Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 27 Posts

·
Registered
Joined
·
475 Posts
Discussion Starter · #3 · (Edited)
Фоча
Освештани темељи храма у Врбници
У фочанском селу Врбница на обронцима Зеленгоре освештани су темељи православног храма посвећеног светом великомученику Пантелејмону, који су изливени 1. августа. По благослову епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија освештање је јуче обавио архијерејски намјесник фочански протојереј ставрофор Данило Црногорац у присуству свештенства и бројних вјерника.

Након освештања уприличен је донаторски ручак на којем су прикупљана средства за изградњу ове светиње у тјентишкој парохији Митрополије дабробосанске.


http://www.foca-24.info/osvestani-temelji-novog-hrama-u-vrbnici
 

·
Registered
Joined
·
475 Posts
Discussion Starter · #4 · (Edited)
Соколац
Соколац - У присутву вјерника са подручја соколачке и сусједних општине, данас је у Ћаваринама обављено освећење шљемена и крстова цркве у изградњи, посвећене Светим оцима Првог васељенског сабора. Служили су свештеници Парохије соколачке. Присутним се обратио протојереј ставрофор Борис Бандука.


http://www.opstinasokolac.net/index.php?option=com_content&view=article&id=11804:sljemecavarine03082014&catid=9:2012-10-30-14-53-05&Itemid=240
 

·
Registered
Joined
·
475 Posts
Discussion Starter · #6 · (Edited)
Власеница
У дворишту цркве Светог пророка Илије на Рудиштима, у општини Власеница данас је свечано откивен и освештан споменик “Српском ратнику“, који симболизује страдање српских родољуба на овим просторима у свим ратовима у којима су се борили за слободу и своју отаџбину.

http://www.rtvbn.com/313832/Otkriven-spomenik-Srpskom-ratniku
 

·
Registered
Joined
·
475 Posts
Discussion Starter · #8 · (Edited)
Невесиње
Његово преосвештенство владика захумско – херцеговачки и приморски Григорије са свештенством епархије освјештао је данас темеље Цркве светог великомученика Геогрија на Вјенчацу у Невесињу. Задужбинари овог храма Удружење „Шиповци“ приредили су том приликом малу свечаност којој су присуствовали братственици ове породице, бројни гости, јавни радници и грађани Невесиња.
http://www.radionevesinje.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1460%3A2014-05-03-14-38-11&catid=4%3Anevesinje&Itemid=19
 

·
Registered
Joined
·
475 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Рудо
РУДО - У селу Соколовићи код Рудог данас су освештани темељи храма посвећеног великомученицима јасеновачким, који се налази на мјесту цркве коју је у 16. вијеку саградио велики везир Отоманске империје Мехмед-паша Соколовић.

Храм ће бити подигнут на мјесту гдје је везир, српско дијете по имену Бајица, одведено у данку у крви у Стамбол, саградио цркву својој мајци која је остала у православљу, а саградио је и џамију оцу, који је отишао у Турску и прешао на ислам.


http://www.palelive.com/rudo/osvestani-temelji-hrama-jasenovackim-mucenicima
 

·
Registered
Joined
·
475 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Рудо
У Црквинама, на ливади названој по месту где је у 16. веку, на врхунцу своје моћи, Мехмед-паша Соколовић (Бајо Ненадић) својој мајци подигао цркву коју су Турци касније спалили, у току је прва обнова богомоље, а ктитор је поп Стеван Гагић, становник Калифорније.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/republika_srpska/aktuelno.655.html:499151-Pop-zida-crkvu-majci-Mehmed-pase-Sokolovica
 

·
Registered
Joined
·
475 Posts
Discussion Starter · #13 ·
Гацко

"Идеја је да ова црква буде слична капели на Ловћену из неколико разлога - црква се налази на највећој надморској висини у Херцеговини и мислимо да Чемерно заслужује да има капелу као што је капела Његошева, а и због тога што је Херцеговина и ово село српско мјесто", рекао је Милета и додао да је црква посвећена Светој Петки, крсној слави породице Кекић.


http://trebinjelive.info/2014/08/24/dusan-kekic-gradi-crkvu-na-cemernu/
 
1 - 20 of 27 Posts
Top