SkyscraperCity banner

1 - 20 of 27 Posts

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
36,248 Posts
Discussion Starter #1

Општина Опово је једна од општина у Републици Србији. Налази се у АП Војводина и спада у Јужнобанатски округ. По подацима из 2004. општина заузима површину од 203 km² (од чега на пољопривредну површину отпада 16772 ha, а на шумску 71 ha).

Седиште општине је насеље Опово. Општина Опово се састоји од 4 насеља. По подацима из 2002. године у општини је живело 11016 становника. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -3,9‰, а број запослених у општини износи 1214 људи. У општини се налазе 4 основне школе.

Општина Опово је једна од најмањих општина у Војводини. Има изузетно повољан геостратешки положај (раскршће три велика трговинска центра – Београд и Панчево су удаљени 30 km и Зрењанин на удаљености од 40 km од општинског центра).

Насељена места општине Опово

Баранда • Опово • Сакуле • Сефкерин

Опово је градско насеље у Србији у општини Опово у Јужнобанатском округу. Према попису из 2002. било је 4693 становника (према попису из 1991. било је 4777 становника). У околини Опова постоје богата археолошка налазишта која припадају периоду Старчевачке културе.

Историја

На простору данашњег Опова некада су постојала два насеља-Опово и Жељ. Налазила су се у непосредној близини, на левој обали Тамиша. Тешко је рећи које је од та два села старије, али се чини, ипак, да је то Жељ. Наиме, Жељ је забележен већ 1334. године, док се Опово помиње тек у другој половини 17-тог века.

Опово се први пут помиње 1672. године. Опово и Жељ, за време владавине Турака, потпадали су под Панчевачку нахију, односно истоимени санџак. После 1716/18. Опово се нашло у Панчевачком дистрикту.(срез, општина) У саставу дистрикта Опово остало је до 1767/68. кад је завојачено и укључено у дванаесту немачко-банатску регименту, у којој је остало и после 1773. године. Половином 18-тог века дошло је до премештаја насеља на садашње место. У то време су се вршиле реконструкције и урбанизација по Банату. Опово као веће насеље имало је две парохије, када се ради о православном живљу, а једну парохију када се ради о римокатоличком живљу. Постојале су две школе, српска и немачка. Од привредних делатности вреди поменути једино земљорадњу, ратарство и сточарство, донекле лов и риболов, док су остале делатности биле од малог значаја за живот људи, изузев домаће радиности.

Археолошка налазишта

У околини Опова постоје богата археолошка налазишта која припадају периоду Старчевачке културе. Ископавања су вршили амерички археолози осамдесетих година двадесетог века. Неки од пронађених предмета налазе се у музеју у Панчеву. Велике заслуге проналаску многобројних предмета који припадају тековинама старчевачке културе на територији Опова припадају католичком свештенику Андреасу Мајеру, који је те предмете сакупљао и предао их панчевачком музеју.

Лов и риболов

Подручје општине Опово обилује воденим површинама. Најважнија у том смислу је река Тамиш, а заступљена су и природна и вештачка језера, баре и канали. Значајан природни ресурс су и шуме, које захватају површину од 1313 хектара, односно 10% укупне територије општине Опово. Шуме углавном сачињавају врбе и тополе, а има и бреста јасена и багрема. Пашњаци су обрасли слатинским травама и простиру се на површини од 1355 хектара.

Природни ресурси пружају станиште за разноврстан животињски свет. У шумама су заступљени срне, лисице, зечеви, фазани итд., а у Тамишу од рибе: шаран, сом, смуђ, штука, бабушка, бела риба, цверглан...


http://www.panoramio.com/photo/60066161


http://www.panoramio.com/photo/55514357

BarandaSakuleSefkerin

 

·
Samo opušteno
Joined
·
4,699 Posts
Mnogo lijepo mjesto :cheers:
 
1 - 20 of 27 Posts
Top