SkyscraperCity banner

161 - 180 of 664 Posts

·
Дреница
Joined
·
15,966 Posts
БИОСКОПСКА САЛА У СЉЕДЕЋОЈ ГОДИНИ
30 децембар 2011

БРАТУНАЦ
- Предсједник Скупштине општине Братунац Мустафа Голић најавио је да ће до половине идуће године у Братунцу бити завршена изградња и опремање биоскопске сале у коју ће бити уложено 300.000 марака.

"Почетком прољећа почеће изградња биоскопске сале, која ће бити у оквиру реконструисаног Дома културе", рекао је Голић.

Он је додао да ће тај пројекат коштати 300.000 марака, од којих ће општина Братунац обезбиједити 120.000 а Развојни програм УН (УНДП) Сребреница 180.000 марака.

Посљедњи филм приказан је у Братунцу прије пет година, када је и започела реконструкција, проширење и надоградња старе зграде Дома културе у којој се налазила биоскопска сала
http://www.infozvornik.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2606&catid=52&Itemid=52
 

·
Дреница
Joined
·
15,966 Posts
Саниране двије стамбене јединице за повратнике
31.12.2011.

Берковићи
- Министар за људска права и избјеглице БиХ Сафет Халиловић посјетио је Берковиће, гдје се сусрео са начелником општине Ранком Лучићем и са повратницима у општину Берковићи. "Сарадња са општином Берковићи је одлична.Сви имплементирани пројекти су проведени,"рекао је Министар Халиловић захвалио се Начелинку Берковића Ранку Лучићу на доброј и успјешној сарадњи која ће се наставити и следеће године.

Министар Халиловић и Начелник Лучић уручили су кључеве повратницима Макитан Џемили у Љубљеници и Шарић Санелу у Забрђу-Битуња.

За санирање двије стамбене јединице које су предвиђене овим пројектом уложено је 50.000.00 КМ.
http://www.trebinjedanas.com/node/5988
 

·
Дреница
Joined
·
15,966 Posts
СТИГАО АСФАЛТ ДО СЕЛИШТА
04 јануар 2012

БРАТУНАЦ
- У братуначкој Мјесној заједници Селишта завршени су радови на асфалтирању пута у дужини од 400 метара за шта је уложено 42.000 КМ.Предсједник ове мјесне заједнице Миладин Стјепановић рекао је новинарима да су средства за овај пројекат заједнички обезбиједили општина Братунац, Развојни програм УН /УНДП/ и мјештани.

"Уз финансијску подршку општине, УНДП-а и грађана који су прикупили 10 одсто средстава од укупног износа, успјели смо да за посљедњих пет година реализујемо три пројекта, односно да асфалтирамо цијели пут у укупној дужини од 1 300 метара који смо радили у три фазе и коначно је комплетно насеље повезано асфалтним путем", рекао је Стјепановић.

Он је најавио да ће ускоро бити завршен и пројекат проширења јавне расвјете у том приградском насељу.
http://www.infozvornik.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2627&catid=52&Itemid=52
 

·
Дреница
Joined
·
15,966 Posts
УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА 2012. И РЕБАЛАНС ЗА 2011. ГОДИНУ
4. Јануар, 2012.
Општина Ново Горазде са првим данима 2012. године стартује са новим буџетом


Одборници Скупштине општине Ново Горажде, на 23. редовном засједању, усвојили су буџет ове локалне заједнице за 2012. годину, у износу од 2.100.00 марака.
Тиме је ова, изразито неразвијена општина, са првим данима ове године стартовала са најважнијим планским документом, што ће им, како истичу у локалној управи, олакшати реализацију бројних зацртаних, посебно капиталних пројеката.
На истој сједници одборници су усвојили и ребаланс буџета из 2011. године у укупном износу од 5.040.000 марака.
До значајног повећања прошлогодишњег буџета дошло је након реализације помоћи Владе Републике Српске од 1.500.000 марака, на име изградње двије стамбене зграде са 36 станова, намјењене најугроженијим породицама чији су привремени објекти страдали у великој поплави, почетком децембра 2010. године.
Изградња поменуте двије стамбене зграде је при завршетку, с тим што ће бити неопходна додатна финансијска средства за четири стамбене јединице, мимо овог пројекта.
-До повећања прилива прошлогодишњег буџета је дошло и због кредитног задужења од 1.300.000 марака који се већ користи за неке наше капиталне пројекте из области саобраћаја, спорта, културе и инфраструктуре, посебно на сеоским подручјима, појаснио је Бориша Јакшић, начелник финансија општине Ново Горажде.
http://www.novogorazde.rs.ba/
 

·
Дреница
Joined
·
15,966 Posts
Oпштинa Угљевик

НОВИ ПУТ У ПОСАВЦИМА

Тренд да се у на подручју општине Угљевик улаже у инфраструктуру, како у градском тако и у руралним подручјима, се наставља. У Мјесној заједници Доње Забрђе, засеок Посавци, у суботу 11.12.2011.године у саобраћај је свечано пуштена новоизграђена дионица асфалтног пута у дужини од 1100 метара. За реализацију овог пројекта из општинског буџета издвојено је око 100 000 КМ. Дионицу су у саобраћај свечано пустили начелник општине Угљевик Василије Перић и предсједник Скупштине општине Ђоко Симић.

Начелник општине Угљевик Василије Перић каже да је локална управа чинила све како би се тренд улагања у инфраструктурне пројекте одржао и наставио упркос великој кризи која се одразила како на глобалном тако и на локалном нивоу.

"Без обзира не све услове у којима функционишемо, без обзира на кризу, ми успјевамо да пратимо одређене планове и да радимо инфраструктурне пројекте у нашим руралним подручјима. Задовољни смо што смо овдје у Мјесној заједници Забрђе ( засеоку Посавци ) реализовали пројекат изградње асфалтног пута и поред мјесног гробља и асфалтних путева кроз саму мјесну заједницу. Морам напоменути да смо у последњих неколико дана успјели да урадимо одређене послове везане за асфалтирање путева и у Мјесној заједници Доња Трнова. Очекујемо завршетак једног значајног пројекта гдје Општина из свог буџета уложила средства за изградњу регионалног правца према Мјесној заједници Мезграја. Дакле наш циљ и наша намјера је да поправљамо услове живота у оном дијелу у коме ти услови зависе од наше локалне заједнице"-рекао је Начелник.

Он је напоменуо да је у протеклом периоду у Посавцима урађено преко 7 километара асфалтних путева, изграђен Дом за културу, заједно са мјештанима реализован пројекат водоснабдијевања, те да је намјера локалне управе да у наредном периоду асфалтира и преостали дио путних праваца.

Предсједник Скупштине општине Угљевик Ђоко Симић каже да ће и наредне године значајна средства из буџета бити издвојена за изградњу инфраструктуре на подручју општине Угљевик.

"Посавци су некада били изразито неразвијен засеок у који се практично није могло ни доћи, а сада већ има асфалтне путева којима ово насеље може изаћи у центар општине. Планирамо у току сљедеће године реализујемо пројекте везане за асфалтирање преосталих путева у сеоским подручјима, наставићемо изградњу водовода у мјесним заједницама у којима тај проблем до сада није био рјешен. Скупштина је већ донијела неке одлуке и искрено се надам да ће одређена задужења која је Општина планирала помоћи у реализацији крупнијих инвестиционих пројеката као што су изградња путева према Доњој Трнови, изградња пута кроз Забрђе, изградња кружног тока..."-рекао је Ђоко Симић.

Побољшаном путном инфраструктуром у Посавцима задовољан је и предсједник мјесне заједнице Лазо Милошевић. Каже да је у протеклом периоду у Посавцима изграђено 9,5 километара асфалтног пута.

" Изградњу овог пута у дужини од 1100 метара у потпуности је финансирала Општина. Желим да се захвалим Скупштини општине Угљевик и мјештанима Посаваца. Морам истаћи да је један значајан број становника напустио ово подручје јер су ранији услови за живот били веома лоши. Доласком асфалтних путева, Дома културе, људи су почели да се враћају у Посавце"-каже Милошевић.


http://www.opstinaugljevik.net/vijest.php?id=251
 

·
Дреница
Joined
·
15,966 Posts
Општина Лопаре

Водовод приоритет
09 јануар 2012


Буџет Општине Лопаре, који је усвојен за 2012. годину, у износу од 4.280.000 марака у великој мјери биће усмјерен на побољшање квалитета живота грађана ове општине.
У структури буџета порески приходи учествују од 83 одсто, а остатак буџета ће се пунити из других извора, грантова и помоћи.
Радо Савић, начелник општине Лопаре, каже да је буџет за 2012. годину већи за десет одсто у односу на план из 2011, али је мањи за два одсто у односу на процјену извршења за 2011. годину.
- Буџетска потрошња је ограничена висином реалних прихода. Уштеде су планиране и код бруто плата и накнада трошкова запослених и буџетских корисника. Плате функционера и директора установа биће умањене за 10 одсто до 20 одсто, а све уштеде које се остваре на другим позицијама у овој години биће намијењене за социјално угрожена лица - истиче Савић и додаје да ће за ове категорије из буџета Општине бити издвојено око пола милиона марака.
Према његовим ријечима 2012. година биће година улагања у којој ће настојати обезбиједити боље услове живота грађана.
- У овој години мислим да ћемо ријешити наш дугогодишњи проблем водоснабдијевања, те очекујем завршетак изградње водовода који реализујемо властитим средствима у висини од 250.000 марака. Такође, завршићемо изградњу водовода у мјесној заједници Прибој - истакао је Савић.
Такође, наставиће се и изградња путева на територији општине Лопаре.
- То је велика путна мрежа која износи око 330 километара некатегорисаних и 160 локалних путева. За ове намјене издвојићемо око 500.000 марака, а средства ћемо обезбиједити попола заједно с грађанима - навео је Савић.
Према његовим ријечима, када је у питању развој сеоске инфраструктуре највише ће бити издвајања за поправке домова, јер је то начин и да се задрже млади људи у селу.
Савић истиче да ће се у овој години издвајати и за стипендирање студената. За ову намјену планирано је око 35.000 марака, а велику пажњу посветиће и запошљавању приправника.

Градиће се шест амбуланти

Савић истиче да ће Општина с Министарством здравља и социјалне заштите РС радити на јачању капацитета породичне медицине.
- Предвиђена је изградња шест амбуланти породичне медицине за шта ће бити издвојено 300.000 марака - истакао је Савић и додао да ће 100.000 марака обезбиједити Општина, а остатак Министарство.
http://www.fokus.ba/nov/index.php?option=com_content&view=article&id=22773:vodovod-prioritet-&catid=63:s-kraja-na-kraj-srpske&Itemid=199
 

·
Дреница
Joined
·
15,966 Posts
Општина Билећа

13. новембар 2011.

ОБНАВЉА СЕ И НАДГРАЂУЈЕ ПАРОХИЈСКИ ДОМ У БИЛЕЋИ


Стари парохијски дом изграђен је под аустријском влашћу крајем 19. вјека (када и храм Св. Саве) 1896 године у Билећи. Био је приземан, масивно грађен на добрим и чврстим темељима, величине 15 х 11,5 м. Имао је пет просторија – соба: велики хол, ходник, оставу, купатило и мањи укопани подрум. Задовољавао је потребе све до 1984 , када се пре и око тих година дешавала велика миграција сеоског становништва са села у град. Од тада сваким даном све више и више осећао се недостатак и потреба за већим стамбеним простором, а поготову после отаџбинског рата.
Било је разних разговора, размишљања и предлога, да се посебно изгради зграда парохијског дома изнад црквене порте, или да се купи нека већа кућа, где би могли становати свештеници, На крају братство храма Св. Саве са црквеним одбором одлучи да покрене иницијативу, помоћу Божијом и уз благослов Преосвећеног Владике Господина Григорија, замоли Управу ''Хидроелектране на Требишњици - Требиње ''Пројектни биро'' да изради пројекат парохијског дома, што су и учинили у октобру 2000 године. У њему је пројектовано, да се на постојећој згради дома скине кров, и настави надградња два спрата са четири стана за станове свештеницима, а у приземљу да се направи велика сала за народ, канцаларије и друге потребне просторије.
Како је све потребно прибављено за почетак радова, дошло је до застоја у погледу различитог мишљења, да је боље сачекати повољније економско вријеме за градњу. Застој је потрајао до 2007 године и повољније вријеме изгубљено. Одлучено је да се више не може чекати и већ на пролеће 2008 године почињу радови на скидању кровне конструкције, зидањем и стављањем под кров зграде са два спрата. Радови су текли и напредовали, онако како су пристизала новчана средства.
Ради боље презентације, прегледа и увида, износимо све што смо до сада урадили и колико новца утрошили на парохијском дому, а урађено је: две армиране бетонске плоче са вјенцима и носивим стубовима, унутрашњим бетонским степеништем, зид са блок циглом, осам већих тераса, кровна конструкција, осам баџа на крову, затворени сви спољни отвори - врата и прозори, постављена демит фасада и олуци. Унутра зграде постављена сва електрична, водоводна и канализациона мрежа – инсталација, постављено пет електричних мјерила – сатова и прикључена на мрежу електрична енергија и вода. За наведене радове и матријал до сада је утрошено 182.000,00 км. Плус добровољни рад и један део грађ и инсталационог матријала...


http://www.eparhija-zahumskohercegovacka.com/node/3331
 

·
Дреница
Joined
·
15,966 Posts
Ускоро санација девастираних улица у Сребреници
10 јануар 2012
Саобраћајнице у Рударској и улици VI источне босанске бригаде, биће асфалтиране до краја јануара ове године, сазнајемо данас у Општини Сребреница.
Надлежнима у Општини, ову информацију потврдили су извођачи радова на хотелу у центру Сребренице, чија је изградња оштетила прилазе зградама у поменутим улицама. Хотел у Сребреници гради Фабрика дувана Сарајево.
Прије три године услијед изградње хотела у центру Сребренице, због појаве клизишта, уништена је саобраћајница у улицама Рударска и VI источне босанске бригаде. Сво ово вријеме, грађани су без пута и прилаза стамбеним објектима.
Грађани су огорчени. Немају приступ зградама, препуштени су сами себи. За случај медицниских интервенција, кола Хитне помоћи не могу доћи до ових зграда.
Ипак, како данас сазнајемо, рјешење овог проблема ближи се крају.
Још у новембру прошле године током изградње темеља за хотел уништени су каблови који повезују трафо станице “Парк” и “Културни центар”.

Како нам је данас речено, асфалтирање ових улица биће обављено након завршетка радова на трафо станици и довођења електро кабла, као и самог прикључења објекта на електро межу.

-Радови би требали бити завршени до краја јануара мјесеца, а након тога када временске прилике буду дозволиле извршиће се израда потпорног зида у непосредној близини хотела, а у склопу тог уређења, извршиће се и асфалтирање поменутих улица, изјавио је Шевко Карић, начелник одјељења за урбанизам и стамбено комуналне послове у општини Сребреница.

У Општини Сребреница кажу да ће након обнове електро и водоводне мреже у овим улицама коначно бити урађен и пут.
-Ово одјељење на чијем сам ја челу издало је сву неопходну документацију и ми се надамо да ће у договору са извођачима и инвеститором заиста до краја јануара ова улица као и вањско уређење бити завршено, појаснио је Шевко Карић, начелник одјељења за урбанизам и стамбено комуналне послове у општини Сребреница.

Станари ове двије улице већ трећу зиму проводе без прилаза својим домовим. Иако су два пута до сада писали петицију, улице нису асфалтиране. Остаје им нада да ће ново прољеће донијети и нови изглед њиховог насеља.
http://www.prijateljisrebrenice.org/index.php/component/content/article/34-novosti/142-uskoro-sanacija-devastiranih-ulica-u-srebrenici.html
 

·
Дреница
Joined
·
15,966 Posts
Резиденцију Александра Карађорђевића у Хан Пијеску ће обновити
Љетна резиденција Александра Карађорђевића изграђена је 20-тих година прошлог вијека
13.01.2012.


Карађорђевића на Хан Пијеску треба адаптирати, за шта је потребно израдити пројектну документацију, мишљење је Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Приликом адаптације објекта треба користити сву техничку, архивску и фото-документацију, задржати првобитне хоризонталне и вертикалне габарите и аутентичне материјале и технике градње, а постојећу дрвену столарију рестаурисати, наводи се у стручном мишљењу Завода.

Дрвену столарију, коју треба замијенити, израдити по узору на аутентичну, те обезбиједити повремену посјету објекту због даље девастације. Новопројектованим рјешењем треба предвидјети уређење зелених површина да је могуће одржавање пратећих културних садржаја на отвореном, повезати пјешачке стазе, задржати постојећу морфологију терена и очувати квалитетна и здрава стабла.

Љетна резиденција краља Александра Карађорђевића изграђена је 20-тих година прошлог вијека. Објекат је оштећен током Другог свјетског рата, а касније је обновљен. Од 2004. године објекат је дат на управљање општини Хан Пијесак, али се не користи.

Комплекс објекта грађен је у шумско-парковском окружењу у стилу резиденцијалне архитектуре од дрвета, по узору на аутохтону градњу планинске куће. Главни објекат спратности повезан је верандом шетницом са мањим објектом високог приземља.

Оба објекта имају улазне тријемове и грађени су од облих брвана, а сви кровови су од салонит плоча, али је аутентични кровни покривач била шиндра.

Објекат је уписан у привремену листу националних спомника у БиХ.
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/75189-sprema-se-obnova-rezidencije-srpskog-kralja-u-han-pijesku.html
 

·
Дреница
Joined
·
15,966 Posts
Општина Рогатица

ОЗАКОЊЕНО ПРЕКО 300 ОБЈЕКАТА

Са 48 трајно и привремено легализованих бесправно изграђених објеката током 2011. у нашој општини укупан број озакоњених прешао је цифру од 300. Остало је да се ријеши још око 250 у чему је и 13 захтјева у поступку рјешавања који су пренесени из прошле године.

- Томе је увелико допринијела новелирана одлука коју је СО-е донијела почетком прошле године којом су власници свих нелегално изграђених објеката обавезани да у року од годину дана поднесу захтјев за њихово озакоњење. Према овој одлуци право на трајну легализацију објекта могу добити они који се налазе унутар граница урбаног подручја и који су планом просторног уређења општине предвиђени као грађевинско земљиште са намјеном коју има објекат за кога се тражи легализација. Уз то трајна легализација омогућена је и за објекте ван урбаног подручја на грађевинском земљишту на коме се могу градити грађевине намијењене потребама коју има објекат за кога се тражи озакоњење, рече началник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове у Административној служби општине Зортан Чаркић.

- Објекти у осталим дијеловима општине, додаје Чаркић, нелегално изграђени објекти ако испуњајају одређене услове, добиће привремену легализацију или ће бити срушени о трошку власника. Проблем је и у томе што у потпуности није заустављена нелегална изградња јер је и током прошле године никло најмање десетак објеката и углавном се ради о надоградњи постојећих и изградњи нових помоћних објеката.
http://www.rogatica.rs/index.php/visi-ulnsi/147-znjn-pr-300-b
 

·
Дреница
Joined
·
15,966 Posts
Општина Лопаре

23.јануар 2012. године
Отворена нова школа у Тобуту


Друго полугодиште школске 2011/12 години 36 ученика основне школе од првог до петог разреда из Тобута похађаће наставу у новој школи.

Начелник општине Лопаре др Радо Савић и Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић отворили су данас у МЗ Тобут –нови објекат подручног одјељења Основне школе „Свети Сава“ из Лопара вриједан 193.000 КМ. Министар Касиповић је истакао да је огромно задовољство гдје год да се у Републици Српској направи нова школа и додао да је то опредјељење Владе РС и стварање бољих услова за напредак образовања.

-Ова нова школа, за разлику од старе оронуле зграде има све услове за квалитетније одвијање наставе – рекао је начелник општине Лопаре др Радо Савић након свечаног отварања пожеливши ученицима да буду добри ђаци у новој школи и истакао да је овај нови школски објекат од великог значаја за МЗ Тобут.

Директор ОШ "Свети Сава" Лопаре Новица Митровић, чије је школа у Тобуту подручно одјељење, каже да је нова школа опремљена потребним намјештајем и наставним училима, чиме су побољшани услови рада.

Површина новоизграђеног објекта је 270 квадратних метара, школа има три учионице опште намјене, санитарне чворове за ученике и наставнике и просторије за наставно и помоћно особље .

Нови објекат вриједан је 193.000 КМ, а његову изградњу финансирали су Министарство просвјете и културе РС са 150.000 КМ из развojог програма РС и општина Лопаре са 43.000 КМ, уз помоћ грађана и привредника донатора.

Опремање школе школским намјештајем помогли су удружења жена Мајевица и Мајевичана из Швајцарске.


http://www.opstinalopare.com/cyr/aktuelnosti/012012/tobut-skola/index.php
 

·
Дреница
Joined
·
15,966 Posts
Општина Лопаре

17.јануар 2012. године
Завршено асфалтирање локалног пута у МЗ Липовице

У МЗ Липовице, прије неколико дана завршени су радови на асфалтирању дионице локалног пута у дужини од 1080 метара, ширине 4 метра.

Укупна вриједност радова износи око 100.000 КМ, а средства је обезбједила општина Лопаре.

Ово је била последња планирана дионица пута која је асфалтирана, а до сада је изграђено oko 3700 метaра локалног пута у Горњем Прибоју и МЗ Липовице.

Асфалтирањем и ове дионице локалног пута у дужини од 1080 метара мјештанима много значи, јер су сада Липовице у потпуности повезани квалитетним асфалтним путем са магистралним путем Бијељина- Тузла.
http://www.opstinalopare.com/cyr/aktuelnosti/012012/asfalt/index.php
 

·
Дреница
Joined
·
15,966 Posts
Насеља Реповац и Ранча прикључена на градски водовод
24 јануар 2012

БРАТУНАЦ
- У општини Братунац данас су завршени радови на постављању главне широкопрофилне водоводне цијеви дуге 3,5 километра, којом су насеља Реповац и Ранча прикључена на градски водовод, изјавио је Срни координатор овог пројекта Стојан Илић.
Пројекат, вриједан 80.000 КМ, заједнички су финансирали Канцеларија Развојног програма УН (УНДП) у Сребреници, општина Братунац и неколико мјештана.
"До краја седмице биће извршен технички пријем ове инсталације, тако да ће око 150 домаћинстава у ова два насеља имати квалитетно и стабилно снабдијевање водом за пиће", рекао је Илић.
Он је подсјетио да су се мјештани Ранче до сада, уз велике проблеме, снабдијевали водом из локалних водовода, а да су мјештани Реповца, иако прикључени на градски водовод, такође имали проблема због неадекватног профила водоводних цијеви.
http://www.infozvornik.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2645&catid=52&Itemid=52
 
161 - 180 of 664 Posts
Top