Skyscraper City Forum banner
3021 - 3040 of 3065 Posts

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
RADOST ZA DECU Nova laboratorija za fiziku i hemiju u OŠ "Posavski partizani" u Obrenovcu
Tanjug | 25. 09. 2015. - 18:09h | Komentara: 0

Kompanije NIS i Gasprom njeft će u okviru saradnje sa Fondacijom Novak Đoković u 2015. godini obnoviti i opremiti 10 laboratorija za fiziku i hemiju u školama oštećenim u poplavama, najavljeno je danas prilikom otvaranja prve takve labaratorije u Osnovnoj školi "Posavski partizani" u Obrenovcu.Otvaranju laboratorije prisustvovala je i Jelena Đoković

Te laboratorije će biti obnovljene u opštinama Obrenovac, Svilajnac i Lazarevac, Krupanj, Ub, Smederevska Palanka, Petrovac na Mlavi, Valjevo, Šabac i Paraćin.


Svečanom otvaranju laboratorije za fiziku i hemiju u osnovnoj školi u Obrenovcu osim predstavnika NIS-a i Gasprom njefta prisustvovala je i direktorka Fondacije Novak Đoković, Jelena Đoković.


- Naša misija je da mladima u Srbiji omogućimo optimalne uslove za obrazovanje - poručila je ona i dodala da je ta fondacija do sada obnovila sedam predškolskih ustanova oštećenih u prošlogodišnjim poplavama.Jelena Đoković je poručila da će deca uvek biti u fokusu te fondacije koja će i ubuduće pomagati slične akcije, kako bi deca mogla nesmetano da se razvijaju i uče.


Ona je izrazila zadovoljstvo što će ta fondacija sa kompanijama Gasprom njeft i NIS obnoviti laboratorije u osnovnim i srednjim školama jer je to, kako je rekla, minimum preduslova da deca nastave nesmetano da uče.


Direktor Funkcije za odnose sa javnošću i komunikacije NIS-a Sanja Lubardić rekla je da ta kompanija pomaže u realizaciji projekata usmerenih na poboljšanje kvaliteta života u mestima u kojima posluje, a posebno projekte koji imaju za cilj podršku mladima i razvoj obrazovnih, kulturnih i sportskih ustanova.


- Kompleksna društvena odgovornost jedan je od najvažnijih principa poslovanja Gasprom njefta i NIS-a - rekla je Lubardić.U akciji prikupljanja sredstava za pomoć stanovništvu sa poplavljenih područja, uključili su se zaposleni u Gasprom njeftu i NIS-u, koji su zajedno sa kompanijom donirali više od 30 miliona dinara.


Svečanosti je u školi u Obrenovcu prisustvovao i predsednik te opštine Miroslav Čučković koji je istakao značaj podrške kompanija i fondacija obnovi Obrenovca nakon poplava.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/59...-i-hemiju-u-OS-Posavski-partizani-u-Obrenovcu
 

·
Registered
Joined
·
16,375 Posts
Mostar malo poplavio Evo i zagreb ima problema vodostaj save raste sva ta voda treba doci i proci nego
Kad ocekujete da av av krece sa demagogiom odbrane sabca
 

·
Registered
Joined
·
6,406 Posts
VIDEO - Ruše most u Pazaru zbog poplave
Novi Pazar -- Štab za vanredne situacije Novog Pazara proglasio je danas vanrednu situaciju na teritoriji tog grada, zbog poplave koja je zadesila nekoliko naselja.


Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović rekao je novinarima nakon sednice da je donet niz mera koje će se od ovog momenta preduzimati.

"Evakuisaćemo stanovništvo iz ugroženih delova grada, da niko ne bi izgubio život u ovoj opasnosti. Kompletna mehanizacija svih javnih i privatnih preduzeća od jutros od sedam časova je na terenu, a dogovoreno je da vatrogasci i vojska takođe budu na terenu", rekao je Mahmutović.

On je rekao da su od jutros postavljeni džakovi sa peskom na kritičnim mestima, a da veliki deo grada nema struju i vodu.

"Deca iz ugroženih naselja koja su u školi biće zadržana sa nastavnicima, dok se situacija ne smiri. Neće biti druge smene u školama iz ugroženih naselja", rekao je Mahmutović.

Najugroženija naselja su Jaklja, Mur, Šutenovac, Trnava i Banjska petnja.

Mahmutović je dodao da se izlila reka Jošanica, prvi put posle velike poplave 1979. godine, i da teče magistralnim putem.

"Srušićemo sve mostove koji se nalaze na vodotocima, a koji prave prepreku. Angažovali smo mašine čekićare, koje će uništiti nekoliko betonskih stopa, jer su se pojavile kao prepreka pa preti opasnost od veće poplave u gradu", rekao je Mahmutović.

I u opštini Čačak je proglašena vanredna situacija zbog izlivanja reke, a slična situacija je i u opštinama Lučani, Arilje, Topola i Bajina Bašta.

Nakon izlivanja reka na teritorijama opština Čačak, Lučani, Arilje, Topola i Bajina Bašta proglašena vanredna situacija, vodeni tokovi rastu, a naložena je evakuacija najugroženijih.

Jedan taksista u selu Milićevci u jutarnjim satima bio je zarobljen u automobilu na lokalnom putu koji je bio poplavljen.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je kod kule Nebojše i na rekama Kubušnici, Jasenici i Velikom Lugu u opštinama Mladenovac i Sopot.

Zapadnoj Srbiji ponovo prete poplave, a b92.net poziva čitaoce da pošalju fotografije, snimke i informacije sa mesta zbivanja.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=03&dd=07&nav_category=12&nav_id=1104765
 

·
Registered
Joined
·
6,406 Posts
Prva žrtva poplava muškarac iz sela kod Đakovice
Priština -- Prva žrtva poplava je Jak Tahiri (76) iz sela Dol u opštini Đakovica, potvrdio je portparol te opštine Alji Tafaršiku.

IZVOR: BETA PONEDELJAK, 7.03.2016. | 19:45

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Prema njegovim rečima, Tahiri se utopio oko 13 časova u đakovičkom selu Kušavec nakon što je prilikom pokušaja prelaska nabujalog potoka, pao sa mosta.

Poplave su pogodile i druge gradove na Kosovu pa tako škole u Peći danas nisu radile zbog visokog vodostaja reka i plavljenja gradskih ulica.

Opštinsko rukovodstvo Prištine upozorilo je građane da se ne kreću bez potrebe ulicama grada jer se očekuju obilne kiše koje mogu izazvati poplave i otežati kretanje.

U stanje pripravnosti su stavljeni i pripadnici Bezbednosnih snaga Kosova kako bi se u slučaju potrebe angažovali.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=03&dd=07&nav_category=16&nav_id=1104896
 

·
Registered
Joined
·
1,516 Posts
Ма, јок. Није ништа озбиљно!

Брана у Међувршју:
 
  • Like
Reactions: Sawovsky

·
Registered
Joined
·
1,516 Posts
A gdje je brana kako izgkeda inace ako av kaze da je sve uredu onda je sve uredu
Брана је на месту! Хвала Богу па је урађена да ваља.

 

·
Registered
Joined
·
6,406 Posts
VA:Upali u zgradu SO zbog potapanja Gračanice FOTO
Valjevo -- Grupa građana Valjeva nezadovoljnih zbog potapanja manastira valjevska Gračanica upala je u zgradu Skupštine opštine Valjevo.

IZVOR: B92, BLIC, TANJUG UTORAK, 8.03.2016. | 12:03 -> 12:32

screenshot
screenshot
Kako se navodi na društvenim mrežama, obezbeđenje i policija zabranjuju okupljenima da uđu u salu za sednice, ali oni ipak uspeli da uđu.

Građani nose crkvene relikvije, pevaju crkvene pesme, a sve u znak protesta što je, kako tvrde, omogućeno potapanje manastira Svetog arhangela Mihaila zbog izgradnje hidrosistema sa branom Rovni na reci Jablanici.

Predstavnici grupe okupljenih, na društvenim mrežama navode da su odbornici Skupštine Opštine prihvatili da se razgovara o Gračanici, da su izglasali da se nastavi sa punjenjem brane, a potom je Skupština prekinuta.

Nadležni tvrde da dolazak vode do na prag manastira iz 15. veke nama veze sa punjenjem akumulacije "Rovni", kako optužuju vernici okupljeni oko sajta "Istinoljublje" raščinjenog monaha Dragana Davidovića, koji vodi proteste protiv stavljanja u funkciju ovog hidrosistema.

Miodrag Marković, direktor JP "Kolubara" koje je investitor hidrosistema "Rovni", ponavlja da nadolazak vode u manastirski kompleks nema veze sa probnim punjenjem akumulacije koje se sprovodi pod nadzorom komisije Ministarstva energetike.

"Ovo je posledica reke Sušice čiji je vodostaj naglo porastao zbog topljenja snega na brdima iznad cele brane i obilne kiše koja je, praktično, dodala veću količinu vode na trenutnu zapreminu u prostoru akumulacije. Nijednim projektom nije predviđeno da se akumulacije u ovom trenutku puni do nivoa koji bi ugrozio kompleks manasira koji je, ponavljam, SPC državi ustupila još 2003. godine", kaže Marković za "Blic".

Još 2013. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture je izrazio neslaganje sa odlukom da se Gračanica potopi, kao i da nije moguće izmeštanje manastira zbog materijala od koga je sagrađen i načina na koji je sazidan.

Krajem avgusta prošle godine dvadesetak vernika koji se protive potapanju manastira Svetog arhangela Mihaila je uhapšeno.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=03&dd=08&nav_category=12&nav_id=1105076

 
3021 - 3040 of 3065 Posts
Top