SkyscraperCity banner

1 - 20 of 191 Posts

·
Moderator
Joined
·
16,527 Posts
Discussion Starter #1
PALATA PRAVDE KRAGUJEVAC

PROJEKTOVANJE: 2016 - 2017

POVRŠINA: 24.473 m2

OBIM POSLA: IDEJNO REŠENJE, PROJEKAT ZA GRAĐEVINSKU DOZVOLU, PROJEKAT ZA IZVOĐENJE, TENDERSKA DOKUMENTACIJA, ISHODOVANJE USLOVA, DOZVOLA I SAGLASNOSTI

www.masinoprojekt.co.rs
 

·
Moderator
Joined
·
16,527 Posts
Discussion Starter #3
Потписивање уговора за изградњу Палате правде
25.07.2018 РТК

Министарка правде Нела Кубуровић са представницима фирме „Страбаг доо“ потписаће сутра, Уговор о извођењу радова на изградњи нове зграде правосудних органа у Крагујевцу.
Потписивању Уговора које ће бити организовано у згради Апелационог суда у Крагујевцу присуствоваће и председник Врховног касационог суда и Високог савета судства Драгомир Милојевић, председница Апелационог суда у Крагујевцу Дубравка Дамјановић, градоначелник Града Крагујевца Радомир Николић, као и представници правосудних институција будућих корисника нове зграде.

Изградња Палате правде у Крагујевцу, у којој ће бити смештени сви правосудни органи, површине 6.000 квадратних метара финансира се из републичког буџета, најављено је у претходном периоду.

Локална самоуправа је почетком 2017. године за потребе изградње Палате правде пренела без накнаде у јавну својину

Републике Србије парцелу површине два хектара, која се налази у близини Правног и Економског факултета.
www.rtk.co.rs

Ovde nesto ne stima. Projekat par strana unazad ima preko 24 000m2, a oni ovde najavljuju 6000m2.
 

·
Moderator
Joined
·
16,527 Posts
Discussion Starter #4
Изградња Палате правде у Крагујевцу почиње у септембру

У Крагујевцу у септембру почиње изградња највећег правосудног инфраструктурног пројекта, а то су потписима Уговора о почетку извођења радова на изградњи Палате правде, данас у Згради суда озваничили министрка правде Нела Кубуровић и представник фирме “Страбаг доо“ најповољнијег понуђача радова на расписаном тендеру. Свечаном потписивању присуствовали су Драгомир Милојевић, председник Врховног касационог суда и Високог савета судства, Дубравка Дамјановић, председница Апелационог суда у Крагујевцу и Радомир Николић, градоначелник Крагујевца.

После Палате правде у Београду, ово ће бити највећа правосудна зграда у Србији и највећи правосудни инфраструктурни пројекат у последњих неколико деценија, изјавила је министарка Кубуровић, после потписивања Уговора. Изградњом нове зграде биће обезбеђена функционална зграда и биће боља повезаност свих органа, што ће допринети да судије, тужиоци и државни службеници имају адекватне услове за рад. Смањиће се трошкови одржавања различитих зграда сада распрострањених на више локација и имаћемо зграду достојну функције коју обављају судије и тужиоци, рекла је Куборовић и захвалила се граду Крагујевцу који је Министарству правде уступио парцелу од близу два хектара.

У Палати правде у Крагујевцу, чији је рок за завршетак радова три године и два месеца, биће смештени сви правосудни органи: Апелационо јавно тужилаштво, Више и Основно јавно тужилаштво, затим Апелациони, Виши, Основни, Прекршајни и Привредни суд, као и одељења Апелационог прекршајног суда, Управног суда и Државног правобранилаштва. Зграда ће бити изграђена по најсавременијим стандардима за ову врсту објеката а имаће 24 суднице и 74 кабинета суднице у којој ће радити преко 800 запослених. Вредност радова је око 25 милиона евра а у потпуности ће се финасирати из Буџета Републике Србије.

Имајући у виду да се изградња Палате правде у Крагујевцу финансира средствима буџета РС, данашње потписивање Уговора резултат је рада Министарства правде и Владе Републике Србије, казао је Драгомир Милојевић председник Врховног касационог суда и Високог савета судства. Говорећи о значају изградње новог правосудног објекта, Милојевић је навео да углед суда не зависи само од резултата рада, већ и од зграде која побољшава перцепцију јавности о том суду. Надамо се да ће смештајни услови кад буду готови, допринети још бољим резултатима рада и да ће доступност правде грађанима бити далеко лакша, јер ће на једном месту бити смештени сви правосудни органи где ће моћи да заврше сав посао за један дан, казао је Милојевић.

У току је припрема шест капиталних пројеката за Владу РС који се реализују у Крагујевцу. Почело се са Центром изврсности а ово је други пројекат са којим почињемо ове године, и веома нам је драго да се ово дешава баш у Крагујевцу, рекао је граноначеник Радомир Николић и додао да то доказује да је Влада препознала Крагујевац као регионални центар и да му враћа значај који је некада имао. Две године је прошло од како је град пренео земљиште у власништво државе, а задовољство нам је што се са пројектом почиње у години када обележавамо 200 година од проглашења Крагујевца првом престоницом модерне Србије. Изградња Палате правде значајна је за грађане Крагујевца, Централну и Западну Србију, а с обзиром на то да се налази на рубу града где је неразвијено подручје, градоначелник Николић истиче да овај урбанистички пројекат нама даље развија град јер ће се овај простор сада посматрати другачије. Што се садашње зграде суда тиче, градоначелник се нада ће по договору са Министарством правде она прећи у власништво града Крагујевца, а имајући у виду њен историјски значај сматрам да би она требало да буде неки од будућих музеја.

Иначе, Апелациони суд у Крагујевцу покрива 22 Основна суда и осам Виших судова. Судије немају своје кабинете и довољан број судница, а суђења не могу да се заказују свакодневно већ се заказивање усклађује по сменама. Виши суд има две а Апелациони суд четири суднице, од којих су две смештене у сутерену, а њихови помоћници у потрковљу Зграде суда. Задовољни смо што је препозната наша тешка ситуација у смислу смештајних услова, и захвални смо граду Крагујевцу и Влади Републике Србије, што ћемо коначно имати јако добре услове у којима ће сви запослени у правосудним органима у Крагујевцу моће да остваре свој максимум, без напора које су чинили у садашњим смештајним условима, казала је Дубравка Дамњановић, председница Апелационог суда у Крагујевцу.
www.kragujevac.rs
 

·
Moderator
Joined
·
16,527 Posts
Discussion Starter #7
Novinari... Vidis da su juce govorili o 6000m2 umesto o 24000m2. Danas vec to ne spominju, dok u drugim medijima sve regularno pise.
 

·
Registered
Joined
·
119,774 Posts
Počela izgradnja Palate pravde u Kragujevcu

U Kragujevcu je počela izgradnja najvećeg pravosudnog infrastrukturnog projekta.
Posle Palate pravde u Beogradu, ovo će biti najveća pravosudna zgrada u Srbiji i najveći pravosudni infrastrukturni projekat u poslednjih nekoliko decenija.

Izgradnjom nove zgrade biće obezbeđena funkcionalna zgrada i biće bolja povezanost svih organa, što će doprineti da sudije, tužioci i državni službenici imaju adekvatne uslove za rad.

Smanjiće se troškovi održavanja različitih zgrada sada rasprostranjenih na više lokacija i imaćemo zgradu dostojnu funkcije koju obavljaju sudije i tužioci.

Grad Kragujevac je Ministarstvu pravde ustupio parcelu od blizu dva hektara.

U Palati pravde u Kragujevcu, čiji je rok za završetak radova tri godine i dva meseca, biće smešteni svi pravosudni organi: Apelaciono javno tužilaštvo, Više i Osnovno javno tužilaštvo, zatim Apelacioni, Viši, Osnovni, Prekršajni i Privredni sud, kao i odeljenja Apelacionog prekršajnog suda, Upravnog suda i Državnog pravobranilaštva.

Zgrada će biti izgrađena po najsavremenijim standardima za ovu vrstu objekata a imaće 24 sudnice i 74 kabineta sudnice u kojoj će raditi preko 800 zaposlenih. Vrednost radova je oko 25 miliona evra a u potpunosti će se finasirati iz Budžeta Republike Srbije.
link
 

·
Moderator
Joined
·
16,527 Posts
Discussion Starter #14
Почела изградња Палате правде
31.08.2018 РТК

Свечаним полагањем камена темељца званично је почела изградња нове зграде Палате правде у Крагујевцу.

Српска министарка правде Нела Кубуровић, отворила је радове на будућој згради свих правосудних органа чији је рок за изградњу новембар 2021. године.

Вредност инвестиције финансиране из буџета Републике је 25 милиона евра.

Градоначелник Радомир Николић истакао је да овом инвестицијом држава потврђује да непрекидно улаже у Крагујевац и Шумадију, као и да Граду остаје простор који су користили судови највероватније за установе културе.

Под једним кровом на локацији иза Правног факултета гради се здање од шест спратова, у коме ће бити смештено 11 судова и радити 800 запослених.

Приликом полагања камена темељца, минстрака правде Нела Кубуровић, оценила је да ће зграда свих правосудних органа бити од великог значаја за грађане, запослене у правосуђу и локалну самоуправу и најавила изградњу још једне зграде затвора површине 20 хиљада квадрата чија је вредност 22 милиона евра, у непосредној близини постојеће у Петровцу.

Зграда Палате правде од великог значаја за све запослене у крагујевачком правосуђу који сада раде у неадекватним судницама и кабинетима.

Локација у непосредној близини Правног факултета у овом тренутку је велико градилиште за три водећа пројекта које финансира држава.

Центри изврсности, Палата правде, ускоро се очекује изградња Дата центра, док се на развоју индустријског комплекса у Собовици ради непрестано.

То значи да Крагујевац добија нови правац развоја ка Баточини и још једну потврду да Влада Републике Србије води рачуна о развоју Шумадије, нагласио је градоначелник Радомир Николић.

Објекти које су користили правосудни органи остају Граду за нове намене.

Изградња Палате правде у Крагујевцу је један од највећих државних пројеката који у овом тренутку води Министарство правде, закључила је министарка Кубуровић и додала да држава планира у Крагујевцу изградњу новог затвора површине 20 хиљада квадрата, вредности 22 милиона евра који ће се налазити у непосредној близини постојећег.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

www.rtk.co.rs
 
1 - 20 of 191 Posts
Top