SkyscraperCity Forum banner

Историја ваздухопловства | Aviation history

211144 Views 812 Replies 94 Participants Last post by  slava putnik
461 - 480 of 813 Posts
^^ Mozda sam ja u toj slici. Ja sam prvi put letao za Kanadu Junu 1998 preko Londona sa JATom.
  • Like
Reactions: 1
Zato sto bi ja onda takodje leteo JAT-om za Kanadu 1997-e.
Spoljni zid sankcija
  • Like
Reactions: 5
Pre Hadsona i pre TransAvie....

Ruski pilot je sleteo u reku još 1963.

Ponedeljak - 19.01.2009

Neverovatni događaj od prošle nedelje, kada je američki pilot Česli B. Salenberbeg (57) „erbasom A320“ uspeo da sleti u reku Hadson u Njujorku i spase živote svih putnika, nije jedini takav događaj u istoriji svetske avijacije.

Pre 46 godina, 21. avgusta 1963. godine, ruski pilot Viktor Mostovoj je sleteo u Nevu u centru tadašnjeg Lenjingrada.
On je avionom „tupoljev 124“, koji je tada bio ponos sovjetske avijacije, leteo na liniji Talin-Moskva, preko Lenjingrada (današnji Sankt Peterburg). Pri poletanju je došlo do tehničkog kvara i kontrola letenja je pilotu savetovala da istroši višak goriva pre nego što pokuša da sleti na obližnju poljanu. Međutim, pokazivač goriva se takođe pokvario i Mostovoj je bio primoran da sleti u reku. Sletanje je prošlo bez problema, a 44 putnika, među kojima i dvoje dece, kao i svi članovi posade, spaseni su zahvaljujući jednom brodu, tegljaču, koji je bio u blizini.
Cudo na Nevi - dokumentarni film

See less See more
Valjda misli TransAsia

Ditching je star maltene koliko i sama avijacija, tako da su i pre ovog Rusa ljudi sletali na vodu, tvrdje ili mekse, ali uspevali su.
Pozdrav svima

Moj prvi susret sa jednim od najlepših ljudskih tvorevina desio se u leto 1985 godine kada smo išli na ekskurziju u Promajnu kod Makarske, JAT-ovim Boeing-om 727 na relaciji Beograd - Split. Tada sam imao 9 godina i prvi put se moja mašta i želja pretvorila u stvarnost. Leteo sam.
Još kao mali, ali baš mali, imao sam ljubav prema tehnici ali naročito prema avionima, automobilima i brodovima. Avioni su se ipak isticali što je vremenom preraslo u ogromnu ljubav. Uvek sam u igri ili na putu pogled usmeravao ka nebu ne bih li ugledao čeličnu pticu visoko gore. Sa svojih 5-6 godina tražio sam roditeljima da mi kupuju makete aviona sa kojim bih posle se igrao satima i tako u nedogled. Kada sam prvi put poleteo, dobro se sećam, imao sam jako čudan osećaj, kao da sam gospodar sveta.
Prvi let se nikada ne zaboravlja.
Nakon deset dana iz Splita smo se za Beograd vratili JAT-ovim Boeingom 737. Na splitskom aerodromu do aviona išli smo, autobusom pa onda polako ulazili u avion i to je moj prvi fizički kontakt sa čeličnom pticom spolja. Kada sam bio na vratima, zastao sam, i pipnuo avion sa spoljne strane. Bio je to mnogo lep osećaj koji i dan danas preživljavam. Činilo mi se da avion diše, kao da ima dušu.
Imam utisak da svaki put kada letim sve ponovo preživljavam. Prelepo!
See less See more
А ја сам први пут у животу летео са Ан-2 кад сам имао 6 година. :-D
Da li je tačna informacija da je u januaru ove godine prestao da leti poslednji Convair 880 u civilnom saobraćaju?
JAT-ova desetka u Zagrebu

Scheduled flights between Zagreb and Toronto were launched by JAT Yugoslav Airlines in November 1985. In its last year of normal operations within the former Yugoslavia, during the 1990/91 winter season, the carrier maintained two weekly flights between the two cities, each Thursday and Saturday, with a DC-10 aircraft. Services were operated with a stop in Montreal. Air Canada also operated flights between Toronto and Zagreb, both nonstop and via Zurich. In its last year of operation to the city, during the winter of 1990/91, the airline maintained four weekly flights, from Thursday through to Sunday. Two of these services were operated with a Boeing 767, while the other two with a Lockheed L1011 TriStar.
http://exyuaviation.blogspot.com/2015/03/high-expectations-for-toronto-zagreb.html

See less See more
  • Like
Reactions: 1
  • Like
Reactions: 2
kome je prpadao ovaj sa zadnje slike juznjak 018
JATu, YU-AKF
461 - 480 of 813 Posts
Top