Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 678 Posts

·
∰f(W)dw≣∭f(r,φ,θ) drd&
Joined
·
2,263 Posts
Приштина (алб. Prishtina, Prishtinë) је град у Србији, који је уједно главни и највећи град Косова и Метохије.

Процењује се да град тренутно има 200.000 становника. Највећи део становништва чине Албанци, а остале етничке заједнице су Турци, Срби, Бошњаци и Роми. Из Приштине се после НАТО бомбардовања СРЈ иселило око 40.000 Срба.

Приштина има свој међународни аеродром у Слатини, испод Голеша и универзитет.

Библиотека у Приштини​


Грачаница
је село које се налази на осам километара југоисточно од Приштине, на магистралном путу за Гњилане. Од 1999. године ово село је седиште српске енклаве која броји преко 12.000 становника. У њему се налази један од најпознатијих српских средњовековних манастира Грачаница, задужбина Светог краља Милутина.

Док је била село Грачаница је имала Доњу, Горњу и Школску махалу. Данас, десет година након доласка међународних снага, силом прилика, постала је административни, здравствени, образовни и културни центар Срба централног Косова. Захваљујући великом приливу албанског становништва у околна насеља и град Приштину и експанзији дивље градње, она је спојена са Приштином.

У Грачаници се на Видовдан одржава велики народни сабор, уз служење литургије косовским јунацима, а уочи Видовдана Видовданско песничко причешће.Манастир Грачаница​
 

·
Дреница
Joined
·
15,991 Posts
Грачаница са сајта Општине Грачаница (Настала по плану Мартија Ахтисарија)

Тржни центарКорито реке Грачанке

Тениски терени

Трг Симонида

Локални пут Грачаница - Лапље Село 

·
Дреница
Joined
·
15,991 Posts
Балон сала ГрачаницаПодвожњак Преоце - Лапље селоЗграда у ГрачанициЗграде у Лапљем селу

 

·
Дреница
Joined
·
15,991 Posts
Грачаница

Настављају се радови на уређењу главне улице у Грачаници

уторак, 17 мај 2011 17:33

Данас су почели радови на реконструкцији III фазе главне улице у Грачаници, где је према пројекту предвиђена израда пешачке зоне од центара Грачанице до Дома културе.

Након реализације прве и друге фазе главне улице у Грачаници, која је завршена прошле године, настављају се радови на реконструкцији III фазе главне улице у Грачаници од споменика палим борцима у Првом светском рату до Дома културе у Грачаници. Према пројектном плану Одељења за урбанизам и планирање општине Грачаница предвиђена је израда пешачких стаза са обе стране овог дела регионалног пута у дужини од 330 метара и израда атмосферске канализације са одговарајућим сливнивницама за сакупљање воде. Целом дужином пешачких стаза предвиђена је ограда од металне галантерије са ланцима.

„У оквиру пројекта на уређењу главне улице у Грачаници започети су радови на реконструкцији III фазе, где је предвиђено уклањање комплетних постојећих тротоарских стаза са обе стране пута у дужини од 330 метара. Након предвиђених почетних слојева, стазе ће бити поплочане бетонском галантеријом од коцки и плоча са високим ивичњацима“, саопштио је саветник за урбанизам у општини Грачаница Виктор Ђокић.

Површина пешачких стаза биће оплемењена садницама тује, жардињерима са цвећем и клупама за одмор.

Одељење за урбанизам, планирање, катастар и заштиту животне средине при општини Грачаница обавештава све учеснике у саобраћају да ће због радова на уређењу главне улице у Грачаници саобраћај бити успорен на овој деоници пута.

Уређење главне улице у Грачаници је само још један у низу пројеката који општина Грачаница планира да реализује у 2011. години, а тренутно се изводе и радови на реконструкцији улице код основне школе „Краљ Милутин“ у Грачаници.
 

·
Дреница
Joined
·
15,991 Posts
Најављена изградња средњошколског центра у Грачаници
Датум: 04.мај 2011.

ЧАГЛАВИЦА, БЕОГРАД - Министарства за Косово и Метохију и за просвету Србије планирају изградњу великог средњошколског центра у Грачаници, објавио је данас КиМ Радио из Грачанице.

Државни секретар за Косово и Метохију Звонимир Стевић је за тај радио казао да је пројекат у фази израде. Према његовим речима, договорено је да површина центра буде око 2.000 квадратних метара.

"То је значајна инвестиција, јер је евидентно да нам се деца школују у лошим условима. У Грачаници средњих школа и нема, средње школе су биле у Приштини па је дошло до измештања и до тога да се користе само основне школе, тако да има школа у којима се раде у по три, а негде и четири смене. Због тога смо одлучили да направимо центар где би биле смештене све средње школе", рекао је Стевић.

Државни секретар је додао да је одлучено да центар буде грађен у наставку Основне школе "Свети Сава" у Сушици.
http://www.kim.gov.rs
 

·
Дреница
Joined
·
15,991 Posts
Почела изградња стамбене зграде у Добротину

петак, 27 мај 2011 09:37

У Добротину су јуче почели радови на пројекту изградње стамбеног објекта у коме ће се изградити 14 нових стамбених јединица.

У општини Грачаница се наставља реализовање пројекта стамбеног збрињавања социјално угрожених и интерно расељених породица.
Поред новоизграђене зграде у Добротину у чије станове су се прошле године уселиле 14 породице, почели су радови на изградњи још једне стамбене зграде.

„Према пројектном плану, нова стамбена зграда у Добротину ће бити површине од око 1000 метара квадратних, имаће три спрата са укупно четрнаест стамбених јединица. Станови ће бити једнособни и двособни, од 40 и 60 метара квадратних.
Општина Грачаница је активно укључена у реализацији овог пројекта и на тај начин наставља са радом на побољшању егзистенције својих грађана на овим просторима“, рекао је саветник за урбанизам општине Грачаница Виктор Ђокић, а уједно и координатор овог пројекта.

Изградњу нове зграде у Добротину финансирају Министарство за заједнице и повратак, Министарство за рад и социјалну заштиту и Канцеларија за заједнице при кабинету премијера.

Техничку подршку на реализацији целокупног пројекта пружа Фонд за развој заједница.

Завршетак радова на изградњи нове зграде у Добротину очекује се најкасније до новембра месеца ове године.
 

·
Дреница
Joined
·
15,991 Posts
Општина Грачаница

Потписан Меморандум о сарадњи за изградњу аутобуске станице

четвртак, 26 мај 2011 15:10

Градоначелник општине Грачаница Бојан Стојановић потписао је данас Меморандум о сарадњи са представницима Агенције за регионални развој, невладином организацијом Комуникација за развој друштва из Грачанице и агенције „РЕА“ из Приштине.

Меморандум представља почетак сарадње о реализацији пројекта за изградњу аутобуске станице у Грачаници.

На основу овог меморандума партнери у подношењу захтева за реализовање пројекта Канцеларији за везу европске комисије ће бити општина Грачаница, НВО „Комуникација за развој друштва" и агенција „РЕА“.

Циљ имплементирања овог пројекта је стварање подобне средине за економски развој кроз побољшање регионалног и јавног транспорта.
Пројектом је предвиђено да аутобуска станица поседује 20 перона и 40 нових аутобуских линија различитих релација.

Такође, отварањем око 40 малих предузећа пружиће се услуге транспорта и одржавања, али и додатне комерцијалне услуге као што су ресторани, маркети, а самим тим отвориће се преко 100 нових радних места.

Према речима предсатвника Агенције за регионални развој имплементирање овог пројекта ће трајати највише 18 месеци, а вредност целог пројекта изградње аутобуске станице у Грачаници износиће око 400.000 евра
 

·
Дреница
Joined
·
15,991 Posts
Меморандум о реализовању пројекта „Јавни радови“

понедељак, 30 мај 2011 13:08

Општина Грачаница је са Министарством за рад и социјалну заштиту потписала меморандум о спровођењу пројекта Јавни радови у општини који има за циљ смањење незапослености и уређењу животне средине.

Општина Грачаница је потписала Меморандум са Министарством за рад и социјалну заштиту о имплементирању пројеката „Јавни радови на Косовоу“ у оквиру подршке Стратегије одрживог развоја у запошљавању 2010-2012. године.

Градоначелник општине Грачаница Бојан Стојановић и министар за рад и социјалну заштиту Ненад Рашић потписали су споразум о наставку сарадње и финансирању три пројеката:

1. Реконструкција и уређење парка у центру Грачанице;
2. Изградња Сити парка у Лапљем Селу;
3. Уређење парковских површина у неколико насеља општине.

Циљ имплементирања ових пројеката је смањење незапослености кроз сезонско запошљавање младих људи, као и уређење и заштита животне средине. Предност прилиоком запошљавања ће имати лица која су на евиденцији Општинске канцеларије за запошљавање, као и социјални случајеви.
 
1 - 20 of 678 Posts
Top