SkyscraperCity Forum banner

Историја ваздухопловства | Aviation history

211088 Views 812 Replies 94 Participants Last post by  slava putnik
781 - 800 of 813 Posts
Ima li neko sliku, mislim da je bila u formi razglednice, ulaza u terminal 1 beogradskog aerodroma sve sa fontanom koja je tamo stajala.
Mislim da je sklonjena negde 1981-82.
Hvala unapred
Gledam upravo na Rts2 ruski dokumentarac Kremlj. Viktor Černomidin tvrdi da je posle sastanka sa Miloševićem u Beogradu za vreme bombardovanja, neposredno po poletanju na njihov avion greškom pucao PVP VJ?! Moram priznati da za ovaj incident nikada nisam čuo.
Ima li neko sliku, mislim da je bila u formi razglednice, ulaza u terminal 1 beogradskog aerodroma sve sa fontanom koja je tamo stajala.
Mislim da je sklonjena negde 1981-82.
Hvala unapred
Ako nisam zakasnio, mislim da na ovu misliš. Koliko su ljudi tada bili kreativni, a sada samo siva plastika, neonke i pločice

Airport Belgrade post card, during 60s by b737, on Flickr
See less See more
  • Like
Reactions: 3
Gledam upravo na Rts2 ruski dokumentarac Kremlj. Viktor Černomidin tvrdi da je posle sastanka sa Miloševićem u Beogradu za vreme bombardovanja, neposredno po poletanju na njihov avion greškom pucao PVP VJ?! Moram priznati da za ovaj incident nikada nisam čuo.
Што га нису срушили...
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Е па сада увозите са запада и плаћате по 10 пута вишим ценама. Срећно!


Penzionisani borbeni avion „Orao J 22“ dobio novi izgled

Borbeni avion „Orao J 22“ ručno su oslikali umetnici iz udruženja „Kraft i art“ i tako je postao nova atrakcija Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu.

Kliknuti ovde
See less See more
Priznajem da pojma nisam imao o ovom avionu.:cheers:Ogromni uspesi "Aeroputa"

Prva jugoslovenska aviokompanija zvala se "Aeroput" i to je bila preteča potonjeg JAT, a danas "Er Srbija". Osnovana 1927. godine bila je uzor mnogim evropskim kompanijama koje su pratile i koristile munjevit razvoj vazduhoplovstva u 20. veku.

Ovog puta prelistavamo međuratnu štampu i zadržavamo se na interesantnom tekstu koji je objavljen pre 80 godina u listu "Vreme". Tada je bilo 11 godina od kada radi "Aeroput", a naši tadašnji novinari su pokušali da naprave bilans poslovanja kompanije, kao i njen uspešan hod sa modernim trendovima onog doba.

Tako odmah ističu sjajan podatak iz tog vremena, a to je da su avioni domaćeg prevoznika u tom trenutku prešli više od tri miliona kilometara, kao i da su tako prevezli 32.000 putnika.

- Od osnivanja do danas "Aeroput" je postigao sjajne rezultate - piše štampa iz 1939. godine. - Osnovan maja 1927, u cilju da se organizuje što bolja veza između Beograda i unutrašnjosti, a s druge strane pomažući razvijanje turizma, "Aeroput" je do danas sa svojim avionima, pored navedenog preneo 180 tona robe za 20.000 časova leta.

U početku rada "Aeroput" je nailazio na velike teškoće, jer svet, nemajući veliko poverenje u avione, nije nikako hteo da se poveri njihovim krilima. Zato su i prvi rezultati bili daleko od toga da zadovolje. Kada se samo uzme statistika vidi se kakve je rezultate postigao "Aeroput".

Tako su 1928. godine avioni prevezli samo 1322 putnika, oko 7.000 kilograma robe prešavši 148.840 kilometara sa svega oko hiljadu časova leta.

Deset godina kasnije, 1938, statistika je izgledala sasvim drugačije. Bilo je oko 6.000 putnika, 3,5 hiljade kilograma robe, 430.000 kilometara sa oko 3.000 časova leta.

Međuratna štampa sasvim razumno i argumentovano tumači ovaj period u razvoju vazduhoplovstva. Tako pišu kako je "teško bilo uveriti publiku i naš svet u sigurnost "Aeroputovih" aviona jer velike avionske nesreće koje su se desile u svetu, ugrožavale su napredak putničke avijacije".

- Naš prevoznik je morao polako da osvaja publiku. Prva dužina avionske linije iznosila je svega 1378 kilometara. To su bile avionske linije koje su spajale Beograd sa Zagrebom i Skopljem i Beograd preko Graca sa Bečom. Ukoliko je raslo poverenje prema avionima, "Aeroput" je povećavao i avionske linije. Tako smo dobili avionsku vezu Beograda preko Skoplja sa Solunom, i vezu Beograda preko Sarajeva sa Podgoricom. Docnije su otvarane nove i nove linije, kao sa Splitom, Sušakom, Ljubljanom, Nišem, Bitoljem, Borovom, Dubrovnikom. Pa je zatim dobijena veza sa inostranim linijama, jer "Aeroput" kolaborira sa italijanskom "Ala litorija", sa rumunskom i poljskom vazdušnom kompanijom, tako da je Beograd dobio stalnu vezu sa prestonicama Evrope. Kako je Beograd na veoma zgodnom geografskom položaju, zahvaljujući avijaciji potrebno je samo jedan sat da se stigne u ma koju evropsku prestonicu.

TURIZAM

Pored svih novinskih analiza, ondašnji pripadnici "sedme sile" posebno ističu turizam. Prema današnjim parametrima ova grana privrede je u to vreme bila u povoju, ali je njen brzi napredak nagoveštavan na sve strane.

Tako novinari ističu da će najveći dobitnik od brzog razvoja aviosaobraćaja svakako biti naša država, jer se znatno olakšava njena komunikacija sa inostranstvom. Na taj način se "rapidno razvija turizam, a koliko turizam znači za državu ne treba posebno isticati".
Večernje novosti
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Ovakvu "semu bojenja" jos ne sretoh, a bilo ih je bogami dosta, JAT DC-9 YU-AHP

https://www.flickr.com/photos/zz330/45683205055/sizes/l
  • Like
Reactions: 1
Istorija vazdušnog saobraćaja kod nas praktično počinje 25. marta 1919. kada je prvi avion sleteo na improvizovani aerodrom kod Pančeva, da bi prvu međunarodnu liniju četiri godine kasnije otvorila kompanija "Franko Rumen".

Pančevački aerodrom zabeležen je velikim slovima u istoriji svetskog vazduhoplovstva kao mesto odakle je 9. septembra 1923. poleteo prvi avion na redovnoj noćnoj liniji Pariz-Beč-Budimpešta-Pančevo-Bukurešt-Carigrad.

Let je imao trasu koja je morala da zaobiđe Karpate, budući da je taj planinski masiv bio veoma opasan, pa je trasa leta vodila do Požarevca, duž Đerdapa, zatim ka Turnu Severinu. Da bi obišli visoke planine putanja ih je tek odatle vodila ka Bukureštu, kroz Vlašku niziju.

Taj avion prevozio je samo četvoro putnika. Ipak, linija je nedugo zatim postala stalna – Pančevo je imalo direktan avionski let za Pariz sve do 1927. godine.

Aerodrom kod Pančeva je bio privremeno rešenje za prestonicu, sve do završetka beogradskog 1927. koji se nalazio na potezu današnjih ulica Omladinskih brigada i Tošinog bunara.

Dolazak na aerodrom bio je otežan zbog loših veza Beograd-Pančevo, nije bilo mosta, pa se skelom prelazio Dunav ili brodom sa beogradskog pristaništa Dunavom, zatim Tamišom do pančevačkog pristaništa i onda kočijom do aeorodroma. Na ovom mestu danas se nalaze hale fabrike aviona UTVA, kao i travnata pista za probne, sportske i trenažne letove.
Blic

NATO bombardovanje : Kako su "preživjeli" avioni Jata

Pre tačno 20 godina, sa piste beogradskog aerodroma evakuisani su civilni avioni nacionalnog prevoznika.
Vijesti
See less See more
Na danasnji dan, pre tacno 40 godina, na aerodrom u Beogradu, sleteo je prvi put DC-10-30, reg YU-AMB, kao drugi avion ovog tipa u floti tadasnjeg JAT-a. Prvi je bio YU-AMA 12. decembra 1978. godine.

See less See more
  • Like
Reactions: 5
Откад је слика? Не верујем да је тако био фарбан 1979...
Datumi pristizanja u flotu ok, fotka je puno, puno mladja!
Прле;159032906 said:
Откад је слика?


Aeromiting u Batajnici 1998. god.

DC-10 u pratnji akrogrupe "Leteće zvezde". Datum je 14. juni 1998.god:)
http://dimitrijeostojic.com/blog/sr/godina1998/
See less See more
  • Like
Reactions: 1
ŠTIT nad Šumadijom

O dejstvu 2. lovačkog puka u toku Aprilskog rata 1941. godine je do sada pisano malo i s osporavanjem. Suprotno dugo održavanoj negativnoj oceni i ocrnjivanju, snagom nespornih činjenica autor ovog članka dokazuje, da je 31. vazduhoplovna grupa 2. lovačkog puka u ono nekoliko dana, kada su ratne prilike, meteorološki uslovi i druge okolnosti dozvoljavale, dejstvovala u odbrani onog što joj je bilo povereno, štiteći središnju vojno-industrijsku oblast Šumadije, braneći i prestonicu s odgovarajućim učinkom.
31. vazduhoplovna grupa 2. lovačkog puka

S proleća 1941. godine u postavci vazdušne odbrane Kraljevine Jugoslavije borbenu avijaciju su činile lovačke jedinice, raspoređene da štite pojedine regione zemlje. Zaštita glavnog grada i vojno-industrijskih objekata u središtu Srbije je poverena Prvoj vazduhoplovnoj lovačkoj brigadi sa štabom u Beogradu. U njenom sastavu su bili elitni 6. lovački vazduhoplovni puk, u čijem je delokrugu bila odbrana prestonice i prostora severno od Save i Dunava, dok je područje južno od tih reka povereno zaštiti 2. vazduhoplovnog lovačkog puka. Neposredno pred rat jedno vreme rasformirani 2. vazduhoplovni puk je ponovno obrazovan - ovog puta kao 2. lovački puk. Njegova 52. grupa je naoružana avionima Hoker "Hariken", upravo dovršavanim u domaćim fabrikama, dok je manjak aviona i jedinica nadoknađen tako, što je iz 6. vazduhoplovnog puka izdvojena 31. vazduhoplovna grupa sa 101. i 141. eskadrilom i pripojena 2. puku. Grupa je imala lovačke avione tipa Meseršmit (Messerschmitt) Me-109 E-3. Inače su ovi lovci u vazduhoplovstvu Jugoslavije službeno označavani kao Me-109, za razliku od lovaca istog tipa u "Luftvafe", gde je zvanična oznaka bila Bf-109, pa upotreba jedne ili druge oznaka u tekstu zavisi od toga, da li se radi o avionima toga tipa u jugoslovenskom ili u nemačkom vazduhoplovstvu.

Na dan 2. aprila 21 avion tipa Me-109E-3 i jedan avion za vezu, trenažni "biker" (Biicker Bii 131 Jungmann) su preleteli iz Krušedola na ratni aerodrom grupe na Sušićkom polju severno od Kragujevca, inače letelište lokalnog aerokluba. Ovde je do početka rata osoblje vršilo trenažne letove i uvežbavalo taktiku grupne borbe. U okviru podele nadležnosti i odgovornosti jedinica lovačke avijacije redovno su obavljani patrolni letovi prema istočnoj granici i iznad područja nadležnosti jedinice. I pre otpočinjanja opštih ratnih dejstava, na najavu uzbune od strane službe za osmatranje, povremeno je vršeno poletanje radi presretanja ili gonjenja nemačkih izviđača, koji su uletali u vazdušni prostor Kraljevine Jugoslavije i nadletali središnje područje Srbije. Cilj ovih upada je bio otkrivanje razmeštaja jugoslovenskih lovaca na ratnim letelištima, izviđanje i fotografsko snimanje značajnijih privrednih objekta i rasporeda položaja i kretanja vojnih jedinica. Zbog ovakve situacije grupa je bila u stanju stalne pripravnosti. Stvarno izbijanje rata nije znatno promenilo prirodu delatnosti jedinice.

Zaštita Šumadije​

Od početka ratnih dejstava 6. aprila 1941. godine, prema naređenjima iz operativne komande vazduhoplovstva i štaba 1. lovačke brigade, ili na zahtev pojedinih centara za vazdušnu odbranu, alarmiranih pozivima službe za osmatranje i obaveštavanje, štab 2. puka, odnosno komandanti 31. i 52. grupe, upućivali su u određena područja svoje lovce. Na osnovu podataka o neprijatelju i prema proceni komandanata grupa ili komandira eskadrila, najčešće su poletale jedna do dve patrole, više puta pojedinačni avioni, a nekoliko puta i formacije od 9 do 13 aviona.

Međutim, pokazalo se, da nemačka avijacija u tom području nije bila tako aktivna kao prema području severno od Save i Dunava, te da je uglavnom izvodila nadletanje i izviđanje područja, usmeravajući povremene napade na one jugoslovenske aerodrome koje je uočila ranijim izviđanjem ili otkrila obaveštajnim kanalima. Kao drugo, mreža službe za vazdušno osmatranje i uzbunjivanje nije bila ni uhodana, niti sinhronizovana. Najčešće je uzbuna davana bez prave ocene snage, visine, brzine i pravca kretanja neprijatelja, bez procene namere ili svrhe naleta, bez određivanja prioriteta kod više istovremenih najava ulazaka nemačkih aviona na teritoriju Jugoslavije. Uzbune su često davane preuranjeno ili prekasno, ponekad i panično, a dešavalo se, da su i nepotrebne ili lažne.

Po uzletenju lovci su penjali, hitajuči u određeno područje radi ostvarenja kontakta i napada na neprijatelja - ali najčešće je neprijatelj, leteći visoko i brzo, več odmakao prema svom polaznom aerodromu. Gonjenje je vršeno gotovo do poslednjih kapi goriva, ali je susreta i borbi sa neprijateljskim avionima bilo malo. Bez obzira što neprijatelj nije uvek presretnut, napadnut i oboren, bio je to pravi štit iznad Šumadije, koji su sačinjavali Meseršmiti iz 31. i Harikeni iz 52. vazduhoplovne grupe.

Dejstva 31. vazduhoplovne grupe​

Za vreme operacija u Aprilskom ratu, u samo tri ratna dana dvadeset i četiri pilota 31. vazduhoplovne grupe su izvršila, prema podacima iz službenih izveštaja, najmanje 74 potvrđena avio-poletanja, a svakako ih je bilo i više. Za to vreme jedan broj pilota, uključujući i komandire obe eskadrile, izvršio je po 15 i više zadataka. Naravno, bilo je i pilota koji su obavili po I do 2 leta, dok je veći deo izvršio od 4 do 7 letova. S obzirom da je to izvršeno u svega tri ratna letačka dana, dobija se izuzetno veliki prosečni nalet, odnosno naprezanje jedinice, a naročito pojedinih letača - daleko iznad praktičnog i dozvoIjenog psihofizičkog nivoa. U borbi u vazduhu grupa je izgubila 2 lovca Me-109E-3, a 6 je onesposobljeno usled oštećenja ili kvarova pri udesima. Konačno su svi preostali ispravni i neispravni avioni na Sušićkom aerodromu spaljeni ili uništeni od sopstvenog letačkog i tehničkog osoblja. Ukupan učinak grupe, pa ni 2. lovačkog puka nije veliki, jer je u ovom području dejstvo nemačke avijacije bilo daleko slabije nego prema Beogradu, prema kojem je bila usmerena sva osvetnička žestina nemačkih napada iz vazduha.

Pobede pilota 31. vazduhoplovne grupe​

Piloti-lovci 31. vazduhoplovne grupe su stupali u borbu i pobeđivali, a ponekad su bivali i oboreni. Njihov učinak se ogleda u obaranju dva nemačka lovca tipa Bf-109E, dva izviđača tip Henschel Hs-126, dok je jedan bombarderski avion neutvrđenog tipa oštećen, a verovatno i oboren. Ove pobede su ostvarene u tri borbe u vazduhu. Poprište, nebo nad centralnom vojno-industrijskom zonom Srbije, ograničene i specifične akcije neprijatelja u području u kojem je grupa dejstvovala, učinili su da bude ovako mali broj borbi u vazduhu.

Enigma Živica Mitrovič
Jedna od najupečatljivijih borbi u vazduhu koju su vodili piloti 31. vazduhoplovne grupe odvijala se na području Beograda za vreme prvog nemačkog napada, 6. aprila 1941. godine. O dejstvu i detaljima leta Živice Mitrovića i njegovog pratioca Dragutina Bojovića u ranije objavljenim prilozima bilo je malo činjenica, a više emocija, romantike i dosta patetike. Postojala je nesaglasnost podataka o vremenu i redosledu poletanja patrola, kao i dosta proizvoljna konstrukcija toka leta, borbi i stvarnih ishoda. Više svetla na do sada nejasne detalje potiče iz emigrantskih izvora, odnosno iz navođenja iskaza Dragutina Bojovića, koji je poginuo kao četnik septembra 1944. godine kod Aranđelovca.

Od rasvita 6. aprila u štab grupe stižu upozorenja službe za javljanje o upadu pojedinih stranih aviona preko granice, a na presretanja poleću dežurne pare. Umesto vođe određene dežurne patrole iz 101. eskadrile 31. grupe, koji je bio dežurni oficir grupe prethodnog dana i bio zauzet primopredajom dužnosti, komandir 101. eskadrile, kapetan I klase Kosta Lekić određuje: "Neka Živica Mitrović bude vođa, Bojović pratilac, neka idu nad Beograd!". Poletanje para Mitrović - Bojović na zadatak prema glavnom gradu potvrđuje izjava Đorđa I. Kulića, šefa mehaničara 101. eskadri*le, koji svedoči, da je u 05.55 ispratio patrolu od dva aviona eskadrile, koji su se uputili prema Beogradu, napominjujući - "...isti se nisu vratili sa zadatka...".

Po uzletanju par Meseršmita se usmerio prema severu. Vođa patrole, kapetan Mitrović, navodno je leteo na avionu s oznakom L-24, a pratilac, rezervni potporučnik Dragutin Bojović, verovatno na L-23. U nekim objavljenim feljtonima se navodi radio-komunikacija, koja se čula na nekim zemaljskim radio*stanicama, u kojima se vođa Mitrović obraćao pratiocu Bojoviću pozivnim znakom, koji bi prema svedočenju učesnika ovih dejstava i uprkos otežanoj čujnosti radio-veze, mogao da bude "dvadesettreči..."!

Piloti naših Meseršmita su zahvaljujući dosta dobrim avionskim radio-stanicama mogli da u letu komuniciraju međusobno i da budu u vezi sa komandnim mestom grupe na aerodromu, koje je preko radio-veze lovcima "dirigovalo" (kako se onda nazivalo navođenje sa zemlje) do daljine od oko 50 kilometara. Preko radija su upozoreni, da mogu da očekuju neprijateljske avione na području Beograda a potom su i sami mogli da čuju i prate radio-saobraćaj na određenim frekvencijama. Na domak Beograda, van dometa radio-stanice grupe, u vreme prvog nemačkog naleta iz povećane radio-komunikacije i poruka koje su se mešale, ali bile pretežno - Nemačke, shvatili su, da se iznad prestonice već nalaze neprijateljske formacije. Uključili su se u borbu s avionima iz prvog napadačevog talasa i iznad Kalemegdana napali grupu bombardera. Tom prilikom su zajedničkom akcijom, u kojoj je Bojović striktno pratio vođu, pogodili, oštetili i možda, (službena kvalifikacija - "verovatno"), oborili jedan bombarder neutvrđenog tipa.

Prisustvo para jugoslovenskih lovaca između formacija nemačkih aviona iznad Beograda je uočeno od lovaca pratnje iz koje su se izdvojila četiri nemačka Bf-109 i ustremila na jugoslovenske Meseršmite. Da bi ih se otarasili, Mitrović je, sve vreme praćen od Bojovića, iz borbe izašao obrušivši se prema zemunskom aerodromu, dok su nemački lovci krenuli za njima. Započeo je uzbudljiv progon, u kojem su svakog našeg lovca pratila po dva nemačka lovca. Mitrović se uspešno nosio sa nemačkim "emilima", koji su pokušavali da mu "udu u rep" i da ga iz najpovoljnjeg položaja obore vatrom. Ne dajući im priliku za odsudni udar, on je naglo izvadio avion iz obrušavanja i prešao u gotovo vertikalno penjanje. Nemački piloti su ga pratili kao da su vezani za njega. Međutim, Mitrović je neočekivanim manevrom "imelman" iznenadio i izigrao progonioce, udaljio se i načas se oslobodio pritiska i pretnji zjapećih cevi njihovog oružja. Imajući prednost visine, od plena se pretvorio u lovca i okrenuo ka nemačkim Meseršmitima, spreman da otvori vatru. Njegovi dotadašnji gonioci, iskusni borci, udaljili su se - nakratko...

U isto vreme, ne mogavši da se otarasi dvojice Nemaca koji su ga uhvatili u unakrsnu vatru, Bojović je zasipan rafalima progonitelja ponirao ka zemunskom aerodromu. Njegov avion je pogođen i počeo za sobom da ostavlja trag dima, pa se on uputio na sletanje. Zbog uspelog manevra vođe jugoslovenske patrole, koji je stekao prednost visine, brzine i položaja za napad, progonioci Bojovića su odustali i udaljili se. Na domaku letelišta, na nekih 50 metara visine, odjednom se pojavio plamen iz motora aviona Bojovića, koji je odustao od sletanja. Propeo je svoj Meseršmit i u manevru "šandela" dobio visinu neophodnu za iskakanje. Zbog male visine padobran se otvorio nešto pre prizemljenja pilota, koji je opečen, poluugušen dimom, vrelim vazduhom oprljenih pluća, iscrpljen od povreda, napora i uzbuđenja, još neko vreme ležao na zemlji, čekajući da stigne pomoč.

Osmotrivši prizemljenje Bojovića padobranom, Živica Mitrović se vratio u borbu i krenuo u progon formacije nemačkih aviona, koje su se posle izručivanja bombi uputile ka severu. Ali, pristigli su ga i ponovno napali »meseri« iz pratnje. U borbi, koja je trajala nekoliko minuta, daleko od očiju verodostojnih svedoka, Mitrović uspeva da oborijedan Bf-109E, ali je i sam pogođen, zapaljen i oboren. Pao je nedaleko od sela Krčedina, kod mesta Miletin Salaš, gde je pao i nemački Meseršmit, dok se posle ove borbe - najverovatnije usled dejstva Mitrovića -još jedan nemački avion srušio kod Koviljske Ade, preko Dunava. Oba aviona tipa Bf 109E su pripadala lovačkoj jedinici JG 77.

Štab 1. vazduhoplovne brigade je sutradan po ovoj borbi, 07.04.1941. godine, dobio izveštaj: "6. aprila 1941, oko 7 časova jedan naš pilot hrabro je gonio grupu od 30 neprijateljskih aviona, oborivši nad selom Krčedin 2 neprijateljska Meseršmita, ali je i sam pao u plamenu...". Iako je službeni izveštaj, koji je primljen u Štabu 1. vazduhoplovne brigade - izričit, potvrđujući obaranje dva nemačka Meseršmita, naknadna proučavanja su potvrdilia obaranje onog Bf-109E koji je pao kod Krčedina, dok je za obaranje drugog aviona iz te jedinice objektivna kvalifikacija pobede mogla da bude - "verovatno", kakav je slučaj i sa bombarderom koji su zajedno pogodili i oštetili Mitrović i Bojović.

Maglovite senke prošlosti​

0 svemu iznetom svedoče danas (naravno i ranije!) dostupni domaći i strani arhivski izvori. Jedino što ne može da se popravi je saznanje, da su likovi, obrisi i imena aktera izbledeli u sećanjima, a njihov biološki odlazak odneo mogućnost potvrđivanja onog što se pronašlo u požutelim papirima i izbledelim fotografijama ili na stranicama neke zaturene knjige. 0ni su ostali bez svoje obelodanjene istine, bez priznanja, sa maglovitim senkama prošlosti, koje su se povijale nad njihovim imenima, sudbinama i naslednicima.
Написао Шиме Оштрић
Аеромагазин 18
See less See more
  • Like
Reactions: 1
6. Април 1941

Почетно груписање ваздухопловних снага Сила осовине и Краљевине Југославије 6. априла 1941. године пред сам напад.Аеромагазин број 2-3/91
See less See more
  • Like
Reactions: 2
781 - 800 of 813 Posts
Top