SkyscraperCity banner

1 - 20 of 78 Posts

·
ShoppingStadt 0-24h
Joined
·
4,174 Posts
Discussion Starter · #1 ·


Козарска Дубица је градско насеље и сједиште Општине Козарска Дубица у Републици Српској.Град се налази 26 км од аутопута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом.

Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови.Етимологија имена

У давна времена велики део Европе прекривало је масивно дрво храст лужњак (оријаш), латински Quercus robur. Доказано је да је то дрво прекривало и тло данашње Козарске Дубице. Доласком Словена у ове крајеве почела је изградња насеља на данашњој локацији, којег су назвали по Дубу — старословенски назив за крепко дрво тог храста лужњака. Данас се то дрво може наћи само у шљунку реке Уне, као остатак давних времена. Један такав примјерак се налази изложен у витрини у центру града, чија старост је са методом радиоактивног распада угљеника C-14 процењена на 2.500 година.

Лишће дуба се налази и у грбу града.
 

·
ShoppingStadt 0-24h
Joined
·
4,174 Posts
Discussion Starter · #2 ·
U toku rekonstrukcija objekata Doma zdravlja „Kozma i Damjan“U Domu zdravlja „Kozma i Damjan“ u Kozarskoj Dubici počeli su radovi na rekonstrukciji objekata namjenjenih za novu laboratoriju i specijalističku ambulantu.
„Vrijednost ovog projekta, čija realizacija je već počela, iznosi 270 000 KM, a sredstva su obezbijeđena zahvaljujući resornom Ministarstvu, odnosno Vladi RS iz Razvojnog programa u iznosu od 200 000 KM, dok je 70 000 KM obezbijedila Opština Kozarska Dubica. Mi smo zahvaljujući aktivnostima načelnika opštine, Nine Jauza, aplicirali za finansiranje ovog projekta, za što su nam i odobrena sredstva“, potvrdio je Radenko Reljić direktor Doma zdravlja.
On je pojasnio da će prostorije biti uređene po svjetskim i evropskim standardima, te da se radovi odvijaju predviđenom dinamikom.
„Planirano je da nova laboratorija i specijalistička ambulanta budu u funkciji do kraja jeseni. Riječ je o rekonstrukciji dvije prostorje veličine od oko 250 kvadratnih metara, a od odobrenih sredstava će biti nabavljen i dio prateće opreme. Jedan dio neophodnih novih instrumenata i aparata već imamo“, rekao je Reljić i dodao da će se osposobljavanjem ovih prostorija nivo usluga dići na još kvalitetniji nivo s krajnjim ciljem zadovoljavanja zdravstvenih potreba pacijenata. U Domu zdravlja "Kozma i Damjan" u posljednje dvije godine obavljena je potpuna rekonstrukcija i opremanje prostorija hitne medicinske pomoći i centralne zgrade porodične medicine.
 

·
ShoppingStadt 0-24h
Joined
·
4,174 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Završena prva faza realizacije projekta izgradnje Svetosavskog omladinskog centra


Na objekatu budućeg Svetosavskog omladinskog centra u sklopu koga će djelovati pravoslavni vrtić postavljena je krovna konstrukcija, čime je završena jedna faza realizacije projekta. Gojko Slijepčević prvi paroh dubički je podsjetio da se u martu tekuće godine krenulo u preuređenje Parohijskog doma, koji je star stotinu godina, kako bi se prostor adaptirao u ovu namjenu.
On je rekao da je projekat podržan od strane predsjednika Republike Srpske u iznosu od 50 000 KM, u istom iznosu od strane Vlade RS, te da svesrdno svoju podršku istom daje lokalna vlast. Nino Jauz načelnik opštine je naglasio da će se realizaciom ovog projekta, sigurno, upotpuniti uloga crkve, te spriječiti određene anomalije u društvu koje se dešavaju nakon predškolskog perioda.
Objekat Svetosavskog doma ima 450 kvadratnih metara korisnog prostora, a u prvom pravoslavnom vrtiću, koji bi trebalo da počne s radom sledeće godine, biće obezbjeđen smještaj za 70 mališana.
 

·
ShoppingStadt 0-24h
Joined
·
4,174 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Potpisan sporazum o prekogranicnoj saradnji vrijedan 226. 749 eura.

Potpisan sporazum o prekogranicnoj saradnji vrijedan 226. 749 eura. Ribolov i etno turizam u prvom planu. Plaže i kupališta na obje strane rijeke Une zasad se i ne spominju !

U Kozarskoj Dubici danas je potpisan sporazum o saradnji na implementaciji projekta prekogranične saradnje "Una - Jedinstveni resurs održivog razvoja", čija je ukupna vrijednost 226.749 eura.
Partneri u projektu su Bosna i Hercegovina i Hrvatska, odnosno opština Kozarska Dubica kao nosilac projekta sa partnerima opštinom Kostajnica i lokalnom turističkom organizacijom, dok je na hrvatskoj strani nosilac projekta grad Hrvatska Kostajnica, a partneri opština Hrvatska Dubica i turistička organizacija Hrvatske Kostajnice.
„Zajednički projekat naših opština odobren je od strane IPA Fonda, gdje je od ukupno 100 apliciranih projekata naš projekat bio drugorangirani i ušao u finansiranje. Cilj realizacije projekta je da se donji tok rijeke Une nađe u turističkoj ponudi i Hrvatske i BiH i bude prepoznatljiva turistička destinacija, ekološki zaštićena i sa interesantnom turističkom ponudom za ribolovni i etno turizam“, izjavio je na konferenciji za novinare načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz.
On je istakao izuzetnu saradnju opštine Kozarska Dubica, koja je nosilac projekta, sa partnerskim opštinama i zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom realizacije projekta prekogranične saradnje.
„Već smo počeli da pripremamo i neke druge projekte koji takođe treba da budu realizovani iz IPA Fondova Evropske komisije, a u procesu približavanja BiH Evropskoj uniji sigurni smo da će ova saradnja biti i daleko veća“, izjavio je Jauz. Gradonačelnik grada Hrvatska Kostajnica Tomislav Paunović naglasio je da je projekt dobar primjer prekogranične saradnje koji za cilj ima zaštitu rijeke Une i uređenje njene obale, te u tom smislu povećanje turističke ponude.
„Rijeka Una je krajiška ljepotica i ovdje ima potencijala za nekoliko vidova turizma, a nadamo se da bi u dogledno vrijeme mogla biti proglašena regionalnim parkom prirode“, rekao je Paunović.
„Rijeka Una nosi veliki turistički potencijal, ekološki je čista, nemamo zagađivača, a smatram da su ovo prvi koraci još bolje buduće saradnje naše četiri lokalne zajednice“, izjavio je načelnik opštine Hrvatska Dubica Matija Mikulić, dok je načelnik opštine Kostajnica Marko Čolić istakao da ovakav vid saradnje između susjednih opština BiH i Hrvarske otvara mogućnosti za nove projekte i velike mogućnosti saradnje u narednom periodu.
Menadžer projekta "Una - Jedinstveni resurs održivog razvoja" Emir Kočan objasnio je da projekat ima za cilj da poboljša konkurentnost lokalne turističke privrede kroz stvaranje zajedničke BiH - Hrvatske turističke ponude u donjem toku rijeke Une kroz valorizaciju prirodne baštine, i to zajednički na principima održivog razvoja.
On je precizirao da je njegovom relizacijom, koja je u prvoj fazi već započela, predviđena izgranja tri ribarske kuće uz prilagođavanje doma u Hrvatskoj Kostajnici, čišćenje i uređenje obale rijeke Une, izgradnja prilaznih puteva i takmičarskih staza, pješačkog mosta, kao i obuka i sertifikacija za 12 seoskih domaćinstava koja će biti opremljena za smještaj turista, te obuka i zapošljavanje osam turističkih vodiča i četiri ribočuvara.
Kočan je istakao da se realizacijom projekta u cjelini očekuje ukupno 100 novootvorenih radnih mjesta u sve četiri opštine, te da u finansiranju projekta Evropska unija učestvuje sa 85 odsto sredstava, dok ostatak obezbjeđuju partnerske opštine BiH i Hrvatske.
 

·
ShoppingStadt 0-24h
Joined
·
4,174 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Zamoljavam administratore da update-uju naziv thread-a :)
 

·
ShoppingStadt 0-24h
Joined
·
4,174 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Rekonstruisan avion u Međuvođu
Školski avion koji je 1985. godine postavljen u selu Međuvođe kod Kozarske Dubice, nedaleko od lokacije prvog partizanskog aerodroma, rekonstruisan je zahvaljujući angažovanju lokalne vlasti. Ova lokacija koja je poznata po tome što su se tu, 22. maja 1942. godine, prizemljili Rudi Čajavec i Franjo Kluz danas zajedno sa ovim avionom predstavlja tekovinu iz Drugog svjetskog rata.
Nino Jauz načelnik opštine je rekao da je riječ o školskom avionu, starom jednokrilcu koji na ovom mjestu stoji od 1985. godine, te da je od njega bio ostao samo kostur. “Mi smo angažovali Aero-klub Prijedor koji radi rekonstrukciju i ovo je prva faza radova čija vrijednost iznosi 10 000 KM. Finansijsku konstrukciju za ove radove, koji obuhvataju restauraciju gotovo svih dijelova aviona smo sami zatvorili. U drugoj fazi radova tražićemo finansijsku podršku Vlade Republike Srpske i drugih institucija kako bismo napravili staze, osvjetlili teren i uradili dodatna obilježja”, rekao je Jauz i naglasio da će Kozarska Dubica zahvaljujući ovom avionu, odnosno Prvoj partizansko eskadrili i Milića Gaju biti prepoznatljiva kao nosilac antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu.
On je podsjetio da je narod potkozarskog kraja dao nemjerljiv doprinos u borbi protiv fašizma, te da je 53 odsto stanovništva Kozarske Dubice stradalo u Drugom svjetskom ratu.
 

·
ShoppingStadt 0-24h
Joined
·
4,174 Posts
Discussion Starter · #7 ·
ПОЧЕЛА САНАЦИЈА ПУТА МРАКОВИЦА - МОШТАНИЦА

У оквиру пројекта "Бициклом за туризам без граница" почели су радови на санацији регионалног пута Мраковица - Козарска Дубица, на дијелу пута од Мраковице до Моштанице у дужини од 15 километара.


Вриједност радова износи 74.725 КМ, а извођач је Грађевинско предузеће "Нискоградња Марјановић" .

У склопу реконструкције ове дионице пута биће изграђена и три одмаралишта те уређена три изворишта.

Пројекат "Бициклом за туризам без граница" намијењен је развоју туризма у пограничном подручју БиХ и Хрватске, а финансиран је из фонда ИПА, Програм прекограничне сарадње.
Izvor: http://radiogradiska.net/Privreda-RS-BiH-Svijet/2011-10-25-10-11-36.html
 

·
Дреница
Joined
·
15,973 Posts
19.10.2011. - Премијер пустио у саобраћај 15 километара дугу дионицу пута
Премијер Републике Српске Александар Џомбић пустио је данас у саобраћај 15 километара дугу дионицу пута Божићи-Сјеверовци у Козарској Дубици, чија је изградња у износу од 1,2 милиона КМ у потпуности финансирана из буџета општине Козарска Дубица.
„Изградња овог пута је изузетно добра одлука начелника општине Козарска Дубица и његових сарадника јер ће реконструкција пута овом крају отворити нове могућности и перспективе, нарочито ако се узме у обзир да је ово воћарски крај и веома је битно да пољопривредници имају добру путну комуникацију и да се пут одржава и у народном периоду“, ракао је Џомбић и истакао важност спајања тог путног правца са територијом општине Градишка.
Ђомбић је честитао руковоству општине на добро изабраном пројекту и потрдио да ће Влада РС и даље, као и у претходном периоду, учествовати у реализацији инфраструктурних пројеката на подручју општине Козарска Дубица.
Премијер РС претходно је разговарао са начелником општине Козарска Дубица Нином Јаузом и његовим сарадницима о најважнијим пројектима везаним за развој ове општине, те истакао да се кроз приоритете пројеката који су кандидовни, а о којима је упознат током састанка, јасно види визија општинског руководства.
“Добили смо информације о најважнијим пројектима који су реализовани у овој општини и који су у фази реализације, те захтјеве и задатке у којима бисмо могли учествовати“, ракао је Џомбић који је најавио да ће Влада РС подржати неколико пројеката од суштинске важности за квалитет живота становника Козарске Дубице.
Он је потрдио да је најважнији пројекат изградња изворишта “Комленац“ чија је укупна вриједност око 11 милиона КМ и прецизирао да је Влада тај пројекат кандидовала Европској инвестиционој банци, те да би кредитна средства у износу од 5,5 милиона КМ могла бити обезбијеђена почетком следеће године.
Премијер је додао да је упознат са дешавањем у дубичком предузећу „Хемијска прерада кукуруза“, гдје постоји дуг према Дирекцији за робне резерве РС у износу од 350 000 КМ.
„Разматрано је на који начин може да се санира или репрограмира дуг, који представља проблем у текућем пословању предузећа“, потврдио је Џомбић и објаснио да опција може да буде и обезбијеђивање кредитне линије из Инвестиционо-развојне банке РС како би се измирила настала обавеза у циљу задржавања производње и броја запослених.
Он је додао да је Влада РС упозната са потенцијалима бање “Мљечаница”, у коју би требало уложити око четири милиона КМ да се побољшају смјештајни капацитети, те најавио подршку Владе том пројекту.
„Са задовољством можемо констатовати да је проблем прекатегоризације градничног прелаза Доња Градина ријешено на начин да је дозвољен робни саобраћај, те да реализација пројекта пословне зоне „Липова Греда“ у Козарској Дубици тече планираном динамиком“, изјавио је Џомбић.
Начелник општине Козарска Дубица Нино Јауз нагласио је да је Влада РС кроз различите развојне програме у општини уложила око 6,5 милиона марака,
“За малу општине, каква је и Козарска Дубица, подршка Владе је од изузетног значаја. За нашу општину је од пресуден важности што је Влада РС подсредством ресорног министарства по разним видовима подстицаја у пољопривреду општине уложила више од пет милиона КМ“, нагласио је Јауз. Премијер Српске обишао је данас у Козарској Дубици Дрвно-индустријско предузеће „Козара“ и фабрику пољоприведних машина „Механика“, која су недавно, након стечајног поступка, успјешно приватизована.


http://www.kozarskadubica.org/index.php?subaction=showfull&id=1319036507&archive=&start_from=&ucat=&
 

·
Дреница
Joined
·
15,973 Posts
03.11.2011. - Постављен камен темељац за изградњу прве производно-пословне хале у Пословној зони
Предузеће “Еко бел” из Лакташа, које је први инвеститор у Пословној зони Липова Греда у Козарској Дубици, данас је полагањем камена темељца озваничило почетак радова на изградњи производно-пословне хале. Према ријечима Владимира Шушњара власника предузећа “Еко бел” ријеч је о агро центру чија изградња ће се радити у фазама. “Ријеч је о првом објекту у којем планирамо откуп и прераду воћа. Посебан акцена стављамо на прераду шљиве, односно на производњу сухе шљиве која ће се пласирати на инострано тржиште. Непосредно по томе, кренули бисмо са прерадом љековитог биља и шумских плодова. Циљ нам је да имамо што више коопераната с којима ћемо одржавати коректан однос, обзиром да већ снабдијевамо много сарадника на терену средствима за заштиту биља, посебно у воћарству. Намјера нам је да им понудимо добру откупну цијену и да им омогућимо да имају гдје да пласирају свој производ”, рекао је Шушњар. Он је додао да ће отварање производн-пословног погона знатно оживјети овај крај, те да ће на самом почетку морати да запосле до 30 радника. ”Процјена је да ћемо имати око 150 коопераната. Ми већ имамо преговоре да добар дио производа иде на инострано тржиште и имамо добро осмишљен план рада. Агро-центар ће се прсотирати на 1800 квадратних метара. Такође, у случају ширења производње инвестирали бисмо у још једану парцелу поред ове”, рекао је Шушњар и додао да је Пословна зона Липова Греда идеално мјесто за привреднике који желе да добро инвестирају. Он је најавио да ће у року од три мјесеца први објекат од 450 квадратних метара бити стављен под кров, у који ће почетком идуће откупне сезоне примити прве количине сировина, посебно шљиве. Нино Јауз начелник општине Козарска Дубица, који је са сарадницима присуствовао полагању камена темељца, подсјетио је да је ово дугорочан пројекат и да су прошле двије и по године од саме идеје формирања Пословне зоне. “Захваљујући Влади РС 69 хектара земљишта је пренијето у власиништво општине, потом је услиједила израда Регулационог плана пројекта и много других припремних радњи како бисмо довели инвеститоре. Дошли смо у фазу доласка првог инвеститора и данас на радост свих Дубичана почиње изградња првог пословног објекта у овој пословној зони”, реако је Јауз. Према његовим ријечима идеја предузећа “Еко бел” да инсталише прерађивачки погон који се односни на воћарство, а у некој каснијој фази на повртларство је оно што је општинско руководство очекивали и прижељкивали. “Општина је дала посебну подршку оним инвеститорима који намјеравају своју производњу базирати на прераду воћарских производа. Ту добијамо један већи ефекат, гдје поред запошљавања одређеног броја радника добијамо и додатни ефекат користи за наше пољопривреднике”, рекао је Јауз и додао да је ово један добар почетак. Он је најавио за наредни период конкретизовање постојећих преговора које општина има са другим инвеститорима. “Када дођемо у фазу припреме уговора онда ћемо и публиковати оно што слиједи. Овом приликом морам да најавим да смо од стране Агенције за промоцију страних инвестиција позвани да 15. новембра ове године презентујемо у Риму у Италији прјекат пословне зоне за италијанске инвеститоре. То је уз чињеницу да већ имамо потписану сарадњу са ИБЦ-ом један наговјештај да бисмо ускоро могли очекивати иностране инвеститоре у Липовој Греди”, рекао је Јауз и додао да ће општина подржати све инвеститоре који дођу у Пословну зону, те да посебан допринос свему даје и отварање Граничног прелаза Доња Градина за робни саобраћа.


http://www.kozarskadubica.org/index.php?subaction=showfull&id=1320325249&archive=&start_from=&ucat=&
 

·
Дреница
Joined
·
15,973 Posts
08.11.2011. - Радови на полагању асфалта у двије градске улице
Данас је положен асфалт у улици “Данила Киша” која спаја пјешачки дио “Светосавске улице” и “Доситејеву”.
У Одјељењу за урбанизам и стамбено-комуналне послове је речено да дужина ове улице износи 81 метар, а ширина 5 метара.
“Вриједност радова износи 19 036 КМ, а средства су обезбијеђена из буџета општине из Програма асфалтирања и реконструкције градских улица. Данас ће, такође, почети радови на полагању асфалта у улици “Вука Караџића” у насељу “Морава”, и то у дужини од 550 метара и ширини од 5 метара чија вриједност износи 206 726 КМ”, речено је у овом одјељењу и додато да се на крају улице ради кружни ток чији завршетак је предвиђен у наредном периоду.
Радовима на асфалтирању ових улица претходило је асфалтирање дијела “Острошке” и “Грмечке” улице у насељу “Петар Пеција” у вриједности од 179 325 КМ.
http://www.kozarskadubica.org/index.php
 

·
Дреница
Joined
·
15,973 Posts
Лепа вест :cheers:
Ево цела вест ако неког мрзи да отвара

Парох оживио етно-село (Фото)
13.11.2011

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Кнежички парох Жељко Јевђенић у самом центру овог поткозарског мјеста, а недалеко од Козарске Дубице, "оживио" је етно-село.
У средишту етно-села чије грађевине потичу из двадесетих година прошлог вијека налази се и амфитеатар, те дрвени мост који премошћује вјештачки поток до сеоске воденице у којој се меље жито.
Парох Јевђенић каже да је гријех да старине одлазе са мјеста на којима су никле, јер вјерујући народ мора да зна одакле је потекао и ко су му преци. "Овај крај био је препознатљив у прошлости прије свега по свом страдању. За вријеме Другог свјетског рата уз голготу житеља била су уништена њихова имовина. Оно што је остало, истина мало тога, требало је сачувати. Црква је то препознала и уз благослов владике Јефрема настојала је да сачува бар дио из богате збирке наше прошлости која свједочи о начину живота из двадесетих година прошлог вијека па све до 1960. године", говори парох.
Већ годинама овај свештеник заједно са парохијанима прикупља старе предмете, али и газдинске куће и друге објекте који су били нагрижени зубом времена.
"Свако од ових објеката има своју причу која свједочи о начину како су људи некад живјели. Намјера је да се на овом мјесту, које се налази одмах уз кнежички цркву, одржавају литургије послије званичних црквених обреда, али и да се људи ту духовно уздигну и обогате своје мисли и чула. Све је у једном давно заборављено породичном огњишту саткано од оригиналног материјала од којих су куће прије стотину година и грађене", прича парох.
Главна кућа, коју назива газдинском, датира из 1924. године и у њој се налази оригинално огњиште
Главна кућа, коју назива газдинском, датира из 1924. године и у њој се налази оригинално огњиште око којег се сакупљала породица, а дим из њега је излазио кроз баџу. Тако је и данас.
"Амбар за жито, који се налази у близини кнежпољске куће, је из 1919, кућа за младенце је такође из година прије Другог свјетског рата, али и воденица и сваки пронађени предмет су дијелови наше прошлости", прича свештеник.
Његова намјера је да постоји етно-село које би имало задатак и духовне обнове вјерника, а не да буде само музејска поставка.
"На овом мјесту би требало да буду одржаване разне културне и духовне манифестације. Оне већ постоје, попут Дана косидбе у Кнежпољу, Видовданских свечаности, храмовне славе до ангажмана КУД "Кнежица", које ће овдје организовати своје смотре", прича парох Јевђенић.
Свечано и званично отварање етно-села у Кнежици планирано је за Видовдан наредне године.
 

·
Дреница
Joined
·
15,973 Posts
10.11.2011. - За асфалтирање градских улица 500 000 КМ
Општина Козарска Дубица ће до краја године уложити више од 500.000 КМ у асфалтирање око 2.000 метара саобраћајница на градском подручју, потврдио је начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Милош Ћибић. Он је додао да је ријеч о програму реконструкције и асфалтирања градских улица, наводећи да је прошле седмице асфалтирано 450 метара пута у насељу "Петар Пеција" и да ће асфалтирање улица у том градском насељу бити настављено сљедеће године. Ћибић је напоменуо да је у центру града асфалтирана Улица Данила Киша, дужине 81 метар, а тренутно се асфалтира улица у насељу Морава, те Улица Вука Караџића, дужине 550 метара.
"До краја ове седмице биће завршена и реконструкција Улице Слободана Јовановића у којој је асфалт био оштећен због слијегања тла", рекао је Ћибић и најавио да ће се до краја године, уколико временски услови дозволе, у дијелу Видовданске улице бити проширени коловоз и паркиралиште, а да ће радови бити извођени и у насељу Пухало. Начелник општине Козарска Дубица Нино Јауз недавно је потврдио да је у протекле три године из буџетских средстава и уз помоћ Владе Републике Српске на подручју ове општине финансирано асфалтирање више од 40 километара сеоских путева.
http://www.kozarskadubica.org/index.php
 

·
ShoppingStadt 0-24h
Joined
·
4,174 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Radovi na polaganju asfalta u dvije gradske ulice


Danas je položen asfalt u ulici “Danila Kiša” koja spaja pješački dio “Svetosavske ulice” i “Dositejevu”.
U Odjeljenju za urbanizam i stambeno-komunalne poslove je rečeno da dužina ove ulice iznosi 81 metar, a širina 5 metara.
“Vrijednost radova iznosi 19 036 KM, a sredstva su obezbijeđena iz budžeta opštine iz Programa asfaltiranja i rekonstrukcije gradskih ulica. Danas će, takođe, početi radovi na polaganju asfalta u ulici “Vuka Karadžića” u naselju “Morava”, i to u dužini od 550 metara i širini od 5 metara čija vrijednost iznosi 206 726 KM”, rečeno je u ovom odjeljenju i dodato da se na kraju ulice radi kružni tok čiji završetak je predviđen u narednom periodu.
Radovima na asfaltiranju ovih ulica prethodilo je asfaltiranje dijela “Ostroške” i “Grmečke” ulice u naselju “Petar Pecija” u vrijednosti od 179 325 KM.
 

·
ShoppingStadt 0-24h
Joined
·
4,174 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Poslovna zona “Lipova Greda” prezentovana u Rimu


Predstavnici opštine Kozarska Dubica juče su prezentovali mogućnost investiranja u poslovnu zonu “Lipova Greda” na konferenciji koja je organizovana u sjedištu Italijanskog instituta za vanjsku trgovinu (ICE) u Rimu. Konferencija je nosila naziv „Bosna i Hercegovina-ekonomske mogucnosti za italijanske kompanije”, a opstina Kozarska Dubica je jedina iz BiH koja je pozvana da prezentuje mogućnosti investiranja obzirom da je poslovna zona “Lipova Greda” ocjenjena kao najperspektivnija u BiH.
Prema riječima Dragana Mataruge načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti konferencija je organizovana u saradnji ICE i Agencije za promociju inostranih investicija u BIH (FIPA). “Na konferenciji je bilo prisutno više od 150 učesnika, odnosno više od 100 italijanskih privrednika, te predtsvnici ministarstava, bankarskog sektora i drugi. Nakon održane prezentacije organizovani su bilateralni sastanci sa svim zainteresovanim italijanskim privrednicima, na kojima su se mogli detaljnije informisati o svim prednostima koje opština Kozarska Dubica pruža potencijalnim investitorima”, rekao je Mataruga...
 

·
Дреница
Joined
·
15,973 Posts
06.12.2011. - Видовданска улица добија још 15 паркинг мјеста

Видовданска улица у Козарској Дубици, која је једна од прометнијих у ужем центру града, ускоро ће бити проширена у комплету, приликом чега ће укупно бројати 37 паркинг мјеста.
Према ријечима начелника општине Нине Јауза у циљу лакшег саобраћања из буџета општине обезбијеђена су средства како би се извршило проширење ове улице у смислу да се обезбиједе паркинг мјеста.
“На овој локацији обезбиједиће се још 15 мјеста за паркирање, док је прошле године један дио улице проширен приликом чега су уцртана 22 паркинг мјеста“, рекао је Јауз. Он је подсјетио да се у овој улици налази градска црква „Светих апостола Петра и Павла“, те да се на овој локацији стварају велике гужве за вријеме вјенчања, крштења или других свечаности.
Извођач радова је предузеће „Слога“, а вриједност инвестиције, која ће бити окончана за десетак дана, износи 35 000 КМ.
http://www.kozarskadubica.org/index.php
 

·
Дреница
Joined
·
15,973 Posts
06.12.2011. -НАЈАВА: Почиње прва фаза радова на полагању асфалта у двије градске улице

У двије градске улице сутра ће почети припрема терена за полагање асфалта у укупној дужини од 1. 290 метара.
Према ријечима Нине Јауза начелника општине ријеч је о улицама "Вожда Карађорђа" и "Владимира Јовановића" на које ће асфалт бити положен на прољеће, а средства су обезбијеђена из општинског буџета и уз помоћ Федералног министарства расељених особа и избјеглица. „Асфалт у улици „Вожда Карађорђа“ која је наставак „Првомајске улице“ биће положен у дужину од 650 метара, а вриједност радова износи 135 000 КМ. У улици „Владимира Јовановића“ која је наставак улице „Цара Лазара“ у насељу Лептихор биће положен асфалт у дужини од 640 метара у вриједности од 97 000 КМ“, појаснио је Јауз и додао да је из буђета општине издвојено 30 одсто средстава, док је 70 одсто обезбиједило Федерално министарство расељених особа и избјеглица.
http://www.kozarskadubica.org/index.php
 

·
Дреница
Joined
·
15,973 Posts
09.12.2011. - Повратницима уручени кључеви стамбених објеката

Нини Јауз начелник општине Козарска Дубица уручио је данас кључеве стамбених објеката за четири повратничке породице.
Он је рекао да су у склопу заједничког пројекта, ЗП-10, реновиране двије и изграђене двије куће за ове повратничке породице.
”Сигурно да нас са људске стране радује чињеница да су четири породице добиле кров над главом. Носилац овог пројекта је Фонд за повратак БиХ, а суфинансиран је од стране Министарство за људска права и избјеглице БиХ, Министарство за избјегла и расељена лица Владе РС и Федералног министарства расељених особа и избјеглица. Општина Козарска Дубица ће и даље наставити да даје свој допринос у виду реализације оваквих и сличних програма. Ми имамо нерјешена питања инфраструктуре у повратничким насељима и општина ради на рјешавању ових проблема, при том мислим на уређење улица, канализационе и водоводне мреже, те уличне расвјете”, рекао је Јауз.
Он је истакао да је вриједност пројекта 100 000 КМ, а општина Козарска Дубица је обезбиједила грађевинску дозволу, прикључак за струју, воду и канализацију у вриједности 25 000 КМ.
Џамила Ибрахим једна од повратника која има трочлану породицу је овом приликом исказала захвалност свима који су учествовали у реализацији овог пројекта, те нагласила да за њену породицу оваква помоћ значи много.
http://www.kozarskadubica.org/index.php?subaction=showfull&id=1323434829&archive=&start_from=&ucat=&
 

·
Дреница
Joined
·
15,973 Posts
28.12.2011. - НАЈАВА: Потписивање уговора о купопродаји друге грађевинске парцеле у Пословној зони „Липова Греда“

У четвртак, 29.12.2011. године, у кабинету начелника општине извршиће се потписивање уговора о купопродаји друге грађевинске парцеле у Пословној зони „Липова Греда“ укупне површине 5.438 метара квадратних.
Потписивање уговора ће се обавити између предузећа „Еко бел“ из Лакташа, које је купац прве парцеле у овој Пословној зони, и Општине Козарска Дубица.
Представници општине Козарска Дубица су недавно презентовали могућност инвестирања у пословну зону “Липова Греда” на конференцији која је организована у сједишту Италијанског института за вањску трговину (ИЦЕ) у Риму. Конференција је носила назив „Босна и Херцеговина-економске могуцности за италијанске компаније”, а опстина Козарска Дубица је једина из БиХ која је позвана да презентује могућности инвестирања обзиром да је пословна зона “Липова Греда” оцјењена као најперспективнија у БиХ.
http://www.kozarskadubica.org/index.php
 
1 - 20 of 78 Posts
Top