SkyscraperCity Forum banner

Македонска економија | Macedonian Economy

307931 Views 2017 Replies 47 Participants Last post by  Aninkovsky
The interest rates going up as a result of inflationary pressure :(

Кредитите сигурно поскапуваат - каматите жртва на инфлацијата

Од 1 јуни граѓаните ќе се соочат со повисоки каматни стапки, во просек меѓу 0,5 и еден процентен поен

Нина Нинеска-Фиданоска

Кредитите сигурно поскапуваат. Веќе од 1 јуни оваа година граѓаните и фирмите ќе се соочат со нови повисоки каматни стапки, во просек меѓу 0,5 и еден процентен поен. Банкарските камати веќе не можат да го издржат притисокот на високата инфлација, која веќе два месеца едноподруго ги надминува и двоцифрените граници. Најавите на банките дека ќе ги поскапат кредитите следуваат откако Народна банка на Македонија веќе по трет пат интервенираше кај каматните стапки на благајничките записи, кои веќе се искачија на сериозното високо ниво од 7 проценти. Претходно тие се движеа околу границата од 5 проценти, но сега веќе одат нагоре за два процентни поена.

Банкарите, иако во неколку наврати најавуваа, се' досега ги немаа поскапено кредитите во острата конкурентска битка што ја водат меѓу себе за привлекување на клиентите. Токму тоа и беше причината што не се намали кредитирањето, туку напротив, тоа се' повеќе се зголемуваше, а мерките на НБМ се насочени токму кон снижување на заемите, бидејќи преку нив се пуштаат пари во оптек и така уште повеќе се подгрева инфлацијата. Но, со најновата интервенција на монетарната власт, банките веќе тешко дека ќе можат да издржат да не ги зголемат каматите. Ако ништо друго, тие ќе мора да ги покачат стапките на депозитите, а тоа ќе доведе и до пораст на каматите на кредитите.

И додека централната банка интервенира и се бори со инфлацијата, изненадува комотниот однос што го практикува власта спрема овој сериозен проблем, тврдејќи дека нема потреба од мерки од нивна страна.

Во Комерцијална банка вчера потврдија дека од 1 јуни ќе бидат зголемени каматните стапки, и на кредитите и на депозитите, и тоа во просек меѓу 0,5 и 1 процентен поен. „По објавувањето на информацијата за зголемување на каматите на записите, што е трета интервенција по ред на централната банка, и банките ќе ги зголемат каматите. Банките досега не ги следеа во целост сигналите од монетарната власт, но од 1 јуни ќе има зголемување. Во тек се пресметки, а кон крајот на месецов точно ќе објавиме за колку процентни поени ќе биде зголемувањето и за кои видови производи“, објаснува Маја Стевкова-Штериева, главен финансиски директор во Комерцијална банка. Според неа, Комерцијална банка веќе еднаш го зголеми каматите на депозитите, но тие пак ќе бидат покачени, со цел да се заштитат и депонентите на банката од инфлацијата.

„Се' досега борбата со инфлацијата е само преку монетарната политика, а фискалната политика не презеде мерки“, вели Штериева.

И во Тутунска банка не ја исклучуваат можноста од зголемување на каматите. Но, каматата на кредитите сигурно нема да се покачи овој месец, а можно е тоа да биде направено кај депозитите. „Ги разгледуваме состојбите, но не ја исклучувам можноста од 1 јуни да има зголемување на стапките на кредитите“, вели Ѓорги Јанчевски, прв генерален директор на НЛБ Тутунска банка.

Високата инфлација за Владата се' уште не е предизвик да се заангажира посериозно за нејзино спречување. „Нема пораст на инфлацијата, а сегашните 10 отсто се еднакви како и во март годинава, со што инфлацијата е запрена и нема раст на цените“, изјави завчера министерот за финансии, Трајко Славески. Според него, се очекува сегашната ситуација на стопирање на инфлацијата да продолжи. „Инфлацијата како стапка мерена од месец на месец ќе започне да опаѓа и ќе го достигне предвиденото ниво од 5 отсто што го договоривме со ММФ“, подвлече Славески. Министерот тврди дека власта е во постојан контакт со НБМ.

Но, прашање е дали со ваквиот став на власта се согласува централната банка, која укажува дека досега е сама оставена да се бори со порастот на цените, што не може да се толерира долго време.

Според експертите, воопшто не држат тезите на Владата дека инфлацијата е ставена под контрола. Тие особено не може да се прифатат во услови кога државава е влезена во предизборен филм, во кој власта, барем досега, воопшто не штеди на реклами, субвенции за земјоделците и слични форми на трошење пари, кои во принцип ја „палат“ инфлацијата. Со официјалниот старт на кампањата партиите ќе трошат уште повеќе пари, што сигурно нема да оди во прилог на зауздување на цените. Во услови кога и драматично расте трговскиот дефицит, а дознаките од странство не се штедри како претходно, уште повеќе е загрижувачки како ќе се одржува макроекономската стабилност во земјава, предупредуваат економистите.
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=25039F92F1B02641A44A876107B2D888
See less See more
1 - 20 of 2018 Posts
Croatian Ingra bought Mavrovo, the largest Macedonian construction company and announced investments in real estate and tourism as well as lots of works abroad. :cheers1:

Only Pelagonija left from the big 4 to finally get out of the transition phase. Granit and Beton are already kicking butt and Mavrovo is about to join them.

Хрватска Ингра најавува инвестиции во туризмот и градежништвото
Раководството на Хрватската компанија, ИНГРА која ја превзеде домашната градежна фирма Маврово, денеска во Скопје вети дека “Маврово“ ќе прерасне во модерна компанија со препознатлив имиџ преку нови дополнителни инвестиции во процесот на модернизација на компанијата. Освен модернизација на компанијата, ќе следи и вклучување на Маврово во проектите на Ингра.
Според претседателот на Упарвниот одбор на ИНГРА, Игор Опенхајн, “Маврово“ ќе биде вклучено во сите проекти кои ги има ИНГРА, во Хрватска и во регионот. Очекуваат голем успех на пазарите во Европа, регионот и Блискиот исток.
ИНГРА заедно со “Маврово“ веќе работи на подготовка на проект за учество на тендер за изградба на брана во Алжир. Во врска со долговите што “Маврови“ ги има кон Управата за јавни приходи , раководство на ИНГРА вели дека ќе ги почитува одлуките на надлежните институции и заеднички ќе бараат решение за ситуацијата.
Ингра е една од најреномираните хрватски компании, присутна во повеќе европски земји, Блискиот исток и Ажир. Преку своите активности Ингра учествувала во реализацијата на 800 инвестициски проекти од најразличен вид како енергетски проекти, хотелски комплекси, патишта, индустриски капацитети, брани и силоси. Минатата година Ингра оствари приход од 96,6 милиони евра, а профитот за истата година изнесуваше 9,6 милиони евра. Вкупната вредност на договорените работи изнесуваат преку 400 милиони евра. Компанијата е основана пред повеќе од педесет години.
(Тотал)
http://www.total.com.mk/ShowNewsAdv.aspx?ItemID=10503&mid=303&tabId=1&tabindex=0
See less See more
Hypo opened a real estate development company :cheers:

ХИПО влегува во бизнис со недвижности
Хипо Алпе Адриа Лизинг, друштвото за финансиски лизинг на Хипо во Македонија основаше нова компанија во земјава. Станува збор за друштво за развој на недвижности, кое Хипо Алпе Адриа го основа заедно со словенечката лизинг компанија Хипо Лизинг од Љубљана.
Новата компанија Хипо МК Инвест е основана со капитал од пет илјади евра, а како основна дејност е наведена подигнување на згради, односно високоградба.
Со новиот бизнис на Хипо во Македонија ќе управуваат двајца Австријци, Оливер Зинтл и Марцел Франц Сумпер.
(Тотал)
http://www.total.com.mk/ShowNewsAdv.aspx?ItemID=10501&mid=303&tabId=1&tabindex=0
See less See more
^^ Good! One of the malls U/C in my hometown is financed by them.
Austrian Erste Bank to buy a share in Macedonian Invest Bank.

Erste Банк влегува во Инвест банка
--------------------------------------------------------------------------------

Инвест банка објави дека е во сериозни преговори со австриската Steiermаrkische Bank und Sparkassen AG, кои ако се заврши како што треба, многу наскоро ќе бидат новите сопственици во Инвестбанка.

Извори на Тотал велат дека преговорите, кои се водат подолго време, ќе завршат со позитивен исход, односно со влез на Австријците во Инвестбанка. За стратешкиот палет акции во Инвест банка, Австријците ќе платат 38,5 милиони евра, или 151 евро по акција.

Steiermаrkische е основана во 1825 година со седиште во Грац, Австрија. Таа е втор најголем член на Austrian Savings Banks Group, управувана од Еrste Bank AG.

Erste Bank поседува 25% од Steiermаrkische Bank. Заклучно со крајот на минатата година Steiermаrkische има вкупно средства во износ од околу 12,2 милијарди евра, има околу 170 експозитури и околу 1.650 вработени во Австрија.

Има значително учество во Југоисточна Европа, и има активности во земјите од регионот, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора, Србија и Словенија со околу 245 експозитури и околу 3.500 вработени.

Инвест банка е основана во 1992 година со седиште во Скопје. Таа е една од водечките банки во Македонија и е супер котирана на Македонската Берза на Хартии од Вредност.

Инвест банка заклучно со крајот на минатата 2007 година е Инвестбанка има вкупно средства во износ од околу 105 милиони евра, со 21 експозитура низ земјата и над 150 вработени.
See less See more
Commercial Bank in Macedonia installed a drive-up ATM at one of MacPetrol's gas stations. MK is picking up the American life style. :)

За прв пат во Македонија поставен drive up банкомат
--------------------------------------------------------------------------------

На бензинската пумпа на “Макпетрол“ лоцирана во близина на Веро – Тафталиџе, Комерцијална банка го постави својот 100-ти банкомат и првиот drive up банкомат во Македонија. Drive up банкоматот е осветлен, со прилагоден пристап за возачите на моторни возила, кои воопшто не мора да го напуштаат своето возило за да извадат готовина од банкоматот, 24 часа, во било кое време на денот и ноќта.
Инаку, Комерцијална банка располага со мрежа на банкомато низ целата Република, од кои 46 се во Скопје, а останатите 54 се лоцирани во 30 градови низ Републиката.
See less See more
^^Yeah i heard about this. First time i ever heard of a drive up ATM too.
RIP Makedonski Telekomunikacii

Welcome T-Home as of today :cheers:There is a Sugarbabes concert on the central square tonight for "celebrating" this event.

Here are some live webcams for those curious to check out the setting, the stage & stuff. The first webcame is interactive, one who gets it has 60 seconds to control it, zoom, shift it etc.Cam 1
http://www.idividi.com.mk/extras/live/kamera_makedonija.asp

Cam 2
http://62.162.58.41/index.php?option=com_wrapper&Itemid=75
See less See more
2
Commercial Bank in Macedonia installed a drive-up ATM at one of MacPetrol's gas stations. MK is picking up the American life style. :)

За прв пат во Македонија поставен drive up банкомат
--------------------------------------------------------------------------------

На бензинската пумпа на “Макпетрол“ лоцирана во близина на Веро – Тафталиџе, Комерцијална банка го постави својот 100-ти банкомат и првиот drive up банкомат во Македонија. Drive up банкоматот е осветлен, со прилагоден пристап за возачите на моторни возила, кои воопшто не мора да го напуштаат своето возило за да извадат готовина од банкоматот, 24 часа, во било кое време на денот и ноќта.
Инаку, Комерцијална банка располага со мрежа на банкомато низ целата Република, од кои 46 се во Скопје, а останатите 54 се лоцирани во 30 градови низ Републиката.
They got a drive through McDonalds in the complex as well. It's a wholesome American style complex
See less See more
RIP Makedonski Telekomunikacii

Welcome T-Home as of today :cheers:

This is kinda sad, i mean i understand why they did it but they couldve kept it easily....anyway a sign of the times i guess.
See less See more
This is kinda sad, i mean i understand why they did it but they couldve kept it easily....anyway a sign of the times i guess.
The name in the register is Makedonski telekom if it makes you feel any better :)
Not really but what would really make me feel better is if one of the sugababes......oh never mind its off topic :D
Nice webcams! Although, looking at that empty circle in the middle of the square reminded me how bare that space is. When will the fountain be installed? (lol, its just a fountain, how long can it possibly take?)
^^Yeah i heard about this. First time i ever heard of a drive up ATM too.
In Banja Luka tehre is drive-in counter for a long time, i think even before the war.
In Banja Luka tehre is drive-in counter for a long time, i think even before the war.
You mean: you had drive-in counters before you had ATMs? :lol:
Macedonia attracts another car components manufacturer

By Drew Wilson
Courtesy of EE Times Europe
(05/27/2008 1:57 AM EST)

BERLIN — Investment momentum is picking up in Macedonia with the third company to announce manufacturing plans in eight months.

Iskra, a 140M euro ($220M) conglomerate based in Slovenia, announced the intention to build an electronic components plant employing up to 500, according to Invest in Macedonia, the state investment agency.

Iskra manufactures electronic components for various industries including a range of switches for the automotive industry.

Macedonia was chosen as a site due to the business-friendly climate and accommodation of the government, a company official said in a statement.

The plant will be built near the capital Skopje.

Macedonia has recently seen manufacturing investments from auto industry suppliers Johnson Controls and Johnson Matthey.
See less See more
ISRAELI TOURISTS IN OHRIDNational.

A group of 214 Israeli tourists arrived via charter flight at the Ohrid's airport "St. Apostle Paul" on Monday, Makfax's correspondent reported.

Ohrid is expecting about eight thousand overnight stays by Israeli tourists until end of October, thus realizing the eight-year long efforts to attract tourists from this country.

A traditional welcome reception was staged for the guests from Israel, who were served with "lokum" and brandy in the Metropol hotel.

Boro Taseski, the manager of the hotel compound Metropol-Bellevue, said that the overpriced flight tickets had been averting the Israeli, German and other foreign tourists from Ohrid for years.

According to him, the hotel prices are affordable for the foreign tourists.

Except for Ohrid, the Israeli tourists will pay visits to Struga, Mavrovo and Bitola. The second group of visitors from Israel is due to arrive in Ohrid on 30 May.
See less See more
Macedonia attracts another car components manufacturer
The French company Montupet (producing aluminium cylinder heads, engine blocks and wheel rims) is supposedly signing a deal for Bunardzhik also:
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=6B94A31FEC33EB4DA55630D620DE75FD
It's the pre-election campaign that puts a question mark over the announced Iskra and Montupet investments and we will have to wait and see for those two.


Meanwhile Jonshon Matthey is doing some preparatory works for its largest factory that will be right next to the already running Jonshon Control factory. Here are some recent pics provided by dewrob:

See less See more
3
^^
You beat me to it i was gonna say the current "announcements" regarding investments of Iskra and Montupet should be looked at in the context of the upcoming election, but theyve announced that they are heading for Paris today to sign with the company but Ill wait and see what comes of it.

Regarding the potential Montupet investment in the first phase investment will be 60M euros and 500 employees with later phases taking it to to 100M and 1,000 employees.

Утре ќе се финализира договорот со француската инвестиција во Бунарџик
--------------------------------------------------------------------------------

Владина делегација предводена од премиерот Никола Груевски утре во Париз ќе потпише договор со реномирана француска компанија од областа на автомобилската индустрија за изградба на фабрика во слободната економска зона Бунарџик.
Станува збор за инвестиција вредна 60 милиони евра, која за шест години треба да достигне вкупно 100 милиони евра.
Фабриката, со примена на современа технологија, ќе произведува алуминиумски глави за мотори на возила „Форд“, „Рено“, „Цитроен“, „Пежо“, „Ауди“ и „Џенерал Моторс“.
Според првичните проекции, веднаш ќе бидат вработени 500 лица, а приходот што ќе се реализира за пет години се очекува да достигне 200 милиони евра.
Во владиниот тим што утре ќе престојува во Париз, освен премиерот Груевски, се и заменик претседателот на Владата за економски прашања Зоран Ставрески, министерот за финансии Трајко Славески и министерот за странски инвестиции Веле Самак.
(Тотал)
See less See more
1 - 20 of 2018 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top