SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 202 Posts

·
Banned
Joined
·
13,882 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Vremeplov: Pobjeda, 21. jul 1950.
Autoput Beograd – Zagreb

Poslije tri i po godine samoprijegornog rada završen je najveći objekat Petogodišnjeg plana - autoput „Bratstvo - jedinstvo”. Obaveza Narodne omladine Jugoslavije časno je ispunjena. Petnaestog jula šest dana prije date obaveze i godinu i po prije perspektivnog plana, položeni su posljednji metri kolovoza. Ostvarena je velika zamisao druga Tita za koju se borilo preko 335.000 graditelja - omladinaca iz svih krajeva naše zemlje, pripadnika Jugoslovenske armije, inženjera i tehničara kao i napredne omladine iz drugih zemalja. Autoputom se povezuju dva naša najveća grada Beograd - Zagreb, dvije narodne Republike, Srbija i Hrvatska.

Od Terazija u Beogradu do Savske ceste u Zagrebu proteže se danas linija modernog autoputa duga 392 kilometara. Samo za 5 posto trasa je duža od vazdušne linije, a za 76 kilometara kraća od starog puta Beograd - Zagreb. Ona presijeca sremska polja, prolazi pored Rume, Sremske Mitrovice, izbija na Bosut, a zatim se gubi u divnoj Lipovačkoj šumi, dok najzad ne izbije kod Slavonskog Broda, pa preko novskog vijadukta - najvećeg objekta na Autoputu - stiže u Zagreb.
 

·
Registered
Joined
·
703 Posts
SAVSKI MOST - Iz dnevnog tiska 1968. godineU nazočnosti predstavnika SIV-a, republičkih rukovodilaca Hrvatske i Bosne i Hercegovine, susjednih općina, investitora iz Međunarodne banke, projektanata i graditelja ceste i mosta, te naroda ovog kraja, 21. rujna 1968. svečano je pušten u promet novi most preko Save između Županje i Orašja kao i zadnja preostala dionica autoputa od Županje do Tuzle. Time je dovršena velika nova magistrala koja vodi od
mađarske granice na sjeveru, presijeca autoput Zagreb - Beograd kod Županje, pa novim mostom prelazi u Bosnu i preko Tuzle i Sarajeva vodi do na jug Jadrana i jadranske magistrale. Županja na taj način, uz postojeći autoput Zagreb - Beograd, postaje najvećom raskrsnicom internacionalnih autoputeva te nema sumnje da će taj povećani promet imali i značajnijeg odraza u životu ovoga mjesta. S novim mostom čvršće se vežu i spajaju suhozemskim putem dvije naše Posavine koje su se i do sada privredno nadopunjavale s perspektivom još bolje suradnje. Novi put neće se samo odraziti u pojačanom lokalnom strujanju privrednog života sa mo ove naše bliže okolice, već i u uzajamnom prometu i izmjeni dobara i ostalih naših republika i udaljenijih krajeva kao i u međunarodnom turizmu.

Ukupna dužina novog autoputa od Županje do Opuzena iznosi 375 km.
Dovršena dionica od Županje do Tuzle duga je 80 km. Radovi na izgradnji ove završne dionice započeli su 1967. godine, a mosta 1965/66 - dužina mosta je 800 m, širok 14 metara. *
 

·
Banned
Joined
·
13,882 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Ukupna dužina novog autoputa od Županje do Opuzena iznosi 375 km.
Dovršena dionica od Županje do Tuzle duga je 80 km. Radovi na izgradnji ove završne dionice započeli su 1967. godine, a mosta 1965/66 - dužina mosta je 800 m, širok 14 metara. *
Interesantno je d se magistrala naziva autoputem.
 

·
Banned
Joined
·
13,882 Posts
Discussion Starter · #16 ·
Cuvena nemacka fabrika Opel je zastupljena svojim putnickim i teretnim automobilima u Srbiji jos od pre Prvog svetskog rata. Prvi pravi zastunik za prodaju je bio L.L.Redlih koji je izmedju dva rata imao siroku gamu marki i modela:Opel,Man, Buick.............
Evo fotografija prodajnog salona Opelovih zastupnika u Srbiji (oko 1930)

 

·
Banned
Joined
·
13,882 Posts
Discussion Starter · #20 ·
Autoput Bratstvo i jedinstvo
Aутопут "Братство и единство"
Avtocesta "Bratstvo in enotnost"
Аутопут "Братство и јединство"
Najvažniji putni pravac u nekadašnjoj Jugoslaviji. Povezivao je četiri i tangirao petu jugoslovensku republiku. Povezivao je najvažnije gradove, privredne centre, industrijske i poljoprivredne oblasti. Polazio je (ili završavao) kod Jesenica, na graničnom prelazu Podkoren, prolazio kroz Kranj, Ljubljanu, Novo Mesto, Zagreb, Slavonski Brod, Beograd, Niš, Skoplje, Veles, do Gevgelije.

Nakon jasno definisanih socio-ekonomskih odnosa u socijalističkoj Jugoslaviji i nakon povećane potrebe za drumskim saobraćajem, jugoslovenska vlada je donela stratešku odluku o izgradnji saobraćajnice, na osnovu plana iz perioda Kraljevine.

U izgradnji autoputa su učestvovale omladinske radne brigade, koje su sačinjavali jugoslovenski i inostrani omladinci i pripadnici Jugoslovenske narodne armije. Skoro 300.000 ljudi je učestvovalo u izgradnji. Prva izgrađena deonica je bila Zagreb-Beograd u dužini od 382 km, otvorena 27. jula 1950. Put je bio predviđen za oko 9000 automobila dnevno, a kasnije i do 40.000 vozila. Veći deo puta je bio izgrađen od betonskih ploča.

Tokom narednih decenija korišćenja, put sa dve saobraćajne trake je postao pretesan za automobilski i kamionski saobraćaj koji je poprimio kontinentalnu važnost. Stoga se pristupilo proširenju profila na standardni auto-put (2+1 saobraćajna traka u svakom smeru), etapno od republičkih centara ka periferiji. Ovaj veliki posao je počeo da se realizuje početkom sedamdesetih godina XX veka, a prve deonice su sagrađene od republičkih centara ka periferiji (auto-put kroz Beograd do Aerodroma, Zagreb - Ivanja Reka, kasnije Beograd - Batočina, Skoplje - Veles, itd). Projekat su realizovale Republike pojedinačno, a prednjačile su Srbija i Hrvatska. Novi auto-put je u najvećem delu sledi trasu prvog auto-puta iz pedesetih godina.

Sa početkom rata u Jugoslaviji 1991. prestaje potreba za povezivanjem nekadašnjih republika i ceo potez autoputa osim imena gubi i na značaju. Novoformirane države u novim geostrateškim okolnostima počinju da razvijaju druge putne koridore od većeg nacionalnog značaja (Maribor - Ljubljana - Koper, Zagreb - Rijeka - Split, Beograd - Novi Sad - Subotica i Skoplje - Tetovo - Gostivar). Nakon 2000, godine, evropski Koridor X, koji se poklapa sa trasom Auto-puta Bratstvo i jedinstvo ponovo dobija na značaju, pod pritiskom evropskih zemalja i nakon uspostavljanja komunikacija između nekada zaraćenih država.

Е61: (Austrija) Jesenice - Ljubljana

Е70: Ljubljana - Zagreb - Beograd

Е75: Beograd - Skoplje – Gevgelija (Grčka)
1958


 
1 - 20 of 202 Posts
Top