SkyscraperCity banner

1 - 8 of 8 Posts

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
36,411 Posts
Discussion Starter #1
Саставци су село које припада општини Рудо у Републици Српској (енклава Републике Српске, БиХ у Србији). Територијално се налази на територији општине Прибој у Златиборском округу и представља енклаву у Србији. Према територијалној организацији, Саставци припадају селу Међуречје у општини Рудо.

Површина села је 395,58 ha а према подацима из 1999. године је било 270 становника (од којих је 135 Муслимана) у 75 домаћинстава. Од становника је 70% са држављанством Републике Србије.

Саобраћајне везе и инфраструктура овог места је окренута ка општини Прибој. Електрична, као и телекомуникациона мрежа је окренута ка Прибоју, Република Србија је изградила школу, амбуланту и полицијску станицу у овом месту. Граница полови локално гробље. Сељаци, међутим, плаћају порез у Републици Српској.

Није познато од када је ова екстериторија дефинисана на овакав начин, али је сигурно да од Берлинског конгреса 1878. године јесте на овај начин Аустроугарска ово село издвојила од Турске. Према причи мештана је један босански бег једној од својих жена поклонио 400 хектара у Саставцима и од анексије Босне и Херцеговине је тај посед пратио судбину Босне и Херцеговине.
http://www.panoramio.com/photo/31213991


http://www.panoramio.com/photo/27343552


http://www.panoramio.com/photo/27343548
 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
36,411 Posts
Discussion Starter #4
Da mislim da se u SFRJ nije tako gledalo, na zgradi pise cak OPSTINA PRIBOJ (npr. tako je Sutorina ostala u CG pri opstini HN a zapravo je deo BiH) :nuts: ali se posle neko dosetio izvadio kartu i smislio kako da zagorca ljudima zivot. Inace obrni okreni, taj deo Srbije je odsecen od sveta, moze se do njega doci samo preko BiH.
 
1 - 8 of 8 Posts
Top