SkyscraperCity banner

361 - 380 of 409 Posts

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #361 ·
Jadranske igre – Novljani oduševili – foto / Izvor: www.bokanews.me /

„Ovo je pobjeda koja će nas pratiti cijeli život“, kazala je šampionska kapetanica Milica Ćorović, koja je zbog svog stasa plijenila poglede publike i privlačila bljeskove fotoaparata, prenose hrvatski mediji nakon što su Novljani osvojili Jadranske igare u Biogradu proteklog vikenda.

U neizvjesnoj borbi odlučivala je posljednja igra veslo, odnosno varijacija potezanja konopa sa čamaca na vesla. U nju je Crna Gora ušla sa 36 bodova, Slovenija sa 34 a Italija sa 32. Talijanski brod je odvučen u polufinalu i u dramatičnoj finalnoj borbi na kraju su slavili Novljani… 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #362 ·
Administracija „koči“ i helikoptere i pilotsku školu / www.bokanews.me /


Promo logo Hawattove firme

Autralijski biznismen Romy Hawatt koji je do sada investirao nekoliko miliona eura u Crnoj Gori, suočio se sa teškoćama u realizaciji svoje ideje da u našoj državi uspostavi nešto što veoma nedostaje crnogorskoj turističkoj ponudi – usluge tzv.helikopterskog čartera i transfera, kao i pilotsku školu. Zbog raznoraznih administrativnih prepreka i nerazumijevanja, njegov vazduhoplovni biznis koji je u Crnoj Gori do sada još u potpunosti nije „raširio krila“.

Nakon što je nekoliko godina putovao po Balkanu, Hawatt je prije dvije godine krenuo sa investicijama u Crnoj Gori osnovavši podružnicu svoje multinacionalne kompanije „Aviation Airways“ koja inače, posluje u Australiji, Španiji, Velikoj Britaniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Maleziji, Kini, Iraku, Indoneziji, Japanu, Libanonu i Kuvajtu. Do sada je uložio nekoliko miliona eura u detaljnu rekonstrukciju sportskog aerodroma Ćemovsko polje sa namjerom da tamo formira školu za obuku pilota aviona i helikoptera, kupio je četiri mala aviona i dva helikoptera i prvi je ovdje uveo biznis tzv. helikopterskog čartera i transfera posredstvom svoje agecije „Discover Montenegro“.

Međutim, uprkos odličnim tehničkim i kadrovskim uslovima i činjenici da ga je ove sezone promovisalo više turističkih agencija, oba Hawattova projekta, zbog niza administrativnih prepreka za koje se australijski biznismen nada da će uskoro biti prevaziđene, još nisu u punoj mjeri zaživjela.


Hawattov helikopter slijece na aerodrom Tivat

Hawattov moderan laki helikopter tipa „Airbus Helicpters“ E-120 C „colibri“, nije dobilo dozvolu slijeće i polijeće sa helidroma koji je u međuvremenu izgrađen u Porto Montenegru jer je vrhovna vazduhoplovna vlast u državi – Agencija za civilno vazduhoplovstvo izrazila rezervu prema mogućnosti da se leti sa te lokacije. Porto Montenegro je uloživši nekoliko miliona eura, ovdje u protelih nešto više od pola godine, izgradio helidrom površine 4.200 kvadrata sa sletnom površinom za helikoptere, rulnom stazom, hangarem, pristupnom saobraćajnicom, pješačkom stazom i terminalnim platoom,te mogućnošću za snabdijevanje helikoptera gorivom. Ipak, ACV je iz razloga sigurnosti, odbila da sa tog helidroma dozvoli letenje jednomotornih helikoptera kakav je Hawattov EC-120.

„Putna infrastruktura u Crnoj Gori je loša i neadekvatna, tako da je helikopterski čarter, posebno u slučaju bogatije klijentele kakva sve češće ovdje dolazi, pravo riješenje. Ipak, do sada i pored svih nastojanja, nisam uspio da to približim i onima koji donose odluke u državnoj administraciji.“- ističe australijski biznismen dodajući da bi, u slučaju da posao krene, vrlo brzo uvećao svoju flotu helikoptera i aviona u Crnoj Gori. On naglašava da je sagovornicima u državnoj upravi skrenuo pažnju da mogu besplatno računati na njegove helikoptere i pilote u svakom trenutku, prilikom bilo kakve vanredne situacije ili nesreće na moru ili kopnu jer je to ujedno i najbrži i najefikasniji način intervencije i pružanja pomoći ugroženima.


Pogled na peraške otoke iz Hawattovog helikoptera
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #363 ·
H. Novi u Jadransko-jonskoj euroregiji / www.bokanews.me /

Zahtjev za članstvo Opštine Herceg Novi u Jadransko-jonskoj euroregiji biće ocijenjen na vanrednoj plenarnoj sjednici u Milanu, na kojoj će u naredna dva dana učestvovati predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović i Branka Mračević, rukovodilac Kancelarije za međunarodnu saradnju.

Prihvatanjem zahtjeva, Herceg Novi će poslije Kotora, Tivta i Ulcinja, biti četvrta crnogorska opština članica ove asocijacije.Na dnevnom redu zasijedanja koje će se održati u Paviljonu Evropske Unije, u okviru izložbe EXPO 2015, su teme: Ishrana planete, Energija za život i Regije i gradovi Jadransko-jonske mikroregije – poziv na saradnju.
Jadransko-jonska euroregija, čije je sjedište u Puli, osnovana je u junu 2006. godine radi promocije transnacionalne i međuregionalne saradnje regiona i lokalnih vlasti zemalja jadranskog i jonskog basena. Danas Udruženje broji 26 članova, jedinica regionalne i lokalne vlasti iz Italije, Grčke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Albanije. Ukupna teritorija uključenih regiona je preko 200.000 kvadratnih kilometara i u njima živi preko 2 miliona stanovnika. Pitanja kojima se bavi Jadransko-jonska Euroregija su: stvaranje područja mira, stabilnosti i saradnje, zaštita kulturne baštine, zaštita životne sredine, održivi ekonomski razvoj u oblasti turizma, ribarstva, poljoprivrede, rješavanje infrastrukturnih pitanja i podrška ulasku svih članica u Evropsku uniju.

 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #364 ·
Startovala prestižna regata “Hiljadu ostrva” / www.bokanews.me /

Treću godinu za redom jedri se velika transjadranska regataTreća po redu velika međunarodna transjadranska regata „Hiljadu ostrva“ (Thousand Islands Match Race), koju organizuju Jahting klub Porto Montenegro, JK SCOR Rijeka i Udruženje „Val“ iz Rijeke, startovala je u nedjelju u podne iz Rijeke. Dvadeset posada sa jedrilicama u klasi ORC i MOCRA, iz Austrije, Čilea, Hrvatske, Češke, Njemačke, Velike Britanije, Mađarske, Italije, Slovenije, Slovačke i Crne Gore, uputile su se, uz dobru buru, ka 277 milja udaljenom Porto Montenegru.

Flota krstaša prolazi među više od 1.000 jadranskih ostrva, pri čemu jedrilice prolaze pored osrtva Unije, Susak, Kornat, Vis, Lastovo i Svetog Andriju i stzavljaju ih sa svoje lijeve strane, kako bi došle do cilja, u marinu Porto Montenegro u Tivtu. Druga etapa jedri se na istom kursu u povratnom smjeru, 24. septembra uz slikovite pejzaže hrvatskih ostrva i atraktivnih jedriličarskih odredišta.U akvatorijumu Bokokotorskog zaliva, u četvrtak 23. septembra održaće se i regata pod nazivom „Hiljadu ostrva +2“, u organizaciji Jahting kluba Porto Montenegro, kada će jedriličari iz Tivta imati priliku da jedre sa učesnicima međunarodne jadranske regate, oko dva bokeška ostrva.

Organizatori prestižne offshore regate „Hiljadu ostrva“ objavili su nagradni fond: pobjednik u klasi ORC, u TIR overall-u (ukupno), dobija vez u marini Porto Montenegro u iznosu od 5.000 eura, a isti novčani iznos dobija i pobjednik među katamaranima i trimaranima, odnosno u MOCRA klasi. Nagradu dodjelje marina Porto Montenegro, i može se iskoristiti u periodu od septembra 2015. do septembra 2016. godine.

JK Porto Montenegro na manifestaciji sponzoriše učešce i lokalne jedrilice „Vagabundo“ sa skiperom Miodragom Kovačevićem iz Herceg Novog, koji će jedriti u drugom smjeru, iz Porto Montenegra ka Rijeci. Inače, regata „Hiljadu ostrva“ iz godine u godinu postaje sve popularnija a svim ljubiteljima jedrenja ostao je u pamćenju impresivni trkački bolid pod jedrima – prošlogodišnji pobjednik, 30-metarski brod „Esimit Europa 2“, jedna od najbržih i tehnološki najnaprednijih jedrilica na svijetu, koja postiže maksimalnu brzinu preko 38čvorova.Dosadašnji rekord za prvu etapu jedrenja od Rijeke do Porto Montenegra postavio je mađarski brod „Wild Joe“ – 28 sati, 41 minut i 06 sekundi, a za drugu etapu od Tivta do Rijeka „Esmit Europa 2“, sa vremenom od 37 sati 17 minuta i 57 sekundi.
 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Maklović u pokretu - Boka Kotorska

Poljska nacionalna TV prikazala je sinoć 183. epizodu čuvene putopisno - gastronomske serije autora Roberta Maklovića „Maklowicz podrozy " ( Maklović u pokretu ) koju je autor posvetio Boki Kotorskoj. Maklović je jedan od najpoznatijih evropskih gastronomada i TV autora. Po obrazovanju istoričar i novinar, snima dokumentarno – putopisne reportaže po cijelom svijetu a, pored gastronomije, televizijskom gledalištu približava istoriju, kulturu, tradiciju i legende krajeva kroz koje prolazi.

U junu ove godine, Maklović je snimao u Boki Kotorskoj, a domaćin ekipi poljske televizije bila je Turistička organizacija Tivta. Goste je kroz Boku Kotorsku proveo poznati bokeljski gastronomad i novinar Mašo Čekić. U emitovanoj epizodi Maklović predstavlja nekoliko storija zabilježenih u Tivtu, Gornjoj Lastvi, Verigama, Prčanju, Kotoru i Perastu, a posebno mjesto zauzima priča o Porto Montenegru – luksuznoj marini za jahte najbogatijih ljudi svijeta, kako ovu marinu vidi Poljska TV. Uz ekskluzivne specijalitete kuhinje hotela Ridžent i kuhara Džasmena Daklea, Maklović predstavlja stara bokeljska jela i morske delicije. Uz priču o Gospi od oriza , kraj Gospe od Anđela, kuha staro venecijansko jelo rizi – bizi, ali na bokeški način: sa jagnjetinom. U Gornjoj Lastvi priča o selu, ali i načinu dočekivanja gostiju sa priganicama, medom i rakijom, dok najfinija jela i specijalitete sa plodovima mora Maklović nalazi u konobi „Bokeški gušti ". Tu su i priče iz Starog kotorskog grada, Perasta i njegovog muzeja.
Boka Kotorska je jedan od najljepših krajeva na svijetu i valja joj se vratiti - rakao je Maklović najavljujući povratak u naše krajeve i nove epizode kultne serije. Poljska TV smjestila je priču o Boki Kotorskih između epizoda o najljepšim hrvatskim otocima i epizode o Andaluziji, predstavljajući gledaocima najlješpe evropske destinacije.
Epizodu možete pogledati na : www.maklowiczwpodrozy.tvp.pl

http://radiotivat.com/index.php/zanimljivosti/19407-maklov.html
 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Rusi kupuju karte, stižu u Beograd

Crna Gora je i u postsezoni i septembru u vrhu potražnje ruskih turista, navode ruski mediji pozivajući se na podatke ruskog turističkog pretraživača Tu-tu.ru.

U pet najtraženijih destinacija u ušli su Ukrajina, Moldavija, Nemačka, Kazahstan i Crna Gora. U isto vreme, po podacima turističkih operatora, potražnja za evropske destinacije u postsezoni opala je za 40 odsto.

Tivat i Beograd su destinacije koje su u vrhu potražnje za kupovinu karata za naredne mesece, navodi agenija Tas.

Prodaja karata za Tivat zauzima 16,48 odsto od ukupne prodaje, zatim slede Tel-Aviv (8,44), Larnaka (5,12), Antalija, Burgas, Istambul, Bangkok, London i Beograd, prenosi Tas.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2015&mm=09&dd=23&nav_id=1042989
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #367 ·
Bugatti Veyrona u Perastu / www.bokanews.me /

Devet najbržih automobila na svijetu, a kažu i najskupljih, Bugatti Veyrona, danas su se zaustavili u Perastu kako bi njihovi vlasnici posjetili Muzej grada Perasta.

Gosti su iskazali oduševllenje Muzejom, njegovom bogatom istorijom, eksponatima, te su donirali određena sredstva. Koktel za vlasnike najskupljih i najbržih automobila na svijetu organizovao je menadžment hotela Forzza Mare iz Kotora.

Neobični karavan Bugatti Veyrona, sa svojim vlasnicima, krenuo je jutros iz Dubrovnika ka Svetom Stefanu gdje će boraviti narednih nekoliko dana.
Osnovni model tog automobila, koji se radi po narudžbi, može dostići brzinu od 415 kilometara na sat, a košta gotovo milion i po eura.

 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #368 ·
Izgradnja žičare od Bečića do Brajića / www.bokanews.me /

Prezentacija idejnog projekta izgradnje žičare od budvanskog naselja Bečići do tvrđave Kosmač na Brajićima održana je danas u hotelu „The Queen of Montenegro“. Ovaj projekat se realizuje kroz model privatno-javnog partnerstva između Opštine Budva i preduzeća „Cable car“, a planirani početak izvođenja radova je Dan Opštine Budva, 22. novembar ove godine godine, prenosi RTV Budva.

Predviđena dužina žičare iznosi oko 2 100 metara, kapaciteta je u prosjeku 1 500 ljudi, a od Bečića do Brajića njome će se putovati nepunih 7 minuta.

Prema riječima investitora ukupna vrijednost projekta iznosiće oko 10.000.000 eura, a završetak radova, ukolko sve bude teklo po planu predviđen je sredinom 2016. godine.
Idejno rješenje ovog projekta izrađeno je od strane kompanije „Adria invest“ kao i renomirane njemačke kompanije „Doplermajer“ koja se bavi izgradnjom različitih vrsta žičara u čitavom svijetu.

Projekat koji je danas prezentovan podrazumjeva uređenje početne stanice u Bečićima, i završne stanice, nadomak tvrđave Kosmač u Brajićima. Na lokalitetu Brajići predviđena je izgradnja malog turističkog centra, koji će sadržati restoran od ukupno 200 mjesta, suvenirnicu, amfiteatar sa pogledom na tvrđavu koji će biti prilagođen za potrebe izvođenja koncerata i predstava i veliku terasu sa pogledom na more uz prateće sadržaje.


Kosmač foto Panoramio

Predsjednik Opštine Budva Srđa Popović naveo je da je privilegija imati naklonjenu prirodu na ovom području, ali i bogato kulturno-istorijsko nasljeđe koje pruža priliku da se ovaj dio budvanskog zaleđa u naselju Brajići valorizuje na najbolji mogući način, upravo izgradnjom atraktivne žičare sa svim pratećim sadržajima koji će znatno pospješiti turističku ponudu grada.

Opština Budva je u skladu sa definisanim uslovima učešća u ovom projektu preduzela niz aktivnosti koje prethode izgradnji žičare. Na sjednici Skupštine Opštine Budva u julu 2014. godine usvojena je Odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju žičare, na osnovu koje su izdati i Urbanističko tehnički uslovi za izradu projektne dokumentacije. Opština Budva je takođe pristupila izradi Elaborata o parcelaciji koji je neophodan kako bi svi imovinsko – pravni odnosi bili regulisani, te kako bi uskoro uslijedilo izdavanje građevinske dozvole.


Panorama – foto flickr.com

Na današnjoj prezentaciji predstavljen je i predlog valorizacije cjelokupnog seoskog područja na Brajićama, koji podrazumjeva uređenje uzletišta za paraglajdere, izgradnju malog turističkog naselja, golf terena, ali i valorizaciju područja oko tvrđave Kosmač.
 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Prodat hotel "Mimoza"

Prema nezvaničnim informacijama, hotel „Mimoza", najstariji tivatski hotel istoimenog tivatskog hotelijera, prodat je ruskom investitoru. Predugovor između predsjednika Upravnog odbora HTP „Mimoza" , Đorđija Nicovića i kupca, potpisan je prije dva dana.


Kako Radio Tivat saznaje kupac je uplatio 500 hiljada eura kapare, a hotel je prodat po cijeni od 6, 5 miliona eura. Do sada je u par navrata saopštvano da postoji interesovanje više različitih kupaca, ali do konačne realizacije i potpisivanja kupoprodajnog ugovora nije došlo.
Kako je ranije saopšteno, novac od prodaje namijenjen je za kreditna zaduženja, za rekonstrukciju i dogradnju hotela „Pine", kao i za neophodnu rekonstrukciju hotela „Kamelija" u Donjoj Lastvi".
Saglasnost na prodajmu hotelu akcionari tivatskog hotelsko turističkog preduzeća dali su u decembru prošle godine.
Hotel „Mimoza", katerije dvije zvjezdice, izgrađen je 1958. godine, a nalazi se na dvadesetak metara od mora. Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je krajem 2012 HTP „Mimoza", urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciju i nadogradnju nakon čega bi hotel površine 4.789 metara kvadratnih dobio još oko 1.600 kvadrata novog prostora,a sa unapređenjem standarda bio u kategoriji četri zvjezdice.
Ipak, sačekaćemo da vidimo štaće uraditi novi vlasnik, rekonstrisati, rušiti stari ili na atraktivnoj lokaciji u centru grada podići sasvim novi objekat.

http://radiotivat.com/index.php/turizam/19565-prodat-hotel-hotel-mimoza.html
 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Saviris: Tivtu treba više pažnje, za početak dozvoliti i noćna slijetanja

Saviris je govorio na Evropskoj konferenciji o investicijama u hotelsku industriju (Hot.E), u okviru prezentacije investicionih potencijala u Crnoj Gori, koja je organizovana pod nazivom “Special Pre-Conference Session - A focus on MontenegroTivat je motor crnogorske turističke ekonomije, ali mu treba više pažnje kako bi još napredovao, ocijenio je predsjednik i izvršni direktor švajcarske kompanije Orascom Development Holding, Samih Saviris.

On je danas u Londonu predstavio iskustva te kompanije kada je u pitanju investicioni ambijent u Crnoj Gori ocijenivši ga transparentnim, a crnogorski grad Tivat, “motorom ekonomije”.

Saviris je govorio na Evropskoj konferenciji o investicijama u hotelsku industriju (Hot.E), u okviru prezentacije investicionih potencijala u Crnoj Gori, koja je organizovana pod nazivom “Special Pre-Conference Session - A focus on Montenegro”.

“Tivat je motor crnogorske turističke ekonomije ali Tivtu treba više pažnje, kako bi još napredovao. Treba nam bolja povezanost vazdušnim putem, za početak, treba dozvoliti i noćna slijetanja što će napraviti veliku razliku”, rekao je on.

Prema riječima Saviris, u Luštica Bay-u imali su malo sporiji početak, pošto su pokrenuli projekat u periodu finansijske krize.

“Međutim, moram da kažem da je ova godina bila veoma dobra godina za nas, i veoma je ohrabrujuće da vidimo da naši prvi vlasnici stanova uživaju u svojim novim domovima”, rekao je Saviris.

Iz komapnije Luštica Divelopment podsjetili su da Orascom u Tivtu razvija integrisanu tirističku destinaciju Luštica Bay, procijenjenu na 1,1 milijardu EUR, što je čini najvećom grinfild /greenfield/ investicijom u ovom dijelu Evrope.

“Luštica Bay će ponudit sedam hotela, dvije marine, profesionalni golf teren sa 18 rupa, više od hiljadu apartmana, preko 500 vila i gradskih kuća, trgovačke sadržaje, gradski centar i potrebnu infrastrukturu”, naveli su iz te kompanije.

"Ovo ljeto je i prva operativna sezona turističkog centra budući da je prvih deset zgrada predato vlasnicima, a radovi na izgradnji marine sa 176 vezova se odvijaju po planu”, dodaje se u saopštenju.

Hot.E jedna je od najznačajnijih konferencija na svjetskom nivou posvećenih isključivo investicijama u hotelsku industriju, sa sesijama koje se posebno fokusiraju na kapitalna tržišta i investicione mogućnosti u Evropi.

Cilj konferencije je da obezbijedi organizovanu razmjenu informacija i iskustava u toj oblasti i stvori osnove za bolju komunikaciju zainteresovanih subjekata.

Organizator događaja je Burba Hotel Network (BHN), čija mreža uključuje preko 25 hiljada liderskih kompanija u oblasti hotelske industrije iz preko 140 država.

http://www.vijesti.me/vijesti/savir...a-pocetak-dozvoliti-i-nocna-slijetanja-853385
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #376 ·
Regent Porto Montenegro dobitnik nagrade World Luxury Hotel Award /www.bokanews.me/

Regent Porto Montenegro dobitnik je ovogodišnje nagrade World Luxury Hotel Award u kategoriji “Novog luksuznog hotela Evrope” (Luxury New Hotel for Europe). Nagrada je uručena na ceremoniji World Luxury Hotel Awards 2015. koja je održana 24. oktobra u Hong Kongu.

Ovo priznanje jedno je od najprestižnijih u svijetu hotelijerstva i predstavlja potvrdu kvaliteta i visokog nivoa usluge koju Regent Porto Montenegro pruža svojim gostima. Hotel Regent je prvi i jedini hotel u Crnoj Gori koji nosi ovu prestižnu nagradu, poznatu kao „Oskar“ u svijetu luksuzne hotelske industrije.

„Oduševljeni smo ovim priznanjem. Za samo godinu dana koliko Regent Porto Montenegro radi, prepoznati smo kao dragulj Južnog Jadrana. Uspjeli smo postaviti visoke standarde i potrudili se da Regent Porto Montenegro pozicioniramo visoko na ljestvici svjetskog hotelijerstva. Nastavićemo u istom maniru pružajući ništa manje od usluge upravo po mjeri gosta”, izjavili su iz menadžmenta ovim povodom.Zdanje Regent Porto Montenegro hotela, inspirisano arhitekturom starih venecijanskih palata Boke Kotorske, najnoviji je hotel u lancu Regent Hotels & Resorts hotelske grupacije. Nudi 51 dvokrevetnu sobu i 35 jednosobnih, dvosobnih i trosobnih apartmana i rezidencija, tri restorana i spa centar.

The World Luxury Awards je jedna od najpoznatijih globalnih organizacija, koja za cilj ima prepoznavanje i nagrađivanje najboljih u globalnom hotelijerstvu, sa posebnim osvrtom na besprekornu uslugu i izuzetne sadržaje. Nagrade se dodjeljuju u nekoliko kategorija, na nivou država, kontinenata i na svjetskom nivou.
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #377 ·
Zevs maskota hotela “Pine” /www.bokanews.me/

Osim po bez konkurencije, najboljim krempitama u Boki, hotel „Pine“ u Tivtu odnedavno je prepoznatljiv i po Zevsu. Ne, nije u pitanju vrhovni Bog iz grčke mitologije, ali ni ništa manje od svog grčkog imenjaka, upečatljiv vladalac prostora u kome obitava. Tivatski je Zevs veliki sivo-braon-bijeli mačor, u perfektnoj kondiciji, a koji već mjesecima živi u drugom po luksuzu, ovdašnjem hotelu.

„Pine“ sa četiri zvjezdice, dom je ovog neobičnog mačka koji je postao i nezvanična maskota hotela gdje svraćaju uglavnom strani turisti sa dubljim džepom.

„Zevs je tu već mjesecima. Živi sa nama, svi ga hranimo i volimo, a reakcije gostiju na njega najčešće su vrlo pozitivne jer on svojom pojavom, svuda izazova simpatije.“- kaže Toni Bošković, konobar u „Pinima“ koji je Zevsa ovdje prihvatio kad je bio tek malo i slabašno mače. Pažnja osoblja hotela predvođenog direktoricom Nevenom Šakotić, koja je i sama veliki ljubitelj mačaka, očito je prijala Zevsu koji je odrastao u izuzetno lijepog, čistog, njegovanog i snažnog mačora (neki bi rekli, možda i pomalo debelog). Razlog za to što Zevs po širini struka, nalikuje čuvenom Garfildu, sigurno je u odličnoj kuhinji hotela „Pine“ čiji ga radnici stalno časte raznim đakonijama, a ni gosti hotela nerijetko ne mogu da odole porivu da mu, dok ručaju na terasi, dobace nešto iz sopstvenog tanjira. Sit i zadovoljan, Zevs inače, uopšte nije dosadan poput drugih mačaka koje se često napadno umiljavaju ljudima, tražeći hranu. Mrtav-hladan, on šeta terasom najpopularnijeg tivatskog hotela, njegovim restoranom i najbližom okolinom na gradskoj rivi Pine gdje je ovaj simpatični mačor nesporni „gospodar situacije“ koji se ne plaši čak ni pasa što ih građani ovuda često šetaju.
„On je definitivno naša maza i sve bolja reklama. „Pine“ je inače, jedini hotel u Tivtu u kome su dobrodošli i kućni ljubimci naših gostiju koje takođe prihvatamo na smještaj i ishranu kada ih ljudi sa sobom dovedu. Logično je bilo onda da prihvatimo našeg Zevsa kada nam je kao malo mače ovdje došao.“- sa osmjehom na licu komentariše direktorka hotela „Pine“ Nevena Šakotić, dok se Zevs ispred nje, proteže na tepisima u recepciji hotela ili lješkari na nekoj od fotelja u predvorju. Neobični mačak redovno uveče spava na recepciji, a ljetos je, dok su još trajale vrućine, „krevet“ imao u jednom od velikih pitara za cvijeće pred ulazom u hotel.

Da su mačke zaista harizmatična bića, Zevs pokazuje skoro svakodnevno svojim specifičnim, istančanim osjećajem za „borbu protiv društvenih i ekonomskih nejednakosti“. Naime, on ličnim primjerom ruši barijere između „patricija“ – ultrabogate klijentele obližnjeg Porto Montenegra i običnog „plebsa“. Bogatuni koji su izbrojili po milin-dva eura za ultraluskuzni stan u zgradi „Ksenija“ Porto Montenegra, i koji uživaju u potpunom komforu i diskreciji, odvojeni kapijama što spriječavaju „obične“ posjetioce Porto Montenegra da uđu u privatno dvorište „Ksenije“ u kome je veliki otvoreni bazen, nerijetko na skupim i udobnim ležaljkama uz ivicu bazena, zatiču upravo Zevsa. Njihove primjedbe zbog toga što ležaljke moraju djeliti sa jednim tako običnim lokalnim mačorom, služba obezbjeđenja Porto Montenegra do sada nije uspjela da eliminiše. I pored svih video kamera, kapija sa gustim rešetkama, glatkih zidova nepovoljnih za veranje i zaštitara koji stalno diskretno patroliraju Porto Montenegrom, još niko nije otkrio kako Zevs uspijeva da se „probije“ u strogo zaštićenu zonu i potom druži sa elitnim klijentima tivatske marine. Ipak je on bog… 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Bolje im bilo da krenu da prave spanski vjetar sramota ukinuse tako dobar kolac
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #379 ·
Uručena nagrada Lonely Planet-a „Best in Travel 2016 „ za grad Kotor /www.bokanews.me/

U Muzeju saobraćaja, u Londonu, u nedjelju je državni sekretar za turizam, Predrag Jelušić svečano primio nagradu „Best in Travel 2016“ za grad Kotor koji je vodeći svjetski turistički vodič, Lonely Planet, uvrstio na prvo mjesto liste deset najboljih gradova koje tokom 2016. godine treba neizostavno posjetiti.

Iza Kotora na spisku Best in Travel 2016 gradova se nalaze Quito u Ekvadoru, Dablin u Irskoj, George Town u Maleziji, Roterdam u Holandiji, Mumbaj i Indiji, Fremantle u Australiji, Mančester u Velikoj Britaniji, Nashville u SAD i Rim u Italiji.

Lonely Planet je osim gradova na listi nominovao i deset najboljih destinacija medju kojima su: Bocvana, Japan, SAD, Palau, Letoniju,Australiju, Poljsku, Urugvaj, Gernland i Fidži. Nominovane su i najbolje svjetske regije: Transilvanija u Rumuniji, Zapadni Island, Valle di Vanales na Kubi, Friuli vinarski region u Italiji, Waiheke Ostrva na Novom Zelandu, Auvergne u Francuskoj, Havaji u SAD-u, Bavarska u Njemačkoj, Kosta Verde u Brazilu i Sveta Helena – Britanske teritorije.Lonely Planet godišnje izda preko 500 publikacija na osam svjetskih jezika. Ova medijska grupa obuhvata tematske publikacije o putovanjima, TV programe o svjetskim destinacijama, izuzetno posjećen portal www.lonelyplanet.com, mobilne aplikacije, kao i mjesečni magazin Lonely Planet Traveller koji izlazi na pet jezika. Izuzetno jaka distributivna mreža ove izdavačke kuće imaće uticaja na dalju promociju Crne Gore.

 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Biciklistički vodiči - počela obuka iz prve pomoći

Danas je počela obuka iz prve pomoći što je dio obuke za biciklističke vodiče. Domaćin je OO CK Tivat a ispred te organizacije zajedno sa koordinatorom iz Podgorice je Nevena Božović koja o obuci kaže:


„Taj seminar organizuje ZOPT u saradnji sa opštinom Tivat, opštinom Kotor i Zavodom za zapošljavanje. Na seminaru učestvuje 10 turističkih vodiča koji će nakon završene obuke u prvoj pomoći dobiti validne sertifikate od Crvenog krsta Crne Gore. Obuku vodi Igor Jokanović koordinator za obuku iz pružanja prve pomoći, iz Podgorice. Obuka traje danas i sutra a onda vodiči nastavljaju sa svojim daljim aktivnostima koje se tiču biciklističkih staza i ponašanja vodiča u sferi biciklističkog turizma", kazala je Božović.http://radiotivat.com/index.php/opstina/20187-biciklisticki-vodici-pocela-obuka-iz-prve-pomoci.html

jesi se prijavio mar
 
361 - 380 of 409 Posts
Top