SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 417 Posts

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Poslije dobrog obroka u moru, ležaljka i suncobran na plaži za Karetu


morska kornjača Kareta-kareta

Atrakcija u Bokokotorskom zalivu već par godina pored delfina, a prošle jeseni i zalutalog kita, je već odomaćena morska kornjača i to Kareta-kareta.
U našem moru ovo je najčešća od tri vrste, objašnjava za Skala radio Vesna Mačić, naučna saradnica u kotorskom Institutu za biologiju mora.
Pa i pored atrakcije nije prijatan susret kupača sa Karetom, čiji oklop može da bude dugačak i do 80 centimetara.
Na naše pitanje koliko je ova morska kornjača opasna, Vesna Mačić je odgovorila da je bezopasna za čovjeka i da neće napasti, ali ukoliko se na primjer zapetlja u ribarsku mrežu ili bude povrijeđena, onda može biti agresivna i ima veoma oštre zube.
Ova kornjača u moru hrani se mušuljama, ribom, pliva i dosta se kreće mijenjajući staništa.
Ponekad izlazi i na plažu da se odmori i da se sunča, a pješčana ili šljunkovita plaža treba joj za polaganje jaja.
Na naše pitanje otkud Kareta kod nas, Mačićeva je odgovorila da je vjerovatno zalutala u zaliv pa ne umije da izađe.
Ono što zasigurno zna jeste da tamani sitnu plavu ribu i mušulje u uzgajalištima.
Nezgoda po njih je što često stradaju od propela brodova i jahti koji ih ne vide i pređu preko njih, pa ih povrijede.
Ova vrsta morske kornjače može da živi nekoliko desetina godina, zaključila je Mačićeva za Skala radio.http://skalaradio.com/2012/06/26/poslije-dobrog-obroka-u-moru-lezaljka-i-suncobran-na-plazi-za-karetu/
 

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Britanski novinari: Pomolimo se Bogu da Rusi ostave Crnu Goru na miru

Britanski Daily Mail o Crnoj Gori, novinari oduševljeni Svetim Stefanom, Kotorom. Porto Montenegro je "konfekcija"

Dok se crnogorski zvaničnici diče apartmanskim naseljem i marinom Porto Montenegro u Tivtu kao ogromnim dostignućem u razvoju domaćeg turizma, novinari stranih medija ne dijele oduševljenje kompleksom ultraskupih stanova za prodaju na tržištu. Na prestižnoj lokaciji u srcu Tivta već pet godina gradi ih kanadski milijarder Piter Mank i njegovi partneri.

Britanski dnevnik „Daily Mail“ objavio je reportažni tekst o turističkoj ponudi Crne Gore pod naslovom „Puna Crna Gora – zvrndave plaže i uvale skrivene u vrletima“ iz pera Marka Palmera. Britanski novinar sa suprugom je stigao u Tivat automobilom iz Dubrovnika „nakon nekoliko sati truckave vožnje“ i odmah je slijedio putokaze koji su ga vodili do Porto Montenegra.

Kompleks koji Palmer opisuje kao „plišanu marinu koja se još gradi“, nije ostavio naročit utisak na njega uprkos tome što navodi imena ruskog oligarha Olega Deripaske i britanskog bankara Natanijela Rotšilda kao suinvestitora kompleksa u kome je Rotšild „pozvao bogate prijatelje i supermodel Naomi Kempbel da proslave njegov 40. rođendan prošlog ljeta“.

„Ideja ovog projekta je da se napravi nešto u stilu Puerto Banusa u Španiji – novi grad sa uvezenim sadnicama palmi, razmetljivim hotelima, barovima, restoranima i prodavnicom kupaćih kostima koje dizajnira Hajdi Klajn, te cijenama vezova za jahte i do 30 odsto nižim nego u ostalim za nautičare atraktivnim destinacijama na Mediteranu. Cijelu ovu konfekciju doživjeli smo kao potpuno bezdušnu i jedva smo čekali da odemo dalje iz Porto Montenegra”, piše u Palmerovom tekstu u „Daily Mailu“.

Za razliku od Porto Montegra, britanskom novinaru se svidio autentični Sveti Stefan do koga je došao prošavši pored „predivnog starog grada Budve nad kojim dominiraju građevinski kranovi koji istinski određuju crnogorsku budućnost“.

„Neke od novih zgrada su nemaštovite, druge su pak odvratne, ali nastavite ići dalje niz ono što se danas naziva balkanskom rivijerom i doći ćete do Svetog Stefana, nevjerovatno lijepog Amanovog rizorta koji je otvoren prošle godine na privatnom ostrvu do kojeg se dolazi uskim nasipom sa crvenkastim šljunkovitim plažama sa obje strane.

Ostanite ovdje noć ili dvije ako ikako možete, iako nije nimalo jeftino. Nas je Sveti Stefan prosto oduševio“, piše Palmer koji obližji restoran „Kraljičina stolica“ opisuje jednim od najljepših mjesta na svijetu.

Oduševljeni Kotorom

Britanski novinar preporučuje posjetu Kotorskom zalivu koji naziva „jezerom Kuomo sa stavom“, starom gradu u Kotoru, baroknom Perastu i svetilištu Gospe od Škrpjela.

Posjetili su poluizgrađeno naselje koje će biti naseljeno isključivo Rusima, uz konstataciju “došlo nam je da se pomolimo Bogu da Rusi ostave Crnu Goru na miru.“

http://www.vijesti.me/vijesti/britanski-novinari-pomolimo-se-bogu-da-rusi-ostave-crnu-goru-miru-clanak-79936
 

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #3 ·
„Purobič“ donosi u Tivat novi talas svjetskog turizma

Pored španskih i portugalskih mondenskih ljetovališta, Marbelje, Palma de Majorke i Viljamure i Tivat je odnedavno na svjetskoj mapi eksluzivnog plažnog brenda „Purobič“. Ovaj „bič operator“ sa vrhunskom reputacijom od 15.juna preuzeo je upravljanje „Lido Mar“ bazenom u Porto Montenegru. Vlasnik poznatog svjetskog turističkog brenda koji njeguje urbani stil plažnog luksuza, Mats Valstrom otkriva za Rdaio Tivat dio svojih planova sa „Purobičom“ u Crnoj Gori. „Tek smo otvorili i u velikom smo iščekivanju svečanog otvaranja 30.juna. Očekujemo oko 2.000 zvanica, poznatih i uticajnih javnih ličnosti iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, ali i Njemačke, Engleske, SAD“, kaže Valstrom. PR menadžer David Madiljan otkriva nam da su na listi zvanica premijer Igor Lukšić, pojedini ministri, predsjednik opštine Miodrag Kankaraš, ali i poznata lica estrade Kristina i Nataša Bekvalac, Marija Karan, Duška Jovanović, Marija Kilibarda, ****** i ostali.

„Ovaj projekat je za mene izuzetno uzbudljiv. Crna Gora je za mene nepoznat dio Mediterana, ali je neobično primamljiv i lijep. Vraća zaboravljeni sjaj Balkana na svjetsku turističku mapu. Projekat koji realizujemo sa „Porto Montenegrom“ u ovom prelijepom okruženju je tek počeo. Fantastično je što smo dio toga“, kaže vlasnik i osnivač „Purobiča“. Vlastrom najavljuje da će „Purobič“ u atraktivnom ambijentu najljepšeg bazena na Crnogorskom primorju ovoga ljeta imati poseban cjelodnevni program sa poznatim di džejevima, međunarodnim majstorima kulinarstva, „Majami gril“, „suši“ večere i zabave. „Imamo zanimljiv jelovnik od pristupačnih specijaliteta mediteranske kuhinje, pasta i salata do veoma skupih morskih specijaliteta pripremljenih na neponovljiv način“, kaže vlasnik „Purobiča“.

U „Purobič“ lancu je i „Puro Oasis“ hotel u Palma de Majorci, a Valstrom kaže da bi volio da nešto slično izgradi i u Crnoj Gori. „Vjerujem da naš dolazak u ovaj region najava novog i nove vrste turizma“, rekao je Valstrom.http://www.radiotivat.com/turizam/purobic-donosi-u-tivat-novi-talas-svjetskog-turizma
 

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Ležaljka skuplja od kreveta

Ideja da se crnogorska kupališta oslobode mobilijara, te da plastificiranje obale, po kome je najljepši primorski resousr svih prethodnih godina prepoznat, ni ovoga ljeta neće zaživjeti. I dalje, plaže su bukvalno zatrpane mobilijarom, iako je Pravilnikom o uređenim i izgrađenim kupalištima jasno precizirano da svaki zakupac, izuzev hotelijera, mora osloboditi polovinu kupališta od ležaljki i suncobrana.

Kako je "Vijestima" saopšteno u Morskom dobru ukupno je na crnogorskoj obali 302 kupališta, od kojih su 217 uređenih i izgrađenih, u okviru kojih je 32 hotelska kupališta, dok je 85 prirodnih plaža, na kojima nema mobilijara.


U Budvi dvije ležaljke i suncobran od pet do 15 eura dnevno (Foto: Vuk Lajović)

Sve u svemu, i ove godine na sceni je apsurdna situcija, da su cijene iznajmljivanja plaćnog mobilijara bukvalno veće od iznajmljivanja ležaja u privatnom smještaju.

Naime, turisti koji dođu u Budvu, platiće za neke plaže iznajmljivanje ležaljke i suncobrana više nego što će ih koštati ležaj, koji je u privatnom smještaju od osam do 15 eura, u zavisnosti od dijela Budve ili drugih mjesta duž budvanske rivijere.

"Vijesti" su se uvjerile da je cijena para ležaljki i suncobrana, najprihvatljivija, na najpopularnijem bečićkom kuplištu „Stefan braun“, koja je pet eura za dan. Ta cijena je ujendo i najniža u odnosu na sva ostala kupališta.

Cijene plaćenog mobilijara na Slovenskoj plaži u zavisnosti od kupališta su od osam do 12 eura. Na najpopularnijoj budvanskoj plaži Mogrenu, iznajmljivanje para ležaljki i suncobran košta 15 eura, koliko staje i zakup plažnog mobilijara na hotelskoj plaži bečićkog "The Queen of Montenegro".

Činjenica je da su hotelska kupališta relaksirana odredbe da polovinu prostora moraju osloboditi od mobilijara, te ulaz na ove plaže, ujedno je uslovljena i obaveznim korišćenjem mobilijara.

Duplo veće cijene u odnosu na "Kraljicu" su na hotelskoj plaži u Pržnu, ispod elitnog hotela "Maestral", gdje iznajmljivanje suncobrana i ležaljki košta 30 eura. Turista koji bude namjeravao da se okupa nedaleko od Masetrala, na Kraljevoj plaži, koja je takođe hotelska, ispod vile"Miločer", to će ga koštati 75 eura, koliko staje iznajmljivanje mobilijara.Na hotelskoj, zapadnoj plaži, grad hotela Sveti Stefan, cijene su "skromnije" nego u Miločeru, pa tako iznajmljivanje mobilijara košta 50 eura, koliko košta bogata večera za dvoje u nekom od popularnih budvanskih restorana.

Najljepša crnogorska plaža Kraljičina, nažalost, i ove godine je zatvorena za sve smrtnike, pa će u čarima azurnog mora ove ljepotice moći da uživaju samo gosti vile "Miločer" i Svetog Stefana, kao i privilegovani pojedinci.

Cijene mobilijara na plažama barske rivijere su od dva eura za ležaljku, odnosno pet eura za suncobran i dvije ležaljke. Na plažama Utjehe u Sutomoru i Čanja, za suncobran i dvije ležaljke treba platiti od šest eura do osam eura.

Na plaži plažnog bara Odisej-plaža Sirena, iznajmljivanje ležaljke košta eura, toliko treba platiti i za suncobran. Zakupac plaže Radoš Đikanović kaže da je sve uradio u eko fazonu po projektu Morskog dobra, da je to koštalo, ali gostiju još uvijek nema.

Cijene plažnog mobilijara na hercegnovskoj rivijeri su raznolike. Najskuplji je na plaži Club hotela Riviera u Njivicama. Cjelodnevno iznajmljivanje ležaljke košta 6, a suncobrana 4 eura.

Na ostalim plažama za ležaljku na plaži treba izdvojiti od 2,5 do 5 eura, dok je iznajmljivanje suncobrana od 1,5 do 3 eura. Neke od plaža na hercegnovskoj rivijeri u Meljinama, Baošićima i Đenovićima su, suprotno preporukama, skoro sto postotno "prekrivene" ležaljkama, pa je nemoguće sjesti na plažu, a kamoli prostrijeti peškir.

Neke manje popunjene plaže još uvijek ne naplaćuju korišćenje ležaljki, ali je zato na drugim "režim" njihovog korišćenja rigorozan. Tako se žalila jedna majka djeteta od godinu da joj na jednoj plaži na Toploj nijesu dozvolili da pomjeri plažni stočić da bi na njegovo mjesto stavila kolica sa djetetom, kako bi ispod suncobrana bilo zaštićeno od sunca.

Iako ulaz na plažu ne smije da se naplaćuje – umjesto toga na pojedinim je uvedena obavezna konzumacija od 5 eura, koja važi cijeli dan. Uz to, naravno, naplaćuje se i plažni mobilijar.

Na nekim plažama, kao onoj hotela Riviera, kupači mogu donijeti i raširiti svoj suncobran, a na drugim je to “strogo zabranjeno”. Za očekivati je da će plažni mobilijar u špicu sezone biti još skuplji.

Skupo na Almari i Purobeach kupalištu

Turistima i domaćoj populaciji na Tivatskoj rivijeri ovog je ljeta na raspolaganju petnaestak uređenih i prirodnih kupališta na kojima se izdaje i plažni mobilijar. Među najjeftinijima su plaže hotela "Kamelija" u Donjoj Lastvi i hotela "Mimoza" u centru grada, gdje iznajmljivanje dviju ležaljki i suncobrana košta pet eura.

Na plaži hotela „Palma“ iznajmljivanje dviju ležaljki i suncobrana košta šet eura, koliko i na plaži Kalardovo, odnosno kupalištu "Solila" na Obali Đuraševića. Cijene mobilijara na najpopularnijem kupalištu na Tivatskoj rivijeri – plaži Plavi horizont u uvali Pržna iznose osam eura dnevno za komplet od dvije ležaljke i suncobran, iznajmljivanje malog suncobrana košta 2 eura.Na Plavim horizontima parking za automobile košta tri eura. Među najskupljima je jedno od najekskluzivnijih kupališta na Tivatskoj rivijeri, ali i Crnogorskom primorju uopšte – plaža "Almara Beach" u uvali Oblatna.

Do kraja juna dvije ležaljke i suncobran treba platiti 10 eura dnevno, dok iznajmljivanje posebnih baldahina po kojima je "Alamara" poznata košta 25 eura. Od 1. jula do kraja avgusta su nove cijene predviđene za špic sezone pa će iznajmljivanje mobilijara na "Almari" tada biti duplo skuplje.

Za one sa najdubljim džepom namijenjen je 65-metarski otvoreni bazen "Lido Mar" u tivatskoj marini "Porto Montenegro" koji će ovog ljeta poslovati u sklopu lanca ekskluzivnih kupališta "Purobeach" iz Španije.

Iznajmljivanje jedne ležaljke uz bazen kod "Purobeacha" košta 30 eura, ležaljke-kreveta 60 eura dnevno, a iznajmljivanje posebne kabane, kakvih je na raspolaganju samo četiri, treba platiti čak 500 eura dnevno. Uz klasične i ležaljke-krevet, dobija se poseban "paket dobrodošlice" sa svježim voćem, vodom i sokovima, dok iznajmljivanje kabane podrazumijeva i značajno veći uključeni paket konzumacije u plažnom restoranu.

Naplaćuju ulaz na Adu Bojanu

Iako suprotno važećim zakonskim propisima i ovog ljeta u Ulcinju ulaz se naplaćuje na ulaznoj kapiji nudističkog naselja na Adi i na poznatoj Ženskoj plaži u blizini hotela "Albatros".

Vlasnici i zakupci takav potez pravdaju posebnošću naselja i popularnog ženskog kupališta na kome postoje izvori sumporne vode koja ljekovito djeluje na sterilitet. Cijena ulaza u nudističko naselje ista je kao i prošle godine- pet eura za vozilo a euro po osobi. Na svim ostalim kupalištima duž Ulcinjske rivijere, ulaz je slobodan, a cijene plažnog mobilijara vrlo popularne.

Tako na zvanično najljepšoj crnogorskoj plaži, Safariju, dvije ležaljke i suncobran možete iznajmiti za pet eura dnevno, dok je parking u hladovini ispod stoljetnih borova besplatan. Ista cijena je i na ostalim kupalištima na Velikoj plaži, dok isti mobilijar na Maloj plaži košta euro više na dan.

Na istoj plaži, za euro možete iznajmiti ležaljku, a suncobran za tri eura. Na najpopularnijem sastajalištu mladih, čuvenoj Ibici u Borovoj šumi, dvije ležaljke i suncobran koštaju pet eura.
 

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Kulturna dešavanja

Na Tivatskom festivalu najbolje predstave iz regiona

U sklopu 'Purgatorija' biće premijerno izvedene i dvije nove pozorišne predstave u produkciji Centra za kulturu Tivat i to 28. jula komad 'Penelopijada' koju režira Dragana Varagić, odnosno predstava 'Čovjek iz Lemura' u adaptaciji i režiji Erola Kadića, kako je kazala direktorica CZK Tivat Milena Radojević na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavljajući program ovogodišnjih “Purgatorija”.

Radojević je naglasila da će ovogodišnje “Purgatorije“ imati i nikada jaču takmičarsku konkurenciju u sklopu Međunarodnog festivala mediteranskog teatra u kojoj će biti izvedeno čak 11 predstava koje je odabrala selektorka Tanja Mandić-Rigonat.

U konkurenciji su komad “Otac na službenom putu“ beogradskog “Ateljea 212“, “Lukrecija iliti Ždero“ Gradskog pozorišta Podgorica, “Penelopijada“ Centra za kulturu Tivat, “Antigona“ Hrvatskog narodnog kazališta “Ivan plemeniti Zajc“ iz Rijeke, “Iza kulisa“ pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda, “Prizori sa jabukom“ u produkciji festivala “Dubrovačke ljetnje igre“ Dubrovnik, “Kurba“ Gledališća “Glej“ iz Ljubljane, “Leda“ zagrebačkog kazališta “Gavella“, “Moj prvi put“ pozorišta “Vuk Karadžić“ iz Beograda, “Kad sam bio mrtav“ Slovenskog narodnog gledališća iz Ljubljane i predstava “Sumnjivo lice“ u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

Producent u CZK Neven Staničić je naglasio da ih posebno raduje činjenica što će festival ove godine imati i zvaničnog inostranog promotera – državu Kanadu, koja je preko svog diplomatskog predstavništva u Crnoj Gori podržala “Purgatorije“, što podrazumijeva i predstavljanje kanadskih umjetnika u okviru manifestacije.

“Nadamo se da ćemo takvu praksu nastaviti i narednih godina, odnosno da će festival svake godine imati drugu državu, stranog partnera i promotera“, kazao je Staničić dodajući da ovogodišnje “Purgatorije“ sadrže poseban segment nazvan “Dani Kanade u Tivtu“, pa će tako i festival biti otvoren izložbom radova Dušana Petričića, kanadskog karikaturiste, ilustratora i dizajnera, porijeklom sa ovih prostora, koji će se predstaviti u nedjelju u 20 i 30 u galeriji tivatskog ljetnjikovca “Buća-Luković“.

Osim Petričićeve izložbe, u okviru “Dana Kanade u Tivtu“ premijerno će biti izvedena i predstava “Penelopijada“ rađena po tekstu kanadske spisateljke Margaret Atvud, a trećeg jula na programu je književno veče Davida Albaharija koji živi i stvara u Kalgariju u Kanadi i u Beogradu.


Likovni, književni i filmski program

Tokom naredna dva i po mjeseca u Tivtu će izlagati slikari Milutin Kopanja, Milo-Mićo Vuković, Željko Brguljan, Peko Nikčević i skulptor Joveta Ljumović, koncerte će, pored ostalih, održati Gibonni i Vlatko Stefanovski, Glazbeno-prosvjetno društvo “Tivat“, horovi “Viva Vox“ i “Obilić“, te sastav Kraljevskih gudača Svetog Đorđa, dok će premijerno biti prikazan i novi dokumentarni film u režiji Vladimira Perovića “Život je...“ u produkciji Centra za kulturu Tivat.

Među književnim programima ističu se promocije monografija “Podmorničarstvo Jugoslavije“, “Pravoslavni manastiri u Crnoj Gori“ i “Podmorje Crne Gore“, te književne večeri Davida Albaharija i Gojka Čelebića.
 

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #6 ·
TURISTIČKI INFO PUNKT NA ŠKVERU ZATVOREN [HN]

Sezona u Novome živnula, ali domaći kao da još nijesu uhvatili zalet. Ako se u TO hvale da su dobro predstavili ponudu Herceg Novog na raznim sajmovima turizma, onda nije za pohvalu to što su često nudili i “mačka u džaku”. Ako su još promovisali turističku ponudu onako kako to čine u info punktovima, “mrka kapa”.
Evo i dokaza kojeg nam je danas u slici i riječi poslao stalni slušalac i posjetilac našeg sajta Mirko Kosić.
Ovo je fotografija info turističkog punkta na Škveru napravljena 1. Jula u 13.15 h! Na slici se jasno vidi da je punkt zatvoren i da čak nema istaknuto radno vrijeme na vratima!!!!
- Znam iz pouzdanih izvora da su ovi info tur. punktovi opštinski budžet tj.građane Herceg Novog koštali jako puno, sa čak instaliranom klimom! Mada svuda u svijetu nigdije nisam vidio nepristupačniji ( bunkerski tip) turistickog info punkta. Naprotiv, info punkt je otvoren sa svih strana, pristupačan i sa mnoštvom prospekata i ostalog propagandng materijala koji promoviše lokalne turističke atrakcije - kaže Kosić i dodaje:
-Ovaj na Škveru je “opremljen” kao što su bili snabdjeveni supermarketi u 90-tim prije privatizacije, a probajte od zaposlenih kada ih “uhvatite” dobiti informaciju tipa br. tel Aerodroma Tivat, Rent a Car agencije, satnicu brodića koji voze za Žanjice, đe prijaviti tek pristiglog gosta... itd, a možda još sve to na Engleskom, Španskom ili Italijanskom!!?! SRETNO!


- I onda kako ne upitati nadležne, kome i zašto služe ovakvi turisticki info punktovi, ko i po kojim osnovama “radi” u njima i da li je ipak bolje da ne rade kada već nijesu u funkciji, a i kada jesu slaba vajda za novske goste, smatra Kosić
- Ili mi mislimo da naši gosti ne zaslužuju taj vid usluge i kako mislimo da privučemo i bolje platežnu klijentelu kad nismo u stanju da zadržimo ni ovu sadašnju!? Ovo je samo na žalost jedan od primjera koji nam ne služi na čast! Ili se naši turistički radnici odnose prema gostima po onoj...
“Bolji odoše boljima, a vi jedva i nas dopadoste” - zaključuje Kosić.

Radio Jadran, sva pitanja našeg slušaoca potpuno opravdava. Proslijeđujemo ih putem našeg sajta nadležnima u TO Herceg Novi. Zašto? Zato što su najčešće danima nedostupni kada ih pozivamo. Sa medijima upravo najradije kontaktiraju putem friziranih i šturih saopštenja o broju gostiju ili promocijama preko svog sajta. Valjda psojećuju i druge, a ne samo sopstveni.http://www.radiojadran.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1373:turistiki-info-punktovi-u-herceg-novom-zatvoreni&catid=35:vijesti&Itemid=1
 

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Hajdi i Klajn u Porto Montenegru [TV]

U četvrtak. 5 jula u Porto Montenegro će doći čuveni britanski modni dvojac – Hajdi Gosman i Peni Klajn, autorke izuzetno popularnog londonskog brenda Hajdi Klajn, kako bi obišle svoju radnju u marini i organizovale koktel za prijatelje i odabrane medije sa početkom u 19:30.

Ljubitelje mode širom svijeta brend HajdiKlajn je obradovao prvi put 2002. i ubrzo postao poznat kao „one stop shop“za savršenu prazničnu garderobu. „Bilo da tražite šik golih stopala ili glamur super jahti, Hajdi Klajn nudi širok spektar elegantnih, a ipak praktičnih kupaćih kostima, odjeće i pribora. Od bikinija i šešira, papuča i bade mantila u Hajdi Klajnu ćete naći sve što je potrebno da se spakujete za praznike na suncu, tokom cijele godine“, piše na internet stranici ovog popularnog brenda.http://www.radiotivat.com/zanimljivosti/hajdi-i-klajn-u-porto-montenegru
 

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Kotor metropola izletničkog turizma, ali ne i bogate kase

Svakodnevno Kotor posjećuje rijeka turista, pa je prema riječima turizmologa prof. dr Milenka Pasinovića, naš grad metropola izletničkog turizma, i to inostranih turista.
Oni su najbolji promoteri Kotora kao turističke destinacije na do sada malo poznatim i malo prisutnim turističkim tržištima, kao što su prije svega tržišta Istočne Azije, Tajvana, Kine i Japana.
Na naše pitanje koliko Kotor zarađuje od ove vrste turizma, Pasinović je odgovorio da je potrošnja prije svega vezana za ponudu, jer sigurno nije riječ o slabo platežnim turistima koji sa drugog kraja planete dolaze da vide Kotor.
Probleme prof. Pasinović vidi u, kako kaže, banalnim stvarima kao što je parking, budući da su turistički autobusi parkirani na brojnim mjestima gdje se ne naplaćuje parkiranje.
Samo naizgled Kotor oskudijeva parking prostorim,a objašnjava on, i podsjeća na više potencijalnih mjesta u gradu kao što je parking ispred “Jugooceanije”, “Fjorda”, zatim na čitav potez od “Fjorda” do Opšte bolnice.
Ovo je prioritetni zadatak menadžmenta Opštine, kazao je Pasinović.
Kotor je grad-muzej i zato je posebno interesantan turistima.
Izuzetan kapital su gradski bedemi, ali na žalost nedovoljno iskorišćeni.
Oni su u dosta zapuštenom stanju, pa se profesor Pasinović pita da li postoje projekti za njihovu sanaciju i pravu funkciju i da li se koristi mogućnost IPA fondova.
Primjera radi, dubrovački bedemi donose prihod gradu u iznosu oko 8 miliona eura godišnje.
Oni su uređeni, u njih je investirano i sada se ta investicija vraća.
Dugo godina Kotor nije imao magućnosti naplate izletničke takse i konačno se izborio za ovaj prihod.
Ako je Kotor grad-muzej, onda je red da se plati ulaznica, makar euro, bez obzira da li će turista posjetiti neku od kulturnih institucija, spomenik ili crkvu, zaključio je prof. Pasinović.http://skalaradio.com/2012/07/03/kotor-metropola-izletnickog-turizma-ali-ne-i-bogate-kase/
 

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #9 ·
KO SU, KOLIKO SU IMUĆNI I ŠTA ĆE REĆI TURISTI O PONUDI NOVOG ?

Od danas do kraja avgusta lokalana Turistička organizacija sprovešće tradicionalnu Anketu turista. Biće to 48. put da se na ovaj način provjerava koliko su gosti zadovoljni ponudom u Herceg Novom, ali ove godine i prvi put ćemo detaljnije saznati i kakvog su ekonomskog, socijalnog i profesionalnog statusa gosti koji dolaze u Herceg Novi.
Anketari Turističke organizacije Herceg Novi na oko stotinjak lokaliteta će anketirati oko 1.200 gostiju, a Stručna služba Turističke organizacije će pripremiti završni materijal, koji će biti prezentovan u Skupštini Opštine Herceg Novi. Nakon prezentovanja Ankete turista u Skupštini Opštine Herceg Novi, ona će biti objavljena i na zvaničnom sajtu Turističke organizacije, sa kojeg i prenosimo ovu informaciju.http://www.radiojadran.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1379:ko-su-koliko-su-imuni-i-ta-e-rei-turisti-o-ponudi-novog-&catid=35:vijesti&Itemid=1
 

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Predstavljen časopis Top Montenegro

Turistički časopis, koji je istovremeno i turistički vodič i informator za turiste i poslovne ljude koji borave u Crnoj Gori, čiji je izdavač tivatska firma “Avakom” iz, prezentovan je danas u hotelu “Mimoza”.

“Godinama se baveći, između ostalog, turizmom i pružanjem usluga shvatili smo da jedna ovakva publikacija nedostaje na tržištu Crne Gore u moru neuspjelih pokušaja da se predstave samo neke informacije. Naš favorit je sveobuhvatnost, kvalitet informacija i zanimljivost sadržaja ("korisnost publikacije"), a naravno i kvalitet štampe”, kazao je direktor, Zlatko Vučinović navodeći da će časopis izlaziti tromječeno.
Prvi broj, koji je štamapan u pet hiljaad primjeraka, je besplatana i distribuiraće se u lukama, aerodromima, preko lokalnih turističkih organizacija, na info punktovima, hotelima, turističkim i agencijama za nekretnine, preko izdavaoca privatnog smještaja, restorana. Drugi broj koji bi iz štampe trebao izaći u drugoj polovini septembra distribuiraće se na kisoscima i neće biti besplatan.
“TopMontenegro” je namijenjen i za domaće stanovništvo, ali i za sve one koji

bilo kakav interes za informacijom ili interesantnim člankom vezanim za Crnu Goru, pa na neki način predstavlja i određenu vrstu biznis direktorijuma.

"U prvom broju fokus je stavljen na ljeto 2012 i turističku ponudu Crne Gore, odnosno 10 top destinacija sa prevashodnim ciljem da se taj kulturni i istorijski dar predstavi turistima, ali i ciljem da takvi tekstovi budu zanimljivi i domaćoj čitalačkoj publici, makar iz razloga da se ono što imamo ne zaboravi”, kazao je urednik časopisa, dr Andrija Petković naglasivši da očekuju da će tokom jula i avgusta časopis vidjeti brojni turisti, što je i bio jedan od prevashodnih ciljeva.

U cilju što bolje promocije Crne Gore kao turističke destinacije “TopMontenegro” se može čitati i na interne adresi www.topmontenegro.com u kompletnom izdanju.

Na jučerašnjoj prezentaciji govorio je vlasnik i direktor Radio Skale, Slavko Mandić, koji je kazao da u poplavi šunda i svakojake medijske ponude, čiji je cilj brza zarada ili politička ostrašćenost, uz obavezno prisustvo neprofesionalizma koji se najčešće ogleda kroz sentzacionalizam i neistinito izvještavanje o svemu i svačemu, pa i našoj turističkoj zbilji, koja nam je okosnica stvaranja budućnosti, na medijskom nebu pojavio se –TopMontenegro”. Samo na prvo prelistavanje učiniće se da sličnih ima i da je ovo još samo jedan u nizu, ali na sreću nije tako. TopMonteengro obiluje tekstovima, koji jedinstvenu Crnu Goru predstavljaju čitaocu na način kojim se ističu univerzalne vrijednosti, ali i sve posebnosti, koje je kandiduju za jednu od značajnih turističkih destinacija.

http://www.radiotivat.com/drustvo/predstavljen-casopis-tom-montenegrohttp://www.topmontenegro.com/
 

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #11 ·
BOLJA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA TURISTA U HERCEG NOVOM

Kada se tokom sezone u svim primorskim opštinama, ponegdje i udvostruči broj stanovnika dolaskom turista, onda je zdravstvena zaštita posebna briga domaćina. U hercegnovskom Domu zdravlja otvaraju turističke ambulante, koje će raditi do 1. septembra i produžavaju radano vrijeme kako bi obezbjedili bolju zdravstvenu zaštitu tokom sezone.
Direktor dr Vladimir Vodovar kaže nam da spremno ulaze u vrelo ljeto. Već 13. jula otvoriće turističku ambulantu u samoj zgradi Doma zdravlja na Toploj, gdje će gostima biti dostupni svakog dana od 7 do 21 h. - Ambulanta će se nalaziti u centralnoj zgadi, u prostoru medicine rada, koji je pogodan za tu službu, jer je blizu glavnog ulaza. Iz iskustva znamo da treba pojačati pedijatrijsku zaštitu, jer najviše pacijenata su nam djeca, tako da će ta služba raditi svakog dana, subotom i neđeljom od 7 do 21 h - ističe za Radio Jadran, dr Vodovar.
On dodaje i da će zdravstvena ambulanta u Bijeloj u turističkoj sezoni raditi i vikendom, a ostale službe Doma zdravlja biće sa kompletnim osobljem, s obzirom da će biti iskorišćeni godišnji odmori.
- Na ovakvav način imaćemo kvalitenu zdravstvenu zaštitu turista i relaksiraćemo službu Hitne medicinke pomoći, koja radi u podmlađenom sastavu, požrtvovani su, rade dobro i ako sve završimo do 21 h onda će hitnoj službi biti lakše tokom noći - kaže dr Vodovar.
Prvi put ove godine u hercegnovskom Domu zdravlja pobrinuće se i za zdravlje izletnika koji hrle brodićima ka atraktivnim mjestima poluostrva Luštica, Dobreču, Arzi, Rosama i Mirištu. Otvoriće turističku ambulantu na Žanjicama.
- Na Luštici bude više od 2000 gostiju i bilo bi veoma rizično da ostavimo te ljude bez zdravstvene zaštite. Otvaramo za koji dan ambulantu koja neće biti za opšte preglede već za urgentne stvari, ujede insekata, povrede... Imaćemo ove godine i podršku policije, agažovanjem glisera koji je moćan i koji iz Zelenike na Žanjice dođe za 4-5 minuta. Odatle eventualno ćemo pacijente transportovati, ako bude bilo potrebe i do bolnice Meljine - objašnjava naš sagovornik.
Dom zdravlja i opština Herceg Novi su potpisali sporazum o sufinansiranju ovakvog programa zdravstvene zaštite u turističkoj sezoni, u vrijednosti od 9000 eura. To će znatno pomoći da se program realizuje i to sopstvenim snagama. Jedino će na Luštici biti angažovan ljekar sa strane. U Domu zdravlja u Herceg Novm sada ima 116 zaposlenih, od toga su 34 ljekara i 70 mediciskih sestara. Nedostaje jedan psihijatar, a kada 7 ljekara završe specijalizaciju biće bolje i na pedijatriji, gdje sa nestrpljenjem očekuju dolazak dva specijalizanta.http://www.radiojadran.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1395:bolja-zdravstvena-zatita-turista-u-herceg-novom&catid=35:vijesti&Itemid=1
 

·
Registered
Joined
·
105 Posts
evo, mislim da sam pogodio temu...
pismo podrske projektu virtuelne izgradnje Crne Gore koje nam je uputila nasa mila Nacionalna turisticka organizacija Crne Gore.
Licno sam totalno nezadovoljan njihovim sadrzajem, iz prostog razloga sto famozno pismo ne obavezuje nidje nikoga na nista.

Na zalost sam pogresno shvatio ciljeve navedene organizacije :
"kordiniramo i objedinjavamo informativnu i promotivnu aktivnost svih subjekata u
oblasti turizma i saradjujemo sa turističkim organizacijama u zemlji i inostranstvu
".

 

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #14 ·
JAČAJU VEZE KOTORA I SANTA BARBARE

Kotor i Santa Barbara su destinacije u koje dolaze turisti iz cijelog svijeta i to je zajedničko ovim gradovima, ocijenila je gradonačelnica ovog kalifornijskog ljetovališta i univerzitetskog centra, Helen Šnajder, koja namjerava sedam dana da borvi u Kotoru. Ona će sa domaćinima podijeliti primjere dobre prakse iz oblasti turizma, posebno kulturnog.
- Takođe razgovaraćemo i o tome koliko i kako lokalna samouprava može da sarađuje sa malim preduzećima u cilju unaprijeđenja turizma, a zanima nas i da se povežemo sa ženama koje se bave nezavisnim biznisom i kako da unaprijedimo ekonomsku nezavisnost žena - kazala je Helen Šnajder, Mini-business.
Kotor i Santa Barbara kao gradovi pobratimi još 2009. godine uspostavili su saradnju u oblasti kulture, sporta, turizma i pomorstva.
Gradonačelnicu Sanata Barbare Kotor je očarao zadivljujućom arhitekturom pa kao i Santu Barbaru to ovaj grad čini privlačnim za turiste iz cijelog svijeta.
Ona navodi da je kao i većinu gradova u svijetu, i Santa Barbaru pogodila ekonomska kriza što je rezultiralo smanjenjem budžeta za brojne stavke.
Kotor i Santa Barbara do sada su sarađivali u projektu Kulinarske akademije u kojem su učestvovala djeca iz Zavoda za rehabilitaciju sluha i govora.
Predsjednica Kotora, Marija Ćatović, rekla je da se ubuduće nada značajnijim projektima. Ona je za koleginicu Šnajder i još pet žena iz administracije grada, kao i za vaterpolo tim iz Santa Barbare, u hotelu Kataro u Starom gradu sinoć priredila prijem.

http://www.radiojadran.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1408:jaaju-veze-kotora-i-santa-barbare&catid=35:vijesti&Itemid=1
 

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Dileri soba ružna slika, prosjačenje vidno suzbijeno

U Kotoru trenutno boravi 1750 turista, kao i prošle godine u ovo doba.
Sezona po riječima turističkih poslenika Kotora protiče kako su i očekivali, grad je prepun turista, naročito izletnika, a novi turistički servis to jest panoramski autobusi su opravdali očekivanja.
Perast, Rimske mozaike i osatale lokalitete koji su uključeni u ovaj projekat dnevno posjeti 120 turista, kazala je za Skala radio Dragana Maslovar iz lokalne Turističke organizacije.
I u Kotoru, kao i u ostalim primorskim mjestima, posebno izražen problem ovoga ljeta su dileri soba, pa su turistički radnici uputili dopis turističkoj inspekciji i ostalim službama da izađu na teren kako bi se što prije uklonili sa ulica, jer predstavljaju ružnu sliku.
Dugogodišnji problem prosjačenja ovoga ljeta je vidno suzbijen.
Što se tiče cijena, u privatnom smještaju u Kotoru sobe se kreću se od 10 do 15 eura, apartmani od 30 do 100 u zavisnosti od mjesta i njihove opremljenosti.
Cijene smještaja u hotelima niže kategorije su od 30 do 60 eura, a u hotelima visočije kategorije kreću se od 65 do 200 eura, kazala je Maslovar.

 

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #16 ·
Folklor na Pjaci od rive i muzička dobrodošlica turistima

Kotorska Turistička organizacija i Folklorni ansambl “Nikola Đurković” iz Kotora postigli su sporazum da u cilju afirmacije bogatog nacionalnog folklora za vrijeme turističke sezone ovaj ansambl nastupa četvrtkom na glavnom gradskom trgu ili Pjaci od rive od 10 i 30 do 11 sati.
Podsjećamo i na saradnju lokalne Turističke organizacije sa kotorskom Gradskom muzikom koja svake druge subote od 11 do podna za turiste priređuje promenandni koncert gradskim ulicama i trgovima.


Folklorni ansambl "Nikola Đurković"
 

·
Registered
43
Joined
·
6,541 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Panoramski autobusi kruže zalivom

Za mjesec dana, koliko zalivom kruže turistički panoramski autobusi Kotor open tour, zadovoljni su u menadžmentu, ali i turisti koji koriste vožnju otvorenim autobusima od Kotora do Risna.
Najviše interesovanja za ovu novu turističku ponudu grada pokazuju turisti sa kruzera.
Prema riječima Dušana Samardžića, generalnog menadžera ovog preduzeća, neizbježna je posjeta Rimskih mozaika u Risnu koju ostvaruju u saradnji sa lokalnom Turističkom organizacijom.
Zbog nedostatka vremena u zavisnosti od zadržavanja broda, turisti za sada zaobilaze Perast i tamošnji muzej, iako ih hostese upućuju na neizbježne lokalitete, kao što su peraški školji.
U vaučer po cijeni od 20 eura uključen je i odmor na kupalištu Bajova kula sa popustom od 10 odsto na usluge plažnog bara, kao i posjeta suvernirnici RR u starom gradu i obilazak Kotora sa vodičima, podsjetio je Samardžić.
On vjeruje da će tokom jesenjih mjeseci, kada padne vrućina, biti još veće interesovanje turista za ovu ponudu, uz podatak da je dnevno u prosjeku oko 120 turista koji koriste otvorene autobuse za obilazak zaliva.

... jedna od suvenirnica...

 
1 - 20 of 417 Posts
Top