A evo objašnjenja sa sajta Muzeja vazduhoplovstva:
http://www.muzejvazduhoplovstva.org.rs/ ... z=sr&id=55
Mi-2
Milь Mi-2
Prototip ovog višenamenskog lakog helikoptera prvi put je poleteo septembra 1961. godine. Ubrzo po uvođenju u serijsku proizvodnju ona je iz Sovjetskog Saveza 1965. prebačena u poljsku fabriku PZL i do 1992. kada je proizvodnja ugašena proizvedeno je više od 5.250 aparata. Bio je to prvi laki helikopter u svetu koji je imao turbomotore snage umesto dotadašnjih klipnih, tako da je po svojim karakteristikama pre mogao da se svrsta u srednje helikoptere kakav je bio Mil Mi 4. Široko je korišćen kako u vojne tako i u civilne svrhe, a čak je razvijena i poljoprivredna verzija. Pored dva pilota, može da ponese 6 do 8 putnika ili teret odgovarajuće težine - sve ukupno do 700 kg, a neretko korišćen je i za osnovnu obuku pilota helikoptera.
Jugoslovensko ratno vazduhoplovostvo je 2. septembra 1969. godine iz Poljske nabavilo prve od ukupno 15 ovih helikoptera za transport lakih tereta (uglavnom medicinskog materijala), kao i za službu traganja i spasavanja. Tokom zadnjih godina korišćeni su u dežurnoj službi Auto-moto saveza Jugoslavije za prevoz medicinskih ekipa ili povređenih u saobraćajnim nesrećama (četiri povređene osobe i sanitetski pratilac).
Izloženi primerak (evidencioni broj 12513, fabrički broj 541307129) korišćen je kao sanitetski helikopter. U registar letelica JRV upisan je 17. januara 1970. i tokom službe naizmenično je bazirao u Batajnici i Nišu sve do oktobra 1987. godine kada je rashodovan, da bi marta 1989. bio predat Muzeju.