SkyscraperCity banner

1 - 20 of 6937 Posts

·
Registered
Joined
·
4,611 Posts
Discussion Starter #1
Inicijativa: Niš - prestonica kulture 2020
ponedeljak, 16. januar 2012. 13:42

Incijativa Nišville jazz festivala: Niš - prestonica kulture 2020!

Nišville jazz festival, kao trenutno najjači reprezent evropskih vrednosti kulture grada Niša, pokreće inicijativu za kandidaturu Niša kao Evropske prestonice kulture 2020. godine. Organizacioni tim Nišville jazz festivala smatra da je to velika šansa kako Niša tako i šest okolnih gradova, i da ova ideja počiva na realnim osnovama, pogotovo zbog činjenice da EU tu titulu nikada ne dodeljuje glavnim gradovima.

Nišville jazz festival će, osim početne inicijative, uložiti i sve svoje organizacione kapacitete i veliko iskustvo da pomogne i učestvuje u neposrednoj izradi, a kasnije i organizaciji kompletnog programa tokom perioda od 1. januara do 31. decembra 2020. godine.
Ideja direktora Nišville jazz festivala Ivana Blagojevića je da u Nišu bude održano 366 programa (jedan dnevno), a da u okolnih 6 gradova bude organizovano po 52 programa (po jedan nedeljno) – ukupno 312, što u ukupnom zbiru daje cifru od 678 programa u celom regionu. Okvirni budžet od 25 miliona evra bio bi najjača investicija u kulturi, i značajno bi unapredio sve kulturne insitucije grada Niša i regiona, a sam Nišville bi dobio značajne sadržaje - pored evropskog izdanja Nišville-a 2020 i atraktivni jazz muzej.
Naravno, zvaničnu inicijativu za Niš Evropsku prestonicu kulture 2020, treba da uputi Grad Niš uz podršku lokalnih samouprava pomenutih gradova regije, pa Nišville jazz festival upućuje zvaničan poziv nadležnim institucijama da što pre formiraju Savet koji bi koordinarao ovu aktivnost.

Nišville jazz festival takođe poziva sve javne ustanove kulture, privatne produkcije, agencije i nevladin sektor čija su delatnost programi u kulturi, da ne samo podrže ovu aktivnost nego i da se aktivno uključe u rad Saveta, odnosno, da ponude svoje ideje i programe za evropsku prestonicu kulture 2020. godine - na mail [email protected]. Svim zainteresovanim biće upućem poziv do kraja januara za formiranje savetodavnog tela koje će pripremiti predlog projekta za zvaničnu kandidaturu Niša kao evropske prestonice kulture 2020 godine.


Izvor: City of Nis
 

·
Registered
Joined
·
2,021 Posts
Što se tiče inicijative, podržavam je 100% i nije mi jasno zašto se Beograd prijavljuje kada prestonica kulture nikada nije bio nijedan glavni grad u Evropi...
 

·
Registered
Joined
·
4,611 Posts
Discussion Starter #4
Ono ko ne bi podrzao nesto takvo u svom gradu, to moze samo dobro da donese.. Mene tu vise brine ono nase da sve gledamo da otaljamo sa minimalnim ulaganjima, cist primer ce da bude obelezavanje 2013 godine u Nisu..
Valjda je Pecuj grad u Madjarskoj jedan od organizatora i jedan od grdova kulture, grad je bukvalno procvetao slilo se odsta investicija a i drzava je dosta ulozila u sredjivanje grada, fasada, poplocanja ulica i trgova, muzeje itd.. kod nas je trenutno malo moguce da nasa drzava organizuje nesto van Beograda (iskreno ni tamo im nesto ne polazi za rukom) na tako visokom nivou, e sad 2020 god je daleko pa sta znam, mnoge stvari mogu da se promene do tada, nadam se na bolje.. :)
 

·
Registered
Joined
·
406 Posts
Niš: Grad traži 900 kvadrata u centru
Autor P.B. Izvor Južne vesti | NIŠ

Sadašnji izgled Prekršajnog suda u Nikole Pašića
Grad Niš raspisao je konkurs kojim traži 900 kvadrata poslovnog prostora u centru grada, u koji će preseliti Prekršajni sud i deo Katastra.

U tekstu oglasa koji je objavljen na sajtu Grada, piše da se traži prostor u najstrožem centru, takozvanoj "centralna zoni", što obuhvata prostor izmeu Obrenovićeve do Dušanove, Svetozara Markovića do Nade Tomić i Kopitarevu (Kazandžijsko sokače). Iz oglasa su izuzeti tržni centri Kalča i Gorča.

Oglasom se traži zakup na 5 godina, a rok za dostavu dokumentacije je 8 dana.

Kako je Južnim vestima potvrdio načelnik gradske Uprave za imovinu Ljubiša Janić, u taj prostor trebalo bi da se presele Prekršajni sud i deo Katastra.

Ipak, pažnju privlači činjenica da se za te namene traži prostor u najužem centru grada, gde se najvećim delom nalaze prodavnice i ugostiteljski objekti, i gde je cena kirije najveća.

Janić kaže da je namera Grada bila da ustanove koje se sele iz zgrade "Opštine", ostanu u centru grada.

- Ne bi bilo u redu da Prekršajni sud izmestimo u Pasi Poljanu. Zbog toga tražimo centar - kaže Janić.
Janić je odbacio mogućnost da je konkurs, imajući u vidu veoma neobične uslove, pre svega po pitanju površine i lokacije, "pisan za nekoga".

- Mi svakako nećemo prihvatiti bilo šta. Pre svega bitni su nam uslovi, ali i cena. Ako ne budemo zadovoljni biće raspisan novi konkurs, sa izmenjenim uslovima - kaže Janić.
U tom slučaju, kako je rekao, najverovatnije bi bila proširena zona u kojoj se traži prostor. Prvo na "Ekstra", a potom, ako do toga dođe, i na "Prvu zonu".

Čemu služi "Učiteljski dom"
Upitan za prostor "Učiteljskog doma", zgradu nad kojom je Grad potvrdio vlasništvo sudskim putem, Janić je odgovorio da se o tome ne razmišlja jer je reč o nacionalizovanoj imovini.

- Očekuje se skora primena zakona o vraćanju oduzete imovine i bilo bi neodgovorno da mi sad uđemo u tu vrstu investicije, a da već sutra moramo da se selimo odatle - kaže Janić.
 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
36,183 Posts
I ja podrzavam! Grad u kom ne radi nijedan muzej ne moze da bude ni kulturna prestonica Srbije a kamoli Evrope. Pored toga Srbija je vec dobila 2020. godinu da tada u njoj bude ova manifestacija. Naravno to beogradski politicari ne govore, nego kad kao budemo "dobili" organizaciju onda ce se busati kako smo pobedili iako konkurencija nije ni postojala.
 

·
Registered
Joined
·
2,223 Posts
Te godine su pored Srbije, drzave domacini i Rumunija i Irska. Rumunski kandidati su Jasi, Kluz i Temisvar. Nas kandidat je http://www.beograd2020.com/en/, mada sam cuo da je i Zrenajnin zainteresovan za kandidaturu. Realno, pored Beograda kao kandidata, ni jedan drugi srpski grad nema nikakve sanse.
Inace, nije isitna da glavni gradovi nisu bili prestonice kulture ranijih godina. 1985. je bila Atina, 1989. Pariz, 1991. Dablin, 1992. Madrid, 1994. Lisabon, 1996. Kopenhagen, 1998. Stokholm, 2000. Brisel, Helsinki, Rejkjavik, Prag, 2009. Vilnus, 2010. Talin.
Potpuno je druga prica sto bi za Srbiju i njen razvoj daleko korisnije bilo da prestonica kulture bude Zrenjanin ili Nis.
 

·
Registered
Joined
·
4,611 Posts
Discussion Starter #10
Potpuno je druga prica sto bi za Srbiju i njen razvoj daleko korisnije bilo da prestonica kulture bude Zrenjanin ili Nis.
Pa malo glupo deluje da se Nis kandiduje ako se vec zna unapred ko dobija kandidaturu, mozda postoji jos uvek neka sansa.. :runaway:
 

·
Registered
Joined
·
3,836 Posts
i eto recimo, dođe i taj dan, dodele nam da budemo grad kulture, a ono kazandžijsko sokače, kao najprometniji deo grada za turiste, zaleđeno. da ne kažem neposoljeno.
posebno me čudi da je tako i ispred pleasure-a, obzirom da je taj lokal vodi čovek koji evidentno najbolje poznaje posao u gradu...
 

·
Registered
Joined
·
98 Posts
Post je pre svega namenjen onim govnima iz vlasti koji prate ovaj forum. Moja frustracija izazvana je kompletnim stanjem a pogotovu jednom stvari kojoj sam se iskreno nadao i radovao - bioskopom.

Obećavali više godina u nazad: kargo na aerodromu, letove iz niša, lowcost kompanije, izmeštanje garaže Niš Ekspresa, garaže na spratovima i pod zemljom, javne wc-e, akvapark, osvetljivanje tvrđave i sređivanje njene okoline, kompletnu obnovu parka Čair, novu arenu, bioskop, sređivanje fasada u centru grada a još od pre 4 godine i nadogradnju i osavremenjivanje prirodno-matematičkog fakulteta. Tu su i obećanja vezana za proslavu Milanskog edikta, čuveni krst i ulaganja u arheološka nalazišta.

Sve što smo dobili je jedan javni wc i jeftino okrečene fasade u Obrenovićevoj, gde se već sada primećuju fleke samo ako se malkice bolje zagleda.

NIŠTA bE nismo dobili.

Krst je i dobro što nećemo da dobijemo, ali se ne pominje bilo kakvo alternativno ulaganje. NARAVNO da ne verujem da će baš ove godine uspeti sve da odrade kako bi se pripremili za proslavu jer jedan javni wc ne mogu da naprave 3 godine, a kako će tek sve najavljeno da završe za godinu dana ?! I to u godini izbora !?!?

Puteve neću da računam jer tu su najvše para navukli u svoje džepove pa su zato i bili motivisani. A da nije bilo krađa bilo bi sve mnogo bolje odrađeno.

Od BG-a dobijamo malo a to malo je otišlo gde? "U Izveštaju DRI o kontroli budžeta grada Niša za 2010. godinu konstatovano je preko 140 nepravilnosti i više od milijardu dinara koji su protivzakonito potrošeni."

Sve što je urađeno, urađeno je jer je neko imao debeo interes u vidu slivanja evrića u svoj džep. Isisali su nam dušu i slagali gde su stigli. Čak nas je i Dačić slagao za načelnika policije, mada je totalno nebitno.

Jebeni bioskop je u totalnom haosu a gradonačelnik je rekao da je sve gotovo još samo tehnika da se ubaci !!! Kakvi lažovi.

ALERT - samo za vlast !!!
Ima da radi kuka i motika, i kalaš i bazuke, ima sve da vas sahranimo jebem li vam mater mrtvu. I vas i jebenu opoziciju - svi ste ista govna. Želim vam da umrete u najgorim mukama.
 

·
Registered
Joined
·
4,611 Posts
Discussion Starter #13
^^

Mare smiri strasti, opusti se covece.. :) Ako ce nesto da se otvori to ce onda da bude taj bioskop, pre su ovakva prolongiranja bila trening za zivce sad na sve to gledam opusteno.. Nesto najave ponosno, dice se i onda naravno krenu da otezu, ja iskreno ne znam ni jednu jedinu stvar koju je neka vlast u zadnjih deset godina uradila u zadatom roku u ovom gradu..

I ja cekam taj bioskop kao lebac, tesi me to sto po slici vidim da se radi, da su pregradili gornji deo gde treba da bude manja sala i to sto se pre neki dan iselio Taboo iz buduceg ulaznog hola.. ovo su ocigledno neka politicka prepucavanja.. Sad posto su probili rokove stranacki partneri prebacuju krivicu jedan na drugoga.. Evo videces u narednih deset dana ce Simonovic da odgovori na ovu Miletovu 'optuzbu' kako je sve u redu, kako se bioskop gradi, kako je doslo do tehnickih problema, kako finansiranje nije problem itd.. :lol:

Kao sto kazem, samo opusteno i mozak na otavu jer im nije a i nece da im bude poslednji put..
 

·
Registered
Joined
·
1,986 Posts
A da me izglasate za moderatora Nishkih threadova? Nudim se da kupim malo bolja kljesta pa da skinem neko kilo tako sto bi pesacio po gradu i pentrao se na krovove il terase likova koji zagadjuju ovaj thread i s merak bi chupao zice od internet, mozda i od struju.

Thread skoro na nista da ne lici od jos poodavno, al ako nema o cemu da se prica, vi neki, iskulirajte se.

Ovo za moderaciju sam ozbiljno pitao, zna li neko kome da se obratim na SSC?

edit:
prebacen je post sa Nis - pracenje gradilista, u ovaj thread. Post mi se odnosi na Nis - pracenje gradilista.

 

·
Шар План
Joined
·
8,090 Posts
Obrati se singidunumu da budeš jedan od moderatora na Srpskom podforumu, ali bi ti fukncije bile malo šire od samo niških tredova :)
 

·
Registered
Joined
·
991 Posts
A da me izglasate za moderatora Nishkih threadova? Nudim se da kupim malo bolja kljesta pa da skinem neko kilo tako sto bi pesacio po gradu i pentrao se na krovove il terase likova koji zagadjuju ovaj thread i s merak bi chupao zice od internet, mozda i od struju.

Thread skoro na nista da ne lici od jos poodavno, al ako nema o cemu da se prica, vi neki, iskulirajte se.

Ovo za moderaciju sam ozbiljno pitao, zna li neko kome da se obratim na SSC?
A kako bi bilo da ti malo obuzdas svoju agresivnost?
 

·
Registered
Joined
·
1,986 Posts
a kako bi bilo da se ljudi drze teme malo?

tagovi: Ниш, србија, arhitektura, gradilista, gradjevinarstvo, izgradnja, niš, nis, nisch, serbia, srbija

sve ostalo moze u gradske price ili kafanu.

ja sam svoju agresivnost odavno obuzdao time sto vishe ne postujem na ovaj thread, jer tema threada odavno nije arhitektura, tek je ponekad izgradnja, a uglavnom su epske prazne priche.
 

·
Registered
Joined
·
2,223 Posts
Grad koji bude proglasen za Evropsku prestonicu kulture dobija odredjena finansijska sredstva od EU. Tak novac se uvek koristi za adaptaciju spomenika i muzeja i za ulepsavanje grada. Deo novca se trosi na kulturne manifestacije i druge aktivnosti koje promovisu kulturu i umetnost zemlje domacina i Evrope. Sve u svemu, kada bi Nis bio kandidat Srbije, to bi bila dobra investicija za grad. Ova kandidatura je rukavica bacena u lice republickim vlastima koje ce odlucivati o nasem kandidatu.
 

·
Registered
Joined
·
1,986 Posts
nije to neka znacajna investicija:

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc441_en.htm

korist moze da se izvuce samo preko promocije grada uz pomoc takve titule, sto nije malo.

Inace, na sajtu EU nisam uspeo da iskopam dokumente gde se definise ovaj program za 2020. i naredne godine, aktuelna odluka je iz 2007 i vazi zakljucno sa 2019, pa osim ako nisam nesto promashio, ne vidim utemeljenje za tvrdnju da je Srbija dobila nominaciju za 2020, niti da je potvrdjeno da se program shiri i za ne-EU gradove.

Ako neko zna vishe nek kaze, ali sa nekim zvanicnim linkom kao dokazom :) sve ostalo je rekla kazala.
 
1 - 20 of 6937 Posts
Top