SkyscraperCity banner

1 - 20 of 563 Posts

·
Дреница
Joined
·
15,891 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)


Историјат
Од 1929. до 1934. године угледна Крагујевачка компанија Ћирић, уз надзор грађевинског инжењера Војина Братуљевића гради пут Крагујевац – Београд преко Тополе и Раље.

Прва аутобуска линија формирана је 1935. године, а аутобус “Доџ” власника Љубе Петровића, кретао је за Београд из насеља Мала Вага у 6h, застајао у центру Крагујевца поред Крста, па преко Трнаве, Тополе и Раље до Београдске трошарине. Из Београда се за Крагујевац враћао у 18h. Исте године отвара се нова линија за Горњи Милановац, возилом “Опел интернационал”.

Занимљиво је да су по Правилнику путници морали бити пристојно одевени, мушкарци са краватама, а жене са сукњама које су морале да падају преко колена када седе.

Туристичке аутобуске линије у Крагујевцу су почеле 1940. Године када је Марко Медаковић купио луксузни аутобус “СПАХ”, а дестинације су биле Врњачка бања, Жича и Опленац.

Рат је прекинуо снажан развој аутобуског саобраћаја, а предузеће Аутосаобраћај наставља ову нит од 1946. године, када је основано под именом “Градско ауто-предузеће”, са једним старим аутобусом, три камиона и 27 радника, први директор предузећа био је Видан Николић.
Аутобус је саобраћао на релацији Крагујевац – Београд једном дневно, полазио је у 6h, враћао се у 18h, а путовао тачно 6h. За превоз путника у граду коришћени су камиони са клупама.

Министарство саобраћаја 1948. године предузећу додељује 32 камиона са клупама, а 1951. године припаја му секцију републичког ауто предузећа Ласта из Београда. Од 1952. године предузеће, мења име у “Ауто Ласта” и тако послује све до 10. октобра 1961. године када добија име “Аутосаобраћај” и не мења га до данас.

Појављивање на међународним линијама везано је за повезивање са Пословним удружењем “Интернационал” из Љубљане, а 1965. године бележи се најснажнији развој предузећа, јер је набављено 30 нових аутобуса, више теретних и такси возила, а интезивно се развија и градски саобраћај. Изузетан значај Аутосаобраћаја је у развоју путничког саобраћаја у региону Параћин, Аранђеловац, Младеновац.

Одржаван је међурешублички и републички саобраћај на 34 линије, а локални саобраћај на 68 линија. Те године возни парк је бројао 112 аутобуса и 121 теретно возило, а у предузећу је формиран Сектор за туризам који је имао бирое у Крагујевцу, Параћину, Аранђеловцу, Деспотовцу и Младеновцу. Годину дана касније се формира и Сектор за спољнотрговинске послове.

Прва велика криза захватила је предузеће у периоду од 1967. до 1969. године, када бележи огроман губитак од миллион динара. Тада се укида теретни саобраћај, а пут опоравка је нађен у путничком саобраћају. Гради се нова аутобуска станица, хала за ремонт возила, запошљава се нових 180 радника и гради зграда дирекције у Станову као и аутобуске станице у Рачи, Баточини и Лапову.

Предузеће је 1976. године имало 155 савремених аутобуса са капацитетом 6.200 седиста и 5.000 стајања, 347 дневних полазака у 157 путних праваца и превезло 22 милиона путника. Модернизује се и градски саобраћај, а те године уводе се и аутомати за куповину карата у аутобусима. У наредним годинама бележи се даљи развој предузећа, а 1993. године Аутосаобраћај постаје деоничарско друштво.

Ратови, санкције и велике економске тешкоће у земљи нови су велики изазов за Аутосаобраћај. После година стагнације и великих тешкоћа, без значајног обнављања возног парка, излазак из кризе почео је са новим миленијумом. Набављена су нова возила по европским стандардима, а у годинама кризе сачувани најважнији ресурси, међутим после тога настаје невероватна криза у предузећу.

Због лошег возног парка и немогућности редовног одржавања полазака град је 2000. године морао расписати тендер за још једног превозника како би се појавом конкуренције побољшао градски превоз. У Крагујевцу је од до градски превоз поред Аутосаобраћаја обављао и Вуловић транспорт. Због немогућности да Аутосаобраћај у више наврата исплати рату НЛБ лизингу за 20 купљених аутобуса и поред помоћи града дошло је до тога да је изгубио линије градског превоза које од 1. септембра 2010. године обавља СП Ласта Београд.

Данас јавни превоз у Крагујевцу на територији града обавља СП Ласта Београд на 16 линији и Вуловић транспорт Крагујевац на 9 линија, док Аутосаобраћај обавља приградски и међуградски превоз.

 

·
Дреница
Joined
·
15,891 Posts
Discussion Starter #2
Градски превоз

1 Корићани – Корман (Ботуње)
2 (Нови Милановац) Петровац – Ждраљица (Доња Сабанта)
3 (Ждраљица водовод) Бресница – Денино брдо
4 Аутобуска станица – Стара колонија
5 Мале Пчелице – Базени
6 Аутобуска станица – Грошница
7 Аутобуска станица – Вињиште
8 (Вишњак) Багремар – Илићево школа (Стара општина)
9 Козујево – Цветојевац (Милатовац)
10 Ердеч - Маршић
11 Хотел – Станово – Пијац
12 Метро – Станово – Метро
13 Мале Пчелице – Теферич (Трмбас)
14 Мале Пчелице – “Романија” (Кванташ)
15 Корићани – Шумарице (Драча)
16 Велико поље – Десимировац (село)
17 (Шумаричко језеро) Дом старих – Баљковац
18 Бозман – Мала Вага – Бозман
19 Денино брдо – Центар – Денино брдо
20 Драгобраћа – Базени
21 Аутобуска станица – Базени (Шљивовац)
22 Козујево – Ждраљица (Ремонтни завод)
23 Багремар – Ждраљица (Ремонтни завод)
24 Ћава – Ново насеље
25 Ердеч - Шарена пијаца - Маршић

Приградски превоз

600 Аутобуска станица - Велика Сугубина
601 Аутобуска станица - Букоровац
602 Аутобуска станица - Речани
603 Аутобуска станица - Доње Грбице
604 Аутобуска станица - Ресник Брест - Доња Мала
605 Аутобуска станица - Орашје - Дубрава - Дулене
606 Аутобуска станица - Страгари
607 Аутобуска станица - Доње Комарице
608 Аутобуска станица - Лужнице - Мала Врбица
609 Аутобуска станица - Грбице - Мала Врбица
610 Аутобуска станица - Дреновац - Ђурисело
611 Аутобуска станица - Лужнице
 

·
Дреница
Joined
·
15,891 Posts
Discussion Starter #4 (Edited)
:cheers:
Ето због бившег таксисте сетих се :lol:

Такси службеMega taxi
Adresa: Grada Sirena 15
Telefon: 034/313-131


Pink taksi
Adresa: Milice Srećković 20
Telefon: 034/301-040


Profi taxi
Adresa: Kragujevačkog oktobra 133
Telefon: 034/362-362


Mali Miloš taxi
Adresa: Kraljevačkog bataljona 259
Telefon: 034/354-444


Panda taxi
Adresa: Skerlićeva 32
Telefon: 034/35-36-36
 

·
Registered
Joined
·
4,228 Posts
nema, profi se pretopio u pink samo sto nisu menjali boje.
aj sad ako se setim da ih nabrojim,
1. pink/profi - 180 auta
2. mega - 180
3. panda - 60
4. hepi - 100
5. mali milos - 25-30
6. maxi - 30
...broj auta je +/-10-15%, i nabrojani su po obimu posla
 

·
SkyTeam member
Joined
·
9,925 Posts
Uh, ovo ce biti tema na kojoj cu se propisno napisati. :D

Hajde prvo da kazem nesto na temu onoga sto trenutno postoji.

Prvo, Autosabracaj je mislim definitivno propao. Ovo sto se malo drze je sve na skrge i bore se koliko mogu, ali oni su skroz pukli. Da li su namenski urnisani da bi se doslo do zemljista stanice ili ne, u to ne ulazim.

E, sada, imamo situaciju da vise nema "gradskog" prevoznika, vec da je veci deo linija skoro otisao na tender a da odredjeni broj linija Vulovic drzi vec godinama. Mislim da je ovde veliki problem sto se nije ispostovala zakonska regulativa, tj. Lasta je uzela privremeno linije a u februaru 2011. je trebalo da se odrzi tender za te linije na 5 godina valjda. Naravno, nije ga bilo. Da li zato sto nema zainteresovanih ili ne, ne znam. Uglavnom zadovoljniji sam vozilima Vulovica, iako moram priznati i oni nisu ispostovali dogovor sa ubacivanjem novih vozila iz sopstvene produkcije. Lasta je mahom vratila one krsine LIAZ-e sto su bili u AS i dodala Ikarbusa sto razrndanih, sto polu razdrndanih. Uglavnom voleo bih da vidim vise Vulovicevih 203ki:

i 103ki:

koje su klasa za sve sto se vozi po nasi ulicama. Gradski prevoz u ovom trenutku je gori nego neke 2007/08. kada je Autosaobracaj upravo bio obnovio park i kada su Vulovicevi zeleni MAZ-ovi, Mercedes i Neoplani bili relativno novi.

O tome sta Agencija za Saobracaj i Grad treba da povedu racuna i urade nekom drugom prilikom cu ispisati, kao i neke snove i razmisljanja na temu gradskog prevoza.
 

·
Registered
Joined
·
4,228 Posts
ja, kad sam krenuo prvi dan na posao, lastin bus crko, drugi dan isto. 3-4 dana kasnije, kada sam se vracao, opet crko onaj crveni matori autosaobracajev (ovaj poslednji je bio u povratku s posla). poludeo sam. od tada do danas, da kucnem u drvo, sve ok, tacni su u 2-3min
 

·
SkyTeam member
Joined
·
9,925 Posts
Eto, sad sto ti rece, malo da prosirimo pricu.

Prvo od Agencije za Saobracaj.

S obzirom da je skroz izvesno da se Kragujevac oslanjao, oslanja i oslanjace se na autobuski prevoz on nije niti dobro organizovan niti sredjen tako da se na njela moze osloniti. Pocevsi od samih definicija linija pa do frekventnosti istih. Jednostavno, ljudi u Kragujevcu mnogo manje koriste autobuse, ove gradske. E sada, da li to proistice iz drugih faktora (jeftinih taxi usluga, navike, kontura grada...) ili iz toga sto je gradski prevoz u sustini lose organizovan, pitanje je. Takodje, jako bitna stvar je sto su stajalista totalno neuredjena, na njima ne postoji red voznje, gde i postoji, on je kriminalno odradjen, nikakve uniformnosti i sredjenosti.

E sada, sto se nekih ozbiljnih planova ili snova tice...

Kragujevac zvanicno, i dalje GUP-om ima planirano uvodjenje trolejbusa.
Uvodjenje trola koje je pocelo sa realizacijom i koje su gradjani ovog grada placali samodoprinosom. Trole su trebali opsluzivati 3 linije i trebalo ih je biti 12 u sistemu. Samo mogu reci, HVALA BOGU sto nikada nisu uvedene, jer iz danasnje perspektive nista dobro ne bi donele, a samo bi odmogle. Njihov depo je trebalo da bude u Petrovcu.
To nije projekat koji je samo 90-ih bio aktuelan. Aktuelizovan je on 2003. i 2004. kada su Cesi ponudili izradu studije i finansiranje projekta takodje - http://www.vibilia.rs/dokument.php?s=vesti&ID=4004750&lang=sr

Uglavnom evo trole od MAZ-a beloruskog, izgled vam je, pretpostavljam, poznat.
Kragujevac je planom iz 1911. trebalo da dobije tramvaj. Sigurno da ostaje zal i posle 100 godina od tada sto do ostvarivanja tog plana nije doslo, i iako postoje jeftinija resenja za uvodjenje tramvaja, i iako je to bio moj san dugo vremena, mora se priznati da u 2012. uvodjenje tramvaja u Kragujevac bi bilo suludo.

 

·
Дреница
Joined
·
15,891 Posts
Discussion Starter #11
Да пребацим овде, Срђанов пост из 2009, мени интересантна идеја :cheers:

Stavio sam je ovde,zbog toga sto cu malo pricam o Kragujvozu,koji bi trebao biti izgledan u skorijoj buducnosti.U Kragujevcu trenutno postoje 3 zeleznicke stanice(obelezio sam ih crvenom bojom):
1.Glavna
2.Mala Vaga
3.Grosnica

Uvodjenjem Kragujvoza,situacija bi trebala biti ovakva prema nekim mojim planovima(buduce stanice obelezene su zelenom bojom).Mapa ne obuhvata ceo Kragujevac,tako da se ne vide sve stanice Kragujevacke zeleznice.

1.Koricani
2.Grosnica
3.Stanovo
4.Ljubine livade
5.Mala vaga(Palilule)
6.Zastavin sat
7.Pivara
8.Glavna
9.Industrijska zona 1
10.Industrijska zona 2
11.Industrijska zona 3
12.Marsic
13.Korman
 

·
SkyTeam member
Joined
·
9,925 Posts
Kako si znao da ce to biti tema mog sledeceg posta. :D

Uglavnom ako pustimo pricu o nerealnim stvarima, trolama i tramvajima, (pri)gradska zeleznica je nesto mnogo realnije, mnogo jeftinije, mnogo isplativije, i u krajnjem slucaju, mnogo bolje resenje koje bi se trebalo gadjati pored daljeg intenzivnijeg razvoja autobuskog prevoza.


Taj Kragujvoz, ili zovimo ga kako hocete, ne bi zahtevao toliko puno ulaganja kao uvodjenje novog vida transporta a moze iskoristiti svoju glavnu prednost a to je da parcijalno postoji infrastruktura za njega, ili da bar postoji bilo sta i da se ne krece od nule. Takodje, sreca u nesreci je da pruga sece Kragujevac po pola, i da bi ovakav sistem uz dobra ulaganja mogao privuci putnike da ga koriste.
 

·
Дреница
Joined
·
15,891 Posts
Discussion Starter #13
Слажем се, само кад би могли да укопају онај део пруге код Старе цркве, то би било савршено :cheers:
 

·
SkyTeam member
Joined
·
9,925 Posts
Pa nije samo to, trebalo bi izgraditi novu zel. stanicu po GUP-u, napraviti nova stajalista, prilaze njima, vozila... Ima tu posla, ali nema volje i novca.
 

·
Дреница
Joined
·
15,891 Posts
Discussion Starter #15
Наравно, али баш би било слепачки да остане као сад да пруга иде посред "Милошевог венца"
 

·
Дреница
Joined
·
15,891 Posts
Discussion Starter #17
^^ :cheers:

_________________

При крају видеа помиње могућност да превозници уведу систем по узору на БУС ПЛУС...

Стајалишта служе за оглашавање
09 август 2012
Уместо да пре свега служе путницима који чекају аутобус, градска стајалишта постала су временом бесплатни огласни простор грађанима који нуде најразличитије робе или услуге.

Кривац за запуштена аутобуска стајалишта, како објашњавају у градској управи, је компанија Футура плус, која је у стечају.

Уколико инспекције не успеју да приморају ово предузеће да поштује уговорене обавезе, град Крагујевац ће, морати да раскине сарадњу и пронађе новог партнера.

Где и како да научите страни језик или плес, купите пса или набавите чудотворни лек, изнајмите собу, пронађете мајстора, све то можете сазнати док чекате аутобус.

За неке погодно, за продавце бесплатно, али ипак ружно и непримерено.
За овакво стање аутобуских стајалишта кривци су несавесни грађани који лепе постере и огласе или пишу графите, али и предузеће Футура плус које је стајалишта изградило пре пет година уз обавезу да их одржава наредних десет.

У локалној управи планирају да, по сличном моделу, заинтересованим фирмама понуде на коришћење још десет до петнаест аутобуских стајалишта.

У међувремену, све оне који стајалишта користе као бесплатни рекламни простор за своје робе или услуге, уместо купаца могла би да контактира и комунална полиција.

http://www.rtk.co.rs/drustvo/item/3297-stajalista-sluze-za-oglasavanje
 

·
Registered
Joined
·
220 Posts

·
Дреница
Joined
·
15,891 Posts
Discussion Starter #20
Za temu! :cheers:
Danilo Pantelić;94727250 said:
Odlična tema koja je trebala i ranije da se napravi :cheers:
:cheers:

Danilo Pantelić;94727250 said:
Igrom slučaja baš sad pravim Android aplikaciju vezanu z naš grad i hteo sam da ubacim i gradski red vožnje :)

Imam problem pošto ne znam koji red vožnje je tačan !!!

http://www.teklareka.com/index.php?option=com_wrapper&Itemid=133

http://www.ritamgrada.rs/index.php/kragujevac-red-voznje

http://www.gas-kg.com/red_voznje/sve

Jel zna neko ko se redovno vozi autobusom koji je provereno dobar ?
Најбоље ти је да одеш до ГАС-а и купиш важећи (од 01.09.) мислим да сад излази...
 
1 - 20 of 563 Posts
Top