SkyscraperCity banner

1 - 20 of 6605 Posts

·
Registered
Joined
·
5,027 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Umjesto bespotrebnog uvoda, odmah prelazim na fotografije sa nekih od aktuelnih gradilišta u Donjem gradu... 

·
Banned
Joined
·
96 Posts
Zajednicu opsina-Grad Srpsko(Istocno) Sarajevo cine dve opstine uzeg gradskog jezgra(Novo Sarajevo i Ilidza) i cetiri opstine sireg prigradskog podrucja(Pale,Trnovo,Sokolac,Srpski(Istocni) Stari Grad).Za razliku od opstina Novo Sarajevo i Ilidza koji su njegov sastavni dio,opstine Pale,Trnovo,Stari Grad i Sokolac su samo formalno u sastavu Grada.Administrativni,poslovni,kulturni i sportski centar je Lukavica.

Istočna Ilidža
- Pozivni broj 057
- Poštanski broj 71216
- Opština 677-870
- Površina 28 km2
- Broj stanovnika 22.000
- Gustina naseljenosti 578 st/km2
- Nadmorska visina 500 m
- Glavna privredna grana industrija

Opština Istočna Ilidža je po veličini teritorije najmanja opština u regiji, ali je najgušće naseljana (njena površina čini 1/6 predratne površine opštine Ilidža, koja se do primjene Dejtonskog sporazuma više od 2/3 nalazi pod kontrolom Republike Srpske). Zauzima krajnji jugoistočni dio Sarajevskog polja u podnožju planine Igman. Komunikaciski je povezana magistralnim putem sa Srbinjem, te lokalnim - regionalnim putem sa Palama preko Trebevića. Najveća naselja su Dobrinja I i Dobrinja IV, zatim Vojkovići i Kasindo. Okosnicu razvoja čine proizvodni kapaciteti "FAMOSA", GP "BUDUĆNOST", GP "PUT", "UNION-INVEST", "UNIS-MGA", "NAPREDAK", "TKAONICA ĆILIMA". Na ovom području svoja sjedišta imaju "CENTROTRANS" i "GRAS", preduzeća za prevoz putnika u gradskom, prigradskom i međugradskom saobraćaju. Na području opštine nalazi se veoma respektabilna bolnica Kasindo.

Istočno Novo Sarajevo
- Pozivni broj 057
- Poštanski broj 071123
- Opština 342-749, 342-059
- Površina 36 km2
- Broj stanovnika 20.000
- Gustina naseljenosti 245 st/km2
- Nadmorska visina 500 m
- Glavna privredna djelatnost industrija

Opština Istočno Novo Sarajevo obuhvata površinu od 36 km2 sa koncentracijom stanovništva u naseljima Lukavica, Miljevići, Tilava i drugim mjestima na padinama ispod Trebevića i Jahorine.
Okosnicu razvoja opštine čine značajni kapaciteti 10 preduzeća koja se nalaze u sastavu "ENERGOINVESTA" (i "RAOP", "AUTOMATIKE", "TAT", i dr.) zatim kapaciteti UNIS "LASTA", FABRIKE SPECIJALNIH VOZILA. U centru Lukavice smješteni su Elektrotehnički, Mašinski, Poljoprivredni fakultet, Muzička akademija, Skupština Grada Istočno Sarajevo, Matična biblioteka, upravne zgrade i proizvodni kapaciteti FAMOSA, Srpski radio Sarajevo, srednje i osnovne škole, ambulanta i druge značajne institucije.

Ilidza(Republika Srpska)Novo Sarajevo(Republika Srpska)
 

·
Registered
Joined
·
5,027 Posts
Discussion Starter #9
Samo jedna tribina se lijepo vidi, ima ih još. Inače, tu igra FK Slavija, gradski premijerligaš. Da, na Palama se gradi dosta, nedavno je završena i gradski korzo, koji je iznenađujuće dobar, a na svakom ćošku se nešto gradi. Za jedno 5 godina će i Gornji grad i Donji grad biti poprilično urbanizovani i dobro povezani. Pogledajte samo šta se desilo za 2 godine - od sela do najperspektivnijeg dijela Republike Srpske!
 

·
Registered
Joined
·
1,536 Posts
Napredag je ocigledan, samo sto me malo iritira su ove zgrade sa krovom. Pomalo lice na neke velike kuce, to treba da promenimo jako brzo posto je jako jednostavno. Zbog ovakvih zgrada koje su po mom misljenju komunisticke gradovi nam vise lice na sela.
 

·
Banned
Joined
·
96 Posts


Privredna komora Srbije je u toku 2005. pokrenula inicijativu da se u BiH – Istočnom Sarajevu, pristupi realizovanju projekta: Poslovno trgovinski centar Srbije u BiH.

Prilikom pokretanja ove inicijative imalo se u vidu naročito sledeće:

BiH je značajan spoljnotrgovinski partner za privredu Srbije. Od ukupnog izvoza Srbije u svet, oko 17% realizuje se u BiH. Takođe postoji obostrana potreba da se međusobna privredna saradnja dalje unapređuje i razvija. Na tržištu Istočnog Sarajeva i kantona Sarajevo (opštine Pale, Lukavica, Kasindo, Sokolac i Rogatica) koje broji preko 500.000 stanovnika i koje ima realnu perspektivu daljeg razvoja, robe iz Srbije su tradicionalno prisutne i za njima postoji tražnja. Međutim u poslednje vreme naše robe nema dovoljno pa postoji realna mogućnost da robe iz drugih država nadomeste nedostatak roba iz Srbije. Preduzeća iz Srbije su na tržištu Istočnog Sarajeva malo prisutna sa svojim predstavništvima i distributivnim centrima, nema organizovanog nastupa tako da kanali plasmana naše robe idu preko posrednika i zastupnika iz drugih delova R.Srpske. Obilaskom hiper marketa u Sarajevu utvrđeno je da se broj i asortiman naših roba u poslednjih godinu dana povećao. Međutim, to je još uvek malo u odnosu na mogućnost plasmana i tražnje. Prema izjavama potrošača, rafovi sa našom robom su često prazni, što ukazuje da je naša roba tražena ali da je snabdevanje neredovno i neorganizovano. Za realizaciju Projekta zadužen je poseban Radni tim.

Radni tim je razmotrio potencijalne lokacije za realizaciju Poslovno trgovinskog centra, koje su predložile pojedine opštine i firme Istočnog Sarajeva i stao na stanovište da je ponuda Kompanije Aleksandrija najpovoljnija, jer može u najkraćem roku da stavi u funkciju Poslovni centar (1. juli 2006.)

Inače, Kompanija Aleksandrija ima dobre poslovne performanse, tako da PKS može da je preporuči svojim članicama za sklapanje ugovora za poslovni prostor u BiH.

Osnovne karakteristike Projekta
Površina lokacije sa industrijskim objektima, koju nudi Kompanija Aleksandrija, iznosi 5,5 ha i opremljena je sa kompletnom infrastrukturom, sa priključkom na gas i uključena je u regulacioni plan Istočno Sarajevo. Dobijene su sve urbanističke dozvole i urađeni glavni projekti. ). Nalazi se na jednoj od najboljih lokacija Istočnog Sarajeva i grada Sarajeva. Udaljena je od sarajevskog aerodroma 3 km i nalazi se u neposrednoj blizini puteva prema Dubrovniku, Pločama, Mostaru, Zenici i Tuzli. Realizacija projekta planirana je u 3 faze:

Rekonstrukcijom postojeće hale i izgradnjom skladišta za sve režime roba ( do – 25 step. ) obezbediće se 12.000 m2 skladišnog prostora i 5.000 m2 kancelarijskog i poslovnog prostora. Rok za realizaciju prve faze je 1. juli 2006. godine.
Izgradnja poslovnog i skladišnog prostora površine 16.800 m2 i izgradnja mega i hipo marketa, zavisno od interesa korisnika
zgradnja hotelskog kompleksa sa pratećim sadržajima, info centar, banka i dr.I Rok za završetak druge i treće faze je 2 godine. Kompanija Aleksandrija nudi zainteresovanim privrednim subjektima: (1) mogućnost direktnog učešća u finansiranju izgradnje poslovnog prostora (kancelarija); (2) kupovinu poslovnog prostora posle izgradnje; (3) zakup poslovnog prostora. Magacinski prostor bi se davao samo u zakup.

 
1 - 20 of 6605 Posts
Top