Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 34 Posts

·
Registered
Joined
·
2,494 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Верујем да знате пуно о Петроварадинској тврђави и да сте је посетили или макар видели слике, али хтео сам овом репортажом да прикажем онај део који туристи ређе или никада не походе, као и да укажем на историјски значај и тренутне проблеме читавог утврђења.

п.с. Уколико вас интересује детаљније о самој тврђави, на сајту ТОНС-а је све сликовито објашњено: https://novisad.travel/petrovaradinska-tvrdjava-mapa/. Историјски подаци које износим су махом преузети одатле.

Начичкани знакови када се сиђе са моста "Дуга":Провијантски магацин, данас у поседу војске која га користи као перионицу веша. Изграђен је почетком 18. века:Дуж каменичког пута. Већ се са ових слика може наслутити колики проблем представља вегетација.Стубови старог железничког моста:


Претпостављам улазак у бункер из 20. века:


Бастион Светог Карла:


Део Тврђаве уз Дунав који је преживео изградњу пута за Каменицу:
 

·
Registered
Joined
·
2,494 Posts
Discussion Starter · #2 · (Edited)
Крећемо ка Хорнверку:Каменичка капија:

Један од многобројних необезбеђених улазака у подземље. Нисам их све успут сликао, превише их је и пуни су смећа:
Капија Хорнверка (иза Академије):


 

·
Registered
Joined
·
2,494 Posts
Discussion Starter · #3 · (Edited)
Бедеми, бастиони и равелини Хорнверка:

Овде се види права размера проблема са вегетацијом која ће успети тамо где Турци нису: да заузме Тврђаву.


Има и дрвенастог растиња:


Поглед на град са Бастиона Светог Карла (уживо је много лепши призор):

Овде се јасно види разлика у одржавању туристичке Горњег тврђаве и запуштеног Хорнверка:


Осим што људи живе у Тврђави (замало нисам дословно упао у нечије двориште у пар наврата), имају и баште. :nuts:


 

·
Registered
Joined
·
2,494 Posts
Discussion Starter · #4 · (Edited)
Погледа са Комуникационе капије у Хорнверку (пут од "Ловотурса"):

Споменик стрељаним грађанима 1914. године:


Поглед са једног од бедема у део Хорнверка који припада војсци, преко пута Молинаријевог парка: #џунгла
Код Академије уметности:


Стање бедема:
 

·
Registered
Joined
·
2,494 Posts
Discussion Starter · #5 · (Edited)
На путу ка Горњој тврђави:

Поглед са шпица бастиона. Ни бедем ни шанац се не виде од растиња:


Висећа осматрачница, обновљена пре коју годину:
Поглед на Васерштат који је део касарне:
 

·
Registered
Joined
·
2,494 Posts
Discussion Starter · #6 ·
На путу ка Дворској капији:Дворска капија и насип који води до ње:


Опет дрвеће:


Са врха Молнаријеве капије. Овакав би поглед имали браниоци тврђаве иза грудобрана на врху бедема: 

·
Registered
Joined
·
2,494 Posts
Discussion Starter · #8 · (Edited)
Горња тврђава, хотел "Леополд":
Између Једноставне касарне и Мамулине касарне:


Најпознатија капија на Тврђави: Леополдова капија из прве половене 18. века. Изнад ње се у рељефу налази грб Аустријске царевине са натписом Viribus Unitis ("Уједињеним снагама"). Данас је тешко оштећен и текст се једва назире, вероватно је оштећен током неких од ратова почетком 20. века:


Поглед кроз капију:


Музеј Града Новог Сада и ноћни клуб "Музеј", једни поред другог у истој згради, Арсеналу (Мамулиној касарни) из друге половине 18. века. :nuts:


Парадни трг испред музеја је данас паркиралиште.

Детаљ из једне од реконструисаних стражарских кућа: :lol:
Између Дуге касарне (њена супротна страна гледа на Дунав) и Једноставне касарне:
Препознатљива ведута:
 

·
Registered
Joined
·
2,494 Posts
Discussion Starter · #9 · (Edited)
Самостан и црква Светог Јурија у Градићу:Скоро су поставили нову таблу. У ниши изнад улаза је скулптура Игнасиа Лојоле, оснивача реда исусоваца. Фасада је чађава од воза који је некада пролазио тик уз цркву и самостан.


Напослетку прелазимо у Нови Сад:

На слици је једини преостали део Брукшанца, односно мостобрана који је постојао све до прве половине 20. века када је заједно са капелом Јана Непомука срушен због изграње моста Краљевића Томислава (данас је ту "Дуга"). У питању је тзв. батардо, односно зидана штица за коју су везиване лађе. Само је његов врх можда оригиналан.Ђубре и срчу на Кеју жртава рације нисам сликао, као ни оно на Тврђави, махом око клупа. Срамота ме је било.

Све у свему, на сликама је приказана можда трећина Тврђаве. У Васерштат се не може, као ни у остале делове који су активни војни објекти, што је по мени потпуно непотребно у 21. веку, јер има и других места на којима могу да похране своју старудију.
 

·
Registered
Joined
·
1,988 Posts
Ogroman neiskorisceni potencijal i moze da se uredi i bude i zanimljivije i privlacnije od Kalemegdana, a i dosta je vece.

I mene to strasno nervira, to stapanje sa vegetacijom. Tu je bas izrazeno. To vise i nije tvrdjava u vecem delu, vec ogroman neodrzavan park.

Sve bih poskidao to, da se vide zidine/prolazi raskopao stare prolaze, mogli bi cudo da naprave.

Koliko jebeno treba uloziti? Par miliona evra. Isto toliko i na kalemegdanu. Ali eto,
 

·
Registered
Joined
·
2,494 Posts
Discussion Starter · #12 ·
^^ Да, највише нервира то што је потребно толико мало труда и новца да се од Тврђаве направи атракција европских размера.

За почетак, само да војска покоси траву, људства и технике имају. Онда се наручи пар шајкашких униформи да патролирају бедемима и сликају се с туристима. Могли би и топ да имају. За ове две ствари не треба никаква веза и аминовање (читај: политика).

А још кад би се цео комплекс вратио у цивилне руке, па се основало јавно предузеће за управљање, туристи би похрлили. Нажалост, локални политичарчићи не виде даље од свог носа и које хиљаде евра и док се то не промени, ово све остају пусти снови. Али сањамо. :cheers:
 

·
Registered
Joined
·
1,540 Posts
Odlične slike manje poznate delove Tvrđave.

Osim da se sredi i renovira kapije i prolaze, da se pokosi trava itd., dali ima smisla uvesti mnogo više sportskih i rekreativnih sadržaja? Neznam dali ima smisla napraviti recimo terene za basket slično onome na Kalemagdanu?
 
  • Like
Reactions: stefan032

·
Registered
Joined
·
2,494 Posts
Discussion Starter · #14 ·
^^ Није лоша идеја, мада лично, не замишљам тако тврђаву, као ни многи Новосађани. Елем, као што сам написао, све расправе и предлози о будућности овог простора су беспредметне јер засада нико није у стању ни да је редовно коси, да не причамо о одржавању у евентуалној обнови бедема и капија.

п.с. Заборавио сам да додам, ова репортажа је само почетак, желим да забележим све детаље Тврђаве, наравно, колико ми слободно време буде допуштало. Тако да очекујте још слика. ;)
 

·
Registered
Joined
·
2,494 Posts
Discussion Starter · #16 · (Edited)
Калварија

Код католика постоји пракса градње калварија, односно имитација Исусовог пута страдања, крижног пута познатијег као Виа Долороса. Једна таква је изграђена у 18. веку у Петроварадину и водила је од Цркве Светог Рока до оближњег брежуљка иза ње. Кренимо.

Црква Светог Рока и околина:

Постојале су постаје, укупно дванаест, а данас су сачуване само четири. Имале су дрвене рељефе у себи којих данас нема јер су пренети у Цркву Снежне Госпе на Текијама, а последња постаја је била зидана капела подигнута 1772. године.Данас пут изгледа овако:Долазимо до саме калварије на којој се налазе три крста подигнута 1779. године:Махом се види само растиње, а средишњи крст је страдао негде 1990-их година. Такође, куће су грађене тих уз калварију, тако да ограда првог дворишта је на буквално два метра од ових крстова.Крст се једва назире из улице Томе Маретића која иде уз брдашце. Недалеко одатле нова богомоља СПЦ-а посвећена Светом Варнави:Тек сам скоро сaзнао за постојање калварије и искрено, жао ми је што сам отишао, у стварно је јадном стању. Овако је некада то место изгледало:

 

·
Registered
Joined
·
2,494 Posts
Discussion Starter · #17 · (Edited)
Петроварадин - Стари Мајур

На путу ка Старом Мајуру и Тврђави:Не знам шта да мислим о овом покушају да се сачува фриз након некомплетне обнове фасаде: :lol:


Елем, на фризовима дуж Прерадовићеве и Карловачког друма доминирају мотиви шкољки и винове лозе.


Распеће

Црква Свете Петке:Симпатична кућа у Косте Нађа:Црква Узвишења часног крижа:Интересантан натпис из 1925. године:Главни разлог мог доласка: статуа Јана Непомука из 1735. године. Некада је стајала испред срушене Дунавске капије. 

·
Registered
Joined
·
2,494 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Око Београдске капије

Стражара која је данас део Војводинашума, односно Ловотурса:

Тунел испод Тврђаве којим је пролазио воз који је долазио са новосадске стране преко моста од кога су данас остали само пилони.

Није толико загонетан, зазидан је већ након стотинак метара:Бочна саобраћајница која се завршава уласком у војни објекат. Ако се сећате хеша #џунгла, ово је тај део. Иза ограде се назиру некакве бараке:Београдска капија: 

·
Registered
Joined
·
2,494 Posts
Discussion Starter · #19 · (Edited)
Васерштат

Васерштат или Водени град је део Доње Тврђаве коме припада и Градић, али који је скоро у потпуности под војном управом, тако да сам сликао само оне делови којима је дозвољен приступ цивилима. Иначе, на неколико места стоји натпис "Војни објекат", што је нормално, али превод на енглески никако није: "Military object." :lol:

Пре Београдске капије:Очигледно се шанчеви користе као оранице:


Најјача слика, како сам замакао за ивицу бастиона да сликам ова поља излете овај лик ниоткуда. :lol: Изгледа да живи или ради ту, испрепадали смо један другог:

Војна болница и њена околина. Када прелазите мост ове бедеме можете видети са леве стране:Радови у Градићу:

Напослетку, место где се некада налазила Дунавска капија. Она је срушена 1920-их година, али је један њен део искоришћен за насип на коме се данас налази рачвање када се сиђе са моста, тако да је она испод друма:


Десно испод бетона је капија.


На врху некадашње Дунавске капије.
 

·
Registered
Joined
·
4,967 Posts
Ogroman neiskorisceni potencijal i moze da se uredi i bude i zanimljivije i privlacnije od Kalemegdana, a i dosta je vece.

I mene to strasno nervira, to stapanje sa vegetacijom. Tu je bas izrazeno. To vise i nije tvrdjava u vecem delu, vec ogroman neodrzavan park.

Sve bih poskidao to, da se vide zidine/prolazi raskopao stare prolaze, mogli bi cudo da naprave.

Koliko jebeno treba uloziti? Par miliona evra. Isto toliko i na kalemegdanu. Ali eto,
Iskreno meni najveći potencijal ima naselje Petrovaradin, dok tvrđava kao tvrđava, treba je srediti i urediti, te približiti ljudima, ali poređenje sa Beogradskom tvrđavom nije baš na mestu. Prvo, i u postojećim razmerama Beogradska tvrđava je veća, imaj na umu da je Petrovaradinska uslovno netaknuta u odnosu na Beogradsku, od koje ono što danas vidimo je samo njen manji deo, opet taj manji deo ima daleko veći gornji grad, a mislim da je i ukupna površina veća. Opet Petrovaradinska je dosta mlađa, u pitanju je barokna tvrđava, dok Beogradska ima zidine iz rimskog perioda. Na kraju, Petrovaradinska je bila zamišljena kao isključivo vojni objekat, i na mađarskom Petrovaradin znači Petrova tvrđava, dok je Beograd bio utvrđeni grad, te ih je vrlo nezgodno porediti.

U svakom slučaju Srbija je nažalost prepuna zapuštenog utvrđenja, a mogli bi napraviti od njih atrakciju, krenuvši makar od dunavskih.
 
1 - 20 of 34 Posts
Top