SkyscraperCity banner

381 - 400 of 409 Posts

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #381 ·
TO Budva u Londonu na WTM /www.bokanews.me/

Turistička organizacija opštine Budva predstavila je turističku ponudu budvanske rivijere na najznačajnijoj međunarodnoj turističkoj berzi World Travel Market (WTM), koja se održala od 2. do 5. novembra u Londonu.

Tokom sajma drzavni sekretar i direktorica NTOCG održali su sastanake sa turoperatorima i predstavnicima medija (BBC, Lonely Planet, CNN, Euronews i dr). U razgovorima sa partnerima posebno je istaknuto da medijske aktivnosti predstavnika velikih projekata u našoj zemlji, kao što su Luštica Bay, Porto Montenegro, Dukljanski vrtovi, Aman rizort i druge investicije cija je realizacija u toku, utiču na rast interesovanja turista za našu zemlju, kao i na ukupno poboljšanje imidža Crne Gore kao turističke destinacije u Velikoj Britaniji.Takodje, bolja avio povezanost sa ovim trzistem, pored ostalih aktivnosti, utice na rast turistickog prometa.

Drugog dana trajanja sajma na crnogorskom štandu je organizovan „Happy Hour“ gdje su partneri iz Velike Britanije i Crne Gore imali priliku da u neformalnom okruženju uspostave bolje kontakte i saradnju. Crnogorski štand su tokom ovog događaja posjetili i predstavnici Ambasade Crne Gore u Londonu. Štand su posjetili i predstavnici kompanije Winning Moves koji su najavili novo izdanje popularne društvene igre Monopol sa motivima iz Crne Gore.
Na štandu Crne Gore, pored TO Budve, svoju ponudu predstavile su lokalne turističke organizacije Bara, Herceg Novog, Kotora, Podgorice, Cetinja, hoteli HG “Budvanska Rivijera”, “Montenegro Stars Hotel Group”, “Beppler and Jacobson”,“The Queen of Montenegro” i „Palmon Bay Hotel & Spa“.

World Travel Market u Londonu je jedan jedan od vodećih globalnih događaja za svjetsku turističku industriju, koji je ove godine okupio oko 5.000 izlagača iz preko 180 zemalja svijeta, preko 50.000 profesionalaca iz oblasti turizma i preko 2 000 predstavnika medija. 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #382 ·
Kotorske bedeme posjetilo 89000 turista /www.bokanews.me/

Prema podacima Monstat-a u Kotoru je tokom prvih devet mjeseci boravilo 70 648 gostiju, ostvareno je ukupno 347 393 noćenja. Trenutno u Kotoru boravi 372 gostiju.

Kada je riječ o izletničkim posjetama, Kotor je tokom prvih deset mjeseci posjetilo 312 219 izletnika što je za 1% više u odnosu za isti perod prošle godine.

U kotorsku luku je do kraja oktobra uplovila 383 kruzera, što je za 13% više u odnosu na isti uporedni period prošle godi), sa 409 534 putnika (36 % više nego za isti period prošle godine) i 1549 jahti sa 7 062 putnika.

Od 1.aprila pa do kraja oktobra gradske bedeme je posjetilo oko 89000 posjetilaca, 30 % više nego za isti period prošle godine, od ulaznica je ostvarena zarada od 267 000 eura.
Od 1. januara do 1. novembra 2015-te godine lokalitet „Rimski mozaici” u Risnu posjetilo je 30 915 posjetilaca, 33% više u odnosu na isti period prošle godine. 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Još jedan condo hotel u Tivtu

Mimoza Group", preduzeće sa sjedištem u Tivtu, koje je krajem septembra kupilo hotel "Mimozu", podnijela je zahtjev za izdavanje urbanističko tehničkih uslova za izgradnju i rekonstrukciju postojećeg objekta, odnosno condo hotela, na lokaciji urbanističkih parcela UP 117 i UP 118 u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana "Tivat – Centar" na kojima se trenutno nalazi hotel "Mimoza", i koje su detaljnim planom predviđene za poslovanje u funkciji turizma.


Hotel „Mimoza", najstariji tivatski hotel istoimenog tivatskog hotelijera, prodat je ruskom investitoru, a predugovor između predsjednika Upravnog odbora HTP „Mimoza" , Đorđija Nicovića i izvršne direktroke, "Mimoza Group", Anastazije Lašmanove potpisan je krajem septembra ove godine. Na osnovu toga tivatskom hotelijeru uplaćen je avans u iznosu od 500 hiljada eura, a prema nezvaničnim informacijama hotel je prodat po cijeni od 6, 5 miliona eura, a ugovor o prodaji očekuje se da bude potpisan do kraja ove godine.
Dio sredstava od avansa, u iznosui od 355 hiljada eura, uplaćena su na ime zatvaranja kreditnog zaduženja Prvoj banci, kod koje je preduzeće uzelo kredit za rekosntrukciju hotela "Pine". Sredstva od prodaje, kako je ranije saopšteno iz HTP "Mimoza", namijenjena su za kreditna zaduženja, kao i rekonstrukciju hotela „Kamelija" u Donjoj Lastvi" .mimoza 2
Iako je još 2012.godine HTP "Mimoza" od Ministarstva održivog razvoja i turizma dobilo urbanističko tehničke uslove po kojima bi hotel površine 4.789 metara kvadratnih dobio još oko 1.600 kvadrata novog prostora, a sa unapređenjem standarda i kategoriju četiri zvjezdice, "Mimoza Group" je ipak podnijela novi zahtjev za izdavanje UTU uslovova za izgradnju condo hotela i rekonstrukciju postojećeg.
Na atraktivnoj lokaciji u centru grada, dvadesetak metara od mora, kako Radio Tivat nezvanično saznaje, Mimoza Group će za hotel koji će graditi tražiti licencu od svjetski poznatih hotelijera.http://radiotivat.com/index.php/turizam/20315-jos-jedna-condo-hotel-u-tivtu.html
 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Mačak Zevs živi u tivatskom hotelu sa četiri zvjezdice

Mačak Zevs je postao i nezvanična maskota hotela gdje svraćaju uglavnom strani turisti sa dubljim džepomHotel Pine u Tivtu, osim po krempitama u Boki, odnedavno je prepoznatljiv i po Zevsu, sivo-braon-bijelom mačoru koji mjesecima živi u hotelu sa četiri zvjezdice. Mačak je postao i nezvanična maskota hotela gdje svraćaju uglavnom strani turisti sa dubljim džepom.

„Zevs je tu već mjesecima. Živi sa nama, svi ga hranimo i volimo, a reakcije gostiju na njega najčešće su vrlo pozitivne jer on svojom pojavom, svuda izaziva simpatije“, kaže konobar Toni Bošković, koji je Zevsa ovdje prihvatio kad je bio malo i slabašno mače.

Pažnja osoblja hotela predvođenog direktoricom Nevenom Šakotić prijala je Zevsu koji je odrastao u izuzetno lijepog, čistog, njegovanog i snažnog mačora (neki bi rekli možda i pomalo debelog). Razlog što Zevs po širini struka liči na čuvenog Garfilda je u odličnoj kuhinji hotela Pine čiji ga radnici stalno časte raznim đakonijama, a ni gosti hotela nerijetko ne mogu da odole porivu da mu, dok ručaju na terasi, dobace nešto iz sopstvenog tanjira. Sit i zadovoljan, Zevs nije dosadan poput drugih mačaka koje se često napadno umiljavaju ljudima, tražeći hranu. On šeta terasom najpopularnijeg tivatskog hotela, njegovim restoranom i najbližom okolinom na gradskoj rivi Pine gdje je ovaj simpatični mačor nesporni „gospodar situacije“ koji se ne plaši čak ni pasa što ih građani ovuda često šetaju.

„On je definitivno naša maza i sve bolja reklama. Pine je inače, jedini hotel u Tivtu u kome su dobrodošli i kućni ljubimci naših gostiju koje takođe prihvatamo na smještaj i ishranu kada ih ljudi sa sobom dovedu. Logično je bilo onda da prihvatimo našeg Zevsa kada nam je kao malo mače ovdje došao“, kaže Šakotić. Zevs uveče spava na recepciji, a ljetos je, dok su još trajale vrućine, „krevet“ imao u jednom od velikih pitara za cvijeće pred ulazom u hotel.
mačak Zevs Spava na recepciji: Zevs i direktorica Nevena Šakotić Foto: Siniša Luković

Da su mačke zaista harizmatična bića, Zevs pokazuje skoro svakodnevno svojim specifičnim, istančanim osjećajem za „borbu protiv društvenih i ekonomskih nejednakosti“. On ruši barijere između „patricija“ - ultrabogate klijentele obližnjeg Porto Montenegra i običnog „plebsa“.

Bogataši koji su za ultraluksuzni stan u zgradi „Ksenija“ dali milion, dva i koji uživaju u potpunom komforu i diskreciji, odvojeni kapijama nerijetko na skupim i udobnim ležaljkama uz ivicu bazena, zatiču Zevsa.

I pored svih video kamera, kapija sa gustim rešetkama, glatkih zidova nepovoljnih za veranje i zaštitara koji stalno diskretno patroliraju Porto Montenegrom, još niko nije otkrio kako Zevs uspijeva da se „probije“ u strogo zaštićenu zonu i potom druži sa elitnim klijentima tivatske marine.

http://www.vijesti.me/caffe/macak-zevs-zivi-u-tivatskom-hotelu-sa-cetiri-zvjezdice-861861
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #387 ·
Bolje bi im bilo da počnu praviti španski vjetar. Sramota je što ukinuše onako dobar kolač.
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #388 ·
Put oko svijeta za oko 2000 dana


Na turneju obilaska svijeta biciklama, krenuli su još 2012. godine iz Ushuaia, na jugu Argentine, ujedno i najjužnijeg grada na svijetu. Dvoje velikih avanturista i putnika, Francuskinju Clémence i Argentinca Andrés Fluxa, sreo sam u Kotoru na trgu ispred katedrale Svetog Tripuna kako turistima predstavljaju svoju turneju i usput prodaju fotografije-razglednice, sa motivima predjela kojima su prošli.

Uprkos strahovima i rizicima, putujući doživljavaju jedinstvene trenutke. Iz tih susreta i doživljaja najraznovrsnijih krajolika, nastale su njihove fotografije, vrlo originalne i neobične, kao i priče o životu fotografisanih osoba i susretima sa njima.

Fotografije-razglednice nemaju cijenu. Onim koliko platite, donirate novac kojim ovo dvoje entuzijasta finansiraju svoj put oko svijeta.
Bicikle okićene zastavicama država kroz koje su prošli, izazvale su pažnju turista sa kruzera koji su tog dana obilazili Kotor. Kada su čuli priču Clémence, gotovo svi turisti iz grupe su kupili po nekoliko razglednica, kako bi pomogli turneju ovih mladih ljudi.

„Biciklama smo prošli Južnu Ameriku do Meksika. Zatim smo se avionom prebacili u Evropu, da bismo 5. jula 2015. godine, krenuli na put do Indonezije. Zaustavili smo se nekoliko dana da izradimo i prodamo fotografije-razglednice ovdje, u Kotoru. U međuvremenu, uživamo u krajoliku koji ga okružuje. Narednih dana nastavljamo put kroz Crnu Goru, preko Kosova, Bugarske, Turske i dalje, do Azije. Cilj ovog dijela turneje je Indonezija, odakle se planiramo jednoga dana avionom prebaciti na Aljasku, pa se spustiti do Amerike. Naše putovanje biciklama trebalo bi da se završi 2017.godine u New Yorku.

Do Crne Gore smo stigli preko Hrvatske, BiH, preko Sarajeva, Mostara, pa se Popovim poljem spustili do Boke Kotorske koja nas je fascinirala ljepotom i pitomošću krajolika.
Clémence i Andrés kroz Popovo polje
 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Ja im svaki put prigovaram za spanski vjetar i pisem da ga vrate nesposobnjakovici
 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
"Magnolija" rasprodata za praznikeU tivatskom hotelu Magnolija ističu da su mjesec dana prije novogodišnjih i božićnih praznika rasprodali svih 150 ležajeva. Direktor Hotels N Grup, Nemanja Ćuković ističe da tražnja premašuje kapacitete hotela. „To je posljedica uspješno realizovane kampanje koju smo odradili na vrijeme i nastupa na međunarodnim sajmovima turizma. Najveći broj gostiju je iz Bugarske i Velike Britanije. Kako bi izašli u susret zahtjevima gostiju razmišljamo o proširenju restoranskih kapaciteta“, ističe Ćuković. U hotelu Magnolija goste će u novogodišnjoj noći 1.januara zabavljati bend Danijele Vasić i di džejevi.

u „Magnoliji“ od januara planiraju poseban program za smještaj sportskih ekipa na pripremama, mlađih košarkaških selekcija i veslačkih ekipa. Najavljeno je da će tokom narednog mjeseca u hotelu boraviti juniori FK „Crvena Zvezda“ koji će u Boki realizovati zimske pripreme.

Hotel Magnolija je najveći tivatski hotel sa četiri zvjezdice. Podgorička firma „Građevinar“ koja je vlasnik objekta , rekonstruisala je uoči početka prošle turističke sezone svih 55 apartmana, izgradila novi spa centar sa saunom, parnim kupatilom, džakuzi sa sportskim sadržajima i kuhinju.

http://radiotivat.com/index.php/turizam/20887-magnolija-rasprodata-za-praznike.html
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #391 ·
Predstavljena zimska turistička ponuda Orjena


Zimska turistička ponuda hercegnovskog zaleđa predstavljena je sinoć u punom foajeu Dvorane Park. Prezentaciju “Podigni glavu, otkrij Orjen” organizovala je opštinska Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, u saradnji sa lokalnom Turističkom organizacijom i JUK “Herceg-fest”, a uz podršku Opštine Herceg Novi i Nacionalne turističke organizacije.

Program je otvorila direktorica Turističke organizacije Bojana Blagojević, a ponudu je prisutnima predstavio iskusni planinar i diplomirani arheolog Željko Starčević, koji je na čelu Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.Starčević je kazao da sve koji se upute na Orjen ove zime očekuje pregršt aktivnosti: razni događaji, radionice, takmičenja i izleti. Istakao je da je potrebno ozbiljno krenuti u valorizaciju zaleđa, udruženim snagama lokalne uprave, privrede grada, NVO sektora i sportskih udruženja.

On je, kroz prezentaciju, stotinjak prisutnih upoznao sa ljepotama i nasljeđem koje krije novska planina, a koji mogu biti pravi mamac za turiste – od izvora i staze u šumi Kotobilja, preko Tajnog brda na kojem su ostaci austrougarske fortifikacije, arheološkog lokaliteta Đevojačke grede, pa kroz selo Kameno do jedine vjetrenjače u Boki, zatim do ruralne cijeline Žlijebi, konoba i katuna na Vrbanju, pa do Subrinog amfiteatra, koji je najzanimljiviji detalj primorskih Dinarida, i lokacija na kojima se snijeg najduže zadržava – Kamenske ravni i Orjenskog sedla.

 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #392 ·
“Wilco” u Kotoru 24. juna

//
Organizatori Festivala SeaRock objavili su da će jedan od najvećih bendova na svijetu, “Wilco”, nastupiti u Kotoru, 24. juna. “Američki alt-rok sastav, osnovan u Čikagu, svjetsku pažnju je privukao četvrtim albumom, “Yankee Hotel Foxtrot” (2002).

Šesto izdanje Festivala održaće se u neposrednoj blizini bedema starog grada, na parkingu Benovo. Direktor Turističke organizacije (TO) Opštine Kotor Mirza Krcić, koja je organizator događaja, kazao je da će ulaz biti besplatan.

„Koncert grupe Wilco biće organizovan u skolpu SeaRock festivala koji se održava šestu godinu za redom. SeaRock festival je u Kotor doveo brojna poznata imena iz Evrope, a ove godine otišli smo korak više“, rekao je Krcić u PR Centru.

 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #393 ·
Prvi festival uličnih performera ovog ljeta u Tivtu


Prvi festival uličnih performera u Crnoj Gori „INART“ održaće se od 28. do 30. jula u Tivtu.

Tivatske ulice, trgove i ponte u ta tri dana, kako je saopšteno, pretvoriće se u pozornicu za muzičare, plesače, pozorišne ansamble, animatore i druge performere.

„Kako ulični performeri znatno obogaćuju gradsku scenu i doprinose doživljaju grada, na ovaj način, u sklopu jedinstvene manifestacije, oni će dobiti priliku da se predstave na više lokacija u Tivtu. Na taj način ćemo umjesto ustaljenih formi prezentovanja kulturnih sadržaja u oficijelnim prostorima, razviti koncept uličnih događaja i animirati javnost kroz direktan i interkativan odnos sa umjetnicima“, poručili su organizatori.

Tivat će na taj način obogatitit turističku ponudu grada, a Crna Gora će dobiti novu i autentičnu manifestaciju, što će doprinijeti ukupnoj ponudi u toku ljetnje sezone objašnjavaju organizatori i dodaju da su se zbog toga odlučili da prva zvanična prezentacija bude na Sajmu turizma u Beogradu koji počinje sjutra.

„Na festivalu će gostovati neki od najpoznatijih uličnih performera iz regiona i svijeta što će, takođe, značajno doprinijeti podizanju kulturne saradnje među zemljama“, kaže se u saopštenju organizatora.

Organizatori festivala uličnih performera „INART“ su TO Tivat, firma Koncept plus u saradnji sa NVO Umjetnička fabrika.

 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #394 ·
Mala fešta od naranče 28. februara


Mala fešta od naranče biće održana u Herceg-Novom u nedjelju 28. februara na terasi Gradske kafane od 10 do 13 sati, najavili su organizatori NVO Ruke.

Novo na ovogodišnjoj fešti je Orange international gdje će naši sugradjani koji potiču iz drugih zemalja pokazati svoje kulinarske i druge kreacije inspirisane narančom. Svi zainteresovani neka se jave na [email protected].

Naranča nas inspiriše da napravimo gastronomsku feštu, kulinarske eksperimente, eksponate za degustaciju i prodaju od suvenirskih orancina i džemova, sokova i likera od pitome i divlje naranče, do mesnih i ribljih specijaliteta… Gastronomski programi su zastupljeni u cijelom svijetu i dominiraju i u medijskom prostoru. Svjedoci smo kako i naši sugrađani i gosti vole događaje koji imaju ovu dimenziju, poručuju iz NVO Ruke.

Obnova entuzijazma i duha zajedništva osnova su male fešte od naranče koja je nalik na fešte po kojima su već prepoznatljivi neki bliži gradovi (Tivat – Dani žućenice, Kotor – karnevalska Papalada Alamaka, Bar – Dani ukljeve i vina, itd.).

Podsjetimo, davne 1967. godine bila je dilema – naranče ili mimoza će predstavljati zimski turizam Herceg Novoga. Mimoza je pobijedila i traje.

 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #395 ·
Predstavite Budvu Vajber stikerima


Turistička organizacija Budve pozvala je sve zainteresovane umjetnike, ilustratore, grafičke dizajnere, arhitekte, fotografe, crtače stripova, karikaturiste i ostale kreativne umove sa teritorije Crne Gore da putem jedinstvenog dizajnerskog rješenja predstave ličnost tog grada u formi Vajber stikera.

“Vaš dizajn za stikere može se sastojati od skice, vektorskog formata ili slike nastale na osnovu fotografije (uz obavezno obezbjeđena prava za korišćenje fotografije od strane autora). On takođe može biti sačinjen od likova, slike ili samo riječi, uz napomenu da su ekspresivni, emotivni i zabavni stikeri upravo oni koji se najčešće koriste”, poručuju iz TO.

Dizajnersko rješenje, kako su dodali, trebalo bi da bude inspirisano Budvom, turizmom, manifestacijama koje se organizuju od strane TOB-a, kulturno-istorijskim nasljeđem, morem i suncem, ali i lokalnim kulinarskim specijalitetima, lokalnim izrazima ili rečenicama ( Đe si? Što činiš? Đe se kupaš? Adio!).

“Jedan stiker se mora odnositi na slogan Budve kao destinacije Full.Feel.Budva;Vaš dizajn stikera mora biti komunikativan i jednostavan za korišćenje u razmjenjivanju poruka Potrebno je kreirati 12 stikera, u punoj boji. Dizajn treba poslati u JPG/PNG formatu, uz kraći prateći tekstualni opis, a dizajn mora biti u potpunosti originalan. Molimo vas da izbjegavate previše detalja u dizajnu, jer je potrebno da bude jasan i funkcionalan i na manjim ekranima mobilnih telefona”, naveli su iz TO.
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #396 ·
Kotorani riješili sve probleme, spalili Šotokucina Ništavića


Spaljivanjem karnevala, Šotokucina Ništavića, građani Kotora riješili su se krivca za brojne probleme u protekloj godini, počevši od žičare, aktuelne gradske pijace Markata, sportske dvorane, zimskog bazena, Luke Kotor, sa porukom da se Kotor neće seliti u Podgoricu…

Karnevalsku povorku predvodio je kapo kotorskog karnevala Luka Knezović, u kojoj su bili gosti sa Korčule – Vela Luka, Argentine i Podgorice – Romski obrazovni fond, grupa iz kotorskog Resursnog centra, brojne grupe najmlađih iz kotorskih vrtića i osnovnih škola, mažoretke iz Kotora, Budve i Herceg Novog, trombonjeri iz Đenovića, uz zvuke gradskih muzika Kotora i Đenovića.

Fešta se nastavila na glavnom gradskom trgu koncertom Danijele Martinović.

Organizartor ovogodišnjeg kotorskog karnevala bio je Kulturni centar „Nikola Đurković“, suorganizator Turistička organizacija Kotor, pokrovitelj Opština Kotor.

Više fotografija na našoj facebook stranici.

 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
"La Roche" od aprilaNovi hotel u Tivtu kod Gradske plaže, na Šetalištu kapetana Iva Vizina biće otvoren krajem narednog mjeseca, izjavio je za naš Radio Ivan Peković, zastupnik investitora Olega Khuklija iz Sankt Peterburga i kompanije „Oliva invest“, dodajući više detalja o ovom objektu:
„Očekujemo da će biti otvoren negdje za mjesec i po dana, krajem aprila, a zvaće se „La Roch“, što znači stijena na francuskom, zato što je hotel sav od kamena, izgleda kao stijena i to je bio razlog za takvo ime. Kamen za hotel je stigao sa Brača, najbolji koji može biti.“
Ovaj mali butik hotel kategorije 5 zvjezdica ima 9 apartmana, tj. 12 soba i površinu od preko 1320 kvadrata, a, kao što je poznato izgrađen je na parceli od 655 kvadrata na 4 nivoa - podrum, prizemlje i dva sprata. Još nisu svedeni računi, tako da će informacija o ukupnim troškovima biti dostupna na kraju izgradnje, kaže Peković i dodaje „Do otvaranja je još preostalo da stigne namještaj iz Italije, koji se očekuje naredne nedjelje, a onda kreće rad na restoranu u baru. Već smo dali oglas i primamo radnike za sezonu, tako da očekujemo da će za oko mjesec i po dana biti sve završeno. Plažu smo upravo dobili na tenderu, koji je završen i sad radimo na tom dizajnu.“
U kompaniji očekuju da će plaža biti spremna za otvaranje do kraja juna, a u toku je procedura za dobijanje dozvole za otvaranje plažnog bara, čime planiraju da upotpune kompletnu ponudu na toj lokaciji.

http://radiotivat.com/index.php/turizam/22724-la-roche-od-aprila.html
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #398 ·
Uskoro penjalište na Kameno


NVO “Orjen Outdoor” učestvovala je sa projektom izgradnje sportskog penjališta na prirodnoj stijeni u zaleđu Herceg Novog, na konkursu koji je raspisala Turistička organizacija Herceg Novi. Kako je na Kamenom planirana rekreativna zona za bicikliste i pješake, koju bi uredili Agencija za izgradnju i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, na dijelu starog puta prema Sitnici, u ovoj NVO su shvatili da bi idealno bilo da u blizini postoji i sportsko penjalište na prirodnoj stijeni.

„Zajedničkim snagama AK “Nikogorci” i NVO “Orjen outdoor” krenuli smo u ispitivanje terena i potragu za najpogodnijom i najkompaktnijom stijenom u tom rejonu. S obzirom na sam naziv sela Kameno, nije nam teško bilo pronaći stijenu na samo nekih tridesetak metara od buduće biciklističko rekreativne staze. Sama blizina puta i dostupnost daje veću vrijednost ovom projektu“ – kazao je Saša Kulinović iz NVO „Orjen outdoor”.

Projekat podrazumijeva opremanje 15 smjerova različite težine, od smjerova za početnike, do smjerova za iskusne penjače, na prirodnoj stijeni, odnosno bušenje i postavljanje elemenata za osiguranje.

– Kako se već planiraju aktivnosti na tom dijelu, dogovoili smo da se čišćenje i prilagođavanje prilaznog terena uradi u sklopu pravljena biciklističko rekreativne zone, kao i u kasnijoj fazi obilježavanje penjališta putokazima i smjernicama. Neophodno ulaganje za nabavku 15 sidrišta je 1380 eura.

Ovim se stvaraju uslovi za sve popularniji aktivni turizam, samo 10-15 minuta od centra Herceg Novog i pristup stijeni gdje bi kasnije bilo moguće obučavanje, trening i usavršavanje alpinista, speleologa, sportskih penjača, specijalizovanih službi vojske, policije, vatrogasnih jedinica.

Plan je da se stijena opremi u narednih mjesec, a kontrolu će obavljati Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

– Veoma nam je drago da je Turistička organizacija Herceg Novog prepoznala ovaj projekat kao neophodnu ponudu našeg grada. Izgradnjom penjališta na Kamenom, dostupnog svima, pridružujemo se turističkim gradovima Dubrovnik, Split, Tivat, Poreč, Opatija… – kaže Kulinović.

U Turističkoj organizaciji su najavili saradnju i u sljedećim projektima Nvo “Orjen outdoor”, a sve u korist istog cilja-Herceg Novi i Orjen poželjna evropska turistička outdoor destinacija.

Foto: Damor Pepić / Sportsko penjalište Tivat


Foto: Damor Pepić / Sportsko penjalište Tivat

 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #399 ·
Princ Čarls u Kotoru 1978. – foto


U zvaničnu posjetu Crnoj Gori, kako je najavljeno 18.marta stići će britanski princ Čarls sa suprugom Kamilom. Tom prilikom će se susresti sa zvaničnicima Crne Gore.

Međutim, to neće biti prvi susret princa Čarlsa sa Crnom Gorom. Još u oktobru 1978. godine britanski prestolonasljednik susreo se u Igalu sa predsjednikom SFRJ Titom, a tokom posjete obišao je kotorski Stari grad.

U ličnoj arhvi tadašnjeg dopisnika TV Titograd iz Boke Kotorske Dušana Davidovića, sačuvane su fotografije kada je princ Čarls u pratnji ambasadora Sulejmana Redžepagića iz Saveznog sekretarijata za inostrane poslove razgledao znamenitosti Kotora.

Davidović se sjeća da je grad bio ukrašen zastvama i dekorisan, a brojni Kotorani izašli su na ulice da pozdrave princa Čarlasa. Princ je, navodi Davidović, bio vidno raspoložen i otpozdravljao je građanima.Tadašnji mediji dali su veliki publicitet posjeti britanskog princa Čarlsa Kotoru.

/Radio Kotor/ 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Tivat najomiljenija letnja destinacija ruskih turista
Beta | 19. mart 2016. 10:01 | Komentara: 6

Tivat je postao najpopularnija destinacija evropskog pravca za ruske turiste za leto 2016. godine
Tivat je postao najpopularnija destinacija evropskog pravca za ruske turiste za leto 2016. godine, saopštio je danas turistički servis "Tu-tu.ru".

Taj servis navodi da su eksperti analizirali prodaju avio karata za leto 2016. i uporedili ih sa letom 2015. godine.

Pokazalo se da su srednje cene za letove u Tivat iz Moskve i Sankt Peterburga porasle oko 12 odsto.

Među najpopularnijim destinacijama u Evropi su takođe Burgas, Saloniki, Alikante i Prag, naveo je raj turistički servis.

Ruske turističke organizacije navode da je bezvizni režim bitan faktor visoke popularnosti crnogorskog primorja među ruskim turistima.


http://www.novosti.rs/vesti/turizam...jomiljenija-letnja-destinacija-ruskih-turista
 
381 - 400 of 409 Posts
Top