Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 39 Posts

·
Дреница
Joined
·
15,992 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Luka Bar je akcionarsko društvo čija je osnovna djelatnost pretovar i skladištenje robe.
Kompanija je organizovana shodno Zakonu o privrednim društvima Crne Gore i predstavlja korporativno, logistički, tehnično-tehnološki zaokruženu cjelinu. Visokim nivoom poslovnosti i profesionalnosti, javnošću i transparentnošću u radu, Luka na efikasan i efektivan način ostvaruje svoju funkciju na internom i eksternom planu, u sredini koja se permanentno i kontinuitetno mijenja.

ISTORIJAT LUKE

Marta 1905.
sa jahte ’’Rumija’’ u more postavljen kamen temeljac barske luke.

27. juna 1906.
zaključen ugovor između crnogorskog Ministarstva finansija i Predsjednika ''Barskog društva'' o ’’gradnji i eksploataciji slobodnog barskog pristaništa sa dodatnom slobodnom zonom i željeznicom od Pristana do Skadarskog jezera, kao i plovidbi mehaničkim sredstvima po Skadarskom jezeru’’.
U Prvom svjetskom ratu Luka pretrpjela štetu usljed torpedovanja austrijskih ratnih brodova. Nakon Prvog svetskog rata Luka Bar ostaje van privredno-trgovačkih puteva, redovne brodske linije je zaobilaze, a ’’Barsko društvo’’ naplaćuje visoke takse za pristajanje brodova u Luci.

1926. godine
na Pristanu je osnovana ’’Barska plovidba’’ koja koristi Luku Bar kao svoju matičnu.

1943. godine
u Luku ulaze njemačke divizije, a napuštajući je, u proljeće 1944. miniraju malo pristanište, tzv. ’’Stari porat’’.

Po završetku Drugog svjetskog rata počinje obnova Luke. Definitivnim određivanjem trase pruge od Beograda do Bara 1950.godine određen je i budući razvoj Bara i njegove luke.

1952. godine
usvojen je prvi program izgradnje moderne luke, a radovi počinju iste godine.

1960. godine
luka je puštena u međunarodni saobraćaj i u njoj formirani granični prelaz i Povjereništvo za kontrolu međunarodnog putničkog prometa u pomorskom saobraćaju.

15.juna 1965.
uspostavljena je redovna putnička linija sa Barijem. Iste godine završena je izgradnja prve faze Luke sa kapacitetima od 1,2 miliona tona pretovara robe.

1971.godine
počela izgradnja druge faze Luke; projektovani kapaciteti 5 miliona tona

15. aprila 1979.
zemljotres uništava veliki dio kapaciteta Luke, posebno onih izgrađenih na stari, klasičan način u prvoj fazi.

U martu 1981
počela je sanacija i obnova lučkih kapaciteta, a završena je 2 godine kasnije.

1992. godine
UN uvode sankcije prema SRJ što se dramatično odražava na poslovanje Luke.

U novembru 1995.
sankcije su suspendovane i brodovi ponovo pristižu u barsku Luku.

U februaru 1998.
Luka transfomisana u akcionarsko društvo.

1. oktobra 2009.
završen proces restrukturiranja; iz Luke Bar izdvojen Kontejnerski terminal i generalni tereti AD, kao i tri d.o.o. u stoprocentnom vlasništvu Luke Bar Ad: Obezbjeđenje i protivpožarana zaštita d.o.o, Pomorski poslovi d.o.o., i Informatika d.o.o.

01.aprila 2010.
iz Luke Bar AD izdvojen hotel ’’Sidro’’ d.o.o
http://www.lukabar.me/v2/

 

·
Дреница
Joined
·
15,992 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Fijat preporodio Luku Bar
April 28, 2014


U Luci Bar u horizontalnu i vertikalnu mehanizaciju u poslednje 2,5 godine uloženo je 5,5 miliona eura, ali je i pored toga obim pretovara smanjen.

Pretovar je u prošloj godini bio manji za 27 odsto u odnosu na 2012. godinu, zbog izostanka rude nikla i cink oksida sa Kosova. Ponovnim uvođenjem pretovara roba sa Kosova bili bi prebrođeni problemi Luke, smatra menadžment.

Sa druge strane, došlo je do porasta pretovara drugih tereta, zahvaljujući ugovoru sa „Grimaldijem“ o transportu „Fijatovih“ automobila.

Izvršni direktor Luke Bar, Slobo Pajović, kaže da najveće barsko preduzeće svim svojim snagama nastoji da unaprijedi poslovanje.

“Veliki posao koji radimo preko Luke Bar, pretovar „Fijatovih“ automobila, što nam daje jaku finansijsku injekciju. Za tri mjeseca ove godine, pretovar automobila je povećan za 50 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period”, kazao je Pajović.

Prema njegovim rečima, pretovar ro-ro tereta („Fijatovih“ vozila) učestvovao je sa 24 odsto, rasuti tereti su bili na nivou od 47 odsto, a ostatak su činili pretovari tečnih tereta.

“Snalazimo se i na drugim tržištima i zasad to uspješno radimo”, kazao je Pajović dodajući da menadžment pokušava da nađe strateške partnere koji bi u Slobodnoj zoni Luke Bar otvorili proizvodne pogone.
http://www.bankar.me/2014/04/28/fijat-preporodio-luku-bar/
Luka Bar sa dobitkom od oko 312,98 hiljade eura
March 30, 2014


Prema podacima Komisije za hartije od vrijednosti, Luka Bar je prošlu godinu završila sa dobitkom od oko 312,98 hiljada eura, dok je na kraju 2012. imala gubitak od 253,71 hiljadu eura.

Prema podacima iz konsolidovanog izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti , poslovni prihodi kompanije na kraju decembra iznosili su 8,08 miliona eura i bili su 4,7 % manji nego u uporednom periodu. -Poslovni rashodi su sniženi 10,5 % na 7,45 miliona eura.

Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi iznosili su 3,11 miliona eura, materijala 1,17 miliona, a amortizacije i rezervisanja 1,03 milionaeura. Ostali poslovni rashodi su na kraju prošle godine dostigli 1,91 milion eura-,kako piše u izvještaju. Ukupna aktiva kompanije prošle godine je iznosila 77,94 miliona eura i neznatno je porasla u odnosu na 2012.Akumulirani gubitak je dostigao 2,81 milion eura, dugoročna rezervisanja i obaveze 4,13 miliona eura, a kratkoročna 4,19 miliona eura.

Većinski vlasnik Luke Bar je država sa 54,05% akcija. Fondovima u postupku transformacije, HLT-u i Atlas Montu, pripada 2,64 %, odnosno 2,49 % akcija, a fondu zajedničkog ulaganja Trend 1,56 %.
http://www.bankar.me/2014/03/30/luka-bar-sa-dobitkom-od-oko-31298-hiljade-eura/
 

·
Дреница
Joined
·
15,992 Posts
Discussion Starter · #3 ·
U Luku Bar uplovio prvi kruzer

Brod MS Berlin, u vlasništvu njemačke kompanije FTI Cruises, prvi je kruzer koji je uplovio u barsku luku.
MS Berlin

Kruzer je danas usidren na terminalu KTGT u Baru u organizaciji kompanije Kontejnerski terminal i generalni tereti, koja je u većinskom vlasništvu turske firme Global Ports.

Brod je uplovio iz Kotora i dalje nastavlja za Taranto na italijanskoj obali. Ukupno 366 putnika i 183 člana posade imali su priliku da posjete Stari grad Bar, Staru Maslinu, Nacionalni park Skadarsko jezero i vinski podrum Šipčanik.

Pored komercijalnih lučkih poslova koje obavlja, Global Ports je i najveći kruzing operator u svijetu.

Trenutno upravlja sa osam komercijalnih i kruzing luka u Turskoj i van nje, uključujući luku u Barseloni Creuers Del Barcelona, koja je vodeća evropska luka za kruzere. U lukama kojima upravlja, GPH godišnje usluži preko 4,2 miliona putnika kruzera.

“Tokom nedavno održane konvencije Seatrade Med Cruise u Barseloni, Global Ports je na svom štandu predstavio i Bar kao novu destinaciju. Prve reakcije kruzing kompanija su veoma pozitivne.Vjerujemo da Bar i Crna Gora imaju veliki potencijal za razvoj kruzing turizma. Kroz naše marketing aktivnosti nastavićemo da dalje promovišemo ovu destinaciju. Statistika pokazuje da putnici sa kruzera u prosjeku troše 70 eura u svakoj luci u kojoj se kruzer usidri. Naš cilj u srednjem roku je da ostvarimo godišnji promet od 250.000 putnika koji će posjetiti Bar. Ovo će stvoriti dodatnu vrijednost od 17,5 miliona eura za lokalnu privredu”, saopštila je Ceylan Erzi, direktorka marketinga GPH.

Komercijalno operativni koordinator u KTGT Cihan Gulec kazao je da je ovo istorijski trenutak za Luku Bar.

“Nadam se da ćemo u narednom periodu ovdje imati i kruzing putnički terminal, s obzirom da barska luka ima sve uslove za prijem velikih brodova”, istakao je on.

GPH je spreman da iskoristi svoje iskustvo u kruzing industriji za dalji razvoj KTGT i Bara. Kao dio ukupnih aktivnosti, u toku je dizajniranje terminalske zgrade. Namjera je da se jedno od skladišta iskoristi za izgradnju impresivnog terminala za kruzere.

“Uz poštovanje svih zakonskih procedura, cilj je da se investicija kompletira do kraja 2015. godine kako bi KTGT bio spreman za prijem novih kruzera”, saopšteno je iz barske luke.

http://www.cdm.me/turizam/foto-u-luku-bar-uplovio-prvi-kruzer
 

·
Registered
43
Joined
·
6,539 Posts
Brod Mornarice SAD u BaruBrod Mornarice SAD USS Jason Dunham (DDG 109), razarač sa navođenim projektilima, stigao je danas u Luku Bar, u sklopu američko-crnogorske bilateralne saradnje u oblasti bezbjednosti.

Tokom posjete Crnoj Gori, komandant broda Darren Dugan i članovi posade susrešće se sa kolegama iz Mornarice Crne Gore, kao i sa lokalnim zvaničnicima i građanima Bara.
http://www.bokanews.me/prst-u-more/brod-mornarice-sad-u-baru/
 

·
Registered
43
Joined
·
6,539 Posts
“J’ade” u Baru
Izvor: www.bokanews.me


“J’ade”

Juče je u barsku luku uplovila jedna od najelegantnijih jahti svijeta – “J’ade”.

Riječ je o jahti koju je konstruisala prošle godine “Ferretti group company CRN”, dugačkoj 60 metara.

Bila je prava atrakcija na prošlonedjeljnom “Monaco Yacht Showu”, gdje je ušla u finale najboljih jahti po ponudi enterijera. Dobila je nagradu “World Yacht Trophy” na International Boat Showu 2013. godine.

Unutrašnjost jahte djelo je “Studio Zuccon International Projecta”. Može udobno ugostiti 10 gostiju u četiri kabine, uz apartman. Broji 13 članova posade. U njoj je gimnastička sala, hamam soba popločana mozaikom, akvarijumi, đakuzi kupka u mermeru, zatvoreni bazen sa 18.000 litara vode, kino…Četiri palube su načinjene od canaletto oraha i palisandera, uz naglaske u vidu zelenog žada u čitavoj unutrašnjosti.

U unutrašnjost jahte staje osam metara dugi čamac, kojim se vlasnici mogu izvesti iz plovila, što “J’ade” čini prvom plovećom garažom.

Ž.Milović / D.Marović
 

·
Registered
43
Joined
·
6,539 Posts
Priča o Svetom brodu
Izvor: www.bokanews.me


Sveti Sstefan-stari foto barinfo

Prvi brod “Sveti Stefan” bio je simbol “bijele flote” Bara i Crne Gore desetljećima. Pravi “Svetac”.

Sredinom šezdesetih, “Prekooceanska” je intenzivno radila na povezivanju crnogorske i talijanske obale, pa je 10. svibnja 1965. godine, uz podršku Izvršnog vijeća Crne Gore, kupljen trajekt “Sveti Stefan”, za uspostavljanje linije između Bara i Barija koja je iznosila oko 120 nautičkih milja. “Sveti Stefan” – za pomorce, Barane i sve njegove putnike, kratko i prisno – “Svetac”, bio je simbol vremena u kome su crveni pasoš i dinari u džepu bili dovoljni za kontakt sa Zapadom, bez ikakvih prepreka.
Izgrađen je u danskom brodogradilištu “Alborg Vearft A/S”, i pod nazivom “Djurland” bio registriran za veliku obalnu plovidbu, kapaciteta 650 putnika i uz garažni prostor za 100 automobila. Prvi put je baždarsku dozvolu u Jugoslavenskom registru brodova dobio 17. kolovoza 1965. godine. Ime je dobio po Svetom Stefanu, tada malom ribarskom naselju na poluotočiću, koje je postalo simbol i ponos jugoslavenskog ekskluzivnog primorskog turizma.

Prva garnitura posade preuzela je prvi putnički brod u crnogorskom vlasništvu u danskoj luci Hundestatt, i već na prvom vijađu do Bara, bilo je problema – dvojica oficira, Beograđani, digli su paniku kako se ne može plovilom kroz Biskajski zaljev, “groblje brodova”. Barba Milivoje Bokorović odmah ih je iskrcao sa broda i poslao kući avionom! Do Bara je “Svecu” trebalo devet dana plovidbe, ali je doček bio nevjerojatan! Čitavi grad je bio na gatu.

Odmah po dolasku, na komandni most se popeo kapetan Vojo Perović, jedan od najmlađih zapovjednika broda u povijesti jugoslavenskog pomorskog brodarstva, koji je sa samo 29 godina preuzeo zapovjedničku palicu na brodu-tankeru “Ugljan”.

Feribot je na inauguracijsko putovanje preko Jadrana zaplovio 18. lipnja 1965. godine. Bio je to veliki događaj, posebno za Crnu Goru, koja je dobila izlaz u svijet. I Talijani su tome pridali veliki značaj. Franco Morfini, na čelu firme “Morfimare”, s talijanske strane je prihvatio, kako su ga nazvali tamošnji novinari, “povijesni brod ‘Sveti Stefan'”. Počelo je povezivanje Crne Gore s talijanskom privredom.

Prvih deset godina, na liniji su putovali samo istinski turisti. Bile su tu i dvije stjuardese, ljetni bar, restoran, kasino s jackpot automatima…

Nije bila rijetkost da se pokupi društvo u Baru, ukrca na brod, zakarta ili zapije, pa u Bariju i ne siđe sa broda čitavi dan. “Sveti Stefan” je za Bari plovio zavisno od broja putnika: tri puta tjedno ljeti, jednom u sedam dana zimi. Prometovao je i na jednodnevnom čarteru Bar-Dubrovnik-Bar, gdje je uglavnom vozio njemačke turiste, goste “Montenegroekspresa”, koje su za nevjerojatan honorar zabavljali barski muzičari. Bile su to atrakcije, na prvoj turi za Dubrovnik povezao je čak 1.200 putnika!Nije “Svetac” vozio samo turiste i švercere – u njegovoj garaži prevožene su i ovce za kurban-bajramske praznike u Libiji, konji za Italiju… Tijekom četiri mjeseca 1991. godine, JNA je za prijevoz svojih efektiva iz Slovenije i Hrvatske, samo iz Pule, u 20 navrata, koristila feribot. Brod je služio i za brojne dočeke Nove godine, proslave maturalnih večeri… Početkom osamdesetih, na feribotu je tadašnji predsjednik SRCG Veljko Milatović primio najvišu državnu delegaciju SSSR, predvođenu potpredsjednikom Vlade Vjačeslavom Tihonovim. Za više od tri desetljeća plovidbe preko Jadrana, brod nije doživio ni najmanji incident, pa je zbog toga, kao i brojnih slučajeva kada je u posljednjem trenutku pritjecao u pomoć brodolomcima na pučini, prozvan “brodom dobre nade”.“Sveti Stefan” je bio prvi brod crnogorske flote koji je dobio dozvolu za plovidbu tijekom sankcija. Dan kada je, poslije dvoipogodišnjeg veza, pošao u Bijelu iz luke na remont pred ponovni odlazak za Bari, zasvirala je brodska sirena, a iz Šušanja i s Topolice ljudi su odgovarali pucnjavom. Međutim, kada je u prosincu 1994. “Svetac” opet krenuo za Italiju, ostao je 50 dana u Bariju zbog dokumenata. Kao spomen na “čuvenu” Rezoluciju 840, kada su više od dvije godine vrata Italije bila “zaključana” za Crnu Goru i Jugoslaviju, sve do rezanja na brodu se vijorio malteški barjak i ime luke – La Valetta – na krmi.

Bilo je ideja da se brod pretvori u ekskluzivni hotel na vodi, a arhitekti danskog brodogradilišta su ga tražili za konzervaciju, pod uvjetom da na brodu nema renoviranja. Na raspisani međunarodni natječaj za njegovu prodaju, međutim, nitko se nije javio. Zbog toga je feribot, koji je za 32 godine plovidbe prevezao više od milijun putnika i oko 120.000 vozila, 20. listopada 1999. izrezan za staro željezo. Radnici nikšićke Željezare su ga isjekli u komade, pogodne za transport do peći u kojima je pretopljen.

Aktivisti lokalnih NVO i “Barske novine” apelirali su na rukovodstvo “Prekookeanske plovidbe” da se, kao i u svim zemljama s pomorskom tradicijom, sačuva barem sidro i izloži na posebnom postamentu kao spomenik, ali nije im udovoljeno.

Željko Milović
 

·
Registered
43
Joined
·
6,539 Posts
Četri broda NATO-a uplovila u Luku Bar /izvor: www.bokanews.me/Četiri broda stalne NATO Grupe brodova za protivminska djejstva (NATO Mine Counter-Measures Group TWO, SNMCMG 2), uplovila su jutros u Luku Bar. Ova grupa brodova koja kao jedinstvena cjelina djeluje pretežno u Sredozemnom i Crnom moru, specijalizovana je za operacije čišćenja mina, ali i drugih ubojnih sredstava zaostalih iz ratova tokom 20. vijeka, saopšteno je iz Ministrstva odbrane.

Riječ je o objedinjenim multinacionalnim pomorskim snagama, koje predstavljaju stalni i vidljivi podsjetnik saradnje i međusobne solidarnosti na moru, doprinoseći jačanju svijesti o važnosti pomorske sigurnosti.

Grupu pod komandom turskog kapetana Ramazana Kesgina čine turski admiralski brod “Sokullu Mehmet Pasha” (“Mehmed-paša Sokolović”), kao i tri minolovca, turski “Akcakoca”, njemački “Weilheim” i grčki “Kallisto”.
Cilj posjete Crnoj Gori je isticanje važnosti operacije NATO u borbi protiv terorizma pod nazivom „Aktivno nastojanje“ (Active endeavour), kao i podsticanje saradnje NATO Savezničke pomorske komande (MARCOM) čije je sjedište u Nortvudu, u Velikoj Britaniji, sa Crnom Gorom, kao jednom od zemalja uključenih u program Partnerstva za mir.

Tokom posjete Luci Bar, Grupa će podijeliti svoje iskustvo u operacijama čišćenja mina sa pripadnicima Mornarice Crne Gore. Te aktivnosti usmjerene su na jačanje interoperabilnosti, saradnje i razumijevanja među pomorskim partnerima.

Posjeta brodova luci poklapa se sa organizacijom ekspertskog okruglog stola pod nazivom „Bezbjednost Jadrana“, zajednički organizovanog od strane NATO odbrambenog koledža (NATO Defence College) iz Rima, MARCOM-a, i Ministarstva odbrane Crne Gore. Konferencija će biti fokusirana na iznalaženje mogućnosti NATO, EU i partnerskih vojnih snaga za pružanje pomoći u upravljanju rizikom i suočavanju sa bezbjednosnim izazovima u Jadranskom moru.
 

·
Registered
43
Joined
·
6,539 Posts
Američki razarač USS Gravely u Baru


Brod Mornarice Sjedinjenih Američkih Država USS Gravely (DDG 107), razarač sa navođenim projektilima, stigao je juče u posjetu luci Bar, u sklopu američko-crnogorske bilateralne saradnje u oblasti bezbjednosti.

Tokom posjete Crnoj Gori, komandantkinja broda Alisa Embrouz (Alysa L. Ambrose) i članovi posade susrešće se sa kolegama iz Mornarice Crne Gore, kao i sa lokalnim zvaničnicima i građanima Bara. Komandantkinja Embrouz će se sastati sa gradonačelnikom Bara Zoranom Srzentićem i komandantom crnogorske Mornarice, kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem.

Kako je saopšteno iz Ambasade SAD, ova posjeta luci Bar je u funkciji nastavka napora američke Šeste flote na izgradnji interoperabilnosti SAD i Crne Gore kao dijela Globalnog pomorskog partnerstva u unaprjeđenju pomorske bezbjednosti i sigurnosti.

Brod je dobio ime po viceadmiralu Mornarice SAD Semjuelu Greveliju Džunioru (Samuel L. Gravely) i 57. je razarač u svojoj klasi. USS Gravely je usidren u Norfolku, Virdžinija.

Dom više od 300 oficira i mornara, brod nudi mnoge usluge i sadržaje poput malog grada, uključujući hranu za posadu, bankarske usluge, automate za novac, perionicu rublja, poštanske usluge, frizerski salon, dva fitnes centra, biblioteku i šoping prostor, pri tom raspolažući s više od 10.000 rezervnih dijelova.

 

·
Registered
43
Joined
·
6,539 Posts
Brod američke Mornarice u posjeti Crnoj Gori


Brod Mornarice Sjedinjenih Američkih Država USS The Sullivans (DDG 68), razarač, stigao je jutros (12. februar) u posjetu Luci Bar u sklopu američko-crnogorske bilateralne saradnje u oblasti bezbjednosti.

Tokom posjete Crnoj Gori, komandant broda Dženifer Blejksli (Jennifer Blakeslee) sastaće se sa potpredsjednikom Opštine Bar Dušanom Raičevićem i komandantom Mornarice Vojske Crne Gore, kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem. Članovi posade američkog broda imaće zajedničke treninge sa kolegama iz Mornarice Vojske Crne Gore i učestvovati u akcijama čiji je cilj saradnja sa lokalnom zajednicom. U sklopu tih aktivnosti, američki mornari će igrati košarkašku utakmicu sa zaposlenima u Opštini, sresti se sa učenicima OŠ “Jugoslavija” i, zajedno sa kolegama iz Mornarice Vojske Crne Gore, okrečiti fiskulturnu salu OŠ “Blažo Orlandić”, najavljeno je iz Ministarstva odbrane.

Ova posjeta Luci Bar je u funkciji nastavka napora američke Šeste flote na izgradnji interoperabilnosti SAD i Crne Gore kao dijela Globalnog pomorskog partnerstva u unapređenju pomorske bezbjednosti i sigurnosti.

Brod je dobio ime u čast petorice braće iz Voterlua, Ajova, koji su zajedno služili na brodu USS JUNEAU tokom Drugog svjetskog rata. Braća Saliven: Džordž (28), Frensis (27), Džozef (24), Medison (23) i Albert (20) poginuli su tokom bitke na Gvadelkanalu 13. novembra 1942.
USS The Sullivans je usidren u Mejportu, Florida. Na brodu radi više od 300 oficira i mornara.

Američka Šesta flota, sa sjedišten u Napulju, Italiji, izvodi široki spektar zajedničkih pomorskih operacija, često u saradnji sa savezničkim, zajedničkim i međuagencijskim partnerima, u cilju promovisanja američkih nacionalnih interesa i sigurnosti i stabilnosti u Evropi i Africi.

 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Poljaci, Turci i Kinezi žele Luku Bar i Montekargo

Savjet za privatizaciju objavio je danas međunarodne tendere za privatizaciju 30 odsto akcija Luke Bar i 51 odsto akcija Montekarga.

Kliknuti ovde

Zar nije prosle godine vlada Srbije bila zainteresovana za Luku Bar (kliknuti ovde) ili je sad odustala od toga ?
 

·
Registered
Joined
·
13,621 Posts
^^
OT Logistics jedyna w przetargu na Port w Czarnogórze

Otwarcie kopert w przetargu publicznym dotyczącym sprzedaży 30% akcji spółki Luka Bar będącej właścicielem portu w Barze (Czarnogóra) okazało się dobrą wiadomością dla OT Logistics. Złożona przez szczecińską spółkę oferta nabycia jest jedyną w przetargu. Wcześniejsze komunikaty mówiły o zainteresowaniu firm z Włoch i Turcji.
http://www.gospodarkamorska.pl/Port...w-przetargu-na-akcje-portu-w-czarnogorze.html

Poljaci ponudili 7,1 miliona za kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar

Poljska kompanija OT Logistics ponudila je 7,1 miliona eura za kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar, posao za svih 412 radnika u naredne tri godine, i investicioni program vrijedan 17,1 milion eura.
http://www.bankar.me/tag/luka-bar-ot-logistics/
 

·
Registered
Joined
·
6,864 Posts
Planovi za Luku Bar: Panamaks brodovi i pretovar u milionima tona

“OTL želi da bude broj jedan u pružanju usluga i logistike na Baltičkom i Jadranskom moru. Želimo jaku poziciju na obali”...

Poljaci planiraju temeljnu rekonstrukciju barske luke koja ima za cilj promet robe čak i najvećim svjetskim, takozvanim “panamaks” brodovima uz pomoć kakvih se sada u skromnim barskim uslovima ne može trgovati.

Projekcijama poljske grupacije OT Logistics do 2021. godine, Bar je upisan u globalnu mrežu ove poslovne grupacije koja, u naredne četiri godine, planira povezivanje Baltika i Balkana željeznicom, dinamičan prevoz rasutih tereta, poljoprivrednih proizvoda i druge robe, kao i njihov dalji transport ka Bliskom Istoku i Africi.

“Nove šanse za razvoj biznisa su na Balkanu, Bliskom istoku i u Africi. Varšavskoj berzi već smo dostavili informaciju da u roku od pet godina želimo da dostignemo promet vrijedan milijardu eura. OTL želi da bude kompanija broj jedan u pružanju usluga i logistike na Baltičkom i Jadranskom moru. Želimo jaku poziciju na jadranskoj obali gdje već posjedujemo 20 odsto akcija u Luci Rijeka”, saopštio je menadžer OTL-a Jirži Majevski.

On je to kazao novinarima 10 crnogorskih redakcija koji su u četvrtak posjetili Luku Gdinja, na sjeveru Poljske.

Ta luka jedna je od tri najveće u toj zemlji.

Radi se o luci koja je deset puta veću od Luke Bar, sa godišnjim pretovarom od 18,2 miliona tona u 2015. i 19,53 miliona tona u 2016, sa daljom tendencijom rasta, posebno kada je u pitanju trgovina poljoprivrednim proizvodima.
OTL je jedan od nekoliko vodeći operatera u ovoj luci i posluje u još šest drugih među kojima su po obimu pretovara od Gdinje veće Luka Gdanjsk i Luka Svinoušće.

Tokom prošle godine OTL je pretovario 3,5 miliona tona robe samo u Gdinji, dok je u Luci Bar AD godišnji pretovar nešto veći od 800.000 tona i daleko je od projektovanih kapaciteta od 2,5 miliona tona.

Grad Gdinja za razliku od Bara nije prepoznat kao turističko, nego prvenstveno trgovačko mjesto gdje robu pretovaraju i najveći “panamaks” brodovi (dužina 230m, širina 30 m) iz Kine, Argentine, Italije, Grčke, SAD-a...

Infrastruktura luke u državnom vlasništvu, prostire se na površini od 205.000 kvadrata.

Sastavljena je od dva velika terminala i na njenim dokovima u tri smjene, svakog dana pretovaraju se drvo, papir, čelik, rude, žitarice, stočna hrana, automobili, kontejneri itd.

Prosječna radnička plata u Luci Bar AD je oko 600 eura.

Direktor Luke Gdinja i jedan od glavnih rukovodilaca OTL Jan Novak kazao je da su prošle godine imali 312 zaposlena radnika, a da je prosječna zarada oko 1.000 eura.

“Nemojte doći do pogrešnog zaključka, jer luka kao što je Gdinja ima jednu prosječnu zaradu, a druga luka, na primjer, Svinoušće ima drugu prosječnu zaradu jer se bavi različitim poslovima koji zahtijevaju različit broj radnika”, objasnio Novak.

Direktor Luke Gdinja i jedan od glavnih rukovodilaca OTL Jan Novak kazao je da su prošle godine imali 312 zaposlena radnika, a da je prosječna zarada oko 1.000 eura
U Luci Svinoušće pretovaraju se većinom, ugalj, rude i rasuti tereti.

Dok traju pregovori sa članovima Tenderske komisije Savjeta za privatizaciju, Poljaci još ne žele da otkrivaju sve namjere, da, kako kažu, ne bi ugrozili pregovarački postupak.

Ne kriju, međutim, da planiraju temeljnu rekonstrukciju barske luke koja ima za cilj promet robe čak i najvećim panamaks brodovima uz pomoć kakvih se sada, nažalost, ne može obavljati promet robe u Luci Bar.

OT Logistics je dostavio ponude za kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar AD, sa pravom upravljanja i kupovinu većinskog paketa Montecargo AD.

Pregovori o privatizacijama dviju državnih kompanija počinju u februaru, a trebalo bi da se okončaju do aprila.

Zbignjev Novik je glavni gazda

Većinski vlasnik OTL-a je investicioni fond Mistral koji posjeduje 64,07 odsto akcija, koji većinski kontroliše biznismen Zbignjev Novik.

On je i glavni gazda i predsjednik odbora direktora grupacije.

Drugi po velični akcionar OTL-a je privatni penzioni fond OFE MetLife sa 17,78 odsto akcija, treći osiguravajuća kompanija PTE Allianz Polska, dok svi ostali manjinski akcionari posjeduju 11,41 odsto.

Akcijama OTL-a se na Varšavskoj berzi trguje od 2013. godine, i berza je već upoznata sa svim poslovnim projekcijama grupacije do 2021. godine.

OTL ima u vlasništvu 20-ak lučkih i transportnih kompanija širom Evrope, uključujući i špediterske kompanije u Sjevernoj Americi.

Brod “Platon” vozi žitarice za Glenkor

Uz jedan od dokova u poljskoj luci, novinari su zatekli prekookenski brod Platon, za koji su nam lučki radnici rekli da prevozi žitarice za multinacionalnu kompaniju Glenkor.Dizalica sa utovarnom kašikom samo u tri poteza diže na brod 30 kubika rasutog tereta.

Poljaci znaju da i u Luci Bar postoji jedna takva kašika, ali i da, nažalost, zasada nije bila u upotrebi.

Kompanija Glenkor građanima Crne Gore nije ostala baš u lijepoj uspomeni jer je dugi niz godina, prije pokretanja stečaja, po osnovu dosta sumnjivih ugovora, bila ekskluzivni kupac aluminijuma iz KAP-a.

 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Zajam od 20 miliona za razvoj Luke Bar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijediće zajam od 20 miliona eura za podršku razvoju Luke Bar.

Kliknuti ovde
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
DP World zainteresovana za Luku Bar

Premijer Duško Marković primio je Sultana Ahmed bin Sulejema, predsjednika Upravnog odbora i izvršnog direktora grupacije DP World, koja je zainteresovana za privatizaciju Luke Bar.

Kliknuti ovde
 
1 - 20 of 39 Posts
Top