SkyscraperCity banner

521 - 540 of 563 Posts

·
Live And Let Die
Joined
·
913 Posts
То ће овде да уграде на највероватније исто толико стајалишта, углавном по ширем центру, јер мислим да нема смисла правити таква стајалишта по приградским насељима.
 

·
Moderator
Joined
·
16,519 Posts
Ne bih rekao. Receno je na 100 stajlista u sirem centru. Prosto ne mogu da poverujem da sve sto su do sada rekli to su i uradili. Jedino sto se uvek probije rok za 2-3 meseca.
 

·
Live And Let Die
Joined
·
913 Posts
Ако и пола од тога ураде биће супер.
 

·
Rita Hayworth
Joined
·
377 Posts
Нисам пропратила ова стајалишта, информације. Мислила сам да јавља за колико минута стиже. Онда сам схватила да је то број линије. А десно, колико је стајалишта удаљен или ?
 

·
Kragujevac
Joined
·
6,303 Posts
Нисам пропратила ова стајалишта, информације. Мислила сам да јавља за колико минута стиже. Онда сам схватила да је то број линије. А десно, колико је стајалишта удаљен или ?
Tako je, koliko još ima stanica do te na kojoj si.
 

·
Ја не жи&#1074
Joined
·
1,284 Posts
Купио јуче картицу на трафици, чекао сам буквално пет минута да се допуни. Направио се ред иза мене.
 

·
Live And Let Die
Joined
·
913 Posts
Јави како функционише кад будеш употребљaвао, ја се не возим градским превозом тренутно, али ако будем морао да знам :)
 

·
Moderator
Joined
·
16,519 Posts
OBNOVLJENO STAJALIŠTE NA LOKACIJI „NOVA ŠKOLA“ U STANOVUNakon postavljanja novog (pilot) stajališta kod Ureda, staro koje se nalazilo na toj lokaciji reparirano je i postavljeno na lokaciji „Nova škola“ u Stanovu.

Stajalište „Nova škola“ nije u planu rekonstrukcije „100 novih stajališta“ ali je najfrekfentnije po broju putnika, što je utvrđeno na osnovu analize sa uređaja (tkz „brojača“) koji se nalaze u svim vozilima javnog transporta putnika.

U želji da na transparentan način raspolažemo gradskom imovinom postavili smo pravilo da se stajališta raspoređuju isključivo prema broju putnika koji ga koriste.

Ovom prilikom obaveštavamo javnost o tome da su, kao što je i obećano i najavljeno, obezbeđena sredstva za nabavku 100 savremenih stajališta i da se pretpostavlja da će radovi i postavljanje novih krenuti od septembra meseca nakon završene javne nabavke koju sprovodi JKP Šumadija.
www.kgbus.rs
 

·
Moderator
Joined
·
16,519 Posts
Град Крагујевац постао део Google transit система

Захваљујући пројекту „Податке отвори, на мапи се створи“ који је реализован у сарадњи са Палго смарт центром из Београда, а уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП), Крагујевац је у апликацији Google maps имплементирао све линије система јавног градског и приградског превоза. То ће путницима, али и свим посетиоцима града омогућити да у најкраћем времену стигну на жељену локацију. Одређивањем полазне тачке и крајњег одредишта у апликацији Google maps на паметном телефону, апликација Google transit нуди, најповољнију трасу уз навигацију, колико је и куда потребно пешачити до првог стајалишта, број линије и време поласка, а уколико је то потребно и број линије за преседање до крајње дестинације.

Ово је само једна од новина у раду Градске агенције за саобраћај која интензивно ради на модернизацији својих услуга, казао је директор Душан Обрадовић и позвао све дугогодишње кориснике јавног градског превоза да дају шансу овој непогрешивој апликацији за евентуално бржу и краћу варијанту превоза нарочито ако подразумева и преседање. Овај алат, већ од 1. септембра биће инсталиран на пилот стајалишту код Уреда, које ће имати Wi – Fi, USB пуњач и соларне плоче, где ће сви путници бити у прилици да једним додиром екрана користе Google maps.

Искорак у модернизацији јавног градског превоза почетак је у разради визије коју Крагујевац има, а то је модеран, европски град, пре свега са развијеном комуналном инфрастуктуром, истакао је заменик градоначелника Ивица Момчиловић. То је доказ да посебну пажњу поклањамо и развоју информационих технологија које ће бити у служби грађана и омогућити им да брже, једноставније и квалитетније путују, живе и раде у Крагујевцу. Google transit један је у низу корака ка имплементацији решења која нуди Паметан град. То подразумева и постављање паметне расвете, видео надзора, као и сензора за рану дојаву пожара. Захваљујући се партнерима на пројекту, као и тиму овдашњих стручњака који су радили на имплементацији Google transit, Момчиловић је поручио да ће локална самоуправа наставити да развија Крагујевац у том правцу.

Данашњи пројекат је велики искорак у стратешком опредељењу Крагујевца у развоју „Smart city“ решења. Наредни је „live“ варијаната у којој ће моћи да се прати кретање аутобуса у реалном времену, нагласио је сарадник на реализацији пројекта Зоран Ђоровић, директор Бизнис иновационог центра. То је само један од сегмената свеукупног пројекта који се убрзано имплементира захваљујући УНДП и Палго смарт центру, који је имао за циљ отварање података. Подаци добијени на овај начин моћи ће да се употребе и у другим апликацијама, биће некомерцијални и доступни како грађанима, тако и правним лицима. Резултат пројекта је побољшање квалитета живота и услова за равој привреде.

Крагујевац се, иначе, реализацијом овог пројекта прикључио породици великих европских градова у којима постоји Google transit и једини је град у Србији који је у тој апликацији имплеменитирао све градске и приградске линије, уз бројне могућности за проширење тог алата. У плану је да се на свих 68 аутобуса, у сарадњи са Институтом за јавно здравље, поставе сензори за прикупљање података о загађењу ваздуха и концентрацији полена. Тако ће на постојећим мапама грађанима бити доступни и подаци о локацијама и временском интервалу са највећим концентрацијама загађења и полена. Поред тога, већ од понедељка једном недељно свим основцима и средњошколцима верификацијом е – Кг картице биће омогућен бесплатан улаз на базене, а од септембра е – Кг картица служиће родитељима за верификацију у обдаништима.
www.kragujevac.rs
 

·
██████ 100% Kr
Joined
·
4,351 Posts

·
Moderator
Joined
·
16,519 Posts
Огледала за бољу безбедност учесника у јавном превозу

Градска агенција за саобраћај данас је на аутобуском стајалишту Уред 2 представила ново решење у погледу безбедности у јавном превозу – огледала која ће бити од велике помоћи возачима аутобуса у градском превозу.

На двадесет најпрометнијих стајалишта поставили смо огледала помоћу којих ће возачи аутобуса имати јасан преглед и других и трећих врата, као и дела унутрашњости самих аутобуса – изјавио је директор Градске агенције за саобраћај Душан Обрадовић. Тиме ће, по речима Обрадовића бити повећана безбедност свих учесника у јавном градском и приградском превозу, поготову деце, старијих особа и особа са помагалима.

Ово је само први корак, ушли смо у израду „Студије о безбедности у градском и приградском саобраћају“ која ће обухватити сва стајалишта, раскрснице и окретнице и која ће дати решења за апсолутну безбедност свих учесника у јавном превозу – додао је Душан Обрадовић.

Градска агенција за саобраћај ће добијена решења из студије уградити и у нови тендер за обављање јавног превоза, у погледу захтева према превозницима чиме ће свеукупна безбедност корисника јавног превоза бити подигнута на највиши ниво.www.kragujevac.rs
 

·
██████ 100% Kr
Joined
·
4,351 Posts
Izvini Taxi, ali nikada mi nije bio jasan stav koji si izneo u poslednjem komentaru.

Kragujevac se mnogo loše razvija po većini pitanja (privrednom, urbanističkom...), a akcije koje sprovodi GSA su jedina svetla tačka u gradu.
 

·
Live And Let Die
Joined
·
913 Posts
Проблем је што народ не може да испрати те акције што због навика што због услова.
 

·
Registered
Joined
·
8,319 Posts
Izgradnja 100 novih autobuskih stajališta NEĆE BITI GOTOVA do kraja godine, ovo je razlog...

Izgradnja 100 novih, modernih autobuskih stajališta, poput onog u ulici Nikole Pašića, ipak neće biti gotova do kraja godine kako se najavljivalo mesecima unazad, saznaje InfoKG.

To, međutim, ne znači da se stajališta neće naći na ulicama, već da je neizvodljivo da se taj posao tehnički odradi u pomenutom roku, kaže za InfoKG direktor JKP Šumadija, Nemanja Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, za nekoliko dana očekuje se raspisivanje tendera za odabir izvođača radova. Za početak oktobra očekuje se da startuju građevinski radovi.

Njihova izgradnja finansira se iz kredita koji je JKP Šumadija podigla za takozvane kapitalne investicije, što su aminovali odbornici Skupštine grada.

Iz GAS-a je dugo najavljivano da će se 100 novih, modernih skloništa za putnike, poput pilot stajališta u Nikole Pašića, na ulicama naći do kraja godine. Istina je, međutim, da će građevisnki radovi trajati dok to vremenske prilike budu dozvoljavale tokom ove godine i biće nastavljeni početkom naredne, kada se za to ponovo steknu povoljni uslovi.

Kako objašnjava Dimitrijević, za svako stajalište radi se i poseban projekat, jer je svako specifično zbog same lokacije na kojoj se nalazi.

Nova stajališta će imati transparentnu zaštitu, displeje za najavu dolazaka autobusa pa će putnici tačno znati za koliko stanica stiže vozilo koje čekaju, pregledan red vožnje, siti lajt. Celina stajališta posebno će biti izdvojena behaton podlogom i prilagođena kretanju osobama sa invaliditetom. Tu će se naći i kante za smeće namenjene primarnom razdvajanju otpada.

Ova skloništa za putnike biće postavljena na najfrekventnijim stajalištima. Korisnicima javnog gradskog prevoza sada nije strano da čekaju pod zastarelim "pečurkama" ili čak pod vedrim nebom. U tom smislu, svakako da će im savremena stajališta mnogo značiti.

Međutim, ne možemo a da ne pomenemo da su se pri svakom pojavljivanju ove teme u javnosti vodile i polemike da li su baš ovakva stajališta neophodna kao jedna od kapitalnih investicija u gradu koji kuburi sa mnogim ozbiljnim problemima. Koliko je bilo onih koji su pozdravili izgradnju, toliko je bilo i onih "da, ali...".
InfoKG
 
521 - 540 of 563 Posts
Top