SkyscraperCity banner

401 - 409 of 409 Posts

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #401 ·
Crna Gora nagrađena kao destinacija sa najboljim plažama


Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom predstavljaju crnogorsku turističku ponudu na najvećem sajmu turizma u Rusiji i jednom od najznačajnijih turističkih sajmova na svijetu “MITT 2016” u Moskvi, u periodu od 23-26. marta ove godine.

Prema statističkim podacima, u 2015. godini Crnu Goru je posjetilo oko 300.000 turista iz Rusije, koji su ostvarili više od 2,7 miliona noćenja, što je šest odsto više nego u prethodnoj godini. Proječno putovanje turista iz Rusije trajalo je devet dana.

 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Proširuju plažu hotela "Palma"HTP „Primorje“ počelo je juče proširivanje plaže ispred hotela „Palma“. Prema riječima Božidara Draganića, predsjednika Odbora direktora „Primorja“ hotel „Palma“ čija je rekonstrukcija u toku imaće 4 zvjezdice i 250 kreveta i postojeća plaža je mala da zadovolji potrebe gostiju. Plaža se proširuje velikim kamenim blokovima na koje će se nasuti sloj riječnog pijeska.

„Od Morskog dobra tražili smo povećenje gabarita plaže. Ono što je važno je da se plaža neće betronirati. Sada postavljamo podlogu koja će spriječiti eroziju, jer je more svake godine odnosilo oko 300 kubika pijeska kojim smo plažu nasipali. Kamen je baza na koju će doći 30 do 40 santimetara moračkog pijeska. Rekonstruisana plaža imaće mjesta za dovoljan broj ležaljki za kapacitet hotela“, ističe Draganić. U menadžemtu „Primorja“ ističu da su u proiširenje plaže investirali oko 30.000 eura, a posao će biti završen sjutra.

Otvaranje rekonstruisanog hotela „Palma“ planirano je za početak juna.

U Morskom dobru ističu da su „Primorju“ dozvolili prihranjivanje plaže novim pijeskom.

http://radiotivat.com/index.php/drustvo/24070-prosiruju-plazu-hotela-palma.html
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #403 ·
Tvrđava Forte Mare otvorena za posjetioce


Tvrđava Forte Mare ponovo je otvorena za posjetioce, svakog dana od 7 do 19 sati. Cijena ulaznice za individualne posjete iznosi 2 eura, dok je cijena pojedinačne ulaznice za grupne posjete 1 euro. Planirano je i otvaranje suvenirnice.

Iz JUK Hercerg fest koji upravlja hercegnovskim tvrđavama najavlju zanimljiv program koji će biti organizovan na tvrđavi Forte mare. I ove godine, 21 juna, biće organizovana manifestacija Buđenje ljeta, nekoliko koncerata, vjerovatno i festival klapa kao i dio programa Montenegro film festival.

Duže od šest decenija na tvrđavi se tokom ljeta organizuje prikazivanje filmova i to je, tvrde mnogi jedan od najljepših i najstarijih bioskopa pod vedrim nebom. Prije četvrt vijeka posljednja projekcija na tvrđavi prikazana 4. novembra, pa je ljetna bioskopska sezona trajala punih 5 mjeseci.

Sa tvrđave se pruža lijep pogled na ulaz u Bokokotorski zaliv, na Gradsku luku i Igalo, ali i na Stari grad i padine Orjena.

Tvrđava Forte Mare, je najbolje očuvana hercegnovska utvrda čiju je gradnja počeo Herceg Stjepan Vukčić Kosača u prvoj polovini 15 vijeka.

U turskom vremenu tvrđava je dobila današnju veličinu, Turci su je u više navrata dograđivali i uređivali. Pretpostavlja se da su najobimniji radovi izvedeni poslije 1542 jer se od tog vremena pominje kao jaka kula ili kao kula Abas paše. Osvajanjem Herceg Novog Mlečani su uradili obnovu kule prilagodivši je tadašnjoj odbrani I naoružanju. Oni su kulu nazvali Forte mare (Morska tvrđava ili tvrđava od mora) čiji se naziv zadržao do današnjih dana. Dolaskom Austrougarske na prostore Boke tvrđava se uklapa u fortifikacioni sistem odbrane ulaza u Bokokotorski zaliv. 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Gvozdenović ne osjeća odgovornost zbog betonizacije i devastacije obale u Boki

Gvozdenović je poručio da su u rukama države fiskalni instrumenti politike planiranja prostora, da investitore poput ruskog „Metropola“ koji je na ostrvu Sveti Marko trebao da gradi rezidencijalno-turistički resort od 450 miliona eura, natjeraju da ne odugovlače sa ulaganjima

Ministar održivog razvoja i turizma (MORT) Branimir Gvozdenović ne osjeća ličnu odgovornost zbog učestalih slučajeva betonizacije i devastacije obale u Boki Kotorskoj, a koji se obavljaju pod plaštom dokumentacije što ju je priremilo to ministarstvo. On je danas, nakon radne posjete Kotoru i Tivtu, izjavio da „osjeća odgovornost za progres koji se dešava u crnogorskom turizmu i napore koje smo uradili u pravcu razvoja velikih projekata.“

„Insistirali smo na tome da svi projekti imaju stateške procjene uticaja na životnu sredinu i studije uticaja na kulturnu baštinu. To je ono što ministar i politika može da uradi – struka radi određene projekte i ja kao ministar i koji saradnici na njih ne utičemo“, kazao je Gvozdenović. Komentarišući devastaciju ovale Turskog rta na Verigama kao dijela UNESCO svjetske kulturne i prirodne baštine, a gdje je MORT dozvolio postavljanje „privremenog objekta“ od 190 kvadrata, on je kazao da u Crnoj Gori „ponekad sa različitih pozicija gledamo na određene procese.“Mi smatramo da su ti procesi dobri i da se odvijaju na dobar način. Dobijamo i velika priznanja kao Crna Gora od eminentnih međunarodnih institucija i imamo pozitivan odnos prema procesima koji se kod nas odvijaju“, kazao je Gvozdenović dodajući da „stručna lica stoje iza elaborata o uticaju na kulturnu baštinu“ koji ima i sporni objekat na Verigama i da su MORT i JP „Morsko dobro“ imali zakonsku obavezu da izdaju postavljenje tog objekta jer je on dobio saglasnosti Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Agencije za zaštitu životne sredine.

„Konačni izgled tog objekta je nešto drugo nego što je to sada slika radova na terenu - očekujem da se to brzo završi i da taj prostor dobije izgled kakav su stručna lica predvidjela da odgovara svim elementima zone pod zaštitom UNESCO“, rekao je Gvozdenović dodajući da MORT „pridaje mnogo pažnje zaštiti kulturne baštine“ i da to pokazuje i projekat za tvrđavu i ostrvo Mamula.

„Ako je neko od vas želio da pažljivo pogleda, vidio bi da na projektu Mamula ne postoji nikakva promjena vizuelnog izgleda objekta i to je način koji treba da obezbjedi punu valorizaciju tog prostora“, kazao je ministar odćutavši primjedbu novinara da projekat mijenja izgled zaštićene tvrđave jer predviđa da se njeno kompletno dvorište potopi i pretvori u niz otvorenih bazena. On je kazao da ga raduje učinjeno u Tivtu dodajući da slijedi veliki posao razvoja infrastrukture za dalju gradnju turističkih projekata na Luštici i na Plavom horizontu. Smatra da projekat „Qatari Diara“ koji već godinama ne kreće samrtve tačke, „stvara pozitivan imidž Crnoj Gori“ i naglašava da je dobio uvjeravanja Kataraca da „taj projekat dobija neku novu dinamiku i da će ga oni maksimalno intenzirati u naredna dva mjeseca“.Gvozdenović je poručio da su u rukama države fiskalni instrumenti politike planiranja prostora, da investitore poput ruskog „Metropola“ koji je na ostrvu Sveti Marko trebao da gradi rezidencijalno-turistički resort od 450 miliona eura, natjeraju da ne odugovlače sa ulaganjima. On je isključio mogućnost da država od Rusa otkupi najveće bokeljsko ostrvo dodajući da će taj problem riješiti značajno uvećanje poreza na neizgrađeno građevinsko zemljište. Na pitanje kako riješiti ogromnu devastaciju i betonizaciju obale u Krašićima gdje je po Državnoj studiji lokacije koju je usvojilo njegovo ministarstvo, napravljen niz privatnih vila sa temeljima bukvalno u moru, a građani ostali bez pristupa plažama, on je odgovorio da će to riješiti ubrzana izgradnja lungo mare pješačke staze o čemu je danas razgovarao sa gradonačelnicom Tivta dr Snežanom Matijević.

„Obezbijeđena su sredstva „Morskog dobra“ za izgradnju prvih 350 metara lungo mare staze i smatram to jako važnim“, kazao je Gvozdenović prećutkujući činjenicu da tih 350 metara staze treba da se gradi na izlasku iz gradske lučice Kalimanj u Tivtu, oko 10 kilometara daleko od devastacijom i bespravnom privatizacijom, uništene obale Krašića.

Gradonačelnica najavljuje nove projekte

Gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević kazale je da će Opština u narednom periodu nastaviti da gradi novu kanalizacionu, vodovodnu i putnu infrastrukturu na području Krtola i Luštice. Kazala je da će njemačka organizacija „Help“ sa 170 hiljada eura pomoći projekat izmještanja stanovnika neformalnog romskog naselja 7.jul u Bonićima i izgradnje novih objekata koje za njih pravi Opština u Gradiošnici, kao i da će objekat Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, umjesto na prvobitno određenoj neuslovnoj lokaciji na Seljanovu, biti napravljen blizu Doma zdravlja kod Gradskog parka. Obećala je i niz novih projekata i aktivnosti koji će dovesti do produženja trajanja turističke sezone u Tivtu, i istakla da je broj noćenja u pet mjeseci ove godine u Tivtu porastao čak 20 odsto u odnosu na isti period lani.

Gvozdenović: Novinari da hvale Vladu i investitore i podnose prijave Tužilaštvu

Ministar Gvozdenović držao je i bukvicu novinarima kako treba izvještavati o poduhvatima strateških stranih investitora u Tivtu, izražavajući sumnju da se o nekima namjerno piše u lošem kontekstu aludirajući da investitori podmićuju novinare.

„Pogledajte samo klipinge vas pojedinačno i lično kako ste imali određene komentare za neke projekte. Lično smatram da je bolji period kada se hvale ti projekti i šteta je ponekad kad neko ko ima ambiciju da pohvali određeni projekat, istovremeno ne pohvali neki drugi koji mislim da mu predstavlja neku vrstu konkurencije“, kazao je Gvozdenović obraćajući se novinaru „Vijesti“, dodajući da je „Porto Montenegro nešto što je novi crnogorski brend koji širi jako pozitivne talase, ali su takvi i projekti Qatari Diara i Luštice“.

Na naše pitanje što govori njegov postupak kao resornog ministra koji je septembra 2014 bio među učesnicima Diplomatske regate koja je isplovila iz novosagrađene druge faze marine Porto Montenegro kojoj MORT tada još nije dao potrebnu dozvolu, Gvozdenović je kazao da „svaki put kada dobije takav poziv, nisam u prilici da provjeravam da li sam ušao sa objekta koji ima ili nema neku dozvolu.“

„Ljudi se razlikuju – neko posmatra globalno tokove, a neko iz svog ličnog ili ostalog interesa posmatra možda neke tačke. Ako je neposjedovanje upotrebne dozvole krivično djelo, svaki građanin, pa i vi, može to da prijavi tužilaštvu“, poručio je Gvozdenović.

http://www.vijesti.me/vijesti/gvozd...etonizacije-i-devastacije-obale-u-boki-892291
 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Veliko interesovanje za projekat "Sva čuda CG"“Već prva sedmica nakon raspisivanja javnog poziva pokazala je veliko interesovanje građana za projekat Ministarstva održivog razvoja i turizma Sva čuda Crne Gore pa ćemo ovaj program i nastaviti” - rekao je za Radio Tivat Marko Petričević, generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom.

Ministarstvo je pozvalo građane i druge subjekte da dostave ideje u cilju oživljavanja interesovanja za turistički neafimisane i nepoznate crnogorske lokacije.
„Raspisan je javni poziv Sva čuda Crne Gore i to u tri kategorije - prva je otkup anegdota, priča, legendi. Druga kategorija je kad uz to ljudi imaju ideju kako da to turistički valorizuju i treća kategorija kad uz to naprave biznis ideju kako da se to realizuje. Predvidjeli smo i novčane nagrade. Postavljena je kreditna linija koja je vrlo popularna. Drago mi je da je interesovanje za ovaj porjekat veliko“ - kazao je Petričević.
Prijave sa mogu dostavljati do 15. avgusta Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Ponude će vrijednovati stručni žiri.

http://radiotivat.com/index.php/turizam/25732-vlei-oiete-sa.html
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
Discussion Starter · #408 ·
📍google.com

Ultra luksuzni rizort One&Only u Kumboru, inače prvi One&Only u Evropi, dočekaće prve goste 1. jula 2020. godine, saopšteno je iz rizorta.

Prvi One&Only u Evropi postaće i najmodernija destinacija na Jadranu. Ovaj vrhunski rizort ponudiće Šeno Espas (Chenot Espace) – prvi wellness koncept za goste koji žele da vode aktivniji, zdraviji i uravnoteženiji život. Rizort će ponuditi i Sabia restoran na čelu sa Đorđom Lokatelijem (Giorgio Locatelli) – jednim od najboljih italijanskih kuvara na svijetu.

U središtu rizorta je Šeno Espas (Chenot Espace), koji nudi pionirske wellness tretmane naučno ispitane da poboljšaju vitalnost i optimizuju zdravlje. Kulinarsko iskustvo, pod vođstvom izvršne kuvarice Nensi Kinčele (Nancy Kinchela), uključuje rafinirana italijanska jela u Sabia restoranu kuvara sa Mišelinovom zvjezdicom, Đorđa Lokatelija (Giorgio Locatelli), azijski ručak na Tapasake klubu, kao i svježu crnogorsku, domaću kuhinju. Tapasake klub će biti energetsko jezgro rizorta. Na ovom se mjestu gosti mogu opustiti kraj bazena i uživati u dnevnoj, spontanoj atmosferi uz nastupe poznatih DJ umjetnika.

Sve One&Only Portonovi elegantne gostinske sobe, apartmani i vile dizajnirane su tako da gosti mogu uživati u veličanstvenom pogledu na okolnu marinu, zaliv i planine, sa raznim mogućnostima povezivanja smještajnih jedinica za grupe, ili porodice koje traže fleksibilan prostor. Prostranih 113 soba za goste sadržaće, moderne kamine za hladnije noći, prostrana kupatila sa prostorom za ležanje i dnevni boravak iste veličine kao spavaće sobe, kao i velike terase, prozore od poda do plafona kako bi gosti mogli uživati u jedinstvenom pejzažu.

One&Only Portonovi Suite One je jednosobni predsjednički apartman sa privatnim vinskim podrumom, iz kojeg gosti mogu da odaberu neku od 268 boca vina iz Evrope i regiona, trpezarijom za 12 ljudi na otvorenom sa jedinstvenim pogledom na planine i zaliv, unutrašnji i spoljašnji kamini i poseban ulaz za batlere.

Određeni broj soba i apartmana za goste nalaze se direktno iznad spa centra, nudeći privatnost i lak pristup onima koji učestvuju u intenzivnijim ili dužim wellness programima. Šeno Espas (Chenot Espace) uključuje hidroterapiju i krioterapiju, saunu, parnu sobu, zatvoreni bazen i prostore za opuštanje. Pored toga, rizort tokom cijele godine nudi i orijentalni Hammam, frizerski salon i salon za mušku njegu Barber and Blejd (Barber&Blade).

Smješten na zapadnoj strani Crne Gore, One&Only Portonovi je veoma dostupan. Do hotela One&Only Portonovi može se doće lakom vožnjom od aerodroma Dubrovnik (jedan sat), Tivat (50 minuta) i aerodroma Podgorica (dva i po sata), a svi aerodromi servisiraju razne aviokompanije i dobro su opremljeni za rukovanje privatnim avionima. One&Only Portonovi počeće da dočekuju goste 1. jula 2020. Za više informacija ili rezervacija posjetite: www.oneandonlyresorts.com.

radiojadran.com
 
401 - 409 of 409 Posts
Top