SkyscraperCity banner

621 - 629 of 629 Posts

·
Registered
Joined
·
636 Posts
Cija god uzas, evo sad sam sa babom pricao kako je milina bila do Niske Banje da se ide. Kaze pogotovu leti jer su bili otvoreni vagoni nalik onima iz San Franciska.
 

·
Registered
Joined
·
1,062 Posts
Ја сам још јако давно на овом форуму врло детаљно образлагао концепт развоја ЛШС (лакошински систем, брзи регионални трамвај) на темељу постојећег колосека Железничка мост на Нишави-Нишка бања. У суштини, такав трамвај би заустављао семафорском сигналитацијом сав попречни друмски саобраћај, али у интервалима по 20 секунди, 12 пута на сат у вршним сатима, или 7% укупног времена.

Саму трасу пруге сам пешке обишао 2012. године, и анализирао све легалне и нелегалне прелазе преко исте. Цену сам предвидео 8-16 милиона евра, зависно од фактора за која би ми требала додатна истраживања, а то је лако достижна инвестиција, остварива у периоду краћем од годину дана.

Да, ширина колосека 1435 милиметара на Железницама Србије је најкоришћенија ширина колосека за трамваје у свету! Детаљан концепт и одговре на већину питања сам дао на странама ове дискусије од 7-10, па КУРТ2, Марио ван Хелсинг и остали нека постави нова питања и коментаре када прочитају све, бићу захвалан ако сазнам тачно шта сам тада превидео. Радо ћу одговарати на питања.

На сам предлог смо потрошили пуно радних сати један нишки архитекта и ја, али проблем је што сам ја сада гастарбајтер. Штедим паре да направим један неинжењерски бизнис у Србији, јер у пракси, Србији млади инжењери не требају.
 

·
Registered
Joined
·
414 Posts
Привремена измена режима саобраћаја у улици Александра Медеведева од 07.06-10.07.2018. године

Због извођења радова на периодичном одржавању у улици Александра Медведева трасе линија јавног градског превоза број 12 и 34 и јавног приградског превоза број 14А, 15, 16, 17 и 17Л, у периоду од 8:00 дана 07.06.2018. до 10.07.2018. године, биће измењене на следећи начин:

Линија број 12

у смеру (А) ка Доњем Комрену, редовном трасом до раскрснице улица Булевар 12. фебруар – Александра Медведева затим измењеном трасом Булевар 12. фебруар, Хумска, Јадранска, Данила Киша и надаље редовном трасом.
у смеру (Б) ка Његошевој, редовном трасом до раскрснице улица Данила Киша – Јадранска затим измењеном трасом Јадранска, Хумска, Булевар 12. фебруар до раскрснице са улицом Александра Медведева и надаље редовном трасом.
Линија 34 (кружна)

у смеру (А) редовном трасом до раскрснице улица Пантелејска – Булевар Николе Тесле, затим измењеном трасом Јадранска, Шуматовачка, Булевар 12. фебруар и надаље редовном трасом ка Аеродрому;
у смеру (Б) редовном трасом до раскрснице улица Булевар 12. фебруар – Александра Медведева, затим измењеном трасом Булевар 12. фебруар, Кнегиње Љубице, Генерала Милојка Лешјанина, Вожда Карађорђа, Краља Стефана Првовенчаног, Пантелејска и надаље редовном трасом.
Линије број 14А, 15, 16, 17 и 17Л у смеру ка приградским насељима биће преусмерене трасом: ПАС Ниш, Булевар 12. фебруар, Кнегиње Љубице, Генерала Милојка Лешјанина, Вожда Карађорђа, Краља Стефана Првовенчаног, Пантелејска и надаље редовном трасом.

На привременој траси користиће се постојећа стајалишта.
 

·
Banned
Joined
·
9,009 Posts


Napokon : Google Maps navigacija obuhvata gradski prevoz

Niš je postao prvi grad u Srbiji u kojem možete, korišćenjem Google Maps, videti kako da stignete s jednog na drugi deo grada uz pomoć gradskog prevoza.

Google Transit je deo servisa Google Maps i nudi korisnicima da u realnom vremenu saznaju kako da koristeći usluge gradskog prevoza stignu iz jednog dela grada u drugi.

Servis je naročito popularan među turistima kojima je grad nepoznat, a kamoli trase linija gradskog prevoza.

Moguće ga je koristiti širom sveta, a što se tiče našeg okruženja dostupan je u Budimpešti, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju, Sofiji, kao i u desetak rumunskih gradova. Ovde možete videti gde se sve može koristiti.

Osim što će vam pokazati trenutno kako da stignete od, recimo, Brandenburške kapije do Aleksander placa, ako ste u Berlinu, možete da vidite kako i koliko će vam vremena trebati da stignete u recimo 7:70 ili 22:30, a postoji i korisna opcija koja pokazuje kada kreću poslednji polasci određenog dana.

Od pre nekoliko dana, Google Transit je sada moguće koristiti i u Nišu, koji je postao prvi grad u Srbiji gde radi ovaj servis.

Korišćenje servisa je moguće kako u desktop, tako i u mobilnoj varijanti Google Maps.

Sve što treba jeste da odredite polaznu i krajnju tačku i dobićete opcije kako preći tu deonicu sopstvenim automobilom, gradskim prevozom ili peške.

Odabirom opcije "gradski prevoz" (ikonica tramvaja) dobićete sve moguće rute, tačnu lokaciju stanica i detaljne vremenske odrednice za svaki deo rute.

Takođe, možete birati između najbolje rute, rute s najmanje presedenja ili hodanja.

Bravo za Niš i gradsku direkciju za javni prevoz, a sada čekamo da ovaj servis postane moguć i u ostalim gradovima u Srbiji.
Mondo
 

·
Banned
Joined
·
9,009 Posts
Niš : Tender za izbor novih prevoznika i bolji gradski prevoz u septembru

Od 1. februara iduće godine Niš će imati nov sistem prevoza, s novim prevoznicima, boljim autobusima i delimično izmenjenim linijama.

To je danas odlučilo Veće Grada Niša koje je usvojilo Projekat javno-privatnog partnerstva za obavljanje gradskog i prigradskog prevoza na području grada.

Tender za izbor novih prevoznika na gradskim i prigradskim linijama biće raspisan septembra.

Nije planirano da se cene karata menjaju, svakako ne u prvoj godini, s tim što će umesto karata za četiri zone, biti u prodaji nove karte za tri zone.

Direktor JKP Direkcije za javni prevoz Milan Milić je najavio poboljšanje kvaliteta autobusa i komfora putnika.

„Sva vozila u gradskom i prigradskom prevozu moraće da budu niskopodna, s rampama za invalide, moraće da imaju ispravne klima-uređaje i moraće da ih uključuju kada je temperatura iznad 25 stepeni Celzijusovih“, izjavio je Milić.

Svi autobusi imaće vezu s internetom, brojače putnika, sigurnosne kamere i ekrane na kojima će se najavljivati naredno stajalište.

Autobusi će morati da imaju motore bar standarda „Euro 3“.

Prevoznici će po isteku druge godine od zaključenja ugovora, morati da zamene 25 odsto autobusa savremenijim sa motorima standarda „Euro 4“ ili „Euro 5“. Posle isteka treće godine moraće da još 25 odsto autobusa zamene autobusima sa tim motorima, naglasio je Milić.

On je istakao da će biti ugovornim odredbama biti predviđene kazne za prevoznike koji ne poštuju preuzete obaveze.

Rok za konkurisanje tokom javne nabavke za izbor novih prevoznika koja će biti raspisana tokom septembra, biće 52 dana pošto je ta nabavka velike vrednosti.

„U javnom pozivu će umesto četiri paketa linija biti predviđena dva paketa, tako da ćemo imati dva, umesto četiri prevoznika“, izjavio je Milić i objasnio da je cilj da se time dobije na pouzdanosti, jer se pokazalo da mali prevoznici mogu da zapadnu u teškoće u organizaciji prevoza.

Produžavanjem pojedinih postojećih linija i uvođenjem novih, prevoznici će godišnje prelaziti 400.000 kilometra više nego do sada, kazao je Milić.

Gradski većnik zadužen za saobraćaj, Igor Vojinović, rekao je da će ugovori s prevoznicima biti zaključeni na sedam godina.

Niš će godišnje za organizaciju javnog prevoza davati po 350 miliona dinara od ukupne vrednosti tog posla koja iznosi 1,2 milijarde dinara.

„Iznos od 350 miliona dinara je duplo veći u odnosu na ono što je do sada plaćeno, ali tim iznosom ćemo kompenzovati da građani ne plaćaju veće troškove prevoza koje će doneti novi sistem“, rekao je Vojinović.
Danas
 
  • Like
Reactions: Mitke

·
Banned
Joined
·
9,009 Posts
Niš od 1. februara dobija nove gradske prevoznike

Tender za izbor gradskih prevoznika u Nišu je završen i preostaje još da Skupština grada usvoji odluku tenderske komisije i konačan nacrt ugovora kako bi od 1. februara firme koje su izabrane kao najpovoljniji ponuđači počele da voze Nišlije na gradskim i prigradskim linijama, izjavio je direktor Direkcije za javni gradski prevoz Milan Milić.

On je podsetio da će u narednih sedam godina putnike prevoziti "Niš-ekspres" i konzorcijum koji čine beogradska "Lasta" i "Strela" iz Obrenovca.

"Odluka komisije postala je punovažna 9. januara. Izabranim prevoznicima je dat rok od mesec dana da za konduktere nabave uređaje za prodaju pojedinačnih karata, nakon tri meseca njihovi autobusi moraju da budu opremljeni kamerama, a posle šest meseci moraju da imaju brojače putnika", rekao je Milić na sednici Gradskog veća.

Milić je rekao da je tenderska komisija pre donošenja konačne odluke o izboru prevoznika pregledala sve autobuse prijavljenih prevoznika i uverila se da vozila zadovoljavaju propisane uslove, odnosno da su niskopodna, da imaju klima uređaje i rampe za osobe sa invaliditetom.

Prema njegovim rečima, sistem subvencionisanja gradskog prevoza neće biti promenjen kada počne da funkcioniše novi sistem gradskog prevoza.

"Prevoznici imaju cenu po pređenom kilometru i njihov prihod se izračunava tako što se ta cena pomnoži sa brojem pređenih kilometara. Ukoliko prihod od prodaje karata ne dostiže taj iznos, deo koji nedostaje se izdvaja iz budžeta grada", objasnio je Milić.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je ranije da je novi plan organizacije gradskog saobraćaja u Nišu napravljen posle studija i analiza kao i procena o potrebama građana i da će biti uvedene nove linije i produžene postojeće.

Odbornici opozicione "Niške incijative" ocenili su ove nedelje da će novi sistem gradskog prevoza dodatno uticati na zagađenje vazduha u Nišu, pošto je prevoznicima dozvoljeno da prevoze putnike i sa autobusima koji imaju "Euro 3" motore.

Odbornik Srđan Nonić istakao je da će iz budžeta grada prevoznicima za sedam godina biti plaćeno 10,6 milijardi dinara, a moći će da voze putnike autobusima koji se putem oglasa mogu kupiti i za 1.500 ili 2.000 evra.
N1
 

·
Banned
Joined
·
9,009 Posts
Nišlije će prevoziti "Lastini" autobusi koji se već koriste u Valjevu

Beogradski prevoznik Lasta isti posao gradskog prevoza, sa istih 9 autobusa, dobio je i u Nišu i u Valjevu. U Direkciji za javni prevoz kažu da je to Lastin problem i da će vozila morati da zamene istim ili boljim. Međutim, Dragan Dobrašinović, koji je kontrolisao prethodni tender za prevoz Nišlija, kaže da se ponavlja isto kao sa Ćurdićem, kada su Nišlije umesto obećanih novih kao zamenu dobile stare autobuse.

Kako će narednih godina isti autobusi prevoziti putnike u dva grada udaljena 300 kilometara, Nišu i Valjevu ? Prevoznik Lasta na pitanja poslata mejlom ne odgovara.

...
Južne vesti
 

·
Niš je carski grad
Joined
·
1,185 Posts
^^:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

...bravo...brže, jače, bolje u sigurnu propast
 

·
Banned
Joined
·
9,009 Posts


Niskopodni autobusi sa rampama za invalide, klima uređajima, video-nadzorom i bežični internet : Evo kako će da izgleda gradski prevoz u gradu na Nišavi

NIŠLIJAMA je za funkcionisanje gradskog prevoza u narednih sedam godina, na koliko su potpisani ugovori sa prevoznicima, potrebno ukupno 10,7 milijardi dinara, a ovdašnji "Niš ekspres", beogradska "Lasta" i "Strela" iz Obrenovca su sa poslom startovali 1. februara.

- Stabilizovali smo lokalne finansije i uspeli da obezbedimo više novca za funkcionisanje gradskog i prigradskog prevoza. Prilikom organizovanja novog sistema prevoza uvažene su primedbe sugrađana, a spremni smo da saslušamo i zapažanja o tri izabrana prevoznika - kaže gradonačelnik Darko Bulatović.

Istovremeno, direktor niške Direkcije za javni prevoz Milan Mitić kaže da su insistirali na tome da autobusi budu niskopodni, sa rampama za osobe sa invaliditetom i klima uređajima. Prevoznici su obavezani i da u narednom periodu ugrade video-nadzor, "brojače" putnika i uređaje za izdavanje karata, a autobusi će imati i bežični internet.

- Važno je i to što novi prevoznici dolaze sa novim autobusima, a ne koriste vozila koja su povukli iz drugih gradova. Pritom, biće uvedene i nove linije, pa će obim saobraćaja dostići 400.000 kilometara godišnje - naglašava Milić.

Umesto dosadašnjih prevoznika "Čurdić" i "Ariva", "Lasta" i "Strela" sada dele 14 linija, između ostalih i one od Njegoševe do Donjeg Komrena, od Mokranjčeve do naselja Branko Bjegović, od Trg kralja Aleksandra do Bulevara Nemanjića, od Čalija do Bubnja, te kružnu trasu br. 34, kao i prigradske vožnje za Cerje, Brenicu, Hum, Oreovac i Gornju Vrežinu.

SVI ZADOVOLjNI

- SA "Strelom" kao strateškim partnerom smo prvi put na niškim ulicama, a o tome koliko smo odgovorno pristupili ovom aranžmanu svedoči i činjenica da smo kupili 25 novih autobusa - kaže direktor "Laste" Vladan Sekulić.

Zadovoljstvo zbog novog posla ne kriju ni u "Niš ekspresu".

ZONE

ZONSKI tarifni sistem je umesto na dosadašnje četiri podeljen na tri, jer su treća i četvrta spojene u jednu, a cena karte je izjednačena na višem nivou. Najbitnije pomeranje granice između prve i druge zone je sa stajalište kod Trošarine na lokaciju kod Ekonomske škole, do koje će svi plaćati cenu prevoza koja važi za prvu zonu.
Večernje novosti
 
621 - 629 of 629 Posts
Top