SkyscraperCity Forum banner

Историја ваздухопловства | Aviation history

210992 Views 811 Replies 94 Participants Last post by  slava putnik
61 - 80 of 812 Posts
„Штука“ на дну Јадрана!

Код острва Жирје, научници су открили италијански бомбардер срушен у Другом светском рату. Авион "Junkers JU-87", или такозвана „Штука“ је добро очуван и представља велики значај, будући да у свету постоје само два примерка ове летилице.


Рониоци и археолози су кренули да истражују приче мештана острва Жирја, да се наводно у дубинама Јадрана скрива „благо“ из Другог светског рата, пише портал 24 сата хр. Били су одушевљени када су пронашли бомбардер "Junkers JU-87".
Вредност овог проналаска још је већа, јер су од 5.709 произведених сачувана тек два оваква авиона у музејима у Лондону и Чикагу.http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/Занимљивости/1708354/„Штука“+на+дну+Јадрана!.html
See less See more
2
  • Like
Reactions: 1
  • Like
Reactions: 1

sa fpz od relja
See less See more
  • Like
Reactions: 1

jat reklama koja je ovo godina
See less See more
  • Like
Reactions: 4
Možda ovde leži odgovor:

http://www.juznevesti.com/Kultura/Vojni ... su.sr.html

10:02, 29.10.2014.
Vojni muzej u Nišu
Autor A. S. Izvor Južne vesti | Niš
kasarna
Kasarna postaje Vojni muzej, foto: gradjanin.rs

Nakon sastanka predstavnika Ministarstva odbrane, Grada Niša, Vojnog i Vazduhoplovnog muzeja postignut je dogovor da se nekadašnja kasarna “Filip Kljajić” pretvori u Vojni muzej.

Ovu informaciju potvrdio je gradonačelnik Niša Zoran Perišić koji kaže da je prvi korak izuzimanje ovog objekta iz takozvanog master plana.

Biće potrebna i saradnja Ministarstva kulture da se postojeći prostor tako redefiniše. Predsednik Skupštine Grada dao je predlog da se na tom velikom prostoru izvrši spajanje Vojnog muzeja sa našim Narodnim muzejem. Tako bi se dobila mogućnost i za neke restauratorske radionice - rekao je Perišić.

Perišić kaže da je velika podrška Ministarstva vojske “da Niš dobije ono što zaslužuje” u okviru projekta proslave stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Planirano je, kako je rekao gradonačelnik, da se Vojni muzej u Nišu otvori 2018. godine.

Podsetimo, kasarne "Filip Kljajić" i "Bubanjski heroji" vojska već nekoliko godina ne koristi, a plac "Bubanjskih heroja" pre dve i po godine prodat je američkom investitoru "Clean Earth capital".
See less See more
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... cki-heroji

Boljević i Poljanec i slovački heroji!
Marko Lopušina | 20. oktobar 2014.

Obeležavajući sedam decenija od pobede nad fašizmom, Slovačka odaje počast dvojici naših pilota. Piloti Kraljevine Jugoslavije dobijaju spomen-ploču na aerodromu „Slijača“ i u Muzeju narodnog ustanka ove zemlje

TOKOM obeležavanja sedam decenija od pobede nad fašizmom, Slovačka će odati počast dvojici vazduhoplovaca Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva. Piloti jurišne eskadrile Arsenije Boljević i Sava Poljanec, kao heroji oslobodilačkog rata Slovačke, dobiće spomen-ploču na aerodromu "Slijača" i počasno mesto u Muzeju narodnog ustanka Slovačke u Banskoj Bistrici.

Ovo nam je javio Stane Ribič iz Trnave, predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj, koji ovih dana zajedno sa Ambasadom Srbije u Bratislavi sarađuje sa slovačkim vlastima u organizaciji ove proslave.

- Vekovima slovački narod i država neguju bratske odnose prema našem narodu. Zajedno smo se borili, prvo za ujedinjenje svih Slovena, potom protiv fašizma, a danas se borimo za demokratiju i očuvanje nacionalnog suvereniteta. Doprinos naših ljudi slovačkoj borbi protiv fašizma neće zaboraviti ni 28. oktobra, kada obeležavaju 70 godina od Slovačkog narodnog ustanka.

Pilota Arsenija Boljevića je Drugi svetski rat zatekao na funkciji komandanta 34. lovačke eskadrile u Bosanskom Aleksandrovcu. Branio je hrabro srpsko nebo i zemlju od napada fašističke avijacije. Izbegao je u Sofiju, gde su ga Nemci u septembru 1941. zarobili i poslali u logor "Oflenburg". Kasnije je prebačen u slovački logor "Humenom" odakle je pobegao avgusta 1944. i pristupio slovačkom oslobodilačkom pokretu.

Drugi pilot sa ovih prostora koji dobija počasno mesto u Slovačkom muzeju je heroj odbrane Beograda 1941. Sava Poljanec, koga je posle aprilskog sloma Jugoslavije 1941. zadesila slična sudbina kao i Boljevića.

- U Aprilskom ratu 1941. moj deda Sava Poljanec je bio kapetan prve klase u 162. jurišnoj eskadrili na avionu "ik-3". U odbrani Beograda leteo je sa zemunskog aerodroma u eskadrili "ik-3" kao komandir. U vazdušnoj borbi sa nadmoćnijim nemačkim lovcima oborio je jedan "hajnkel", a zatim je napao grupu nemačkih "meseršmita", i, iako pogođen i ranjen, uspeo je da sleti na zemunski aerodrom. Prilikom odbrane Beograda deda je oborio dve nemačke letilice, bombardere "me-109F" i bf-110" - priča danas njegov unuk Sava Poljanec, koji nosi njegovo ime.

Sudbina je u zarobljeništvu spojila Boljevića i Poljaneca, koji su bili u logorima Przemisl i Hornič, odakle su prilikom premeštaja uspeli da pobegnu početkom 1944. godine.

- Nemci su u zarobljeništvu mom dedi Savi nudili da pređe u ratno vazduhoplovstvo "Luftvafe", što je on odbio. Prilikom premeštanja u logor na teritoriji Slovačke, on i njegov drug Arsa Boljević odvalili su daske u vagonu sa donje strane i pobegli u toku transporta. Odmah su se pridružili ustanicima i krenuli u borbu sa slovačkim pilotima - seća se mlađi Poljanec priča svog oca, takođe pilota, o dedi Savi.

Poljanec je sa starim avionom "smolitka" napao nemačku brigadu i spasao mesto Stečnu od uništenja. Tada je ranjen drugi put. Njegov drug Arso je leteo sa partizanskim pilotima iz Banske Bistrice i vodio vazdušne duele sa Nemcima iznad Slovačke. Obojica su krajem 1944. prebačeni u SSSR, gde su postali članovi Jugoslovenske vojne misije. Maršal Tito je lično insistirao na tome da se Boljević i Poljanec vrate u Jugoslaviju.

- Moj deda je iza rata proglašen za narodnog heroja Slovačke. Dobio je Vojni krst Čehoslovačke iz 1939. godine, i jugoslovenski Orden zasluga za narod i Orden za hrabrost. Penzionisan je u činu pukovnika 1958. godine, a preminuo je na VMA u Beogradu 1966. posle duge bolesti. Slovaci se sećaju herojstva mog dede i Arse Boljevića i dobili smo poziv da prisustvujemo svečanom obeležavanju 70 godina od slovačkog oslobođenja od fašizma - rekao nam je Sava Poljanec, koji živi i radi u Beogradu.

I pukovnik Arso Boljević je odlikovan Vojnim krstom Čehoslovačke, ali i Medaljom za zasluge Slovačke i Partizanskom zvezdom za hrabrost i zasluge za narod. On je stradao u saobraćajnoj nesreći 1953. godine i sahranjen je u Beogradu.


BOMBARDER I AKROBATA

ARSENIJE Arso Boljević je rođen 19. avgusta 1904. godine u Gornjoj Gorici kraj Podgorice. Nižu vojnu akademiju završio je 1925. Radio je u Podgorici kao pomoćnik pilota, zamenika komandanta vazduhoplovne eskadre, ađutant brigade i borbeni pilot. Sava Poljanec je rođen 3. marta 1907. u Mariboru. Završio je Letačku školu u Novom Sadu 1929. Bio je član poznate tročlane
See less See more
REAGOVANJE
Vojska brine o muzejskoj građi
V. N. | 06. novembar 2014. 08:20 | Komentara: 0
Ministarstvo odbrane negira navode zaposlenih u Muzeju vazduhoplovstvaMINISTARSTVO odbrane, kao većinski osnivač Muzeja vazduhoplovstva - Beograd, Vojska Srbije i Komanda vazduhoplovstva i PVO preduzimaju sve mere zaštite muzejske građe. Zakon o odbrani dao je Vojsci mogućnost da se bavi i muzejskom delatnošću. Zaštitom kulturnih dobara bave se osobe sa odgovarajućom stručnom spremom i položenim stručnim ispitima - kustosi, arhivari, bibiliotekari...Ovo je, između ostalog, navedeno u pisanom reagovanju Ministarstva odbrane dostavljenom „Novostima“ na tvrdnje zaposlenih u Muzeju vazduhoplovstva u Surčinu. Komandu vazduhoplovstva i PVO oni su optužili za brojne zloupotrebe i odnošenje kulturnih dobara iz Muzeja.

U Ministarstvu negiraju da su zbirke naoružanja, uniformi i drugog neovlašćeno iznete iz Muzeja.


NESRAZMERA U UPRAVLjANjU
LOŠE stanje u surčinskom muzeju, kako ukazuju u Ministarstvu odbrane, posledica je i nesrazmere u procentu ulaganja i upravljačkih prava. „Ministarstvo odbrane ima četiri člana u Upravnom odboru (23,5 odsto), iako je naše učešće u ulaganju veće od 70 posto“ - navedeno je u reagovanju.
„Nije tačan navod da je Muzej vazduhoplovstva ostao bez dragocene zbirke uniformi, naoružanja, foto i video-materijala i maketa. U cilju zaštite muzejskih eksponata, koji se u skladu sa Zakonom, čuvaju u Muzeju jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva, Komanda ViPVO preduzela je sve mere za zaštitu ovih predmeta po preporuci Centralnog instituta za konzervaciju (CIK)“, objašnjavaju.


CIK je 2010. godine na zahtev Muzeja jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva uradio snimanje stanja u „vojnom“ kao i „civilnom“ delu Muzeja. U svom izveštaju ova ustanova konstatovala je niz oštećenja i neuslovnog čuvanja predmeta u surčinskom muzeju. Postupajući po preporukama CIK, filmska i video-građa predata je na čuvanje „Zastava filmu“, a uniforme su izmeštene u pripremljen i tretiran prostor.

„Muzejska dokumentacija u Muzeju ne vodi se po Zakonu o kulturnim dobrima, za razliku od Muzeja Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva („vojni deo“, prim. prir.), gde se poštuju svi propisi koji definišu muzejsku delatnost“, navedeno je između ostalog u reagovanju Ministarstva odbrane.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...0.html:518247-Vojska-brine-o-muzejskoj-gradji
See less See more
  • Like
Reactions: 2
BEOGRADSKE PRIČE
Tokom Drugog svetskog rata cvetao avio-saobraćaj u Beogradu
Zoran Nikolić | 19. novembar 2014. 10:12 | Komentara: 3
Pre Drugog svetskog rata imali smo razvijene vazduhoplovne linije sa Evropom. U maju 1938. godine putnički avioni sa lakoćom savladavali ovu distancu, na Beogradski aerodrom dnevno sletalo po 15 putničkih aviona sa oko 200 putnikaDANAS nestvarno izgleda da smo još pre Drugog svetskog rata imali dovoljno razvijen avio-saobraćaj pa smo sa lakoćom povezivali važne inostrane gradove sa Beogradom.Neke od novinskih priča i reportaža tako nas vraćaju u prve dane maja 1938. godine, kada je naš glavni grad dobio „vazdušni most“ sa Torinom i Bukureštom. Tako je ustanovljena još jedna važna evropska avio-linija.

List „Vreme“ od 3. maja te godine piše o tome kako je dan pre toga, italijanski avion kompanije „Avioline“ održao probno putovanje na liniji Torino - Milano - Venecija - Zagreb - Beograd - Bukurešt i natrag.

„Aeroput“ u akciji

- OVO je nova avio-linija na kojoj će ove sezone saobraćati naizmenice avioni „Aeroputa“ (tadašnjeg jugoslovenskog avioprevoznika), italijanskog društva „Avioline“ i rumunskog društva „Lares“ - beleže tadašnji izveštači. - Posle jednog sata zadržavanja u Beogradu avion je nastavio let za Bukurešt.

Tadašnja vazduhoplovna elita dočekala je avion na probnom letu, a na čelu „Aeroputa“ bio je legendarni Tadija Sondermajer.

Samo jednu nedelju kasnije reporter „Vremena“ leti iz Torina celom novoustanovljenom trasom, praveći reportažu o tome. Novinar potpisan prezimenom Stevanović piše o detaljima putovanja avionom, na koji očigledno nije navikao, ali zadovoljno opisuje momente uzletanja.Dok se vi lepo ispružite u kabini avionske kabine, mašina kreće - beleži Stevanović. - Ona se kotrlja dugo po travom obraslom tlu.

(Važno je podsetiti da su aerodromska uzletišta tada uglavnom bila travnata, a da tek kasnije, brzi vojni avioni iziskuju besprekorno ravne betonske piste.)

Novinar nastavlja opisivanje detalja leta tako što beleži kako „...se dobija utisak da avion neće moći da pređe živu ogradu na ivici aerodroma. Ipak se on najzad odvoji od zemlje. Vi ste u vazduhu.“


Zatim slede ushićeni opisi planinskih oblasti i reka koje putnik vidi kroz avionski prozor, kao i umirujuće reči kapetana kako „je avion mnogo bezbedniji od železnice, i da je putovanje na ovaj način najsigurnije“.

Kada se letelica prizemljila na Beogradski aerodrom, to je bilo u oblasti gde se danas nalazi centralni novobeogradski deo, u blizini Ulice omladinskih brigada. Posle rata Beograđani su ga zvali i „Stari aerodrom“, sve dok nije prestao da postoji osim u sećanju onih koji su odatle nekada leteli, a Surčin i Batajnica postali sinonim za današnje vazduhoplovstvo.Na kraju, novinar zaključuje kako „nije ni potrebno ni govoriti o udobnosti i sigurnosti aviona na liniji između Bukurešta i Torina“.
- A što se tiče sigurnosti, o tome nema ni reči - zaključuje novopečeni putnik Stevanović.

- Na ovom avionu sve je žrtvovano faktoru bezbednosti.

Međunarodno iskustvo

ISTE godine beogradska štampa piše o podacima vezanim za broj putničkih aviona koji svakodnevno posete naš aerodrom. Tokom 1938. godine novinari beleže kako „je iznad Evrope razapeta gusta, nevidljiva mreža aeroplanskih linija, a desetine hiljada putnika svakodnevno lete iznad zemaljske kugle“.

Novinari pokušavaju da definišu „ciljnu grupu“ onih kojima je vazduhoplov neophodan i redom nabrajaju kako avionima putuju „trgovci, ministri, umetnici, diplomate, sveštenici, radnički vođi, ljudi različitih profesija, narodnosti i doba starosti“.Časne sestre, američki milioneri, azijski maharadže i bogate Kanađanke mogu se videti na Beogradskom aerodromu odakle svakodnevno uzleti i sleti 15 velikih aviona koji prevezu oko 200 putnika dnevno.
Pripadnici sedme sile ipak se iščuđavaju nekim, za njih neobičnim pojavama:

- Preko Beogradskog aerodroma prešao je veliki broj osamdestogodišnjih žena i muškaraca - iznenađen je dopisnik „Vremena“. - Jednoga dana stiglo je i trogodišnje dete bez roditelja, koga su iz daleke severne zemlje poslali u Beograd.Bilo je predato pilotu, kao što se predaju stvari: na reveru od kaputa bila je zakačena etiketa sa mestom prispeća, kao što se stavlja na kofere. Dete je prevalilo put do svojih roditelja u Beogradu među potpuno nepoznatim putnicima.

Tako se letelo u Beograd i iz njega još davne 1938. godine.MILANKOVIĆEV HANGAR
HANGARI u kojima su se čuvale letelice, i koji su se nalazili na nekadašnjem Starom aerodromu imali su dvojnu namenu - vojnu i civilnu.

Danas je pored mesta gde je nekada bila pista postavljen spomen-avion pored „Erport sitija“, poslovnog centra koji krasi ovaj deo Novog Beograda.

Modernim Beograđanima manje je poznato da su hangari koji su se nalazili pored letelišta bili delo besmrtnog naučnika Milutina Milankovića. Pored njegovog neprikosnovenog doprinosa u astronomiji, ovaj naučnik je bio sjajan građevinski inženjer.

Do danas je samo jedan hangar pošteđen od bombarodovanja u Drugom svetskom ratu i nalazi se pod zaštitom države.

PRIJATAN LET

AVION kojim je otvoren probni let bio je italijanske prozivodnje „fijat G-18“. Novinar piše i kako u kabini postoji 14 putničkih mesta.

Na kraju leta reporter zaključuje kako su za pet sati prevalili 1.500 kilometara, „bez teškoća i prijatno“.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd...vetskog-rata-cvetao-avio-saobracaj-u-Beogradu
See less See more
6
  • Like
Reactions: 1

sa fpz varos kapija sajmiste
See less See more
Spoljni zid sankcija
kome je prpadao ovaj sa zadnje slike juznjak 018
A razlog ovom cudnom bojanju
Knjaževac airport.

Ostaci jedinog knjaževačkog aviona u fotografijama

http://www.vice.com/rs/read/ostavi-knjaevakog-aerodroma-u-fotografijama
See less See more
4
  • Like
Reactions: 1
Sta je IR oznaka na prvom i zadnjem avionu
Sta uradise tom ATR gsp stajl


Glumac Marko Nikolić upoznao svog otmičara posle 33 godine!

TV Prva | 14. 04. 2015. - 13:53h | Komentara: 16
Marko Nikolić upoznao je Borivoja Jelića, koji je 26. septembra 1981. oteo "Jatov“ avion "boing 727-200“, u kojem je glumac sa još 97 putnika, među kojima je bio ceo tim fudbalskog kluba "Budućnost" kao i osam članova posade, leteo na relaciji Titograd (sadašnja Podgorica) - Beograd.

http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/550704/Glumac-Marko-Nikolic-upoznao-svog-otmicara-posle-33-godine
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Moze koja informacija vise kakv koktel cudi me da nije od susjeda dobio orden

negotino makedonioja od skopje ssc
See less See more
  • Like
Reactions: 1
61 - 80 of 812 Posts
Top