SkyscraperCity banner

1 - 20 of 102 Posts

·
Kosovo is Serbia!
Joined
·
6,633 Posts
Discussion Starter #1
Novi Nis

Clean Earth Capital je kompanija za razradu ekološki održivih građevinskih projekata koju je 2006. godine osnovao Philip H. Bay. Od samog početka, ova kompanija i gospodin Bay vodili su nekoliko značajnih projekata kako u Evropi tako i u Americi, a 2011. godine osnovan je Clean Earth Capital Srbija u gradu Nišu i započeo je projekat mešovite namene Novi Nis.

Kao kompaniji u razvoju, vođenoj pravim vrednostima, osnovni cilj Clean Earth Capital-a je da promeni način na koji se projekti nekretnina koncipiraju, projektuju, realizuju, a prihvatljivi su od strane stanovnika, investitora i zajednice.

Korak po korak i projekat po projekat, težimo da, kad god smo u mogućnosti, budemo primer drugima i isporučimo netipične tehnike gradnje, alternativna energetska rešenja i podstičemo dizajn i korišćenje materijala koji će, nadamo se, inspirisati živote naših klijenata i partnera.

Naša kompanija će razvijati i graditi samo objekte koji imaju nultu emisiju ugljenika do kraja ove decenije.
www.novinis.rs
 

·
Registered
Joined
·
4,688 Posts
" Poštovani ******, pre početka izgradnje planiranih objekata neophodno je da se lokacija opremi nedostajajućom infrastrukturom (voda, struja, gas, kanalizacija itd.). Pribavili smo sve neophodne dozvole, i u toku je izgradnja nedostajajuće infrastrukture. Pored izgradnje stanova za vojsku, nastavili smo sa radovima na našoj prvoj duploj zgradi (objektu br. 25)i radimo na pripremi projektne dokumentacije za 4 komercijalna objekta. Nastavite da pratite našu Facebook stranicu za više informacija. Pozdrav!
Poštovani, nastavite da nas pratite i uverićemo Vas da će da se ostvari. Pozdrav!"
 

·
Registered
Joined
·
5,119 Posts
Njujork tajms piše o Nišu: Amerikanci od vojne baze prave kompleks

Niš -- Jedan od najuglednijih svetskih medija piše o Nišu, a povod je projekat "Novi Niš" koji grade Amerikanci.

IZVOR: JUŽNE VESTI SREDA, 28.11.2018. | 13:51 -> 19:27
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija
Tajms donosi priču o bivšoj vojnoj bazi, napuštenoj kasarni Bubanjski heroji, koja se pretvara u stambeni i poslovni centar.

U članku "Bivša vojna baza našla novu ulogu", Tajms piše o jednom od najiščekivanijih niških gradilišta koje se prostire na čak 37 hektara, ali čiji su rokovi realizacije nekoliko puta pomerani.

Filip Bej, direktor kompanije zadužene za realizaciju projekta, ranije je o kašnjenju govorio da "Srbija nije Švajcarska, nepredviđene situacije se dešavaju".

Poslednjih meseci, u gornjem delu dvorišta kasarne nikle su i prve zgrade, pišu Južne vesti.

Gomile neobrađenih betonskih panela uredno su poređane na gradilištu u ovom malom gradu od 260.000 stanovika, na jugu Srbije. Pregršt kranova pomera te panele gore i dole, napred i nazad. Izgradnja stanova izgleda tako lako, kao igra sa lego kockicama, i graciozno kao uigrani ples - piše Tajms.

Pojedini niški funkcioneri u svežim najavama pominjali su 2021. godinu kao rok za završetak radova, međutim, Njujork tajms sada uvodi novi datum u "Novom Nišu", a to je 2024. godina, prenose Južne vesti.

Priču o pretvaranju kasarne u stanove, Njujork tajms povezuje sa raspadom Jugoslavije i ratovima devedesetih, posle kojih je tranzicija dovela do zatvaranja mnogih vojnih objekata u istočnoj Evropi, pa i u Srbiji.

Tehnološki napredak i rezanje vojnih troškova učinili su konvencionalno oružje nepotrebnim i primorali vlade da smanje broj trupa. Rezultat su mnogi vojni objekti koji ničemu ne služe i raspadaju se - navodi Tajms.

"Novi Niš" će verovatno biti prvi projekat obnove vojne baze u Srbiji, navodi Tajms, ali je, kako kažu, balkanska Srbija daleko od toga da predvodi proces transformacije vojne infrastrukture.


https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2018&mm=11&dd=28&nav_id=1475159
 

·
Registered
Joined
·
4,688 Posts
^
Staro..
Ovo je zadnji plan koji su izbacili, desni zeleni deo, pored postojece jos 6 copy-paste zgrada. Levi deo gde se grade vojni stanovi izmenjen, dva objekta spojena u jedan a u nastavku ce verovatno paralelno ici jos 5 vojnih copy-paste objekata, jer ce tu vecina stanova biti za vojsku. Prema skoli u gornjem desnom uglu nazire se nesto sto lici na objekat supermarketa tipa Lidl sa jos nekim objektom uz parking marketa, verovatno lokali..
 
B

·
Guest
Joined
·
0 Posts
Pa realno prvobitni plan je bio preambiciozan, ovaj je malo realniji, ali ne verujem da će se završiti 100% u narednih 15-20 godina. Opet i tržište diktira tempo, tako da ostaje da se vidi. Mada trenutno u Nišu se traži stan više, do kad će tako biti isto ostaje da se vidi.
 

·
Registered
Joined
·
5,517 Posts
Pa, ajde da pretpostavimo, može li u narednih desetak godina da se nakupi toliko takvih firmi kojima možeš iznajmiti I popuniti taj poslovni prostor? Doduše, ima ih I sada, taj IT sektor, razna predstavništva, strane, mešovite I domaće kompanije … ? Ne deluje mi baš potpuno nerealno, ima ih svugde, raštrkani po gradu, sitniji, krupniji … . Naročito zbog toga što nigde u gradu ne postoji nov, najsavremeniji poslovni prostor velikog kapaciteta, ono malo što postoji su već krš I lom objekti (propalih firmi iz doba Jugoslavije) koje je možda bolje rušiti nego restaurirati I prilagoditi najsavremenijim zahtevima poslovanja.
 

·
Kosovo is Serbia!
Joined
·
6,633 Posts
Discussion Starter #17
Projekat Novi Niš vredan više od 140 mil EUR - Prve zgrade niču do kraja 2018. (FOTO)Američka kompanija Clean Earth Capital je 2011. godine za 1,5 mil EUR kupila zemljište bivše kasarne Bubanjski heroji, a kamen temeljac za luksuzni poslovno-stambeni kompleks Novi Niš položen je u proleće 2016. godine. Dve godine kasnije, radovi u ovom naselju ubrzano teku, polako niču zgrade, a prvi stanari se očekuju do proleća 2019. godine.

- Završavamo zgrade 11 i 12 za grad Niš, koji će ih potom predati Ministarstvu odbrane Srbije. Ukupna kvadratura ovih zgrada je 7.600 m2, a biće završene do 31. decembra 2018, godine. U proleće 2019. godine biće završena i luksuznija stambena zgrada projektovana u Vašingtonu, koja se sastoji od 76 jedinica. Završili smo i merno-regulacionu stanicu (MRS) za gas koja će snabdevati većinu naših zgrada, dva kilometra strujne kablovske veze za povezivanje Novog Niša sa glavnim elektroenergetskim postrojenjem koje će biti dovoljno za više od 220.000 m2 u objektima našeg projekta. U januaru 2019. godine počinjemo sa gradnjom još tri stambene zgrade Bauhas dizajna, ukupne veličine od 5.200 m2, a završićemo ih najkasnije do 1. septembra iste godine - kaže za eKapiju Filip Bej (Philip Bay), direktor kompanije Clean Earth Capital.

Kako je istakao, američka kompanija je u ovaj projekat do sada uložila 8,5 mil EUR, više od 10 mil EUR biće uloženo u 2019. godini, dok će vrednost celokupne investicije preći 140 mil EUR. Biće to kompleks jedinstven za naš region jer će u okviru njega biti izgrađeni maloprodajni objekti, stambene zgrade, poslovni deo, zabavni deo, hotel, obrazovni segment i medicinski objekat. Kada bude završen, biće to jedini projekat mešovite namene u jugoistočnoj Evropi.

Filip Bej kaže da su prošle nedelje dostavljeni zahtevi za lokacijske uslove za komercijalne objekte planirane za naselje Novi Niš.

- To uključuje naš trgovački centar, hotel, poslovnu zgradu i T-kulu mešovite namene. Sve ukupno prevazilazi 120.000 m2. Naše unutrašnje saobraćajnice su u postupku odobravanja, završili smo vodovodne i kanalizacione radove za zgrade koje se isporučuju, a ostali pripremni radovi su u toku za druge aspekte projekta, uključujući i novi supermarket Lidl koji će biti smešten na glavnom ulazu u kompleks.

Bej za eKapiju kaže da je i dalje ostalo mnogo toga da se uradi, ali "agenda je puna i gradi se punom brzinom".

- Tako će dve stambene zgrade čiji je završetak planiran za kraj decembra ove godine, biti izgrađene od početka do kraja za manje od 140 dana. Sve zavisi od potražnje na tržištu, ali procenjujemo da ćemo sve planirane stambene i poslovne zgrade završiti do 2024-25. godine. Međutim, našu obavezu da isporučimo stanove gradu Nišu i Ministarstvu odbrane izvršićemo 20 meseci pre planiranog roka.

Procenjena i planirana veličina celog projekta je više od 220.000 kvadratnih metara, međutim, kako sitiče Bej, urbanistički projekat omogućava gotovo 410.000 m2.

- Ipak, ne planiramo da na naših 15 hektara zemlje uradimo projekat u Hong Kong stilu i zauvek uništimo tržište. Imamo fazni pristup i želimo da podignemo standarde i vrednosti na tržištu nekretnina u čitavom Nišu.

Prilikom rada na projektu, kompanija Clean Earth Capital sarađivala je sa brojnim partnerima, pa je u ranim fazama sklopljena saradnja sa kompanijom AECOM iz Virdžinije, dok je sada za dizajn zadužena kompanija Leo A. Daly iz Vašingtona.

- Izuzetno smo zadovoljni saradnjom i sa lokalnim kompanijama iz Niša, među kojima su Forma Antika i BNN. Na projektu su radili i Kodar Energomontaža iz Beograda, Inobačka iz Novog Sada, Triogradnja iz Loznice... Zaista smo sarađivali sa mnogim podizvođačima iz cele Srbije - ističe Bej.

Zahvaljujući projektu Niš se našao i na stranicama čuvenog New York Times magazina, a kako za eKapiju kaže Filip Bej (Philip Bay), direktor kompanije Clean Earth Capital, to nema veliki značaj za projekat, ali je krucijalno za grad Niš.

- Činjenica da je New York Times pisao o nama nije uopšte bitna za sam projekat, ali je za grad Niš presudna. Članci iz ovakvih novina stavljaju nas na mapu sveta i podižu spoljnom svetu svest da mogućnosti i izvrsni ljudski resursi postoje i van glavnih gradova. Međunarodna zajednica, kako na političkom, tako i na finansijskom nivou, svakodnevno zanemaruje sekundarne gradove - kaže Bej za naš portal.

Na pitanje zašto je baš Niš odabrao kao lokaciju za izgradnju kompleksa Novi Niš, naš sagovornik kaže da je to za njega bila jednostavna odluka.

- Ovo je možda najviše zanemaren i potcenjen grad u Srbiji, ali ja ga poznajem već više od 20 godina. Pruža neverovatno gostoprimstvo, a ima još uvek neprimećene poslovne resurse i pruža brojne mogućnosti. Niš će takođe imati izvanredan pristup infrastrukturi međunarodne klase koja se završava do kraja sledeće godine. Sada već možemo da stignemo u Beograd za dva sata vožnje, ali vrlo brzo ćemo za isto vreme moći da stignemo i do Skoplja i Sofije. Tu je i aerodrom Konstantin Veliki, koji beleži veliki uspeh, a strane investicije u elektronskoj idustriji takođe napravile veliku razliku kada je razvoj Niša u pitanju - kaže Bej.

Iako je prvobitno bilo planirano da se prvi stanari u kompleks Novi Niš usele do kraja 2018. godine, više puta je dolazilo do pomeranja rokova. Naš sagovornik kaže da "Niš nije Singapur, a Srbija nije Švajcarska", te da su se tokom rada na projektu suočavali sa brojnim izazovima.

- Ipak, krajni rezultat je onaj koji se računa, a mi imamo punu podršku, kako lokalnih vlasti ovde u Nišu, tako i vlasti na saveznom nivou - zaključuje Filip Bej, koji posle završetka radova planira da se vrati u SAD, tačnije u Vašington gde je i živeo sa svojom porodicom pre započinjanja projekta u Nišu.
https://www.ekapija.com/real-estate/2329206/KZIN/projekat-novi-nis-vredan-vise-od-140-mil-eur-prve-zgrade-nicu
 
B

·
Guest
Joined
·
0 Posts
Nekoliko zaposlenih u Lidlu je dobilo obaveštenje da će da pređu tu da rade na početku 2020 godine. Tako je meni rečeno.
 
1 - 20 of 102 Posts
Top