SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 1882 Posts

·
Banned
Joined
·
20,774 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Predstavljamo:
Top deset najboljih javnih prevoza u svetu
gradjevinarstvo.rs | 13. 10. 2010. - 09:55h | Foto: AP |

Javni prevoz je ključ za uspešno rešenje saobraćaja u velikim gradovima. Individualni prevoz automobilima podrazumeva prateću infrastrukturu (autoputeve, obilaznice, parking mesta itd), saobraćajne gužve, zagađenje vazduha i zagađenje bukom, probleme sa postojećom putnom i uličnom infrastrukturom da primi veće opterećenje sa porastom broja stanovnika itd.

Tema javnog prevoza čini okosnicu funkcionalnog grada i zato vam predstavljamo ukupno jedanaest najboljih primera sistema javnog prevoza u svetu po izboru sajta AskMen.

No. 10 - Metro u Kopenhagenu, Danska
Metro u Kopenhagenu, glavnom gradu Danske, završen je 2002. godine i povezan je sa železničkim sistemom S-train koji povezuje glavni grad sa predgrađima i ostatkom države. Pored metroa Kopenhagen ima i javne bicikle koji se iznajmljuju tako što ostavite novac i dobijete ga nazad kada vratite bicikl.
U 2006. godini ovaj metro imao je procenat pouzdanosti od 98 do 99 odsto sa putničkim vagonima koji su poznati po svojoj higijeni što je direktno povezano sa izuzetno visokim stepenom kulture Danaca. Metro se oslanja na automatski sistem zaustavljanja - ATS (Automated Train System) koji putem računara upravlja celim sistemom na bezbedniji i efikasniji način.

No. 9 - U-Bahn, Berlin, Nemačka
Podzemnu železnicu u Berlinu čini 132 km tunela. Metro je povezan sa S-Bahn-om, nadzemnom železnicom koja povezuje Berlin sa drugim delovima Nemačke. Kompletna mreža tunela ima dostupnost mrežama operatera mobilne telefonije. Voz u stanicu stiže na svakih dva do pet minuta u špicu, ali i van njega.

No. 8 - Hongkong MTR, Hongkong, Kina
Oko 90 odsto transporta ljudi u Hongkongu odvija se javnim prevozom, a najveći deo upravo u metrou - MTR (Mass Transit Railway). Metroom dugim 172 km dnevno se vozi oko sedam miliona ljudi, a vozovi su poznati po svojoj tačnosti. Vrata vagona imaju platforme koje povećavaju bezbednost za putnike koji ulaze u voz. Poznata je opcija kupovine “Octopus Card”, kartice kojom putnik limitira iznos koji će potrošiti za prevoz, parking, brzu hranu na metro stanicama, itd. Takođe, obezbeđena je i puna pokrivenost 3G mrežom za mobilne telefone i računare.

No. 7 – Metro u Njujorku, SAD
Njujorški metro je jedna od ikona grada, poput Kipa slobode. Star je preko sto godina i danas ima ukupno 375 km pruge. U sistemu paralelno postoje i ekspresne linije, a metro radi svakog sata svakog dana u godini. Nakon 11. septembra bezbednost u metrou je znatno povećana, a zajedno s njom i higijena (bio je poznat i po grafitima). Sistem dnevno koristi 4,5 miliona ljudi.

No. 6 - Metropoliten metro u Parizu, Francuska
Pored 110 godina tradicije i 214 km šina sa najkraćim stanicama na svetu, pariski metro odlikuje i najveća metro stanica na svetu - Chatelet les Halles. Dnevno se njime vozi 4,5 miliona ljudi, a pokriva veću oblast od one koju putnici mogu koristiti uz pomoć “Navigo card” (kartice za naplatu). Sistem javnog prevoza u Parizu obuhvata i autobuse, brzu železnicu (RER) ka predgrađima, ali i Velib – sistem javnog prevoza biciklima. Saobraćaj je uređen tako da autobusi imaju prednost u odnosu na individualni prevoz automobilima, dok neki smatraju da metro nije pouzdan kao u nekim drugim gradovima, naročito kada se dese već tradicionalni štrajkovi francuskih radnika.


No. 5 - Metropoliten metro u Seulu, Južna Koreja
Metro u Seulu dnevno preveze osam miliona putnika linijama dugim 287 km koje su povezane sa autobuskim javnim prevozom. Ovaj metro je posebno poznat po odnosu prema putnicima: redovna obaveštenja na LED ekranima (i na engleskom jeziku), Wi-Fi mreža, roboti koji daju informacije, itd. Nije ni čudo jer Južna Koreja planira da od 2015. do 2020. godine ima robota u svakom domaćinstvu i njihovo postavljanje u metrou je samo veliki test za ovu ideju.

No. 4 – Tjub – metro u Londonu, Velika Britanija
Tjub, čuveni londonski metro, najstariji je na svetu, ali i najduži - ukupna dužina linija je 400 km. U 2007. godini zabeleženo je da je ovaj metro prevezao preko milijardu putnika. Metro je povezan sa drugim železničkim sistemima van grada, uključujući i Docklands Light Railway (laka železnica) koja putnike vozi pored Temze. Tjub karakterišu tapacirana sedišta, LED ekrani za informacije, ali i povremena kašnjenja. Naravno, metro je pokriven poznatim Londonskim sistemom CCTV kamera koje pokrivaju ceo grad. U nekim anketama ovaj metro je proglašavan i najboljim na svetu.

No. 3 - Tajpej MRT, Tajpej, Tajvan
Metro u Tajpeju jedan je od najskupljih na svetu. Ipak, ovo se isplatilo jer već tri godine on biva ocenjen kao najbolji metri na svetu po bezbednosti, pouzdanosti i kvalitetu. MRT pruža putnicima na četiri jezika (mandarinski, tajvanski, haka jezik i engleski). U metrou (na stanicama i u vozovima) zabranjeno je pušenje, jelo, pa čak i žvakanje žvakaćih guma. Putnici su ovom metrou dali ocenu 95,5 odsto za urednost. Pored metroa, sistem javnog prevoza Tajpeja uključuje i sistem žičara ukupne dužine preko 4 km koja prevoze putnike na relaciji zoološki vrt – predgrađe Maokong. Samo žičara dnevno preveze 1,1 milion putnika.

No. 2 - Moskovski metro, Rusija
Ovo je jedan od najstarijih sistema podzemne gradske železnice i jedan od najopterećenijih na svetu - preveze preko 7,5 miliona putnika svakog dana. Metro u Moskvi ima ukupnu dužinu linija od 293 km, a poznat je po reprezentativnim stanicama koje odlikuje visok stepen higijene, ali i arhitektura koju vredi videti. Ipak, možda najbolja odlika moskovskog metroa jeste efikasnost. Mnogi ga smatraju najboljim na svetu jer nekada stiže i po 40 vozova za jedan sat. Pored svega, ovaj metro je poznat i pomalo nesreća te za mnoge predstavlja najbolji metro na svetu.

No. 1 - Metropoliten metro u Tokiju, Japan
Podzemna železnica u Tokiju preveze osam miliona putnika dnevno, a deo je železničke mreže ukupne dužine 27.270 km koju čine i vozovi za predgrađa, ali i pruge sa jednim kolosekom. S obzirom na japansku kulturu mnogi koji imaju prilike da se voze ovim metroom tvrde da je bukvalno nemoguće ugledati otpatke. Sedišta u vozovima imaju grejače, a obaveštenja su na japanskom i engleskom. Metro je poznat po preciznosti, retkim incidentima (skoro bez vandalizma i zločina), a na peronima su obeležena mesta, gde će se naći vrata voza kada se zaustavi u stanici. Ipak, za ovoliki grad sve ovo i dalje nije dovoljno te će vam se u špicu desiti čuvene scene koje ste verovatno videli na sajtu “Jutjub”: u špicu radnici sa belim rukavicama bukvalno će vas gurati u prepune vagone.

Počasno mesto - Portland, Oregon
Ovo je jedan od najinovativnijih sistema javnog prevoza u SAD. Čine ga autobusi, laka železnica, tramvaji i žičara. Već autobuski prevoz poznat je po tačnosti, a u centralnoj gradskoj zoni prevoz autobusima je besplatan. Grad je poznat i po razvijenom biciklizmu i dobroj pokrivenosti biciklističkim stazama koje u velikoj meri smanjuju opterećenje javnog prevoza. Pored sopstvenih bicikala stanovnici i posetioci mogu da se voze i biciklima u sastavu sistema javnog prevoza.

Šangajski metro
Metro u Šangaju, najvećem gradu u Kini, sastoji se od klasične podzemne železnice i lake železnice. Otvoren je 1995. godine i danas je jedan od najsavremenijih sistema koji sa najbržim razvitkom na svetu. Ima 268 stanica i preko 420 km pruga što je ujedno i najduži sistem gradskih pruga na svetu. Tokom 2009. godine dnevno je prosečno prevozio 3,56 miliona putnika, a 6. jula ove godine, zahvaljujući “Ekspo izložbi” koja se održava u tom gradu, šangajski metro prevezao je 6,46 miliona ljudi.


 

·
Chicha was here
Joined
·
10,111 Posts
:lol: Ista tema mi je pala na pamet pre neki dan.Sada konacno tema o beogradskom metrou moze da ode u zaborav gde joj je za sada i mesto.
 

·
Registered
Pomerač metroa
Joined
·
15,915 Posts
Najvise mi se svidjaju ovi sa bordo enterijerom.Bas razmisljah danas koliko bi lepo bilo imati metro jer ne bi kisli po ovoj kisi i vetrustini ko danas u Bulevaru.
 

·
Registered
Joined
·
1,186 Posts
ah, englezi i njihove cuveke bajke i hvalospevi sami sebima....

da se razumemo, londonski metro je odlican, ali posto je primarna funkcija metroa da te sto lakse i sto brze preveze od tacke A do tacke B, u tom smislu ne bih londonski metro stavio ispred pariskog. po meni pariz je jednostavno bolje premrezen, gde god da se nalazis imas metro stanicu u krugu od max 300 metara. sto se berlinskog u-bahna tice, fali mu vise stanica i jos par linija, narocito u istocnom delu, da bi bio kompletno funkcionalna i zaokruzena celina.
 

·
Banned
Joined
·
4,102 Posts
da se razumemo, londonski metro je odlican, ali posto je primarna funkcija metroa da te sto lakse i sto brze preveze od tacke A do tacke B, u tom smislu ne bih londonski metro stavio ispred pariskog. po meni pariz je jednostavno bolje premrezen, gde god da se nalazis imas metro stanicu u krugu od max 300 metara. sto se berlinskog u-bahna tice, fali mu vise stanica i jos par linija, narocito u istocnom delu, da bi bio kompletno funkcionalna i zaokruzena celina.
Izvini molim te o cemu ti pricas? Londonski metro a i cela mreza zeleznice je majka naspram pariskog, to ti je kao poredjene Budimpeste sa Suboticom, Pariski metro ti vozi samo po centralnom Parizu dok su predgradja (koja uzgred cine 90% grada) totalno odsecena bilo kakvom vrstom normalnog i frekventnog prevoza, RER i Transillien to svakako nisu, prvi je prespor dok je drugi prenefrekventan, u Londonu je metro sistem savrseno odradjen pa tvoja konstatacija ne stoji, Paris nije samo 75
 

·
Bombardeiro Brasileiro
Joined
·
271 Posts
Vozio sam se u bar 20 razlicitih metroa u Evropi tj. u svim znacajnijim sem moskovskog i od svih njih po meni je ubedljivo najbolji onaj u Madridu.
Jako veliki broj linija, ispresecanost celog urbanog jezgra, odlicna frekvencija kao i radno vreme, dosta novi vozovi, sjajne i prostrane stanice i koridori, odlicna signalizacija, super cistoca i odrzavanje, ja prosto nisam nasao nijednu manu.
 

·
Registered
Joined
·
2,831 Posts
Тај будући варшавски метро изгледа супер^^

Типична унутрањост метро гарнитура источноевропских метро система.
Ево прашка модификација Еж у Прагу, на пробној вожњи.

 

·
Bombardeiro Brasileiro
Joined
·
271 Posts
Otvorena prva faza prve linije metroa u Meki i to linijom koja je posvecena hodocasnicima na hadziluk.
Ovo je jedina metro linija na svetu koja ce raditi samo 5 dana u toku godine jer njena trasa spaja tri najvaznije tacke muslimanskog hodocasca - Minu, Arafat i Muzdalifah.
Takodje, ovo ce jedina metro linija na svetu predvidjena za pripadnike samo 1 vere jer zakon zakranjuje ulazak nemuslimanima u Meku.
Prva faza jer je ovo samo trecina predvidjenog kapaciteta na liniji ali je vec u stanju da primi hodocasnike/putnike.
Svaki voz je dugacak 300 metara i prima 3.000 putnika. Trenutno ih ima 12.
Izvodjac radova je kineska firma CRCC a gradi se neverovatnom brzinom jer je start gradnje bio prosle godine, ove jeseni je pusten ovaj tako da kazem probni deo a za hadziluk sl. godine je predvidjeno da ceo kapacitet linije bude u funkciji.
Sem ove u planu su jos 4 linije kroz sam grad. 
1 - 20 of 1882 Posts
Top