SkyscraperCity banner

721 - 737 of 737 Posts

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
"Završićemo bazen do marta, uskoro rekonstrukcija tunela"

Svečanom sjednicom biće obilježen Dan Kotora. Finansije su stabilne, a prvi čovjek te opštine Željko Aprcović očekuje da će pothodnik, koja bi trebalo da bude završen do iduće turističke sezone, smanjiti kotorske saobraćajne gužve. U narednoj godini trebalo bi da dobiju i nove hotelske kapacitete. Bazen će biti završen do marta, a Aprcović očekuje i skoru rekonstrukciju tunela.

Tradicionalno je svečan 21. novembar. Na Dan kada slave oslobođenje, Aranđelovdan i Gospu od zdravlja, Kotorani se mogu pohvaliti stabilnim finansijama, kaže prvi čovjek opštine Željko Aprcović. To što ih već godinama boli - kotorske saobraćajne gužve biće, ako ne u potpunosti riješene, a ono ublažene izgradnjom pothodnika do 1 marta.

"Njegova cijena je milion i 382 hiljade eura, on će po onome što kaže struka omogućiti bolje pješačke komunikacije svih turista koji dolaze u Kotor kruzerima", naveo je on.

Turistima bi trebalo i podići taksu, kako bi grad više zaradio.

"Moj prijedlog je da već iduću godinu podignemo taksu na dva eura, a da idemo ka tome da izletnička taksa u Kotoru bude tri eura."

Nedavni incident u kotorskom tunelu, kada je ventilator, pao na vozilo alarmirao je upravu.

"Do početka iduće turističke sezone da riješimo taj problem i u smislu rasvjete i u smislu ventilacije, koja sada nije zadovoljavajuća."

Kotorani će u škaljarskom bazenu zaplivati već u martu, kaže Aprcović, a sportska dvorana mogla bi biti završena za godinu do godinu i po.

Očekuje se i izgradnja većih hotelskih kapaciteta. U Vrmcu, na Prčanju trebalo bi da se otvori oko stotinjak radnih mjesta.

Iako su se Demokrate žalile Upravnom sudu zbog, kako kažu, nelegalne smjene Vladimira Jokića, Aprcović takve optužbe odbacuje.

"Ovdje imamo volju neposredno izabranih predstavnika građana da on ne bude više predsjednik Opštine."

Ne dotiču ga ni napadi iz opozicije zbog, kako tvrde, negalnog odlaganja otpada sa prostora Fjorda. Nova uprava je, kaže, morala reagovati.

"Da smo svi u Kotoru svjesni činjenice da su nas mnogi pitali da li je Kotor bio bombardovan."

O budvanizaciji Kotora, koja se često spočitava iz opozicionih redova, nema ni govora, tvrdi predsjednik opštine. Gradiće se u Kotoru, jer se moraju razvijati, al, kako naglašava Aprcović, uz strogo poštovanje zaštićenog područja.
RTCG

Žičara će unaprijediti kvalitet ponude Kotora

Premijer Duško Marković čestitao je Kotoranima i lokalnom rukovodstvu Dan opštine i kazao da će imati punu podršku Vlade u nastojanjima da unaprijede kvalitet života građana i turističku ponudu grada.

Na sastanku sa predsjednikom Opštine Željkom Aprcovićem i predsjednikom Skupštine opštine Jovom Suđićem, Marković je ocijenio pozitivnim brojne aktivnosti preduzete nakon promjene lokalne vlasti i pohvalio proaktivnost kotorskog rukovodstva.

Na sastanku, koji je održan juče popodne, premijer Marković i kotorski čelnici su se saglasili da će izgradnja žičare od Kotora do Njeguša, za koju je planiran tender do kraja godine, dati dodatan kvalitet i podsticaj razvoju turizma.

Aprcović je saopštio da opština Kotor intenzivno radi na rješavanju pitanja saobraćajnih gužvi koje opterećuju grad, kao i da su posvećeni radovima na bazenu za koji se upotrebna dozvola očekuje u martu naredne godine.

Posebno je pohvaljena odluka o preuzimanju vaterpolo kluba "Primorac" od strane Opštine.

Jedan od prioriteta za lokalnu vlast je i prevazilaženje izazova za izgradnju sportske hale i njen završetak u roku od godinu i po dana. Aprcović je važnim ocijenio i značajna ulaganja Opštine u kulturu i u tom kontekstu pohvalio rekonstrukciju Centra za kulturu.
RTCG
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
U zemljotresu oštećena i zgrada Jugooceanije

Razorni zemljotres koji je prije dva dana pogodio Albaniju ostavio je posljedice na objektu Jugooceanije u Kotoru. To se vidi i na fotografijama koje su Portalu RTCG dostavili iz kompanije koja gazduje objektom.

Naime, usljed jakog zemljotresa koji je u epicentralnom području kod Drača bio 6,2 stepena po Rihterovoj skali, pričinjena je materijalna šteta i na Upravnoj zgradi Jugooceanije Kotor.

"Za sada je konstatovano nekoliko desetina polomljenih stakala, mermernih fasadnih ploča, mermernih ploča unutrašnjih obloga u holovima i hodnicima objekta, pucanje vodovodnih hidrofornih cijevi, pukotine na zidovima i plafonima, kao i neka strukturalna oštećenja koja su uočena ranije, a posljedica su oštećenja od zemljotresa iz 1979 godine", saopšteno je Portalu RTCG iz kompanije Boka Bay Investment, koja ja je vlasnik ovog objekta.

Najveće pukotine su uočene na mjestima i spojevima naglavnih greda i nosećih stubova objekta i predstavljaju ozbiljnu opasnost po bezbjednost u slučaju dodatnih seizmičkih potresa.

Procijenjena vrijednost štete iznosi više desetina hiljada eura.

Objekat upravna zgrada Jugooceanija je projektovana početkom 60-ih godina prošlog vijeka, a izgrađena 1969. godine.
RTCG
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Od žičare Kotor-Lovćen oko 4 miliona eura

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Koncesioni akt za realizaciju projekta žičare Kotor-Lovćen, koji je pripremilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Kako je saopšteno iz Vlade, koncesijom za realizaciju projekta žičare predviđeno je projektovanje, finansiranje, izgradnja, održavanje i prenos sistema žičare od lokaliteta Dub u Opštini Kotor do lokaliteta Kuk na Lovćenu na teritoriji Prijestonice Cetinje u Crnoj Gori, na osnovu principa „projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj, prenesi”.

„Predviđeno trajanje koncesije za žičaru je 30 godina nakon datuma početka radova, odnosno datuma kada budu ispunjeni svi preduslovi predviđeni u Nacrtu ugovora o koncesiji. Period koncesije uključuje vremenski period potreban za izgradnju žičare, koji se procjenjuje na jednu godinu, kao i operativni period u trajanju od preostalih 29 godina”, navodi se u saopštenju.

Takođe, na osnovu ekonomske analize izvodljivosti Projekta, izrađeni su scenariji sa različitim stopama rasta na osnovu kojih se predviđa da će broj korisnika žičare na godišnjem nivou biti između 170.300 i 222.600 za prvu godinu rada, sa prihodima od 3,2 do 4,2 miliona eura.

„Ovaj projekat ostvariće i druge mjerljive koristi, pored direktnog učinka na državni budžet kroz plaćanje koncesione naknade, kao što su dodatni prihodi za Cetinje, Nacionalni park „Lovćen” i lokalna preduzeća i preduzetnike. Najveća korist koja proizilazi iz realizacije projekta biće zapravo unapređenje crnogorske turističke ponude i doprinos boljoj preraspodjeli prihoda u sektoru turizma”, saopšteno je iz Vlade.

Od koncesionara se očekuje da predloži investicioni program kojim će u prvoj godini od stupanja na snagu Ugovora o koncesiji izgraditi i pustiti u rad žičaru od lokaliteta Dub do lokaliteta Kuk, a sve prateće objekte u potpunosti izraditi i staviti u funkciju najkasnije tri godine od stupanja na snagu Ugovora o koncesiji.

„Minimalno investiciono ulaganje u žičaru i prateće sadržaje iznosi 18 miliona eura. Svi objekti i oprema nakon isteka perioda koncesije prelaze u vlasništvo koncedenta”, navodi se u saopštenju.

Koncesija za Projekat biće dodijeljena kroz međunarodni, transparentan i konkurentan otvoreni postupak, u skladu sa Zakonom o koncesijama i i Uredbom o bližem načinu sprovođenja postupka javnog nadmetanja u otvorenom i dvostepenom postupku davanja koncesije.
RTCG
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
POTPISAN VAŽAN SPORAZUM U VRIJEDNOSTI OD PREKO 300 MILIONA EURA

„Prema usvojenim planskim dokumentima na poluostrvu Bigova-Trašte planirana je izgradnja turističkog kompleksa visoke kategorije u vidu višenamjenskog turističkog kompleksa, uključujući : hotele, vile i komercijalne sadržaje. Visina planirane investicije u ovaj turistički rizort, prema procjenama investitora, iznosi preko 300 miliona eura“ – čulo se danas u sali za sastanke Opštine Kotor prilikom potpisivanja sporazuma između Opštine Kotor, Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora i kompanije „Bigova Bay“, kojim se, kako je navedeno, stvaraju preduslovi za realizaciju vrijedne investicije u zahvatu DSL 38 Bigova i LSL Trašte.
Radio Kotor
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts

U Kotoru počela izgradnja pothodnika

U Kotoru je počela izgradnja pothodnika koji će spajati rivu i Stari grad. Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović je najavio i dodatne investicije.

"S obzirom na činjenicu da je evidentna gužva u gradu Kotoru, a tiče se saobraćaja od marta do kraja novembra, pristupili smo realizaciji investicionog projekta gradnje pothodnika koji će povezati dio prostora koji direktno korespondira sa Lukom Kotor, odnosno sa dolaskom velikih kruzera, koji su tokom prošle godine doveli u Kotor preko 600.000 putnika. Sa druge strane, prema prostoru koji se nalazi kod Bedema odlučili smo da uradimo pothodnik iz razloga što je to jedna od osam mjera koje je naš Sekreterijat za preduzetništvo i saobraćaj u dogovoru sa stručnjacima iz struke dužan da implementira kako bismo saobraćajne gužve na nivou Kotora smanjili na jednu mjeru koja će biti prihvatljiva svim našim sugrađanima", kazao je prvi čovjek Kotora.

Vrijednost investicije iznosi oko 1,4 miliona eura.

"Smatramo i da će u rokovima koji su u ugovorima precizirani pothodnik biti završen, i to 130 dana od dana uvođenja izvođača u radove", dodao je Aprcović u izjavi za agenciju Infobiro Montenegro.

On je dodao da je prolaz dugačak nešto više od 50 a širok 6,5 metara, sa dva para pokretnih stepenica. Izvođač radova je naručio stepenice od referentne kompanije iz Njemačke, a rok isporuke je sedam nedelja.

"Izvršili smo isplatu u skladu sa sa onim što jesu ugovorene obaveze, ugovorili projektantski nadzor, građevinski nadzor i pristupili izradi podzemnog prolaza. Očekujemo da ćemo upravo zahvaljujući tom prolazu omogućiti normalan protok kolskog saobraćaja", istakao je Aprcović.
Podsjetimo, odluku o izgradnji pothodnika donijela je Skupština kotorske opštine 6. novembra prethodne godine. Za izgradnju podzemnog pješačkog prolaza na kotorskoj rivi je glasalo 13 odbornika, njih četvoro je bilo uzdržano, dok je jedan bio protiv.

Brojna ulaganja u gradsku infrastrukturu

"Takođe, 28. januara imamo sjednicu lokalnog Parlamenta, donijeli smo odluku da kupimo dva lokaliteta koja su u vlasništvu kompanije Jugopetrol. Posrijedi je lokalitet u Škaljarima na otprilike 3.700 kvadratnih metara sa 1.700 m zatvorenog prostora i drugi lokalitet cca. 30.000 kvadratnih metara sa objektima u industrijskoj zoni. Taj lokalitet uzimamo kako bismo sa CEDIS-om, koji ima svoje zemljište na atraktivnom lokalitetu, zamjenili i nadam se uskoro počeli onu davnašnju ideju Kotorana da upotpunimo turističku ponudu. Nadam se da ćemo realizovati ideju gradnje žičare koja bi trebalo da vodi od tog prostora do tvrđave San Đovani", rekao je on.

Za očekivati je, smatra Aprcović, da upravo za taj sadržaj postoji veći nivo interesovanja. U toku su i razgovori sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem, kada je posrijedi snimanje Bedema.

"Cilj nam je da vidimo gdje treba urgentno djelovati kako bismo ih zaštitili. Preporuka ministra Bogdanovića tokom zadnje posjete Kotoru je da to bude jedan vid donacije koji će biti poklon Kotoru, kako bismo mi kroz planove koje budemo donosili u narednom periodu uradili projekte i radili na rekonstrukciji Bedema", rekao je predsjednik kotorske Opštine.

On je podsjetio da je u planu otvaranje dva nova preduzeća - Parking servisa i društva sa ograničenom odgovornošću koje bi gazdovalo Bedemima. U 2020. godini, prema njegovim riječima, planirana su investiciona ulaganja u otvoreni bazen, kultno mjesto Kotora.
RTCG
 
  • Like
Reactions: bratislav

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Dostavljanje ponuda za žičaru do 28. februara

Ministarstvo održivog razvoja i turizma pozvalo je zainteresovane da do 28. februara dostave ponude za dodjelu koncesije za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje, održavanje i prenos sistema žičare od Kotora do Lovćena.

Iz Ministarstva su objasnili da se koncesija izdaje na 30 godina i uključuje period potreban za izgradnju žičare, koji se procjenjuje na godinu, kao i operativni od 29 godina.

„Od koncesionara se očekuje da predloži investicioni program kojim se u prvoj godini predviđa izgradnja i puštanje u rad žičare, a u periodu od tri godine gradnja i stavljanje u funkciju svih pratećih objekata“, saopštili su iz Ministarstva.

Oni su dodali da minimalno investiciono ulaganje u žičaru i prateće sadržaje iznosi 18 miliona eura, a minimalni iznos koncesione naknade 15 odsto ostvarenog profita na godišnjem nivou.

Svi objekti i oprema nakon isteka koncesije prelaze u vlasništvo koncedenta, odnosno Vlade.

Pravo učešća na tenderu imaju svi zainteresovani, uključujući i konzorcijume, koji potpišu izjavu o povjerljivosti i podnesu zahtjev i plate naknadu za dobijanje tenderske dokumentacije.

Učesnici na tenderu mogu biti konzorcijumi ili preduzeća u drugom obliku poslovnog povezivanja, uz obavezu da prilože ugovor o konzorcijumu.

Preduzeća ili građani mogu dostaviti samo jednu ponudu, samostalno, u konzorcijumu ili drugom obliku poslovnog povezivanja.

„Pravo učešća na tenderu za realizaciju projekta žičare Kotor-Lovćen imaju domaća i strana preduzeća i preduzetnici, građani, konzorcijumi ili drugi oblici poslovnog povezivanja koji posjeduju kvalifikacije kojima se dokazuje njihova podobnost za učešće“, kazali su iz Ministarstva.

Na tenderu ne mogu učestvovati preduzeća i pojedinci nad kojima je pokrenut postupak stečaja ili likvidacije, koji su pravosnažnom presudom osuđena za krivično djelo izvršeno u obavljanju profesionalne djelatnosti, koji imaju neizmirene poreske i obaveze po osnovu kazni izrečenih u krivičnom ili prekršajnom postupku, u periodu od najmanje tri godine prije objavljivanja javnog poziva.

„Učesnici na tenderu će se kvalifikovati kao ponuđači ukoliko im je prosječna dobit za posljednje tri fiskalne godine pozitivna, prosječna vrijednost kapitala najmanje pet miliona EUR, a prosječni promet u trogodišnjem periodu najmanje 50 miliona eura“, objašnjeno je u pozivu.

Ponuđač ili član konzorcijuma treba da ima zaključen predugovor o učešću u realizaciji projekta sa onim ko ima iskustvo u izgradnji i opremanju najmanje jednog operativnog sistema žičare koji je izgrađen u posljednjih pet godina.

Ponuđač ili član konzorcijuma treba da ima iskustvo u upravljanju žičarama putem koncesije ili javno-privatnog partnerstva u posljednjih pet godina, u svojstvu upravljača ili koncesionara, gdje su minimalni troškovi izgradnje infrastrukturnih objekata najmanje 20 miliona eura.

Učesnici tendera su obavezni da uplate depozit ili dostave i bankarsku garanciju u korist Ministarstva u iznosu od 50 hiljada eura, izdatu od banke koja ima kreditni rejting najmanje BBB prema Standard and Poor's agenciji.

Rok za dostavljanje zahtjeva za otkup tenderske dokumentacije je 10. februar, nakon čega zainteresovani treba da dostave potpisanu izjavu o povjerljivosti i dokaz o uplati naknade od pet hiljada eura.

Rok za dostavljanje ponuda na tender je 28. februar, kada će one biti i otvorene. Tenderska komisija ima obavezu da u roku od 30 dana ocijeni dostavljene ponude.
RTCG
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts


Kotorski kazamat pretvaraju u umjetnički centar sa 1,3 miliona

Ukoliko sve bude teklo po planu Ministarstva kulture, zgrada Starog zatvora u Kotoru do kraja 2021. dobiće nove stanare - umjesto robijaša koji su u njoj boravili skoro 150 godina, useliće umjetnici i objekat prepoznatljiv po ljudskoj patnji i neslobodi, pretvoriće se u centar umjetničke i slobode izražavanja.

...
Vijesti
 
  • Like
Reactions: bratislav

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Propao tender za žičaru Kotor-Lovćen : Dva zahtjeva, ali nijedna ponuda

Tenderska komisija za sprovođenje javnog nadmetanja za dodjelu ugovora o koncesiji za projekat žičare Kotor-Lovćen proglasila je tender neuspješnim, jer do 28. februara na adresu Ministarstva održivog razvoja i turizma nije pristigla nijedna ponuda, navodi se u Vladinom dokumentu.

Na javni oglas u propisanom roku dvije kompanije iz Crne Gore podnijele su zahtjeve za otkup tendrske dokumentacije i to : Novi Volvox d.o.o iz Podgorice i Zetagradnja d.o.o iz Podgorice.

U toku tenderskog postupka, ove kompanije su u skladu sa Zakonom o koncesijama podnijele zahtjeve za produženje roka za dostavljanje ponuda. Ministarstvo održivog razvoja i turizma to nije prihvatilo, uz obrazloženje da su u pripremi tenderske dokumentacije cijenjene sve okolnosti i neophodne radnje koje je bilo potrebno izvršiti u roku od 30 dana za pripremu ponude, u skladu sa Zakonom i uslovima istaknutim u pozivu i tenderskoj dokumentaciji.

Takođe, Ministarstvo je od jedne kompanije/ponuđača primilo dva zahtjeva za pojašnjenje tenderske dokumentacije i blagovremeno dostavilo odgvore.

S obzirom da do krajnjeg roka, 28.februara nije stigla nijedna ponuda, Tenderska komisija proglasila ga je neuspjelim.

Podsjetimo da je na prijedlog Ministarstva održivog razvoja i turizma, Vlada 5. decembra prošle godine usvojila Koncesioni akt za realizaciju projekta žičare Kotor-Lovćen i zadužila Ministarstvo da sprovede neophodne aktivnosti za objavljivanje Javnog oglasa, koji je objavljen 27. januara ove godine.

Trasa cjelokupne žičare počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na periferiji Kotora (u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel koji povezuje Kotor sa Tivtom), a onda vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen.

Početna dionica, ukupne dužine 3,6 km (horizontalne projekcije), zajedno sa površinama neophodnim za izgradnju terminala Dub i Kuk sa pratećim sadržajima predstavlja koncesiono područje.

Lokacija terminala Dub se nalazi unutar Grbaljskog polja, na 65 m nadmorske visine, 200 m od puta Budva-Tivat i 500 m od aerodroma Tivat. Lokacija terminala Kuk nalazi se na visoravni Kuk na planini Lovćen, na 1.350 m nadmorske visine.
Radio Jadran
 
  • Like
Reactions: KALENIC

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts


Aco Đukanović prodaje sestrićevu zemlju

Prva banka oglasila je prodaju atraktivne građevinske parcele od 4.381 kvadrata u kotorskom naselju Dobrota, koja je pripadala kompaniji Sublime Developments biznismena Edina Kolarevića.

Na sajtu banke koja je u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića, brata predsjednika države Mila Đukanovića, objavljena je prodaja zemljišne parcele, koja se nalazi na magistralnom putu Kotor-Herceg Novi, a na kojoj je ucrtana gradnja stambenih zgrada.

“Predmetno zemljište se nalazi u kotorskom naselju Dobrota, u mirnom dijelu grada sa desne strane magistralnog puta Kotor-Herceg Novi. Zemljište se nalazi na udaljenosti od oko 250 metara vazdušne linije od mora, a od centra Starog grada na oko 2,5 kilometara. Zemljište je u blago strmom terenu sa kojeg se pruža odličan pogled prema moru. Lokacija je kompletno komunalno opremljena sa obezbijeđenim pristupnim putem i jedna je od atraktivnijih u ovom dijelu zaliva“, navodi se na sajtu Prve banke, gdje je predstavljen i video sa tačnom lokacijom parcele.

Kako je pojašnjeno, zemljište se nalazi u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana “Dobrota“, a riječ je o urbanističkoj parceli sa namjenom stanovanja srednje gustine.

“Dozvoljena spratnost na parceli je prizemlje i četiri sprata P+4 (5 etaža), indeks zauzetosti je 40 odsto od urbanisticke parcele, odnosno 1.752,5 kvadrata, dok je indeks izgrađenosti 1.60, odnosno može da se gradi 7.010,12 kvadrata. Urbanistička parcela – UP 870 površine 4.381.33 kvadrata se sastoji od sljedećih katastarskih parcela: dijela kat. parc. 1135/1 u površini od 3.764,83 kvadrata, dijela kat. parc. 1136/1 od 594 kvadrata, kao i dijela kat. parc. 1136/2 od 22,5 kvadrata. Sve pomenute parcele svojina su Prve banke Crne Gore, sa obimom prava 1/1“, navodi se u oglasu.

Banka je u katastarskoj evidenciji od septembra 2018. upisana kao vlasnik.

Uvidom u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na jednoj od parcela i dalje postoji teret da je pripadala sada već ugašenoj firmi Sublime Developments, a koja je u komšiluku gradila stambeni kompleks. Riječ je firmi koju je osnovao Edin Kolarević, sin advokatice Ane Đukanović.

Kolarević je i dalje vlasnik nekih 200 kvadrata parcele koja je tik uz zemlju Prve banke, dok se na Sublime developments i dalje u susjedstvu vode objekti i zemlja.

Sublime developments koja je bila registrovana za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, izbrisana je iz Centralnog registra privrednih subjekata. U nju je, na zahtjev povjerilaca, uveden stečaj još prije šest godina, jer je Kolarević zapao u probleme zbog nevraćenih kredita i neplaćenih komunalija za građevinske projekte.

Tada je objavljeno da Kolarevićeva firma povjeriocima ostala dužna tri miliona eura, među kojima Crnogorskoj komercijalnoj banci od oko dva i po miliona, a Opštini Kotor za neplaćene komunalije.
Vijesti
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Radovi u Kotoru će biti završeni početkom jula


Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović obišao je ranije danas radnike na pothodniku i Citadeli.

Prije tri dana radnici Briv Construction-a su završili grube građevinske radove na zapadnoj strani budućeg pothodnika i danas zvanično krenuli sa gradnjom istočne strane.

“Tokom vikenda su završeni hidroizolacioni radovi na zapadnoj strani budućeg pothodnika. Sve ono što je dinamičkim planom za realizaciju investicije bilo zacrtano odvija se svojim tokom. Za očekivati je da će kompletni radovi na pothodniku biti završeni početkom jula“, rekao je Aprcović.

Kako je kazao, ove sedmice dolazi uzorak kamena iz Italije koji će se poslati projektantu.

“Smatram da su se stekli neophodni preduslovi nabavke potrebne količine kamena koji bi se ugradio u budući pothodnik“, istakao je prvi čovjek Kotora.

I radovi od Citadele do Ljetnje pozornice se potpuno odvijaju prema dinamici i utvrđenom planu.

“Povezivanje šetnice se vrši nesmetano i do 1. maja radovi će u potpunosti biti završeni. Izabrali smo i izvođača koji će u narednom periodu početi sa radovima povezivanja šetnice od Gurdića pa sve do Citadele“, kazao je Aprcović.

Želja lokalne samouprave i Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora je da grad bude što ljepši, ne samo sugrađanima, nego i svim onim turistima koji će se vratiti u Kotor kada prođe pandemija.

“Još jednom bih se zahvalio svim našim sugrađanima koji poštuju preporuke i mjere Vlade Crne Gore, medicinskom osoblju, zaštitarima, Odjeljenju bezbjednosti Kotor, Komunalnoj policiji i Komunalnoj inspekciji koji kontrolišu punu implementaciju mjera, Komunalnom preduzeću, Službi zaštite i spašavanja“, zaključio je Aprcović.
RTCG
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Žičara Kotor-Lovćen isplativa

Vlada Crne Gore donijela je novi Koncesioni akt za žičaru Kotor -Lovćen, u kome se navodi da je realizacija ovog projekta, na bazi tridesetogodišnje koncesije, vrijednog 18 miliona eura ekonomski opravdana.

Za izgradnju žičare, ranije su interesovanje pokazivali “Novi Volvox”, “Zetagradnja” ali i čuvena italijanska kompanija “Lajtner”, ali ni jedna od ovih firmi nije poslala konkretnu ponudu.

Donošenje dopunjenog Koncesionog akta je znak da će Vlada ubrzo raspisati novi tender za gradnju žičare, iako nekoliko postupaka u protekloj deceniji nije uspjelo.

Vlada je kao obavezan i eliminatorni uslov na novom tenderu navela “iskustvo u izgradnji i opremanju sistema žičare”. Učesnik na tenderu ili član konzorcijuma, mora imati iskustvo u izgradnji i opremanju najmanje jednog operativnog sistema žičare koji je izgrađen u posljednjih pet kalendarskih godina.

A kao dopunski uslov, koji nije eliminatoran, već donosi bodove na tenderu, da učesnik na tenderu ima iskustvo u upravljanju žičarama putem koncesije/javno-privatnog partnerstva, u posljednjih pet kalendarskih godina, gdje su minimalni troškovi izgradnje 20 miliona eura.

U obimnom Koncesionom aktu napisanom na 200 strana, a objavljenom krajem maja, Vlada se uzda u kruzer turiste da će biti sigurni putnici ove panoramske žičare.

U dokumentu se navodi da su prošle godine u kotorsku luku uplovila 462 kruzera sa 615.215 putnika. Ukupan broj jahti u Luci Kotor za ovaj period je iznosio 3.961, a na jahtama je registrovano 22.586 putnika. Dodatno, dubrovačko područje je imalo oko dva miliona turista, od čega je oko 250.000 posjetilo Kotor.

“Ovaj podatak jasno ukazuje na činjenicu da razvoj žičare predstavlja jedinstvenu priliku za dalji razvoj turizma u Crnoj Gori. Rast broja putnika žičare treba da slijedi rast turizma u Crnoj Gori”, kaže se u dokumentu.

Autori Koncesionog akta predviđaju da će broj korisnika žičare na godišnjem nivou biti između 170.300 i 222.600 za prvu godinu rada, sa prihodima od 3,2 do 4,2 miliona eura. Računica je izvedena tako da povratna karta košta 20 eura za strane turiste, dok bi za domaće turiste iznosila 15 eura.

Ako je minimalna investicija u žičaru 18 miliona, a minimalni godišnji prihod 3,2 miliona eura, onda bi se projekat isplatio za manje od pet godina.
RTCG
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Konzorcijum Leitner prvorangirani za gradnju žičare

Konzorcijum “Leitner žičara Kotor 1350″, iza koga stoji čuvena italijanska kompanija Leitner AG, prvorangirani je ponuđač na tenderu za izgradnju žičare Kotor-Lovćen, vrijedne minimum 18 miliona eura, pišu Dnevne novine.

Konzorcijum je poslao ponudu za izgradnju žičare, ali nijesu poznati njeni detalji jer postoji rok od 15 dana za eventualne žalbe.

“Tenderska komisija je izvršila vrednovanje ponude u skladu sa javnim oglasom i Koncesionim aktom. Na osnovu rezultata izvršenog vrednovanja izabran je prvorangirani ponuđač ‘Konzorcijum Leitner žičara Kotor 1350’ za realizaciju projekta žičara Kotor-Lovćen”, navodi se u dokumentu MORT-a, čiji sadržaj objavljuju Dnevne novine.

Iza Konzorcijuma stoji čuvena italijanska kompanija Leitner AG.

Premijer Duško Marković je još pretprošle godine primio predstavnike Leitnera, jednog od vodećih svjetskih proizvođača žičara, uspinjača, vazdušnih tramvaja i ski-liftova koja je izrazila interesovanje za finansiranje projekta.

U međuvremenu je jedan tender propao, ali se na propali tender Italijani nijesu prijavili.

Podsjetimo, Dnevne novine su 1. juna objavile novi Koncesioni akt za žičaru Kotor-Lovćen, u kome se navodi da je realizacija ovog projekta, na bazi tridesetogodišnje koncesije, vrijednog 18 miliona eura ekonomski opravdana.

U obimnom Koncesionom aktu napisanom na 200 strana, a objavljenom krajem maja, Vlada se uzda u kruzer turiste da će biti sigurni putnici ove panoramske žičare.

U dokumentu se navodi da su prošle godine u kotorsku luku uplovila 462 kruzera sa 615.215 putnika. Ukupan broj jahti u Luci Kotor za ovaj period je iznosio 3.961, a na jahtama je registrovano 22.586 putnika. Dodatno, dubrovačko područje je imalo oko dva miliona turista, od čega je oko 250.000 posjetilo Kotor.

“Ovaj podatak jasno ukazuje na činjenicu da razvoj žičare predstavlja jedinstvenu priliku za dalji razvoj turizma u Crnoj Gori. Rast broja putnika žičare treba da slijedi rast turizma u Crnoj Gori”, kaže se u dokumentu.

Karta 20 eura

Autori Koncesionog akta predviđaju da će broj korisnika žičare na godišnjem nivou biti između 170.300 i 222.600 za prvu godinu rada, sa prihodima od 3,2 do 4.2 miliona eura. Računica je izvedena tako da povratna karta košta 20 eura za strane turiste, dok bi za domaće iznosila 15 eura.

Ako je minimalna investicija u žičaru 18 miliona, a minimalni godišnji prihod 3.2 miliona eura, onda bi se projekat isplatio za manje od pet godina.

Na osnovu procjena Svjetskog savjeta za putovanja i turizam, prosječna dnevna potrošnja putnika na prekookeanskim brodovima treba da se poveća za 40 odsto, tj. sa 93 eura po danu na 130 eura po danu ako koriste žičaru. Upravo tih 37 eura razlike donijeće prihode lovćenskom kraju.

Ukupno trajanje koncesije je 30 godina, od čega bi izgradnja trajala godinu, a korisnik bi ubirao prihode od žičare 29 godina.

Osim direktnog učinka na državni budžet kroz plaćanje koncesione naknade, žičara će ostvariti druge mjerljive koristi, kao što su dodatni prihodi za Cetinje i NP Lovćen i lokalna preduzeća.

Turisti koji će koristiti usluge žičare biće u prilici da odaberu da li da samo naprave kružno putovanje žičarom od stanice Dub preko stanice Kuk u Nacionalnom parku Lovćen ili da nastave drumskim putem i naprave pun izlet do Cetinja.

“Imali bi mogućnost da odaberu rekreativne aktivnosti i/ ili kupe robu ili usluge u tri različite oblasti: na obali, odnosno u opštini Kotor, u lovćenskom nacionalnom parku ili na Cetinju. Uzevši u obzir broj i vrstu atrakcija na obali, pretpostavka je da će bar 30-40% budžeta potrošiti tamo”, navode autori dokumenta.

Trasa cjelokupne žičare počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na periferiji grada Kotora, u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel koji povezuje Kotor sa Tivtom, a onda vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen.

Predviđeno je ukupno 19 stubnih mjesta većinom u državnom vlasništvu, a za zemljište koje se nalazi u privatnom vlasništvu (oko 6.000 kvadrata) predviđena je eksproprijacija.

Ova početna dionica, ukupne dužine 3,6 km, zajedno sa površinama neophodnim za izgradnju terminala Dub i Kuk sa pratećim sadržajima predstavlja koncesiono područje u smislu ovog Koncesionog akta. Od Kuka, ukupna trasa dalje vodi do lokaliteta Ivanova korita, u blizini Mauzoleja Petra II Petrovića Njegoša, a onda se na kraju spušta do prijestionice Cetinje. Ove dvije dionice nijesu u obuhvatu koncesionog područja u smislu ovog Koncesionog akta.

Koncesiona naknada koju će plaćati koncesionar predstavljaće iznos koji je jednak procentu ostvarene dobiti od funkcionisanja žičare i svih drugih propratnih sadržaja koja su predmet koncesije.

Shodno tome, sredstva koja budu iskazana kao dobit na kraju svake godine tokom trajanja koncesije, zavisno od prihvaćene ponude, dijeliće se između koncesionara i države, s tim da će procenat profita koji pripada koncesionaru biti jedan od elemenata za vrednovanje pristiglih ponuda.
RTCG

Početi pregovore o žičari Kotor-Lovćen

Vlada Crne Gore zadužila je Ministarstvo održivog razvoja i turizma da sa prvorangiranim na tenderu počne pregovore o zaključenju Ugovora o koncesiji za realizaciju projekta žičare Kotor-Lovćen.

Kako je saopšteno, Vlada je, bez održavanja sjednice, usvojila Informaciju o realizaciji tendera po osnovu Javnog oglasa za nadmetanje u otvorenom postupku za realizaciju projekta žičare Kotor-Lovćen.

„U Informaciji je navedeno da je Vlada 20. maja usvojila Koncesioni akt za realizaciju projekta žičare Kotor-Lovćen i zadužila Ministarstvo da sprovede neophodne aktivnosti za objavljivanje Javnog oglasa za dostavljanje ponuda za dodjelu Ugovora o koncesiji“, podsjetili su iz Vlade.

Navodi se da je javni oglas objavljen 5. juna, a da su ponude javno otvorene 21. jula.

„Ponuda Konzorcijuma koji čine „Novi Volvox“ Podgorica i Leitner S.P.A, Italija ocijenjena je ispravnom i ponudom koja ispunjava sve zadate uslove“, kaže se u saopštenju.
RTCG
 
  • Like
Reactions: bratislav

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts

Prođoše još jedni izbori, a žičara Kotor-Lovćen nije ugovorena

Rok za potpisivanje ugovora za izgradnju žičare Kotor-Lovćen između Vlade i konzorcijuma koji čine firme kompanije Novi Volvox i Leitner nije definisan, pregovori su u toku i o njihovom ishodu javnost će biti obaviještena, rečeno je zvanično “Vijestima” u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT).

Izgradnja ove žičare se pominje 20-ak godina, najčešće u predizbornim kampanjama. Ove godine se najviše otišlo u pripremi projekta, a očekivalo se da će ugovor biti potpisan prije izbora 30. avgusta.

Vlada je početkom avgusta zadužila MORT da počne pregovore s konzorcijumom “Leither-Žičara Kotor 1350” o zaključenju ugovora o koncesiji.

Konzorcijum je jedini ponuđač na javnom pozivu koji je MORT raspisao 6. juna za dodjelu koncesije za gradnju žičare. U konzorcijumu su italijanski “Leither” i podgorički “Novi Volvoks”.

Pregovori

“Imenovani tim za pregovore je odmah nakon verifikacije Vladinog zaključka počeo pregovore s prvorangiranim ponuđačem oko zaključivanja ugovora i oni su u toku. Rok za potpisivanje ugovora nije definisan. O ishodu pregovora javnost će biti obaviještena, budući da predlog odluke o davanju koncesije, nakon završenih pregovora, usvaja Vlada”, rekli su u MORT-u.

Lokacija koncesije za izgradnju žičare Kotor-Lovćen određena je Prostornim planom posebne namjene za NP Lovćen. Predviđena koncesija za ovaj projekat je 30 godina, od datuma ispunjenja preduslova predviđenih u nacrtu ugovora o koncesiji. Taj period uključuje i vremenski period potreban za izgradnju žičare, koji se procjenjuje na jednu godinu, kao i operativni period u trajanju od preostalih 29 godina.

Prema analizi koncesionog dokumenta, koje je uradilo Ministarstvo, ulaznice za vožnju žičarom bi koštale 15 i 20 eura, a ukupni godišnji prihod za sedam mjeseci, koliko bi radila žičara, iznosio između 3,7 i 4,7 miliona.

Uslovi tendera

Na tender koji je početkom juna raspisao MORT mogao se prijaviti ponuđač koji je za posljednje tri fiskalne godine imao prosječnu pozitivnu dobit koja nije manja od pet miliona eura, kapital pet miliona eura i prosječni promet od najmanje 100 miliona. Uz to, uslov je bio i da ponuđač (ili član konzorcijuma) ima ili je zaključio ugovor o konzorcijumu s licem koje ima iskustvo u izgradnji i opremanju najmanje jednog operativnog sistema žičare koji je izgrađen u posljednjih pet godina.

Planirana trasa žičare počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na periferiji grada Kotora (u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel koji povezuje Kotor s Tivtom) i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen.

Minimalno investiciono ulaganje u žičaru i prateće sadržaje iznosi 18 miliona eura, a minimalni iznos koncesione naknade je 15 odsto od ostvarenog profita na godišnjem nivou. Svi objekti i oprema nakon isteka perioda koncesije prelaze u vlasništvo države.

Tenderska komisija je ustanovila da je konzorcijum dostavio ispravnu ponudu, ali u dokumentima Vlade nema javno dostupnih podataka o detaljima ponude.

Novi Volvoks : Posvećeni realizaciji projekta

Iz kompanije “Novi Volvoks” su “Vijestima” kazali da su pregovori s Vladom još u toku.

“Konzorcijum ‘Leither-Žičara Kotor 1350’ apsolutno je posvećen realizaciji ovog projekta u saradnji s Vladom. Smatramo da je od velikog značaja kako za konzorcijum, tako i za Crnu Goru”, kazali su iz kompanije.
Vijesti
 
  • Like
Reactions: bratislav
721 - 737 of 737 Posts
Top