SkyscraperCity banner

1 - 20 of 284 Posts

·
Banned
Joined
·
4,754 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Posjeta ministra saobraćaja i pomorstva Kotoru

Zaobilaznica oko Kotora preovladavala je kao tema na današnjem sastanku u Opštini Kotor, prilikom posjete ministra saobraćaja i pomorstva Andrije Lompara sa saradnicima.
Kao i do sada, ni ubudće neće biti problema vezanih za odnos ovog ministarstva i Opštine Kotor, ali postoje pravne barijere oko saglasnosti koje se tiču zaštite kulturnih dobara, odnosno zaštite spomenika, i ta pitanja rješavaće se u kontaktu sa Minsitarstvom kulture, kazao je Lompar.
Problematično je gubiti vrijeme vezano na ovaj za Kotor kapitalan projekat, budući da je spremna projektan dokumentacija i s obzirom na spremnost evropske investicione banke da ga finansira.
Na današnjem sastanku još jednom je potvrđena neophodnost rješavanja ovog saobraćajnog problema u Kotoru i nepostojanje drugih alternativa na izgradnji obilaznice.
Dogovorena je koordinacija po ovom pitanju i na Savjetu za održivi razvoj i na Vladi, kako bi se došlo do konačnog rješenja i otpočela gradnja.
Isto tako jedna od tema koja je izazvala dosta pažnje je i Luka Kotor za koju je neophodna izgradnja infrastrukture, kako bi bila spremna da primi sve veći broj nautičkih plovila i turista.
Tokom sastanka čula se izuzetno dobra vuijest da je danas izvršeno porinuće našeg prvog broda Kotor Crnogorske plovidbe u Kini čija se isporuka očekuje u prvoj polovini januara iduće godine.
Preovladavalo je pitanje saobraćajne infrastrukture oko raskrsnica koje vode od Kotora prema Budvi.
Na tom potezu postoje četiri problematične raskrsnice koje bi se trebale u narednom periodu riješiti.
Veliki nedostatak Kotora su turistički potencijali, hoteli što je takođe bila tema današnje posjete.
Željko Avramović, potpredsjednik Opštine Kotor kazao je da je postignut visok stepen saglasnosti oko najvažnijih razvojnih programa Kotora.
Takođe, on je rekao da Menadžment plan zaštite prirodnog i kulutrnog naslijeđa Kotora ne odgovara gradu sa aspekta razvoja saobraćaja i ukupne infrastrukture i stoga ga treba izmijeniti.
Na pitanje novinara da li će i koliko Evropska banka čekati na definitivnu odluku oko zaobilaznice i da li se nadalje može računati na sredstva i iz tog izvora, ministar Lompar je kazao da srestva čekaju četiri godine i da još uvijek iz Evropske banke podržavaju ovaj projekat.
Oni jednostvno daju kredit i u tom kontekstu nema negativnih signala, zaključio je Lompar.
Skala radio
 

·
Banned
Joined
·
20,777 Posts
Super tema :cheers:

Bilo bi dobro naci mapu planirane kotorske obilaznice...negde sam pre video nesto nalik tome ali ne secam se vise gde:(
 

·
Registered
Joined
·
6,864 Posts
Lompar i Ćatović: Kotorska obilaznica prioritet

KOTOR – Obilaznica oko Kotora preovladavala je kao tema s obje strane na jučerašnjem sastanku u opštini, tokom radne posjete ministra saobraćaja i pomorstva Andrije Lompara ovom gradu. Na sastanku sa gradonačelnicom Majom Ćatović je rečeno da postoje određene pravne barijere u vezi sa saglasnošću koje se tiču zaštite kulturnih dobara, odnosno zaštite istorijskih spomenika.

- Problematično je gubiti vrijeme vezano oko ovog za Kotor kapitalnog projekta, pogotovo što je spremna dokumentacija, a i obzirom na spremnost Evropske investicione banke da ga finansira – kazao je ministar Lompar, uz pojašnjenje kako je i ovaj put potvrđena neophodnost rješavanja ovog „gorućeg“ saobraćajnog problema. Tim prije što i ne postoji alternativno rješenje izgradnji obilaznice.

O tome je dogovorena koordinacija i na Savjetu za održivi razvoj, kao i na sjednici Vlade, kako bi se došlo do konačnog rješenja i početka gradnje.

Na sastanku je bilo riječi i o neophodnoj izgradnji infrastrukture kako bi Luka Kotor bila spremna da primi sve veći broj megajahti i kruzera, kao i turista.

I ove godine tradicionalnom prijemu uoči Dana opštine Kotor nijesu se odazvali predstavnici SPC, iako je protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić gradonačelnici uputio čestitku tim povodom, ali i ponovio kako ne želi da bude na prijemu zajedno sa predstavnicima CPC.

- …To je njegov i stav njegove crkve, u što ja ne želim da se miješam – kazala je Maja Ćatović, uz pojašnjenje da Crna Gora nije klerikalna država, te da je ona političarka koja poštuje sve građane i njihova vjerska opredjeljenja. Istovremeno, protojerej CPC, Ivan Pajović kazao je tokom prijema da njegova crkva ima sve više vjernika u Kotoru, ali da je postojeća bogomolja ovdje već pretijesna za vjerske obrede. Glavni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan, poželio je gradonačelnici uspjeh u njenom drugom mandatu, a don Ivo Ćorić, upravitelj ekumenskog centra najavio je kako će odmah nakon osvještenja crkve Svetog Nikole u Prčanju, 10. decembra, otpočeti i izgradnja ekumenskog centra, odnosno, renoviranje postojećeg samostana i dogradnja novog dijela. I Adem Emrović, glavni imam za Boku i Budvu, pozvao je na toleranciju i suživot, koji kako je istakao, oduvijek krasi Boku, te podsjetio i na nužnost izgradnje muslimanskog groblja.
http://www.pobjeda.me/2011/11/19/lompar-i-catovic-kotorska-obilaznica-prioritet/
 

·
Banned
Joined
·
4,754 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Iz biltena koji će se dijeliti sjutra, povodom Dana opštine:

Raspisan je tender za izradu Glavnog projekta vođenja i regulisanja saobraćajnih tokova za centar Tivta i glavne saobraćajnice Donja Lastva - Donje Seljanovo, Gornje Seljanovo, Gradiošnica; Krašići, Radovići. Projekat je izrađen i predat u formi nacrta, usvajanje se očekuje do kraja godine...
Tivat je uključen u projekat održivog saobraćaja koji realizuju Ministarstva zaštite životne sredine Crne Gore i Italije. Firma DFS Engineering d.o.o. uradila je predlog uvođenja biciklističkog saobraćaja za centar Tivta sa šest biciklističkih punktova. Opština je prihvatila predlog i isti će biti ugrađen u Projekat vođenja i regulisanja saobraćajnih tokova.
Sa setom detaljnih urbanističkih planova i urbanističkih projekata privodimo namjeni prostorni plan, biće završen i revidiran projekat proširenja magistrale u saobraćanjnicu bulevarskog tipa...
BILTEN, OPŠTINA TIVAT 2010/11.
 

·
Banned
Joined
·
4,754 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Mojim prijateljima su prije nekoliko dana dolazili geometri, zbog eksproprijacije zemljišta. Dvorište će im biti manje zbog izgradnje bulevara.
 

·
Banned
Joined
·
4,754 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Donja Lastva - aerodrom...
Ali ako to bude pravi bulevar, onda će u Tivtu biti mnogo slučajeva "Miličković"... :dunno:
 

·
Registered
Joined
·
226 Posts
Donja Lastva - aerodrom...
Ali ako to bude pravi bulevar, onda će u Tivtu biti mnogo slučajeva "Miličković"... :dunno:
Skupo i glupo.... Pffff.... umjesto da prvo naprave obilaznicu ili tunel/most preko Veriga oni prave bulevar po sred grada koji ne rijesava ama bas nista....:bash::eek:hno:
 

·
Banned
Joined
·
4,754 Posts
Discussion Starter · #13 ·
^^
E, ono što si ti govorio... Obilaznicu, pa za prvu priliku samo dvije trake, a magistrali dodaju pomoćne trake đe je neophodno...

Bitno je da će da grade bulevar, koji sam po sebi neće ništa riješiti, a autobusku stanicu niko više i ne pominje... :eek:hno:
 

·
Registered
Joined
·
226 Posts
^^
E, ono što si ti govorio... Obilaznicu, pa za prvu priliku samo dvije trake, a magistrali dodaju pomoćne trake đe je neophodno...

Bitno je da će da grade bulevar, koji sam po sebi neće ništa riješiti, a autobusku stanicu niko više i ne pominje... :eek:hno:
E da...sad kad si rekao da stanicu vise niko ne spominje, jel se sjeca ko otvorenog bazena na Belane kojeg nam je obecao gradonačelnik u prošloj predizbornoj kampanji? :D I njega niko ne spominje.... Inace 2012 na proljece su izbori. Sad ce pocet obecanja silna.
 

·
Banned
Joined
·
4,754 Posts
Discussion Starter · #16 ·
SANACIJA PUTA KOD OTVORENOG BAZENA
Autor Radio Kotor
13.12.2011

Oštećeni dio donjeg puta kod otvorenog bazena biće saniran čim vremenske prilike dozvole, a vjerujemo da će to biti narednih dana – najavila je Sandra Radulović iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom iz Budve koje gazduje ovim dijelom priobalnog pojasa. Podsjetimo, nedavnim radovima na priključenju objekta pored otvorenog bazena na vodovodnu mrežu napravljen je kanal širinom kolovoza koji je ometao saobraćanje i oštećivao automobile. Kada će ovaj dio puta biti obnovljen - jedno od pitanja postavljenih u redovnoj kontakt emisiji „Grad i vi“ Lokalnog javnog servisa, a isto pitanje čulo se i na nedavno održanoj javnoj raspravi o uređenju prostora u Mjesnoj zajednici Dobrota.
:nuts: :hammer: :eek:hno:
:lol:

Koji novac ubiru ovi, a tobož čekaju povoljne vremenske prilike da zatrpaju kanalčić, koji predstavlja opasnost za odvijanje saobraćaja, na kom se svakodnevno oštećuju vozila...
Kao da se radi o nekom ogromnom klizištu... :nuts: To je tako možda i mjesec dana.
 

·
Banned
Joined
·
4,754 Posts
Discussion Starter · #17 ·
NAKON 40 DANA POČELA POPRAVKA OGRADE MOSTA
13 decembar 2011Prošlo je više od 40 dana otkako nam je posjetilac sajta Radija Jadran poslao fotografije mosta kod skretanja za Mojdeški put u Igalu i skrenuo pažnju pješacima na opasnost od porušene ograde.
Nadležni iz sekcije za puteve JKS su tek danas našli vremena i novca da počnu sa popravkom iskrivljene i polomljene ograde i uskog trotoara mosta. Ispod je potok i dubina od 2 do 5 metara.

Podsjećamo da je još 1. novembra kada smo o ovome pisali, u potrazi za nadležnima, načelnica Sekretarijata opšrine Herceg Novi, Ana Popović, obećala da će saobraćajni inspektor Marko Mirović odmah napisati nalog JP Komunlno-stambenom da se to popravi. Ona je kazala da je sa zamjenikom direktora Direkcije putevi Crna Gora dogovoreno da će „koliko sjutra“ to biti riješeno.

Naše sjutra, međutim, dugo traje, a još nije ni utvrđeno ko je počinio štetu, polomivši ogradu. Dobro je što, ipak, niko nije stradao.:bash: :eek:hno:
 
1 - 20 of 284 Posts
Top