ranjen prilikom spuštanja padobranom. Pao je u reku Tamiš, blizu Pančeva.

https://www.facebook.com/IRekonstrukcije?ref=profile
 

· Registered
Joined
·
5,994 Posts
After the Montenegrin independence referendum, Serbia became an international market for Montenegrin companies. Montenegro Airlines had to cease international flights from Serbia to countries other than Montenegro, thus losing the profitable Niš - Zurich line, due to lack of Seventh Freedom policy. In an effort to circumvent this, Montenegro Airlines registered a separate airline in Serbia called Master Airways, but it was denied an operating license allegedly due to Serbian Government protectionist policies.

 

· Registered
Joined
·
5,994 Posts
^^ U Crnoj Gori se vodila istraga o mulanju Master Airways-a, Montenegro Airlines-a i neke albanske kompanije

Inace, i Miskovic je u jednom trenutku hteo da otvori kompaniju Air Maxi ali je odustao

Air Maxi nikad nije imao zvanicni let, za razliku od Master Airways-a.
Za muljanje nisam upoznat, ali je velika steta sto ta nije kompanija nije dobila dozvolu za letove iz Nisa.
 
1 - 20 of 114 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top