Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 24 Posts

·
Registered
Joined
·
3,189 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Ево и моје прве поруке на овом форуму. Дуго га пратим па сам решио да се најзад региструјем и поделим са вама неке слике. Као што наслов каже у питању је кратко путовање аутомобилом кроз Мађарску, Словачку и Аустрију. Повод путовања био је аеромитинг у Кечкемету у Мађарској. Онда нам је пало на памет да бисмо могли да скокнемо и до Будимпеште, а кад смо већ тамо зашто не бисмо и до Братиславе и Беча?!

Кренусмо у рано јутро 8. августа са намером да око 8-9 часова будемо у Кечкемету. Од Београда нас је пратило лоше време тако да прва слика на наплатној рампи на аутопуту даје утисак да путујемо у сред зиме на неки скијашки центар.У наставку пута смењују се магла и киша, а Сунце тек повремено провири иза облака. Брзо смо стигли на границу, међутим дочекао нас је следећи призор:Дакле, огромна гужва.

После 3,5 сати чекања улазимо у Мађарску где нас дочекује одличан пут. Стајемо на прву бензинску пумпу и ту нам се дешава једини пех на целум путу.Не, није нам пукао хладњак. Процурела је само посуда за течност за ветробранско стакло. Настављамо до Кечкемета одличним и добро обележеним мађарским путем. 

·
Registered
Joined
·
3,189 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Очигледно да сам грешком поставио тему овде уместо у репортаже па бих замолио модераторе да је преместе тамо. Након тога бих наставио са репортажом. Хвала!
 

·
Registered
Joined
·
3,189 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Хвала! Аеромитинг одлично организован. Изван града неколико њива је претворено у огромне паркинге са којих су удобни аутобуси разволили посетиоце до аеродрома бесплатно. Због гужве на граници стигли смо на половину представе и пропустили најзанимљивије делове, тј. наступ авиона нашег ваздухопловства. Следе слике дела приказане технике на аеромитингу.

МиГ-29 мађарског ваздухопловствамађарски Грипен.


и занимљиво офарбан Ми-24Време се у међувремену пролепшало и постало је веома топло. Од новца смо имали само Евре али нам то није помогло јер свуда примају само Форинте. На срећу, од умирања од жеђи спасила нас је мађарска војска која је на неколико места бесплатно делила кесе са водом. Вода је имала укус најлона, али упркос томе прија нам је.:cheers:Застим следи слика возила мађарског КФОР-аАкро група Швајцарска патрола која је на небу исцртала срце.

Мени лично најзанимљивији авион. Су-27 украјинског ваздухопловства


и словачки МиГ-29Мађари су изложили и неколико авиона давно и скоро повучених из употребе међу којима су МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21, МиГ-23 и Су-22

Учесник аеромитинга из Србије поред Војске Србије био је и (ја мисли аеро клуб Галеб) са Галебом Г-2 и Утвом-66


Што се тиче летачког програма мени и није био нешто претерано занимљив иако сам велики љубитељ ваздухопловства па смо овај догађај напустили раније. Један од разлога био је и тај што нисмо имали унапред резервисан смештај у Будимпешти већ смо само записали адресе неких хотела и пансиона па смо за сваки случај дали себи времена у случају да га не пронађемо из прве.
 

·
Registered
Joined
·
3,189 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Настављамо даље ка Будимпештиулазак у Будимпешту

и неколико слика из аутомобила на путу до пансиона у коме смо се сместили. Немам много слика јер је сувозач снимао видео записе.:)

Застава 101 у двориштуПоследња станица трамвајаДа напоменем да смо у Будимпешти само преспавали па нисмо стигли да је обиђемо много. Од слика ту су само ноћне слике мостова и неколико слика из аутомобила до укључења на аутопут за Братиславу у којој је ситуација са сликама потпуно другачија.

ево остатка

ортак (сувозач) је љубитељ Ладе па је направио ову фотографију

Већ излазимо из града и пратимо путоказе, мада имамо и навигацију. Путокази су нови, а исцртани су и по путу. Настављамо ка Братислави.
Сад пар речи о мом доживљају Будимпеште. Иако нисам имао прилику да је боље упознам не могу рећи да је на мене оставила неки посебан утисак. Не кажем да ми се град не свиђа, архитектонски је много леп, чист је, сређен, људи су културни (сваки бициклиста коме смо се на стази склонили са пута нам се извињавао што у Београду нисам доживо, продавци су били културни, тихи и љубазни) али некако није тип града у коме бих ја могао да живим. Вероватно ћу скоро опет отићи овај пут мало дуже.
Слике из Братиславе, овога пута из перспективе пешака следе сутра.
 

·
Registered
Joined
·
3,189 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Полако излазимо из града


Настављамо одличним аутопутем. На неколико места постављени су овакви екрани

Као што је знаком назначено наишли смо на радове и сужење пута и тако возили неколико минута.Након тога дочекао нас је следећи призор, доста ветрењача. Заиста лепо искоришћена снага природе. Штета што их код нас нема.

Ова деоница је вероватно због нечега опасна па зато треба држати одстојање једну ознаку.Држимо десну тракуи убрзо стижемо на гранични прелаз са Словачком. Наравно, на прелазу нема службеника и пролазимо без заустављања.После неколико минута стижемо у Братиславу. Са десне стране је Петржалка. У очи одмах упадају сређене фасаде зграда из комунистичког периодаСад једна слика која је утицала да се осећамо као куће. Део ''српско'' је прецртао неко ко нам није наклоњен (Словак сигурно није), а ако боље погледате испод прецртаног ''албанско'' опет је дописано ''српско''.:cheers:Прелезимо преко Дунава

 

·
Registered
Joined
·
3,189 Posts
Discussion Starter · #8 ·
У првом хотелу у коме смо тражили било је слободног места па смо се ту и сместили и одмах кренули у разгледање града. девојка која ради на рецепцији врло љубазна и одушевљена што смо из Србије. Причала нам је да је била у Београду и да јој се много свиђа. Од хотела до центра града има 15ак минута пешке мојим темпом (мало брже :lol:).

Ходамо низбрдо и пролазимо поред главне железничке станице.


Следе слике са братиславских улицаПредседничка палатаПредседничка палата са фонтаном испред ње. Баш у моменту кад сам хтео да направим фотографију фонтана се угасила.:eek:hno:Са других страна овај плато изгледа овакои овакоУлазимо у старо градско језгро које је одлично сређено. Братислава је тих дана била пуна туриста. На улицама су се најчешће чули страни језици.и супротна страна ове улицеПоглед на Нови мост из старог дела градаНови мост. Читао сам да у овој куполи постоји ресторан, мада не знам како се до њега стижеСловачка народна галерија и занимљив стари аутобус испред ње

једна лепа зградаСловачки радио. Необична грађевинаПарк у коме смо пили пиво :cheers1:Рекао бих коју реч о Братислави. Већина људи коју познајем а који су били у њој кажу да им се не свиђа. Зашто - не знам. Исту ситуацију сам приметио и овде јер као што сам рекао одавно пратим форум, нарочито теме са сликама. Вероватно су комплекси у питању и потцењивање других. Не бих сад да пљујем по свом Београду али сам убеђен да у Братислави на пример има много више сређених фасада, фасаде у Петржалци су скоро све сређене што није случај са Новим Београдом, а Братислава је и посећенија туристички. Братислава је по мени предиван град, чист, сређен, људи нас тамо воле и поштују. Атмосфера у граду је таква да се стиче утисак да је много већи. На многим трамвајима, туристичким проспектима, билбордима се среће натпис ''Братислава - мали-велики град'', а тако и јесте. Сутра следе неке слике из Беча и на путу до њега.
 

·
Banned
Joined
·
13,882 Posts
фасаде у Петржалци су скоро све сређене што није случај са Новим Београдом,
Petrzalka se ne moze porediti s NBG.
Petrzalka je naselje najjadnijih i najbjednijih gradjvina koje koliko god usminkao to ne pomaze.
 

·
Registered
Joined
·
2,825 Posts
Словаци не воле Братиславу, јер она је била уствари до краја 19.века њемачко-мађарско-словачко-јеврејски град и данас су већина становника Братиславе имигранти са свих страна Словачке:) Други разлог мржње према граду је висок животног стандарда у поређењу са остатком државе и сл.:)
 

·
Banned
Joined
·
3,283 Posts
Učinio si ono što ja nisam. Kad sam zadnji put bio u Budimpešti nagovarao sam saputnike da skoknemo do Bratislave i Beča, ali nisam imao podršku. Možda sam trebao da budem uporniji. Jako lepa reportaža. Za mene je svaki grad na Dunavu lep grad, a Dunav reka broj 1 u svetskim merilima

Ah da umalo da zaboravim. Jako lepo si počeo kao forumaš. Mislim da niko nije svoje prve forumaške korake počeo svojom reportažom. Čestitam ti na tome.
 

·
Registered
Joined
·
3,189 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Драго ми је дав се свиђа репортажа. Иначе обожавам путовања и путујем само о свом аранжману па ми то даје простора да видим све оно што небих могао када бих путовао преко агенције. Само да додам да ми је подфорум са сликама, нарочито репортаже најомиљенији.

@Ранко Су НС

Мислили смо испрва да скокнемо и до Брна у Чешкој али нисмо имали времена, тако да је било или Беч или Брно, а и Беч смо због недостатка времена само протрчали за нешто више од два сата.:doh:

Слике из Беча и и још неке из Братиславе ћу поставити највероватније сутра. Сад ме стварно мрзи.:lol: Могао бих кад завршим са тим да поставим и линкове са видео снимцима.
 
1 - 20 of 24 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top