SkyscraperCity Forum banner
1 - 18 of 18 Posts

·
Banned
Joined
·
2,775 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Kačarevo je gradsko naselje koje se nalazi na teritoriji grada Pančeva, u Južnobanatskom okrugu Autonomne Pokrajine Vojvodine, u Republici Srbiji. Prema konačnim rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine, u Kačarevu živi 7100 stanovnika.

Kačarevo po Vojnom planu i matematičkih razmera je 1791. godine izgradio car Leopold II i u tadašnje nove kuće preselio je iz Austrije Dunavske Nemce koji su sebe nazivali Švabe. U Kačarevo su se 1792. godine doselili nemački doseljenici. Tada je selo nosilo ime Franzfeld, po austrijskom caru Francu II. Od 1918. do početka Drugog svetskog rata, mesto je nosilo ime Kraljevićevo. Za vreme okupacije 1941—1944, Nemci su ponovo svome selu vratili ime Francfeld. Nemci iz Francfelda su sačinjavali oko 60% Nemačku diviziju „Princ Eugen“, koja se borila po Bosni, Lici i Kordunu. U Kačarevu 4. oktobra 1944. godine, Sovjetska oklopna jedinica ušla je u tadašnji "Franzfeld" i za tamošnje stanovnike završena je okupacija. Po datumu oslobođenja Kačareva 4. oktobra u Kačarevu je nazvana i ulica "4 oktobar“. Kasnije je selo dobilo svoje današnje ime po narodnom heroju Svetozaru Kačaru, Svetozarova majka je kolonizovana iz Bosne u Kačarevo. 1921. godine 97,7% stanovništva činili su Nemci. Prema poslednjem popisu iz 2002. godine Kačarevo ima 7.604 stanovnika. Većinu čine Srbi koji su se doselili iz Bosne, Krajine, Like i Dalmacije. 20% stanovništva čine Makedonci, koji su 1971. činili 41% stanovništva. Od 1989. godine u Kačarevu se svake godine u Hali sportova održava slaninijada.

 

·
Moderator
Joined
·
16,686 Posts
Inače, radi se o nekada najvećem banatskom selu koje je imalo nešto manje od 10.000 stanovnika. Bilo je poznato po proizvodnji svile, pa je čitavo selo bilo prekriveno dudovima (sada je ostalo samo par stabala). Od industrije danas stoji, ali verovatno i ne radi, jedno krilo Utve (ne znam koje krilo... mislim da su pravili nekakve kotlove, šta li).

Najveći problem samog mesta bila je činjenica da je Kačarevo bilo saobračajno slepo crevo. Do pre par godina postojao je jedan jedini put kojim se moglo doći i otići iz sela iz pravca Pančeva. Računalo se da je pruga do Zrenjanina dovoljna za mesto od skoro 10.000 ljudi. Konačno je probijen put ka Vršačkom putu, tj. ka Batskom Novom Selu.

Google dovoljno govori o urbanizmu ovog mesta :) Glavna ulica se i dalje zove Maršala Tita, što govori dosta i o demografskoj, etničkoj i starosnoj strukturi.p.s. Nisam znao ovo za "Princ Eugen" diviziju... mamu im.
 

·
Banned
Joined
·
2,775 Posts
Discussion Starter · #3 ·
p.s. Nisam znao ovo za "Princ Eugen" diviziju... mamu im.
Ukratko o Kačarevu tj. Kraljevićevu odnosno Francfeldu tokom drugog svetskog rata

Sredinom tridesetih godine prošlog veka nacistička Nemačka pojačava svoj uticaj među Nemcima u Jugoslaviji. Veliki broj stanovnika sela odlazi na školovanje u Nemačku, gde su često postajali i članovi nacističke partije. Po povratku u selo takvi učenici su se bavili obaveštajnim radom i propagandom nacističke ideologije. U selu je tada veoma aktivan Kulturbund, nemačka kulturna organizacija, koja je imala za cilj širenje pangermanskih ideja i nacističke ideologije. Pripadnici Kulturbunda i nemački studenti su u delovima iz Nemačke preneli radio stanicu, koju su instalirali na krovu mlina. Nemci su svakih pola sata slali izveštaje u Nemačku a odatle su dobijali uputstva šta da rade. Kada je počeo rat veliki broj Nemaca je došao u zemlju sa činovima nemačkih oficira. Za vreme Drugog svetskog rata većina vojnih obveznika Nemaca je bila u nemačkim trupama. Veliki broj stanovnika sela je bio pripadnik, po zlu čuvene, Princ Eugen SS divizije. Nemci su se trudili da pokažu da su odani nacizmu, pa su tako odmah po dolasku nemačkih trupa streljali lokalne Jevreje i jednog Srbina, koji je bio šef železničke stanice. Zbog ovakavih događaja ratni Francfeld je u Banatu bio poznat i kao "Mali Berlin". U jesen 1944. front se približio "Malom Berlinu", Crvena armija je prodirala iz pravca Rumunije a partizanske jedinice su bile na domak Beograda. Nemačka komanda je osam dana pre dolaska sovjetskih trupa naredila evakuaciju sela. Plan evakuacije nije mogao biti sproveden, jer je srušen most na Tisi kod Titela. Nemci su onda sproveli evakuaciju porodica narodnih vođa. Sa aerodroma u Francfeldu su tih dana za Nemačku prebacili 42 nemačke porodice. Crvena armija ulazi u selo 4. oktobra 1944. godine. Samo dva dana posle dolaska Sovjeta nekoliko stanovnika sela koji nisu bili Nemci osniva prvi Narodno oslobodilački odbor. Odbor je morao da obezbedi državne zgrade i kuće Nemaca koji su napustili selo. U novembru mesecu 1944. formirana je vojna stanica koja je preuzela svu vlast u selu. Vojna stanice je od sve zemlje u ataru formirala poljoprivredno dobro, a pokretnu imovinu je stavila pod upravu narodnih dobara. U aprilu mesecu 1945. godine po naređenju vojne stanice, svo nemačko stanovništvo je smešteno u logor na kraju sela. Vojna stanice je počela da vrši pripreme za dolazak kolonista. Konfiskovala je nemačku imovinu i smestila u nekoliko magacina u selu, da bi se kada kolonisti dođu ta imovina njima podelila. Na kraju kolonizacije Kačarevo je imalo nešto manje od 5000 stanovnika. Nemačko stanovništvo, koje je za ovo vreme boravilo u logoru, postepeno je odlazilo u Nemačku da bi se do šezdesetih godina odselili gotovo svi Nemci stanovnici predratnog Kačareva. Svaki kolonista je po dolasku u Kačarevo dobijao kuću, pomoćne zgrade i od 6 do 11 jutara zemlje, zavisno od broja članova porodice.


Stara nemačka crkva koja je nestala u posleratnim godinama
 

·
Moderator
Joined
·
16,686 Posts
... Sa aerodroma u Francfeldu...
Zanimljivo... Kačarevo očigledno ima RViPVO istoriju. Tamo je bio radarski sistem koji je uništen u prvim minutama bombardovanja 1999. Tako je Kačarevo postalo jedno od prvih bombardovaih mesta u Srbiji. Bombe su padale u još par navrata tokom 1999....

Crkva je pretvorena u bioskop, koji je ruiniran krajem 80-ih... valjda.
 
1 - 18 of 18 Posts
Top