SkyscraperCity banner

281 - 284 of 284 Posts

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
ZTE smart auto, dio kineske ZTE korporacije uputila je pismo namjere Opštini Budva u kojem ističe svoju zainteresovanost za modernizaciju javnog prevoza u Budvi, istovremeno poboljšavajući protok saobraćaja i smanjenje nivoa zagađenja vazduha.

ZTE smart auto je zainteresovana da na teritoriji naše opštine investira u viziju koncepta pametnog grada (smart city), obezbijeđujući vozila javnog prevoza sa nultom emisijom štetnih gasova. Prednost ove kompanije, ističe se u pismu, je u tom što je ZTE “one stop shop” kada je u pitanju koncept pametnog grada, sa sposobnošću da realizuje projekat od njegove idejne faze do puštanja u rad i servisiranja.

Realizacijom ovog projekta Budva bi postala prva lokalna samouprava u Crnoj Gori koja je modernizovala svoj prevoz u skladu sa svjetskim ekološkim standardima koji imaju za cilj zaštitu životne sredine i smanjenje emisije štetnih gasova. Projekti koji u sebi sadrže “zeleni koncept” su prava prilika da Budva svoj dalji razvoj usmjeri ka zaštiti životne sredine i sprečavanju dalje devastacije prirodnih resursa.
bokanews.me
 

·
Registered
43
Joined
·
6,506 Posts
U Herceg Novom sve više bicikala, a označenih staza za to prevozno sredstvo nema

151181

Herceg Novi biciklisti – foto S. Kosić – Boka News

Veliki broj Novljana, među njima i djece, koristi bicikl za rekreaciju, ali i da izbjegne saobraćajne gužve i lakše dođe do odredišta. Koliko god bilo pohvalno korišćenje tog prevoznog sredstva, prije svega zbog njegovog gotovo neutralnog uticaja na okliš i dobrobiti za zdravlje, ipak su biciklisti ponekada, kao na Šetalištu Pet Danica, opasnost za pješake, jer ni na toj stazi, ali ni bilo gdje drugo u gradu, nema obilježenih staza za bicikliste.
Građani prilikom kupovine kao i upotrebe bicikla, nemaju zakonsku obavezu prijave opštinskim ili državnim organima, pa zato ne postoji evidencija bicikala u Herceg Novom, kao ni u jednoj drugoj opštini u Crnoj Gori, navode iz lokalne uprave, ali ističu da prepoznaje potrebu da Herceg Novi dobije više označenih, uređenih biciklističkih staza.
Zato je osmišljen projekt „Ćiro II“, koji predviđa uređenje, obilježavanje i opremanje biciklističke staze od Zelenike do Sutorine, trasom stare željezničke pruge. Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog u okviru II poziva Interreg IPA partner je na projektu „Ćiro II“.

U hercegnovskom zaleđu je oko 90 kilmetara puteva pogodnih za mountain biking. Ljubiteljima biciklizma su na raspolaganju staze, koje mogu da koriste od mora do 1.600 metara nadmorske visine na Orjenu.
Prije četiri godine PVK „Jadran Carine“ je na Škveru postavio prvu parking stanicu za bicikla sa 20 mjesta. Iz Jadrana objašnjavaju da veliki broj djece svakodnevno dolazi biciklom na trening , što ih je motivisalo za postavljanje stanice. Investicija je koštala je 700 eura .

151186

Orjen biciklizam staza – foto Boka News

Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog sprovela je 2015 godine anketu na društvenim mrežama u kojoj je 97 odsto građana podržalo ideju o iznajmljivanju bicikla.Tadašnji direktor Agencije Nikša Grgurević pojasnio bi da bi uz info punktove Tursitičke organizacije, mogla početi dogradnja malih stanica za rentiranje bicikala. Ta ideja do sada nije realizovana.
Bicikl je najčešće korišteno prevozno sredstvo; danas se procjenjuje da ih je preko milijardu na svijetu.Prema broju stanovnika, najviše ih je u Holandiji. U zemlji sa 17 miliona stanovnika, je 23 miliona bicikala i na svaku porodicu dolaze u prosjeku tri bicikla, piše Anadolu Agency .
Holanđani bicikl najviše koriste kao prevoz do posla ili za prevoz djece u školu, bez obzira kakve vremenske prilike bile. Svaki Holanđanin godišnje u prosjeku biciklom pređe 888 kilometara.
Svaka autobuska ili željeznička stanica u Holandiji, osim za parking za automobile, obavezno ima i parkiralište za bicikle. U holandskom gradu Utrechtu trenutno je u toku gradnja najvećeg svjetskog bicikl parkinga kapaciteta od 12.500 bicikala.

151189


Dozvola za vožnju biciklom
Prvi bicikl u Crnu Goru, u Nikšić, davne 1899. godine, donio je Ljubo Petrović Njegoš, sin Vojvode Šaka, koji je učio diplomatsku školu u Parizu. Za mali grad, od nekoliko hiljada stanovnika, bicikl je predstavljalo atrakciju I nazivan je ‘gvozdeni konj’. Bicikl je bio marke DURKOP što u prevodu znači tvrda glava, a proizveden je u Gracu u tadašnjoh Austrougarskoj U to vrijeme u Crnoj Gori je bila potrebna dozvola za vožnju bicikla što potvrđuje i Ljubova saobraćajna knjižica iz 1933. godine.
/S.Kosić/
bokanews.me
 
281 - 284 of 284 Posts
Top