SkyscraperCity Forum banner

Историја ваздухопловства | Aviation history

210927 Views 811 Replies 94 Participants Last post by  slava putnik
41 - 60 of 812 Posts
Ono sva titiva industrija nastala u kraljevini
 • Like
Reactions: 1
 • Like
Reactions: 1

Miodrag Tomić.
Bio je jedan od prvih šest starešina vojske Kraljevine Srbije poslatih u Francusku 1912. godine na obuku za pilote.
Kao pilot učestvovao je u oba Baklanska, u odbrani Srbije 1914-15, iznad Albanije 1915 i 16 zatim na Zapadnom frontu u Francuskoj, na Solunskom i u konačnom oslobađanju Srbije. Pored nebrojeno mnogo sati leta, najrazličitijih opasnosti i svega što je sve preživeo, uspeo je i da obori tri neprijateljska aviona. Ostao je u aviaciji i dočekao Drugi svetski rat (jedini od prve šestorice pilota) u činu pukovnika, na položaju kraljevog adjutanta. Rat je proveo u zarobljeništvu, a posle je emigirao u Ameriku. Umro je u Čikagu 1962. Fotografija sama govori o brojnim odlikovanjima...

1915, Tomić za komandama Blerioa XI, (dvosed). "OLUJ" je bio naš prvi avion naoružan mitraljezom.

Na ovom Tomićevom Njeporu je nakon sletanja izbrojano 18 rupa od metaka

Tomić sa francuskima pilotima na Solunskm frontu

Tomić ispred svog SPAD VII

Posle rata, kao potpukovnik i pukovnik, kraljev adjutant
See less See more
6
 • Like
Reactions: 1
 • Like
Reactions: 4
Aerodrom krajem 50.-tih od MotherTereza sa ssc na ssc

See less See more
2
 • Like
Reactions: 3
 • Like
Reactions: 3
NOVI SAD

1929.G. - AERODROM

See less See more

ndh navodno zemun tj bezanija sa fpz
slika istog aviona ispred vojnog muzeja po oslobodjenju

danas je u depou muzeja vazduhoplovstva
See less See more
2

sat je ovo zemun [koji avion]
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Necu da se kurva [za lajkove] ako ti je volja zans put slobodno ih pocasti
Dedonja ako su slike preslikane na kalinic pijaci ili antikvarnici u brankovoj ili nesto slicno znas da ja uvjek gledam da stvim linak nemoj samo da se srdis
Negdje imam slike AMSJ helihoptera u akciji kad nadjem postvicu , nekad bili drzava sada izgovor za drzavu
 • Like
Reactions: 1

jedan u malo boljem stanju
See less See more
 • Like
Reactions: 4
Ovaj u muzej meni sce cii je od samog otvranja
A evo objašnjenja sa sajta Muzeja vazduhoplovstva:
http://www.muzejvazduhoplovstva.org.rs/ ... z=sr&id=55
Mi-2

Milь Mi-2

Prototip ovog višenamenskog lakog helikoptera prvi put je poleteo septembra 1961. godine. Ubrzo po uvođenju u serijsku proizvodnju ona je iz Sovjetskog Saveza 1965. prebačena u poljsku fabriku PZL i do 1992. kada je proizvodnja ugašena proizvedeno je više od 5.250 aparata. Bio je to prvi laki helikopter u svetu koji je imao turbomotore snage umesto dotadašnjih klipnih, tako da je po svojim karakteristikama pre mogao da se svrsta u srednje helikoptere kakav je bio Mil Mi 4. Široko je korišćen kako u vojne tako i u civilne svrhe, a čak je razvijena i poljoprivredna verzija. Pored dva pilota, može da ponese 6 do 8 putnika ili teret odgovarajuće težine - sve ukupno do 700 kg, a neretko korišćen je i za osnovnu obuku pilota helikoptera.

Jugoslovensko ratno vazduhoplovostvo je 2. septembra 1969. godine iz Poljske nabavilo prve od ukupno 15 ovih helikoptera za transport lakih tereta (uglavnom medicinskog materijala), kao i za službu traganja i spasavanja. Tokom zadnjih godina korišćeni su u dežurnoj službi Auto-moto saveza Jugoslavije za prevoz medicinskih ekipa ili povređenih u saobraćajnim nesrećama (četiri povređene osobe i sanitetski pratilac).

Izloženi primerak (evidencioni broj 12513, fabrički broj 541307129) korišćen je kao sanitetski helikopter. U registar letelica JRV upisan je 17. januara 1970. i tokom službe naizmenično je bazirao u Batajnici i Nišu sve do oktobra 1987. godine kada je rashodovan, da bi marta 1989. bio predat Muzeju.
See less See more
Гага said:
Бивши АМСЈугославије је 1986. године, за 40-то годишњицу постојања, штампао разгледницу са поштанском маркицом са овим санитарним хеликоптером. Може и сад да се купи за 99,- динара на:
http://www.goglasi.com/frame?eid=55995660&q= Maxium karta, AMSJ, 1986, sanitetski helikopterОвде има више слика овог санитетског хеликоптера који је у Музеју ваздухопловства:
http://www.muzejrv.mod.gov.rs/pages_files/galerija_files/galexpo_files/mi2_files/mi2_.html
sa bb od gaga
See less See more
2
 • Like
Reactions: 3
Bili su kazu mi 8 ali nikad u zutom vec u zelenom bojanju dala im JLA par komada sa crvenim krstom na bjeloj podlozi
"Hidroavioni Boke" Borisa Ciglića- najsveobuhvatiniji prikaz istorije hidroavijacije kod nas

U Zbirci pomorskog nasljeđa u marini Porto Montenegro, sinoć je promovisana knjiga „Hydroplanes of Bocche" - "Hidroavioni Boke" autora Borisa Ciglića, jednog od najcjenjenijih istraživača istorije avijacije na našim prostorima.Brojnu publiku na početku je pozdravio koodinator Zbirke, gospodin Dražen Jovanović, koji nije krio zadovoljstvo što je promocija ovog, po njegovom mišljenju,izuzetnog naslova, organizovana upravo u ovom muzeju. Između ostalog, Jovanović je rekao: „Čovjek je oduvijek sanjao da leti. Taj san je postao ostvarljiv početkom 20.vijeka, razvojem nauke i tehnike. Ali, da biste se vinuli u plave visine, potrebno je još nešto, a to je hrabrost. Hrabrost pilota, koji su u tim pionirskim vremenima avijacije imali odvažnosti da se otisnu u nepoznato.Hidroavijacija je od početka bila vezana za mornaricu i bila je njen sastavni dio. Danas je ona više komercijalne prirode. Ovo je ustvari priča o njenim početcima, gdje na jedan jedinstven, interesantan i edukativan način pratimo početke hidroavijacije. Moram da kažem da je lično meni autorov pristup temi i veoma zabavan. Ovo je dakle priča o pilotima, aparatima na kojima su letjeli i o njihovim karijerama. To su ljudi koji su ispisivali ne samo lokalnu, nego i svjetsku istoriju, i ova ih knjiga na najbolji način čuva od zaborava".Promociji je prisustvovao i Njegova ekselencija, austrijski ambasador u Crnoj Gori, gospodin Johan Frelih.
„Mislim da nema bolje mjesta od ovog Muzeja da široj publici predstavi ova knjiga, koja govori izuzetnu priču o počecima austrougarske hidroavijacije na južnom Jadranu od 1913. do njenog kraja, 1918.godine. U vremenu o kojem knjiga govori, dakle na početku Prvog svjetskog rata, u Evropi su samo Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Rusija imale veću flotu od Austrougraske monarhije, a izvan kontinenta bile su to SAD i Japan. Dakle, austrougarska flota je bila osma najmoćnija na svijetu, i to ne treba zaboraviti. Boka Kotorska je bila najznačajnija pomorska baza Austrougarske, a ujedno i Centralnih snaga, na Mediteranu tokom rata. Pored velikih bojnih brodova, razarača, podmornica, ona je takođe bila baza jednog novog oružja koje je tih godina ulazilo u upotrebu, a to su bili upravo hidroavioni. Veoma sam zahvalan autoru, gospodinu Borisu Cigliću, što je u ovoj knjizi ispričao priču o ljudima koji su bili pripadnici mornarice tih godina i vršili izviđačke i vojne misije u vazduhu. Mislim da je to jedan značajan i važan dio istorije. Knjiga gospodina Ciglića je rezultat predanog rada i istraživanja arhiva mnogih država, ali isto tako i istraživanja privatnih i porodičnih kolekcija, pa stoga donosi i veliki broj fotografija koje su ovdje prvi put objavljene".
Osvrćući se na činjenicu da danas u Boki, na mjestu starih vojnih baza imamo nove projekte, na mjestu Arsenala imamo Porto Montenegro, za koju godinu imaćemo i Porto Novi, ta su mjesta dobila novu funkciju, novu dimenziju, ambasador je postavio i pitanje očuvanja i arhitektonskog nasljeđa toga vremena, prvenstveno tvrđava koje opasuju Boku. Zahvaljujući se gospodinu Pavićeviću, koji je prije par godina napisao odličnu knjigu o tim tvrđavama, ambasador je naglasio svoje mišljenje da se i ovaj dio baštine mora zaštititi i kao takav iskoristiti u turističke svrhe.
Prisutnima se obratio i Boris Raguš iz Dubrovnika, koji se predstavio kao jedan od članova grupe entuzijasta iz cijele bivše Jugoslavije, koji su, poput Borisa Ciglića, fascinirani istorijom vazduhoplovstva na našim prostorima. Na sinoćnjoj promociji priču o samoj knjizi ostavio je autoru, dok je sam odlučio progovoriti i njegovom opusu, kada je istorija vazduhoplovstva u pitanju:Boris je, kao autor, idalana kombinacija za pisanje knjiga o vazduhoplovstvu. Zašto? Zato što ima ogromno predznanje o temi o kojoj piše ili govori, zato što ima smisao za pisanu riječ, i ima odlične veze, ima poznanstva po arhivima i među kolegama. Borisova knjiga, koja je prethodila ovoj, postavila je nove standarde u pisanju o vazduhoplovstvu. To je knjiga Dornier Do 17, knjiga o avionu koji je korišten na prostoru bivše Jugoslavije. Za mene lično, a vjerujte, pročitao sam nebrojeno knjiga na ovu temu, ovo je najbolja koja je napisana na području bivše Jugoslavije. Boris, osim poznavanja tehničke naravi aviona o kojem piše, uvijek provlaći jednu izuzetnu crtu, koja jako nedostaje našim kolegama koji rade na istim ili sličnim stvarima, a to je ljudska priča. Boris jako dobro uklapa ljudske priče sa događajima koji su se događali u tom periodu, i njegovu knjigu kada uzmete u ruke, ne želite prestati čitati, pa bili to i kasni noćni sati, tjera vas na čitanje. Nadam se, odnosno siguran sam, da će to i ova knjiga ispuniti"- zaključio je Raguž.Sam autor priču o knjizi započeo je detaljem koji, između ostalih, u njoj donosi. Izražavajući zadovoljstvo što „Hidroavione Boke" promoviše upravo u prostoru nekadašnjeg Arsenala, istakao je da je upravo s ovog mjesta, konkretno sa tačke koja se u okviru Porto Montenegra zove Venecijanski trg, u aprilu 1913.godine, poletjeli su prvi hidroavioni na ovom podneblju. „Radilo se o tri hidroaviona Donalevek, koji su tu bili u sklopu blokade crnogorske obale, koja je sprovođena zbog operacija pod Skadrom. Naravno, u to vrijeme niko nije mogao da pretpostavi što će biti sto godina kasnije, ali je zato sad ta knjiga tu. Simbolično je i da je na korici knjige fotografije koja je snimljena tu, u samom Arsenalu". Kako je autor objasnio, knjiga je nastala sticajem okolnosti, nije bila planirana. Nastala je iz jedne ideje da se u Zbirci pomorskog nasljeđa organizuje izložba o istoriji hidroavijacije na ovim prostorima, u Kumbrou prije svega. Međutim, od te ideje se moralo odustati, ali je, kao rezultat tih nastojanja, nastala ova knjiga.
Prikupljanje materijala za knjigu, po riječima autora, trajalo je jako dugo. Prvu fotografiju austrougarskog hidroaviona nabavio je prije skoro 20 godina, prve dokumente je vidio prije 15-ak godina. Kada je došloi do ideje o pripremi izložbe, i sam se iznenadio obiljem građe koju je sakupio. Sama arhiva hidroplanske stanice u Kumboru je uništena jednim nesretnim slučajem 1954.godine, tako da je građa za ovu knjigu u fragmentima bila razbacana bukvalno po cijelom svijetu. Kako o hidroavijaciji na našim prostorima u tim vremenima generalno nije mnogo pisano, knjiga „Hydroplanes of Bocche" donosi do sada najobuhvatniji prikaz o značaju Boke Kotorske i istorijatu hidroavijacije na ovom području.
„Knjiga nije posvećena istorji ratovanja i glorifikaciji tog teškog perioda istorije. Naprotiv, ona je prije svega posvećena mladim ljudima koji su odatle letjeli, i nekim mladim ljudima protiv kojih su se oni borili"- naglasio je Ciglić, napominjući da je knjiga je prije svega namijenjena čitaocima koji žele da nauče, da se edukuju o ovom značajnom periodu lokalne i svjetske istorije i saznaju o herojima toga vremena koji su imali snage i hrabrosti vinuti se u nebo.
Kao i ostali naslovi ovog autora, knjiga „Hidroavioni Boke" dostupna je na engleskom jeziku, pa se očekuje da će njena publika biti istraživači i zaljubljenici u aviaciju širom svijeta.

http://radiotivat.com/index.php/kul...i-prikaz-istorije-hidroavijacije-kod-nas.html
See less See more
5
 • Like
Reactions: 1
 • Like
Reactions: 4
Ima vec negdje postavljena mislim na temi istoriske fotografije u kafanievo pa je stvi kod susjeda na ssc
See less See more
41 - 60 of 812 Posts
Top