SkyscraperCity banner

541 - 560 of 563 Posts

·
Registered
Joined
·
139 Posts
Rok trajanja 20 dana.
.
Пао је први погодак мало после тога али пошто је типована дупла шанса, тикет је још увек у игри...

Станица код Роде - пролазна оцена за уметнички дојам:


Штета...
 

·
Ја не жи&#1074
Joined
·
1,284 Posts
Омладина у Србији=дегенерици.
 

·
Registered
Joined
·
4,243 Posts
Nažalost bio sam u pravu. U bresnici još stoji info tabla na visini od preko 3m o mostu koji su radili pre godinu dve. Majmunima nije bilo teško da se popnu na znak i pokrive jedan ugao. Inače radi se o info tabli koja je od materijala istog kojim se prave saobraćajni znakovi, dakle debljina lima 2-3mm. treba biti snažan (i mentalno) kao orangutan i da ti tako nešto padne na pamet.
 

·
Registered
Joined
·
8,369 Posts

Зимски ред вожње непромењен

Зимски ред вожње ступио је на снагу 1. септембра. Иако су поједине школе прешле на једносменски режим рада, измена у реду вожње неће бити, кажу у Градској агенцији за саобраћај.

Поједине школе у граду и на периферији прешле су на једносменски режим рада. Међутим, у Градској агенцији за саобраћај кажу да већих промена у реду вожње неће бити. Враћени су, подсећају, такозвани „ђачки поласци“ који нису саобраћали током лета чак и на периферији града, иако школе у тим местима раде само у једној смени.

У ГАС-у кажу да значајнијих измена у реду вожње, за сада, неће бити. Уколико се накнадно јави потреба за измену реда вожње, реаговаће корекцијом полазака за ту линију, наводе у овом градском предузећу.
PTK
 

·
Registered
Joined
·
8,369 Posts

У наредном периоду у Крагујевцу ће почети реализација неколико значајних инвестиција у комуналној области.

Један од највећих пројеката је потпуна реконструкција главне Зелене пијаце и постављање 108 аутобуских стајалишта.Поред тога, биће постављено и више од 100 нових модерних аутобуских стајалишта.

И ова инвестиција биће финансирана из кредита који је Јавно комунално предузеће Шумадија Крагујевац узело за капиталне инвестиције. У току је припрема техничке документације.

Нова стајалишта имаће транспарентну заштиту, дисплеје за најаву доласка аутобуса, прегледан ред вожње.

У Шумадији кажу да ће стајалишта бити посебно издвојена бехатон подлогом и биће прилагођена за особе са инвалидитетом.
PTK
 

·
Registered
Joined
·
8,369 Posts

Плаћање превоза у Крагујевцу бесконтактним платним картицама

Градска агенција за саобраћај, од данас је грађанима омогућила, да јавни градски превоз, плаћају путем платних картица.

Крагујевац је други град у Србији, после Београда и један од најмањих градова у Европи који је увео могућност плаћања превоза и картицама.

Корисницима јавног превоза омогућен je најједноставнији и најбржи метод плаћања. Могућност бесконтактне куповине карата за превоз представља надоградњу постојећег система.

Грађани ће моћи да користе, како постојеће картице, тако и Мастеркард картице на исти начин као што и сада валидирају своје карте за превоз.

Начин коришћења је једноставан. За овај модел биће потребно да грађани прислоне картицу директно на екран валидатора и да сачекају пар секунди да светлосни и звучни сигнал означе успешну валидацију.

Технологија осигурава да се бесконтактна плаћања обављају брзо, сигурно и једноставно, а захваљујући вишеслојној заштити, наплаћује се само цена једне карте, чак и онда када се картица прислони више пута на валидатор.

Искуства су показала да прихват бесконтактних плаћања у јавном превозу повећава атрактивност овог вида превоза како за туристе, тако и за становнике града, јер људи не троше време у потрази за киосцима и неперсонализованим картицама које се допуњују.

У прилици су да плате карту за превоз једноставним прислањањем картице на валидатор.
PTK

Pripajanje GRADSKE AGENCIJE ZA SAOBRAĆAJ JKP Šumadiji

Gradska agencija za saobraćaj trebalo bi da se pripoji JKP Šumadiji, ukoliko taj zaključak Gradskog veća dobije podršku skupštinske većine.

Gradsko veće je, u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima i Zakonom o privrednim društvima, donelo zaključak o pokretanju Inicijative za sprovođenje statusne promene pripajanja Gradske agencije za saobraćaj Javno–komunalnom preduzeću Šumadija.

Razlog za donošenje ovog zaključka sadržan je u potrebi sprovođenja mera i aktivnosti racionalizacije javne potrošnje i konsolidacije pravnih subjekta čiji je osnivač grad Kragujevac.

Osim povećanja efikasnosti u upravljanju i poslovanju, pripajanje Gradske agencije za saobraćaj JKP Šumadija, doprineće smanjenju troškova poslovanja, povećanju ekonomičnosti i unapređenju korporativnih upravljanja.
InfoKG
 

·
Registered
Joined
·
1,463 Posts
Lepo što se modernuzuje GSP, ali ovo sa skupljom cenom karte prilikom plaćanja bankovnom karticom je ravno da vam u prodavnici naplate skuplje namirnice u zavisnosti od toga na koji način plaćate (keš ili kartica).
 

·
██████ 100% Kr
Joined
·
4,357 Posts
Plaćanje platnim karticama???

Pa WOW! Svaka čast GAS-u i Dušanu! Bravo! :cheers:
 

·
Registered
Joined
·
8,369 Posts

Линије градског превоза у Крагујевцу доступне на Гуглу

Граду Крагујевцу је додељено признање за изузетне резултате у отварању података у области јавног превоза на Смарт Сити фестивалу који је одржан у Београду.

Захваљујући пројекту, на Гугл мапама, доступне су све линије градског и приградског превоза, што Крагујевац сврстава уз раме са светским метрополама.

Крагујевац је на трећем Смарт Сити фестивалу добио престижне награде за дигитализацију јавних сервиса у области јавног превоза на територији града Крагујевца.

Награду је примио Зоран Ђоровић, директор БИЦ-а и координатор на пројекту, који је и представио процес отварања података, примену Гугл Трансит система, као и активности које град Крагујевац спроводи и планира у домену Смарт Сити решења.

Крагујевац је прва и тренутно једина локална самоуправа у Србији која има свој портал отворених података о потрошњи енергије у јавним зградама.

Посетиоци овогодишњег Смарт Сити фестивала имали су прилику и да се упознају са набољим праксама у области паметних градова у Србији, али и у региону и у Европи.
PTK
 

·
Registered
Joined
·
1,463 Posts
^^^^ Jesi li siguran, evo ja upravo gledam i ima. Ne prikazuje minute kada stiže vozilo, već izlistava vreme, tako da ne znam da li radi "uživo" ili po redu vožnje prikaz dolaska vozila.
 

·
Registered
Joined
·
242 Posts
^^^^ Jesi li siguran, evo ja upravo gledam i ima. Ne prikazuje minute kada stiže vozilo, već izlistava vreme, tako da ne znam da li radi "uživo" ili po redu vožnje prikaz dolaska vozila.
da da, vidim sada po stanicama, ovo je samo prepisan raspored, nije baš tehnološki napredak, mislio sam da su ucrtali linije, ili ne daj boze ubaciji aktivno praćenje buseva, ovo mi nije vredno ni pomena
 

·
Registered
Joined
·
8,369 Posts
Возите се за динар сваке среде до краја године

Градска агенција за саобраћај од сутра, сваке среде, корисницима који се одлуче да вожњу плате МастерКард бесконтактном картицом било које банке, вожња ће бити наплаћена само 1 динар.

Акција ће трајати сваке среде до краја године.

У ГАС-у најављују да ће у наредном периоду организвати акцију у циљу едукације грађана о употреби банковних картица као средства за плаћање вожње у градском саобраћају.

Плаћање превоза платном картицом јефтиније је од плаћања карте готовином у превозу, а поступак је исти као код очитавања ЕКГ картице, наводе у Градској агенцији за саобраћај.
PTK
 

·
██████ 100% Kr
Joined
·
4,357 Posts
Još jednom, bravo za GSA! Oni pokazuju da se i te kako može kada se hoće i kada postoji ideja. :banana::cheers:
 

·
Moderator
Joined
·
16,537 Posts
20.12.2019. GORDANA BOŽIĆ
UBUDUĆE POD KAPOM „ŠUMADIJE”

Nakon 14 godina poslovanja Gradska agencija za saobraćaj (GAS) od nove godine prestaće da postoji, a zaposleni će preći pod okrilje JKP „Šumadija”, odlučili su odbornici na skupštinskom zasedanju, održanom prošlog utorka

Sa novim statusom, od prvog januara, GAS će obavljati uslugu javnog transporta putnika, a rukovodilac službe biće saobraćajni inženjer u tom preduzeću Aleksandar Popović, koji će biti zadužen za sve dosadašnje delatnosti preduzeća poput dopune i prodaje karata, izdavanja različitih potvrda i redova vožnje. Takođe, biće odgovoran i za deo koji čini srž postojanja preduzeća – redove vožnje, mrežu linija, stajališta, razvoj gradskog prevoza, kontrolu u vozilima.
Kada je reč o broju zaposlenih koji prelaze u novo preduzeće, on se, prema rečima još uvek aktuelnog direktora GAS-a Dušana Obradovića, neće menjati. Nekada je firma imala 56, a sada 41 zaposlenog i proces racionalizacije je završen pre pripajanja „Šumadiji”. Više od polovine zaposlenih ostaće u službi korisničkog servisa, dok će drugi deo biti raspoređen u stručnim službama, pravnoj, finansijskoj, logistici.

Nikome ništa ne duguju

GAS neće biti ni najmanje opterećenje „Šumadiji”. Nikome ništa ne duguje, niti se ovom preduzeću duguje i prava je milina za direktora da preda jedno ovakvo preduzeće. JKP „Šumadija” je dobila na upravljanje preduzeće, zapravo delatnost koja je „zdrava” i koja poslednje dve godine beleži sjajne rezultate. Promenom sistema naplate, koji je uveden ove godine, više nećemo dobijati ni subvencije od grada, već će gradski prevoz ubuduće biti profitabilna delatnost. Samo ove godine grad je izdvojio 400 miliona dinara subvencija, a od naredne plaćaće samo uslugu prevoza povlašćenim kategorijama, objašnjava Obradović.
On dodaje da je sistem javnog prevoza u gradu dugo urušavan, počev od „Autosaobraćaja”, a kasnije je tome doprinela i nelojalna konkurencija nelegalnih linijskih taksista, kojih ima i danas, ali u GAS-u kažu da je njihov posao da maksimalno podignu kvalitet dodeljene delatnosti i to će nastaviti da radimo i u okviru JKP „Šumadija”.
Treba podsetiti da je GAS pre tri godine podigao kredit u iznosu od tri miliona evra koji je nedavno izmiren u potpunosti. Takođe i dug prema prevoznicima koji je u jednom periodu iznosio preko 300 miliona dinara, među kojima je najviše potraživala „Lasta”, namiren je u celosti i sada sva plaćanja teku redovno. Izmirene su i sve obaveze prema dobavljačima, kojima se nije plaćalo i po godinu dana. Prihod preduzeća porastao je za 6,51 posto, što je kažu odgovor građana da se vraća poverenje u gradski prevoz.
Naročito su ponosni na rezultate koji su postignuti novim načinom naplate karata, takozvanim tiketingom. Gotovo 70.000 građana ima EKG karticu, što je, kaže Obradović, zadovoljavajuće, ali je daleko od devedesetih godina kada je bila kriza goriva, pa je gradski prevoz koristilo i do 130.000 putnika dnevno.
Da raste poverenje građana u gradski prevoz, svedoči činjenica da je do sada izdato 45.600 personalizovanih kartica od kojih 34.000 povlašćenim kategorijama (učenici osnovnih i srednjih škola, građani preko 65 godina starosti i socijalne kategorije), a ostalo zaposlenima, nezaposlenima i penzionerima mlađim od 65 godina. Prodato je i preko 25.000 nepersnolizovanih EKG kartica, a više od 600 Kragujevčana koristilo je prethodnog meseca master karticu za plaćanje u autobusu. Lepa vest da je preko stotinu građana iz raznih krajeva grada donelo na šaltere GAS-a kartice koje su njihovi vlasnici izgubili.

Ne odustajemo od planiranog

Osim što JKP „Šumadija” dobija „zdravo” preduzeće i unapred racionalizovan broj zaposlenih, GAS im prenosi i velike ambicije i planove.
- Naši planovi za dalji razvoj gradskog prevoza su izuzetno veliki. U Kragujevcu smo postavili standarde kojih nema u Srbiji i naredne godine nastavićemo da podižemo kvalitet u gradskom prevozu, obećava Obradović.
Najvažnija stavka za 2020. godinu je novi tender za prevoznike, sa zahtevima koji će podići lestvicu kvaliteta na viši nivo. Krenuće se od banalnih stvari kao što su specijalizovane kante za đubre u vozilima gradskog prevoza, preko reflektora koji će se paliti prilikom svakog otvranja srednjih i zadnjih vrata, ugrađivanja dugmeta za najavu izlaska do novog uređaja za pojačanje vaj faj signala, koji će obezbediti daleko brži i stabilniji intenet.
Novina će biti i plaćanje SMS-om, čime bi trebalo da se ukine kupovina karata kod vozača. Inače, broj prodatih karata kod vozača u ovoj godini pao je za 95 posto, otkakao je cena više nego udvostručena i iznosi 150 dinara za jednu vožnju. Za uslugu plaćanja SMS-om potrebno je obaviti mnogo papiroloških priprema, što će uticati na rok za početak primene ove usluge. Najavljeno je i uvođenje još nekih detalja, koje će biti uslov, ali ne i veliko opterećenje za prevoznike. Sve ove promene očekuje se da zažive do kraja naredne godine, a ono što građani mogu da očekuju na početku 2020. je primena grupne karte za prevoz, odnosno jednom nepersonalizovanom EKG karticom moći će da se plati prevoz za više putnika u istom pravcu.
Kada je reč o statističkim podacima primetno je da je povećan broj polazaka i to za 30 posto, dok je realizacija polaska stopostotna, dakle autobusi polaze redovno i na vreme. Iz meseca u mesec zabeleženo je i povećanje broja korisnika o čemu svedoči i studija iz 2017. godine u kojoj je evidentirano 33.000 korisnika dnevno, do ih je sada oko 50.000 svakog radnog dana. Iako su podaci zadovoljavajući, cilj je da se svakodnevno preveze 100.000 putnika.
Kao poseban kvalitet Obradović ističe visok kvalitet emisione klase motora.
- Mi smo apsolutni šampioni po pitanju emisione klase motora. Često uzimam primer Niša, gde je emisiona klasa motora minimalna euro tri motor. U Kragujevcu imamo 78 autobusa i ni jedan nema euro tri, samo jedno vozilo ima euro 4, dok sva ostala imaju emisionu klasu euro 5 i više. Ovo je standard koji nemaju ni mnogi glavni gradovi u našem okruženju. Dakle, za zagađenje u gradu nisu krivi autobusi gradskog prevoza, zaključuje naš sagovornik.
Gugl tranzit je nešto na šta su naročito ponosni, za šta je grad dobio nagradu. Za obavljeni posao najviše zasluga pripada zaposlenom u GAS-u Savi Eriću, koji je mesecima radio na „tačkanju grada”, kako bi se Kragujevac našao na mapama sveta, a građani i svi drugi mogli da i u sa najudaljenijeg mesta u gradu dobiju odgovor kako da najbrže i najkraće dođu do grada.
I video nadzor u vozilima značajno je podigao sigurnost od pljački i šikaniranja putnika i vozača u autobusima, a velika je pomoć i u rasvetljavanju saobraćajnoh nezgoda. Mada još uvek nisu urađena autobuska stajališta, uveliko najavljivana tokom godine, do sada je tablom obeleženo 270, a pomoću koda koji se nalazi na svakoj od njih, telefonskim pozivom dobija se informacija kada očekivani autobus treba da stigne.
Od 78 autobusa više od polovine su niskopodoni, što znatno olakšava ulaz i izlaz putnicima, a još 15 posto vozila biće zamenjeno novim, niskopodnim.
Pitali smo Obradovića da li razmišljaju da u vozila ugrade rampe koje podižu invalidska kolica, što bi osobama sa invaliditetom omogućilo da idu gde žele. Odgovorio je da zapravo svi naši autobusi imaju rampu, ali vozač mora da izađe iz vozila i sam je namesti. Sa druge strane, zakonom je zabranjeno vozaču da napušta vozilo i izlazi van, pa se rampe sada ne koriste. Alternativa je ugradnja elektronska rampa, ali su one veoma skupe i koštaju više nego polovni autobus, pa za sada nema izgleda da će ih biti.
Mada, priznaju u GAS-u nije sve na najvišem nivou i onako kako bi želeli, ipak zadovljoni su onim što je postignuto za kratko vreme.
- Uradili amo anketu na 3.500 ispitanika uz pomoć nezavisnih anketara i to je najveća studija posle one iz 2017. godine koja je imala manje ispitanika, a više pitanja. Želeli smo da ispitamo šta građani misle o gradskom prevozu u raznim segmentima – redovnosti polazaka, lakoći korišćenja, mogućnosti produžavanja EKG kartica. Rezultati su impresivni i zadovoljni smo onim što smo uradili, zaključuje Dušan Obradović. On poziva građane da daju i svoje primedbe, da skrenu pažnju na eventualne propuste, jer na kraju oni plaćaju ovu uslugu.
Na kraju neizbežno je bilo pitanje šta će ubuduće raditi dosadašnji direktor GAS-a, koji zvanično od 1. janura aprestaje da obavlja ovu funkciju.
- Moja ambicija je da svoj doprinos dam kroz modernizaciju i digitalizaciju gradskog prevoza, sa nekog mesta u okviru JKP „Šumadija”. Obavljaću funkciju izvršnog direktora, verovatno sektora analitike. Neke stvari sam pokupio iz sveta i dok god mogu da uradim nešto korisno na lokalnom nivou, ja ću to činiti. Istrajaću na svemu što je započeto, kaže Obradović i dodaje da imaju na šta da budu ponosni, jer su postali firma koja je izašla iz anonimnosti i prepoznata je u javnosti.

URAĐENI PROJEKTI I OBEZBEĐENN NOVAC ZA STAJALIŠTA
Gradnja počinje (malo) sutra


Autobuska stajališta su postala prava agonija, kaže Dušna Obradović. On tvrdi da je GAS odradio sav svoj posao još početkom godine, probno stajalište je urađeno još u martu, Direkcija za urbanizam je završila veći deo, JKP „Šumadija” je dobila novac za gradnju i odavno su se stekli uslovi za raspisivanje tendera, ali on još uvek nije raspisan.
- Odgovor na pitanje zašto nisu urađena stajališta je neobjašnjiv. Da sam se ja pitao sva stajališta bi do sada bila postavljena. Očekivao sam ovo otezanje, ali ni u kom slučaju ne ovoliko. Dakle razlog zbog čega ih još nema meni je nepoznat, mada ne isključujem postojanje nekog racionalnog objašnjenja, koje nije stiglo do mene. Kad god sam pitao kada će početi gradnja, odgovor je bio sutra, kaže Obradović.
S obzirom da postoje svi projekti i da je obezbeđen novac, obećava da će i dalje uporno nastojati da se posao dovede do kraja.

BEZ ZAMENE KARTICA ZA STARIJE OD 65 GODINA
Častili penzinere


Velika novina za sugrađane starije od 65 godina, koji su ove godine u rekordnom broju preuzeli kartice, čak 19.000 njih, je da neće morati da uzimaju nove legitimacije za narednu godinu. Kartice koje već imaju važiće i dogodine, tako da su oslobođeni čekanja u redu na kraju ove godine, ali i plaćanja od 600 dinara za zamenu stare kartice.
www.kragujevacke.rs
 

·
Registered
Joined
·
8,369 Posts

Повлашћени превоз за 40.000 грађана Крагујевца

Повлашћени градски превоз на територији града Крагујевца по евиденцији може да оствари око 40.000 грађана.

Ово право остварују старији од 65 година, ученици основних и средњих школа и одређене категорије особа са инвалидитетом.

Захтев за бесплатне картице за јавни превоз се подноси Градској агенцији за саобраћај.

Град Крагујевац од самог почетка функционисања јавног превоза, за најмлађе, најстарије и грађане са здравственим проблемима обезбеђује бесплатан превоз, а та пракса није изостала ове године.

Као и претходних, већина корисника повлашћеног превоза упозната је са процедурама и критеријумима по којима се може остварити ово право.

Ученици основних и средњих школа у својим школама се пријављују за бесплатан градски превоз.

Право на повлашћен јавни градски превоз имају и особе са одређеним инвалидитетом, односно : ратни војни инвалиди, глува и наглува лица, слепа и слабовида лица, лица оболела од церебралне парализе, дечје парализе и плегије, лица оболела од мишићне дистрогије, мултипле склерозе, особе које су прошле трансплантацију органа лица, бубрежни болесници, добровољни даваоци крви, који су крв дали више од 75 пута и друге инвалидне категорије.
PTK
 

·
Registered
Joined
·
8,369 Posts

Од 1. марта могућа куповина групне карте за јавни превоз

Од 1. марта корисници јавног превоза имају могућност куповине групне карте, односно да једна особа својом картицом плати превоз за више путника.

Цена додатне карте је иста као и појединачне, а највише се може купити 15 карата истовремено.

Из Јавног комуналног предузећа Шумадија обавештавају путнике и да ће линија 18 градског превоза, која води ка гробљу Бозман, ускоро бити продужена до Петровца када буду завршени радови на реконструкцији улица у овом делу града.

Корисници јавног превоза на располагању имају нову услугу, односно могућност да купе групну карту. То значи да један путник својом картом може да плати путовање више особа са којима је у друштву. На овај начин избегнуто је и губљење времена око куповине еКГ картица.

Цена додатне карте је иста као и код еКГ картице, односно 70 динара по особи. Такође, групна карта постаје и временска што значи да свака додатна карта кошта 20 динара, као и код појединачних, у наредних 120 минута од куповине.

Линија 18 градског превоза, која води ка гробљу Бозман где је окретница, ускоро ће бити продужена до Петровца, што може да радује житеље овог дела града.

Линија ће бити продужена када буду завршени радови на реконстукцији улица од Бозмана до Петровца где ће се налазити нова окретница.
PTK
 

·
Registered
Joined
·
8,369 Posts

У Крагујевцу бесплатан јавни превоз 7. марта

Поводом интернационалног дана бесплатног јавног превоза, у суботу 7. марта градски и приградски превоз у Крагујевцу биће бесплатан за све грађане.

Јавно комунално предузеће „Шумадија“ се другу годину за редом придружило обележавању овог дана што је пракса у 30 европских градова.

Интернационални дан бесплатног јавног превоза обележава се сваке године прве суботе у марту.

Иницијативи, која је потекла из Шведске, придружило се 30 европских градова.

После прошлогодишњег обележавања, које је изазвало добре реакције код грађана, Јавно комунално предузеће „Шумадија“ ће други пут за редом обележити овај дан.

Током акције представници Јавног комуналног предузећа „Шумадија“ представиће грађанима остварене резултате у јавном градском и приградском превозу и најавити планове за наредни период.

Промоција ће бити одржана на аутобуском стајалишту Уред 1 у улици Николе Пашића од 10.30 до 11 часова.

Грађани ће у суботу, 7. марта моћи да се бесплатно возе на свим линијама јавног градског и приградског превоза.

Све што је потребно је да путници уђу у аутобус и заузму своје место.
PTK
 

·
Registered
Joined
·
8,369 Posts

Ванредне мере у градском превозу због короне

У циљу превентивне заштите возног особља и корисника услуге превоза у Крагујевцу, два превозника, ангажована за јавни превоз, Арива литас и Вуловић транспорт, подигла су ниво одржавања хигијене у возилима.

Урађено је детаљно прање аутобуса као и унутрашња дезинфекција.
PTK
 
541 - 560 of 563 Posts
Top