SkyscraperCity Forum banner

Историја ваздухопловства | Aviation history

210958 Views 811 Replies 94 Participants Last post by  slava putnik
41 - 60 of 812 Posts
Rodom Poljaci, ali srcem Srbi
B. Subašić | 25. avgust 2013. 09:22 | Komentara: 1
Potresna sudbina porodice Sondermajer, koja je otadžbinu Srbiju volela više od života: Stanislav Sondermajer pre 99 godina poginuo kao najmlađi srpski vojnik na Ceru

ŽENE u Pocerini su krajem avgusta 1914. zanemele od užasa. Suze su im presahle dok su danima sahranjivale izginule vojnike, čija su tela pokrivala Cer, u zajedničke grobnice. Samo su 16-godišnjeg dobrovoljca Stanislava Sondermajera dodavale iz ruke u ruku od bojišta u Dobriću, gde je pao, do Bogosavaca, gde su ga sahranile u mali grob pod razgranatom lipom. Da ga majka nađe. Nisu znale da je njegova mati Stanislava, bolničarka dobrovoljac, umrla nekoliko dana ranije.


Hiljade ljudi je svakog avgusta, između dva svetska rata, hodočastilo na grobove Cera. Gimnazijalac Staša, dobrovoljac Drugog konjičkog puka, bio je simbol žrtve za otadžbinu. Posle 1945. tragedija porodice Sondermajer, poreklom iz Poljske, gurnuta je u tminu zaborava.

- Čim je proglašena mobilizacija 1912. svi Sondermajeri su obukli uniforme i nisu ih skinuli do 1918. godine - priča nam Zagorka Sondermajer, snaha Tadije Sondermajera, zaboravljenog ratnog heroja, prvog aero- -inženjera i osnivača srpskog civilnog vazduhoplovstva.

Pokazuje požutelu porodičnu fotografiju iz 1912. godine. Na njoj je pukovnik dr Roman Sondermajer, utemeljivač srpske vojne hirurgije i načelnik ratnog saniteta. Rodom Poljak, a svim srcem Srbin. Kraj njega su u uniformama sinovi, đaci-dobrovoljci Tadija i Vladimir. Supruga Stanislava, kći Jadviga i mali Stanislav nose oznake bolničara.
Stanislava, od početka balkanskih ratova bolničarka dobrovoljac umrla je u avgustu 1914, nekoliko dana pre nego što je Stanislav poginuo kao najmlađi vojnik na Ceru. Roman, Tadija i Vladislav preživeli su golgotu albanskih planina i nastavili da se bore do kraja rata - seća se Zagorka Sondermajer.

Čim je proglašena mobilizacija 1914. gimnazijalac Staša prijavio se u vojsku, po ugledu na braću, ratnike ovenčane medaljama. Vest o majčinoj smrti stigla je dok je njegov eskadron grabio ka Ceru. Krio je suze i zahtevao da jaše u prvom redu. Njegov eskadron je 18. avgusta, prelomnog dana bitke, dobio naredbu da zaustavi prodor neprijatelja kod sela Dobrića. U divljem galopu konjanici su stigli do bojišta, sjahali i u streljačkom stroju jurnuli u bitku.

- Stanislav se nađe pored mene i pretrča me. Čuo sam mu glas i video kako u trku puca iz karabina. Nije dugo trajalo: posrnu i kleče. Prihvatih ga. U tom trenutku i mene pogodiše. U rukama mi je ležao mrtav naš mali junak - naveo je u raportu Stašin komandir voda, koji je i sam teško ranjen.

Ova potresna priča je i za potomke porodice Sondermajer posle Drugog svetskog rata dugo bila zabranjena. Čak i posle smrti Josipa Broza, vojnika „domobranske vražje divizije“, koja je počinila najstrašnije zločine u Mačvi i Pocerini u avgustu 1914.

- O prošlosti se ćutalo. Deda Tadijina odlikovanja, među kojima i Karađorđeva zvezda, Albanska spomenica, francuski Ratni krst i Legija časti skrivani su u sanduku. Zajedno sa fotografijama sa Solunskog fronta, snimcima dočeka pilota Tadije sa šajkačom koji je pre Lindberga izveo transkontinentalni let od Pariza do Bombaja i osnovao prvu srpsku avio-kompaniju „Aeroput“ - priča nam Zagorka Sondermajer.

Ćutanje heroja bilo je uslov opstanka za porodicu koja je Srbiji dala velikane i u ratovima i u miru. Samo je ponekad Milica Sondermajer, Tadijina supruga, otkrivala snahi tajne.

OTAC RATNE MEDICINE
TEK posle pada komunizma u istoriju srpske medicine vratio se dr Roman Sondermajer, rodonačelnik vojne hirurgije i ratni načelnik saniteta srpske vojske od 1912. do 1918. godine. Nepravedno je zaboravljen docent sa univerziteta u Krakovu koji je 1899. došao privremeno u Srbiju, a ostao u njoj do kraja života, dajući joj sve.
- Roman se oženio Stanislavom Đurić, ćerkom generala Dimitrija Đurića. Za krsnu slavu uzeo je Svetog Spiridona, a decu je krstio u pravoslavnoj crkvi - kaže Zagorka Sondermajer.
Pričala je kako su „oslobodioci“ 1944. uhapsili deku Tadiju. Osudili su ga na smrt, a moja svekrva je otišla da moli za milost Ivana Ribara, salonskog komunistu, koji nije izbijao iz njihove kuće pre rata. Nije hteo ni da je primi - seća se Zagorka Sondermajer.

Uporna Milica je uspela da dođe do Aleksandra Rankovića.

- Proverio je ko su Sondermajeri. U vreme kad su sve žene postale drugarice, pozvao je Milicu i rekao: „Gospođo, ne brinite, Tadija neće biti streljan“. Posle godinu dana zatvora pustili su ga. Kad je došao kući rekao je: „Ovi su gori do Švaba“. Od tada, više nije progovorio ni reč o ratu i hapšenju. Prvi srpski aero-inženjer dobio je honorarni posao u građevinskom preduzeću „Polet“, a posle je zaposlen za stalno - seća se Zagorka Sondermajer.

Tadija Sondermajer, letački as Prvog svetskog rata, prvi vazduhoplovac koji je iz Evrope preleteo 14.800 kilometara do Indije obuku za vazduhoplovca prošao je 1916. na Krfu. Zvanje vojnog pilota dobio je 1917. a još ranije je započeo samostalne izviđačke letove. Jednom prilikom uspeo je da u beg natera nadmoćniju neprijateljsku letelicu za šta je dobio armijsku pohvalu od vojvode Stepe Stepanovića.

- U novembru 1917. razboleo se od malarije i upućen je na lečenje u Francusku. Čim je prezdravio odlazi u školu za vazduhoplovnu akrobatiku koju završava s najboljim uspehom. Zatim leti i bori se iznad Zapadnog fronta u čuvenim francuskim „rodama“ i postaje samostalni vođa lovačke patrole, što je bila posebno priznanje među asovima. Preživeo je i obaranje aviona u kome je gotovo izgoreo. Za podvige je dobio najviša francuska odlikovanja. O tome je ćutao, da porodica ne bi stradala - s uzdahom kaže Zagorka Sondermajer.

Tadija Sondermajer je 1912. napustio studije arhitekture u Nemačkoj i došao da se bori za otadžbinu. Školovanje je nastavio posle Prvog svetskog rata i postao prvi aeronautički inženjer u Srbiji. Utemeljio je Aeroklub i pokušavao da zainteresuje vlasti za osnivanje civilnog vazduhoplovstva. Dvorski oficiri, korumpirani političari i ratni profiteri, o kojima je pisao i Tadijin prijatelj Arčibald Rajs, nisu imali sluha za njegove vizije.

- Da bi sakupio akcionare za osnivanje vazduhoplovne kompanije on je 1927. izveo transkontinentalni let od Pariza do Bombaja. Pri povratku ga je na bežanijskom aerodromu dočekalo 40.000 Beograđana. Oni su kupovali deonice i tako je rođeno prva jugoslovenska aero-kompanija „Aeroput“ - priča Zagorka Sondermajer gledajući stare fotografije.

Nažalost, njih je ostalo veoma malo.

- Baka Milica je posle Tadijine smrti svu pisanu zaostavštinu, čak i njegova odlikovanja, dala Muzeju vazduhoplovstva. Neki istoričari išli su da čitaju tu građu i izvestili su me da od nje ništa nije ostalo - tužno zaključuje Zagorka Sondermajer.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:450631-Rodom-Poljaci-ali-srcem-Srbi
See less See more
2
  • Like
Reactions: 5
^^

Ovo je prelepa vest, uopšte nisam znao ništa o osnivanju "Aeroputa". Ljubavlju i zalaganjem jednog velikog čoveka koji je zadužio naš narod, mi sada imamo "AirSERBIA".

Cela priča, a pogotovo deo o članovima porodice Sondermajer koji su učestvovali u bici na Ceru, je genijalna, gotovo filmska, a u meni budi pozitivne emocije.

Jedan veliki :applause: !
See less See more
Фантастичан чланак! Хвала ти на овоме!
Dva komada Jat DC9 na LHR 1977. godine. Priceless :)
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Сада је реткост видети овакав авион да слети у Београд. Овако је то некада изгледало:
http://www.nadlanu.com/pocetna/zivo.../Beograd-1973-i-1974-VIDEO.g-1739236.900.html
^^
Koliko znam , takav avion slece na Beogradski aerodrom u cargo varijanti.
[QUOTE
Miloš G. Žunić. Kapetan prve klase, komandir 102. eskadrile 31 grupe 6 lovačkog puka.

Rat ga zatče u kabini Meseršmita 109e na zemunskom aerodromu. Uspeo je da obori jedan nemački avion, nakon čega i sam biva pogođen. Iskočio je iz aviona , ali je smrtno ranjen prilikom spuštanja padobranom. Pao je u reku Tamiš, blizu Pančeva.

https://www.facebook.com/IRekonstrukcije?ref=profile
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Kopam po fotkama večeras, pa evo još nečeg upotrebljivog za forum :) Prikazi su iz muzeja vazduhoplovstva u Beogradu, a u pitanju su linije Aeroputa i Jata u određenim godinama.

Piše sve i na karti, ali i ja ću staviti naslov fotke, preglednije je.

Aeroput 1938. godine


JAT i JUSTA 1947. godina


JAT 1957. godine


JAT 1967. godine


Evropska mapa JAT-a 1977. godine


Vanevropska mapa JAT-a 1977. godine


Domaći letovi 1987. godine (Niš i ovdje nekako previše zavisi od BEG-a :D )


Evropski letovi 1987. godine


Vanevropski 1987. godine


JAT 1997. godine


Vjerujem da će mnogima biti interesantne mape :cheers:
See less See more
10
  • Like
Reactions: 5
Još dvije koje mogu biti interesantne

Stari aerodrom Beograd


Projekat proširenja BEGa
See less See more
2
  • Like
Reactions: 3
Poslednja sličica, manje ali jasnijeInače, ostala mi u sećanju jer nas je profesor na prvoj godini terao da crtamo tadašnji Aerodrom "Beograd" ovako sa dve PSS a ne onako kako zapravo izgleda. Ja iz inata uradio realni aerodrom, i onda mi on pred svima crtao nanovo. :nuts:
See less See more
  • Like
Reactions: 1
^^ Sećam se ove slike stajala je jedno vreme na sajtu aerodroma Beograd još u vreme kada su postavili svoj prvi sajt.

Nego, zanima me jel to rulna staza druge piste namerno u projektu skraćena ili majstoru koji je radio maketu nestalo materijala da je postavi... ili tetkica u muzeju dok je čistila videla da je otpao deo, pa ga ona vredno počistila :)
See less See more
Koliko se sećam projekta, na gornjoj slici je verovatno greška, posebno što se i na PSS i na rulnoj stazi vide produžeci.

Inače, neki su imali i fiks ideju da će konačni izgled Aerodroma "Beograd" podrazumevati šest (6) PSS!!! Mislim da o tome ima i članak u jednom od prvih brojeva Aeromagazina (mislim da je br. 2).
See less See more
  • Like
Reactions: 2
^^ Ko je stajao iza te kompanije, neko nas? Secam se price kada je osnivana, i da su hteli da lete za Hrvatsku, pa nekog povlacenja sa dozvolama.http://www.slavisa-savic.com/index.php/ideaman/page/4/28/0/identities/centavia-i-low-cost-i-
See less See more
3
  • Like
Reactions: 3
Компанију је основао Предраг Вујовић, који је био генерални директор Јат ервејза од 2001. до 2004. Током лета 2006. компанија је летела само на чартерима ка туристичким дестинацијама у Турској, Грчкој, Египту, Тунису и Шпанији. Први лет је био 8. јула 2006. године на линији Београд - Крф.).

У компанији је најављивано како ће се од септембра 2006. успоставити редован саобраћај ка Базелу, Братислави, Будимпешти, Келну, Хамбургу и Бергаму, међутим, то се није догодило. Компанија је потом објавила почетак нискотарифних летова за Подгорицу и Загреб 25. октобра 2006. кампањом под насловом „За 9 евра у Европу“. Министарство саобраћаја Хрватске је 18. октобра 2006. одбило захтев Центавије за „редовне чартер летове“ на линији Београд–Загреб, наводећи да је захтев имао елементе редовног, линијског саобраћаја, који у условима непостојања споразума о ваздушном саобраћају између Србије и Хрватске није „у интересу Хрватске, односно њених авионских превозника“.[1] Центавијин захтев је 25. октобра 2006. одбило и Министарство за поморство и саобраћај Црне Горе, наводећи да компанија није доставила потребна документа, нити добила сагласност за промотивне, као ни редовне летове за Црну Гору.[2]
http://sr.wikipedia.org/wiki/Центавија
See less See more
:eek:kay: Lenj sam bio da potrazim...

Steta, eto nisam znao za planirane relacije. Hamburg i Budimpesta su zvucali primamljivo i atraktivno i pristao bi da se truckam ovim cudom do tamo. Vidimo da su pregovarali sa Wizz-om o zajednickom odrzavanju nekih linija, interesantno. Steta, u svakom slucaju.
After the Montenegrin independence referendum, Serbia became an international market for Montenegrin companies. Montenegro Airlines had to cease international flights from Serbia to countries other than Montenegro, thus losing the profitable Niš - Zurich line, due to lack of Seventh Freedom policy. In an effort to circumvent this, Montenegro Airlines registered a separate airline in Serbia called Master Airways, but it was denied an operating license allegedly due to Serbian Government protectionist policies.

See less See more
  • Like
Reactions: 1
^^ U Crnoj Gori se vodila istraga o mulanju Master Airways-a, Montenegro Airlines-a i neke albanske kompanije

Inace, i Miskovic je u jednom trenutku hteo da otvori kompaniju Air Maxi ali je odustao

See less See more
41 - 60 of 812 Posts
Top