SkyscraperCity Forum banner
581 - 600 of 633 Posts
^^

Ako kada uđeš opet u neki autobus na toj liniji dobiješ onu što se štampa, znači u tom autobusu gde si dobio staru kartu mu se pokvario onaj aparat. Tome sam prisustvovao pre jedno mesec dana. Nešto je zaribao onaj uređaj, on je odmah izvadio stare karte, verovatno da ih čuvaju tako, zbog sličnih situacija.
 
"2018. kreće izmeštnje pruge iz centra"

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je izmeštanje pruge iz centra Niša.

Kliknuti ovde

Pitanje : premestanje pruge iz centra Nisa ne podrazumeva se i izgradnja podzemne deonice ? ili ako se ne racuna na ukopavanje zeleznice, onda izgradnja nove zeleznicke stanice van grada (severno od grada i izgradnja novog zeleznickog pravca ka istoku (juzno od grada) ?
Po zadnjem projektu nece biti nikakvih ukopavanja, samo nece biti ukrstanja sa postojecim putevima u nivou kao sto je sada na postojecoj "juznoj pruzi". Nova pruga bi trebala da se gradi u delu od aerodoma pa do sela Prosek na ulazu u Sicevacku klisuru. i vecim delom bi trebala da prati postojeci autoput, tj. obilaznicu ka Bugarskoj. Nova deonica koja ce da ide tik uz autoput je duzine 10km gledano od sela Prosek, dok ce od Malcanske (Cegarske) petlje, pruga da ide starom trasom tj. prugom koja vodi do Knjazevca/Zajecara pa sve do aerodroma, taj deo ce da se remontuje, elektrificira, rese ukrstanja.. Taj stari deo koji planiraju da remontuju je duzine oko 5/6 km.

Nova stanicna zgrada nece sigurno da se gradi u sklopu ovog izmestanja..
OK, TrTomir_Ni, hvala na odgovoru... ;o)

Drugo pitanje : da li je u planu da postojecu deonicu koju zele da premeste van grada (od zeleznicke stanice do Niske banje) pretvore u tramvaj za gradski saobracaj ?
 
Na to pitanje niko nema odgovor. Ali posto je to klasicna pruga sa nasipom, neuredjenom okolinom a u samom gradu, i pritom razdvaja dve najvece gradske opstine.. mislim da bi bilo najbolje da se skroz izbaci iz grada i na njenom mestu izgradi Juzni bulevar koji bi bio deo unutrasnjeg gradskog prstena. A nekad u buducnosti ako bude bilo para ili fondova EU iskoristiti da se u tom delu nadzemno ili podzemno provuce neki vid sinskog sistema. Cela trasa je skoro cista od objekata pa to ne bi bilo problem da se odradi u bio kom momentu kad za to dodje vreme..

14:48, 13.10.2016.
Ponovo najavljeno izmeštanje pruge iz centra Niša http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Ponovo-najavljeno-izmestanje-pruge-iz-centra-Nisa.sr.html
 
На свим нашим пругама који се налазе у градовима могуће је посадити трамвоз, дериват трамваја и воза. Шине су железничке, а возило је лагано те може не сметано да се користи у граду заједно са осталим возилима и да се саобраћајно регулише заједно са возилима а не преко железничких система.
Нема жица? Може и без тога. :

https://en.wikipedia.org/wiki/Tram-train
 
Opet ta budalastina o juznom bulevaru
Sto jedniostavno se ne ostave dva kolosjeka u sredini a a ilijevo i desno se stave po 2 trake bulevara
Eto jednog sinskig tramvajskog koridora u buducnosti da se vrati tramvaj u nis
Nego nehvalite se dobiste po direktivi ikamerca od beograda
 
A nekad u buducnosti ako bude bilo para ili fondova EU iskoristiti da se u tom delu nadzemno ili podzemno provuce neki vid sinskog sistema. Cela trasa je skoro cista od objekata pa to ne bi bilo problem da se odradi u bio kom momentu kad za to dodje vreme..
Po sredini buduceg Juznog bulevara predvidjen je siroki zeleni pojas, tako da u buducnosti tu mogu da se provuku tramvajske sine u slicnom stilu u kojem se danas rade po obodu Pariza (treca slika).

Buduci kruzni tok Palilula



Buduci kruzni tok kod nekadasnjeg monopola



 
Eh moj ti jos kada sam ja pravio kampanju protiv toga da pricaju telefonima i voze (pogotovo od kada su kruzni tokovi na svakom koraku a bus nije bas tako lako voziti po njima i jos pricati telefonom cime je jedna ruka zauzeta u glavnom) ali neki ljudi su to cak opravdavali, nek prave prekrsaje slobodno, nek nas jos vise pogine na drumovima jer i ovako nas ima kao Kineza, da.
 
Da jesam preko Juznih vesti, to je najlaksi i najbolji nacin da se spreci upravo taj konkretan problem.
A sto se tice pravdanja mogao bih pronaci pre 3-4 godina cak na ovom forumu pravdanja nekih clanova tako da se ti telefoni daju vozacima kako bi se oni dogovarali sa svojom kompanijom u vezi neceg (nisam vozac ne znam sta treba da se dogovore) i slicno, sto na neki nacin povisava taj problem na nivo problema sistema gde preporucuju vozacima te kompanije da voze i razgovaraju telefonom sto je kaznjivo zakonom tako da preporucuju svojim vozacima da krse zakon (jej!).
Tako da ajde me se malo mani vise, vrlo dobro se secam branjenja od strane nekih persona tih vozaca i nema razloga da dodam to ako nije bilo tako.
 
^^

Znam da jesi, egoisto. :D

Ali, sećaš li se ti kako treba: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1505333&page=3 samo mi je Marinko nešto nejasan? Ali, koji su ti članovi i persone ovog foruma sa tako opsežnim pravdanjima koje si naveo? Jel Marinko? :) Ima li još nešto što ne znam?

I, NEMOJ DA TE SE MANEM MALO VIŠE!!!









p.s dal ću da ga iznerviram? :)
 
Ima, s' obzirom da nisam samo ovde na forumu o tome pisao i da su preko juznih vesti mnogi stavljali reakcije na to kroz komentare, pored opravdanja na sajtu juznih vesti i komentara na jutjubu, moguce je da sam pomesao da je ovde na forumu neko branio zato sam nazvao personom posto nisam mogao da se setim nick-a, ali bas se dobro secam objasnjenja kao sto rekoh dala im firma telefone da pricaju sa ovima iz centrale a npr. u bas tom razgovoru koliko se secam je bila fora sto se vidi da prica sa muzem/deckom jedino ako on nije zaposlen u Nis ekspresu, da...
Tako da izvinjavam se sto sam mislio da je ovde bilo to pravdanje, stvarno me nesto secanje drzalo da je se ovde nasao neko ko je pravdao vozace koji voze i pricaju.
Btw zabrinjava me sto imas takvo pamcenje da se secas da jesam to radio, takvo pamcenje ima samo druzba sluzba :p
 
Uuu bre nisam znao da je takva situacija direktno iz Radnickog u Sindju :p
 
Od marta novi sistem za praćenje javnog prevoza

Novi GPS sistem, kojim će Direkcija za javni gradski prevoz putnicima omogućiti kvalitetnije usluge, počeće da se koristi tokom marta, najvljuje direktor Saša Petronijević.

Naime, novi sistem za praćenje prevoza Direkciji će doneti kompletan uvid u kretanje autobusa, a samim tim će, kako kažu, biti obezbeđene manje gužve u saobraćaju, bolje poštovanje reda vožnje i manji broj izgubljenih polazaka.

„Nekoliko meseci radimo implementaciju novog GPS sistema. Obuka za vozače se privodi kraju i očekujemo da ćemo od marta podići kvalitet javnog prevoza“, kaže Petronijević.

Nakon što novi GPS sistem počne sa radom očekuje se i postavljanje, takozvanih, Info panela na najprometnijim stanicama u gradu.

Oni će biti povezani sa sistemom za praćenje prevoza i putnici na stajalištima imaće informacije o pristizanju autobusa u realnom vremenu“, dodaje direktor Direkcije za javni prevoz.

Nišlije mogu da očekuju da posle primene novog GPS sistema, ponovo zaživi i internet aplikacija uz pomoć koje mogu da prate kretanje autobusa na svim linijama.
 
581 - 600 of 633 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top