Skyscraper City Forum banner
1 - 8 of 8 Posts

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
38,929 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Ističući da je ideja gradskih vlasti izmeštanje Luke Beograd na novu lokaciju, koja je po urbanističkom planu u Krnjači, Mali navodi da je to prostor od oko 30.000 hektara koji je predviđen i za Luku i za novu industrijsku zonu.

- Taj recept iz Barselone želimo da primenimo u Beogradu, ali ne samo u projektu Beograd na vodi, nego i na delu kod hotela Jugoslavija ili kod Ušća - rekao je Mali.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/539819/Mali-Sa-metroom-cemo-uci-u-Evropsku-uniju
 

·
Registered
Joined
·
1,062 Posts
Лука у Крњачи између Панчева и Панчевачког моста има смисла, али оно што су планирали са Кинезима поред "Кинеског моста" би било лудило, ван памети, тамо где је отежан прилаз железницом, где не могу речмо-морски бродови, где се нарушава плавна зона планирана за заштиту од поплава, "Национални парк" у срцу Београда...
 

·
Registered
Joined
·
11,451 Posts
Luka Beograd seli se kod Pupinovog mosta

Posle decenijskog spora, Luka Beograd se seli na novu lokaciju kod Pupinovog mosta, kažu u Ministarstvu saobraćaja i infrastrukture. Sredstva su obezbeđena, a prvi radovi na novoj luci počeće već 2021. godine.

To će biti jedno od najmodernijih i najvećih čvorišta za intermodalni saobraćaj na Zapadnom Balkanu, sa kapacitetom pretovara između tri i pet miliona tona tereta.

Razmatra se tačna lokacija za izgradnju nove luke u Beogradu, ali najveći potencijal ima lokacija uzvodno od Pupinovog mosta, u čijoj blizini je planirana i gradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči, zajedno sa partnerima iz Kine.

Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodeni saobraćaj kaže da je ukupan iznos projektovanja skoro tri miliona evra za Luku Beograd, sa rokom završetka projektovanja do kraja naredne godine, odnosno u prvom kvartalu 2021. godine, u zavisnosti od dinamike sa revizionom komisijom.

"U tom smislu, odmah po završetku projektovanja planira se njena izgradnja. Naša očekivanja su da ćemo do kraja 2021. godine imati već prve radove na izgradnji Luke Beograd", istakao je Kovačević.

Nova luka imaće i novi način finansiranja tokom gradnje, u igri su i strani kapital i domaći investitori.

"Koncept razvoja luka u Srbiji je takav da Srbija ulaže u razvoj infrastrukture i daje koncesiju onom koncesionaru koji gradi superstrukturu i upravlja lukom", rekao je Kovačević.

U Ministarstvu saobraćaja kažu da njima trenutno nije bitno šta će biti sa sadašnjom lokacijom, ali se tu predviđa razvoj komercijalnih sadržaja. Ko i kako će voditi taj projekat, zavisi od rešavanja spora između Luke Beograd i Grada Beograda.

Republika se u to ne meša. Važno je da kroz generalni urbanistički plan Beograda kaže da će luka na sadašnjoj lokaciji nastaviti da radi sve dok nova ne bude izgrađena, kako bi se omogućilo snabdevanje grada i sa reke, kažu nadležni.
RTS (video snimak u prilogu)

Prema preliminarnim procenama, ukupna vrednost izgradnje Luke Beograd je, dodaje Kovačević, oko 180 miliona evra, od čega je 90 miliona evra vrednost lučke infrastrukture.

Navodi da je koncept države po pitanju razvoja luka u Srbiji da Republika ulaže u razvoj infrastrukture i daje koncesiju lučkom koncesionaru za izgradnju suprastrukture i za upravljanje lukom.

"Srbija planira da se zaduži kod Evropske investicione banke i verovatno kod Evropske banke za obnovu i razvoj za taj deo iznosa od 90 miliona evra i izgradimo lučku infrastrukturu, a da preostala sredstva obezbedimo kroz investiciju lučkog koncesionara", naveo je Kovačević.
B92
 

·
major
Joined
·
1,781 Posts
1 - 8 of 8 Posts
Top