SkyscraperCity Forum banner

Историја ваздухопловства | Aviation history

210831 Views 811 Replies 94 Participants Last post by  slava putnik
401 - 420 of 812 Posts
Nike lake resort.
Vrt, bazen i malo jezero. Komarci su ubijali.
Meni najbolji grad u Nigeriji je bio Calabar.
„Штука“ на дну Јадрана!

Код острва Жирје, научници су открили италијански бомбардер срушен у Другом светском рату. Авион "Junkers JU-87", или такозвана „Штука“ је добро очуван и представља велики значај, будући да у свету постоје само два примерка ове летилице.


Рониоци и археолози су кренули да истражују приче мештана острва Жирја, да се наводно у дубинама Јадрана скрива „благо“ из Другог светског рата, пише портал 24 сата хр. Били су одушевљени када су пронашли бомбардер "Junkers JU-87".
Вредност овог проналаска још је већа, јер су од 5.709 произведених сачувана тек два оваква авиона у музејима у Лондону и Чикагу.http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/Занимљивости/1708354/„Штука“+на+дну+Јадрана!.html
  • Like
Reactions: Mr Bing
Сматра се да је штуку на дно послала краљевска ПВО у априлу 41.
Seća li se iko ruskog pilota Starikova?


Ko se, na primer, još seća onog ruskog pilota koji je gotovo sigurno spasao više stotina života Beograđana, a nije morao (!)... onog ponedeljka, 19. avgusta 1996. godine, kada se pred zoru, u 03.16 sati, u blizini piste surčinskog aerodroma srušio ogromni ruski transportni avion IL-76. Neverovatna eksplozija raznela je avion čije su delove kasnije nalazili i više kilometara daleko. Tek malobrojni se iz tog gluvog doba noći sećaju da su još dugo posle prve odjekivale brojne sekundarne eksplozije. Kasnije se saznalo da zbog toga ni vatrogasci dugo nisu mogli da priđu mestu udesa, u kome, naravno, niko nije preživeo.


Ruski pilot Starikov i kompletna posada poginula je 1996. u blizini Beogradskog aerodroma, pokušavajući do poslednjeg trenutka da svojim ogromnim Iljušinom pri neizbežnom padu nikoga drugog ne ugroze.
Vlasnik tog aviona bila je privatna kompanija Spair Airlines iz ruskog grada Jekatarinburga. Posredstvom jugoslovenskog državljanina Miška Đorđevića, avion je bio iznajmljen za potrebe beogradskog Jugoimporta SDPR. Hronologija događanja govorila je sledeće: na surčinskom aerodromu ukrcan je teret s kojim je avion deset minuta iza ponoći 19. avgusta uzleteo prema Malti. Petnaestak minuta kasnije, kad je avion bio otprilike iznad Valjeva, kapetan aviona Vladimir Starikov javio je kontroli leta u Beogradu da je avion izgubio struju, i to je bio njegov poslednji kontakt...

Zna se da je pilot Starikov potom okrenuo avion za 180 stepeni i sve od 01.00 pa dok nije pao, u tragičnom i dramatičnom, dva sata dugom letu nad Beogradom, koliko mu je bilo potrebno da ispusti gorivo da bi se eventualno bezbednije prizemljio, pokušavao da u gustoj magli, bez navigacije i kontakta sa zemljom, nekako doslovno "napipa" aerodromsku pistu, jer je jednostavno - nije video. Za sve to vreme, oni na zemlji nisu osetili potrebu (ili nisu ni hteli da i sami po magli rizikuju) da dignu vojne avione koji bi nesrećni gromadni ruski IL-76 vizuelno nekako doveli do piste. Konačno se pilot Starikov, sa još 11 pripadnika osoblja aviona i pratilaca tereta, srušio blizu aerodroma.

A šta bi bilo da Starikov, shvativši da mu niko ne pomaže i da spasa nema, u trenucima neverovatnih moralnih i profesionalnih dilema odlučio da se nekome osveti i avion spusti na masovne novobeogradske spavaonice?
Iako nam se dešavala nad glavama, i ova tragedija bila bi jedna od sličnih avionskih nesreća, da te noći stanovnici Novog Beograda nisu, zajedno sa polotom Starikovim, dva sata učestvovali u agoniji ovog ogromnog aviona koji je tražio pistu i koji je u paklenom, maglenom mraku leteo i po svega stotinak metara iznad njihovih glava, a potom ga dižući uz zaglušujuću buku kad bi kroz naslage magle ugledao svetla stambenih blokova. Sve do eksplozije. Tek od sutradan su stanovnici počeli da dobijaju nemušte informacije šta je i kako je bilo i šta je (s obzirom na "osetljivost" tereta u avionu) moglo da bude da je pilot Starikov, shvativši da mu niko ne pomaže i da spasa nema, u trenucima neverovatnih moralnih i profesionalnih dilema i svakako poslednjim sekundama života, odlučio da se nekome osveti i avion spusti na masovne novobeogradske spavaonice.

Poenta ove priče je da se od tada do danas niko nikada nije pitao ko je taj čovek i kako mu se odužiti. Možda tablom na nekoj ulici, baš kao što predlažu i sada, posle stradanja majora Savića? Možda krovom nad glavom svim drugim potencijalnim herojima, Savićevim prijateljima i letačkim kolegama, koji će na neki svoj herojski let bez povratka otići iz memljivog podstanarskog suterena i bez doručka.

Ali kome je to zanimljivije od tretmana botoksom, top 10 starleta, tviteraških prepiski, ili finansijskih nedoumica nekih drugih nametnutih heroja, koji nas svojim moralnim veličinama svakodnevno, iz sekunde u sekundu, gađaju sa TV ekrana i odakle sve ne.
- See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/info...dnevno.a-152728.859.html#sthash.WBvXli19.dpuf
  • Like
Reactions: Дisiдent
Secam se vrlo dobro tog leta. Bio sam negde na putu tada, ali me je mama zvala "u sitne sate" da me pita sta se desava. Nisam ni ja uspeo da saznam bog zna sta zbog kasnih sati, a valjda i potpune neizvesnosti jer kontakta sa avionom nije bilo, pa sam proveo sa njom dobrih sat vremena na telefonu, dok je avion nekoliko puta protutnjavao iznad njene glave. I po zvuku preko telefona se culo da je izuzetno nisko, cak sam se bio i uplasio da bi mogao da zvekne u zgradu... Tuzno...
  • Like
Reactions: Juznjak 018
prvi put čujem za ovaj događaj, mislio sam da se na Surčinu nisu dešavale takve stvari
prvi put čujem za ovaj događaj, mislio sam da se na Surčinu nisu dešavale takve stvari
http://www.nin.co.rs/arhiva/2391/1.html
prvi put čujem za ovaj događaj, mislio sam da se na Surčinu nisu dešavale takve stvari
Ја се овог догађаја такође сећам...
Secam se kao juce da je bilo , leteo mi je iznad stana.
Нека им је вечна слава!
Нисам знао за тај трагични догађај.
- 26. septembra, otet JAT-ov B-727 na liniji Dubrovnik - Titograd - Beograd. Posada i putnici savladali otmicare na aerodromu Larnaka - Kipar.
Nesto sam trazio po netu, pa mi je izasla i ova vest sa JAT-ovim istorijatom sa starog sajta.

Ruta kidnapovanog aviona nije bila kao sto je navedeno, vec je to trebalo da bude redovan let Titograd - Beograd, ali je zbog velikog kongresa koji se zavrsavao u Cavtatu sleteo u Dubrovnik da pokupi VIP putnike. To je i bio razlog otmice, samo sto su VIP-ovci odlucili da ostanu na svecanoj veceri i koktelu, tak oda u avionu nije bilo onih na koje su otmicari racunali. Otmicari su u avion usli u Titogradu i tu su uspeli da prodju security kontrolu sa oruzjem.

Avion je inace bio YU-AKF, a ni putnici ni posada naravno nisu savladali otmicare, vec su putnici u jednom trenutku uspeli da iskoriste nepaznju otmicara, neko je poceo da vice "Vatra, vatra!" i svi su pootvarali izlaze i pobegli iz aviona. Ostala je samo posada u kokpitu, a otmicari su se par sati kasnije predali, posto su Kiprani imali iskusne pregovaracke timove na aerodromu (tamo je u to vreme maltene svake nedelje sletao neki oteti avion sa Bliskog istoka).

Ima jos vise detalja u vezi ove otmice, ali i ovo je dovoljno.

foto- facebook
  • Like
Reactions: aleksandar_s

sa fpz od relja
  • Like
Reactions: Juznjak 018
Ovo je bio lep aerodrom - nije mi jasno zašto nisu mogli da ostave ovaj otvoren prostor kad su ga renovirali - mnogo bi aerodrom bio prijatniji, prostraniji i sa više prirodnog svetla..
Ја се сећам тог аеродрома док је тако изгледао. Била је мања гужва јер су постојала два терминала и било је више простора. Када је дошло до распада СЦГ укинут је терминал за домаћи саобраћај и све је пребачено на међународни што је погрешно. Број летова се није повећао у односу на СФРЈ нити сада има већег броја дестинација. Уместо да задрже у употреби други терминал за регионални саобраћај они су га угасили и сада је тај простор неискоришћен.

Сећам се да је на терминалу два био велики цртеж јатовог ДЦ-10 који ми недостаје када уђем у ту зграду. На домаћем терминалу се и даље налазе старе покретне траке и зелени шалтери. Подсети ме на неко прошло време када прођем туда.
Jel ima neko jos fotki aerodroma iz tog perioda? I meni se cini da posle renoviranja izgleda kao da ima manje prostora.
401 - 420 of 812 Posts
Top