SkyscraperCity banner

1 - 20 of 86 Posts

·
Banned
Joined
·
21,302 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
I`m starting a new thread dedicated to all the highrise projects in Skopje. :)


Ќе се гради облакодер - симбол на Скопје?

На Катарците, Владата ќе им понуди проекти слични по содржина на тоа што тие го градат на Арапскиот Полуостров
Претставници на катарскиот развоен инвестициски фонд "Катар диор", кој се занимава со градење високомодерни облакодери, неделава треба да допатуваат во земјава. Престојот на катарската делегација во Македонија е само продолжение на разговорите што министерот за странски инвестиции Глигор Ташковиќ ги имаше при неодамнешната посета на оваа арапска држава. Веднаш по средбата, Ташковиќ ја промовираше идејата за градба на облакодер во Скопје кој би никнал покрај Вардар на просторот спроти хотелот "Холидеј ин". Во таквиот модерен архитектонски симбол на Скопје би биле сместени претставништва на странски и домашни компании.

Развојниот фонд "Катар диор" е специјализиран за градење на суперлуксузни градби со невообичаени форми. Државниот фонд за градежништво е формиран во 2004 година од страна на катарската влада за да во градежништвото го подржува брзиот развој на економијта во Катар. Компанијата го градела и супермодерниот остров во Дубаи каде е сместен тамошниот бизнис центар. Од Владата велат дека на Катарците ќе им понудат проекти слични по содржина на тоа што го гради компанијата на Арапскиот Полуостров.

Кон крајот на месецов во земјава треба да пристигне и делегација на Стопанската комора на Катар. Тие заедно со претставници на тамошни фирми се очекува да договараат откуп на големи количини јагнешко месо од нашите кланици. Минатата недела, пак, заинтересираност за градење на 30 бензиски пумпи во земјава најавија и претстравниците на нафтената компанија "Катар петролеум".

Тие за време на посетата ги разгладаа слободни плацеви што им ги понуди Владата и тоа во Тетово, Гостивар, на Плетвар, во Велес, Штип и Радовиш. На трасата на скопската обилколница се заинтересирале за градба на две бензиски пумпи, по една на двете страни од автопатот. Од Владата велат дека според процедурата, по изборот на локациите, Министерството за транспорт и врски ќе распише тендер на кој ќе може да учествуваат и Катарците.

Андреја СЕРАФИМОВСКИ
Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=882B3B59BC4BEB4AA544C82F2CA4507B
 

·
Banned
Joined
·
21,302 Posts
Discussion Starter #2 (Edited)
Skopje's Suburb of 'Aerodrom' to get 4 Skyscrapers

20 October 2011
This is the look of the four skyscrapers to be engineered and built by Macedonian construction companies.

Project is a major investment of Turkish Investment Holding Firm "Cevahir".

"Cevahir" released the photos above to Macedonian media earlier today.

The fourty story skyscrapers will be home of both residential and commercial units, shopping centers, sport fields and 7,000 parking spots.

The project completion date is set for 2017.
Source: http://macedoniaonline.eu/content/view/19410/45/


Renders:http://www.konuthaberleri.com/haber/sektorden-haberler/500-milyon-euroluk-4-kule-insa-edecek-8181.html

The Turkish company Cevahir Holding is going to invest 500 million euro in Skopje. According to the article they will lay the foundations of 4 towers within this year; the towers will have 42 floors and be 126 meters high.

Edit: I think this is how it will lookSource: http://www.istanbulmaket.com.tr/
 

·
Registered
Joined
·
2,974 Posts
Еве уште една. Изработка од build.mk. Пресликување со ДУП за тие две парцели. Малку е стара фотката.Во секој случај предмет на расправа се тие две парцели. Едната беше купена претходно, другата се купи после некое време од истиот инвеститор. Како што се гледа и на сликите, подготвување на земјиштето се врши само на првата парцела, а втората сеуште не е чепната (на местото на белата барака на сликите). Но и самите слики се стари, а не се прошле да видиме каква е состојбата и ситуацијата со земјиштето. Па можно е да се почнало да се вршат расчитувачки работи и на таа парцела и почнување со подготовка за градежни работи.

Дозвола (мислам) имаат добиено. И се очекува во текот на 2012 да се отпочне со градба, која е предвидено да трае до 2017, кога би биле и готови.

Како и да е... тие две парцели се наменети за висококатници и тоа со граници на висина од 125-500м. На инвеститорот е оставено која висина ќе ја одбере и колку објекти ќе гради. Но најверојатно, како што се гледа и по рендерите, ќе се оди на 3 висококатници и трговски центар на едната поголема парцела и уште една висококатница на другата помала парцела.

Од тоа што го знаеме, најверојатно ќе бидат 4 згради со по 42 ката.

И нешто околу содржините, покрај тоа што кулите (висококатниците) ќе бидат од стабено-деловен карактер.

- шопинг центар (40,000 m2)
- базени (од откриен и покриен тип)
- паркинг (7.000 места)
- спортски терен
- дневен центар
- амбуланта
- турска бања
- можни верски објекти
- хотел

И сега имаше една последна непотврдена и непроверена информација дека општината правела проблеми околу висината, и дека барале да се оди со пониски објекти. Поради стабилноста и околностите со скопската земја и ризикот од земјотреси. Но исто така слушнав непотврдена и непроверена информација дека проектот бил на ревизија во ИЗИИС и дека тука било сопката, па најверојатно и ќе има некои промени во проектот, односно се работи за измени во статиката. Но се надевам дека нема да има промена во висината, која е сосема солидна и можеби најоптимална.
 

·
ShoppingStadt 0-24h
Joined
·
3,976 Posts
Одлично :cheers2:

Надам се да ке форумаши из Македоније ,поготово од Скопје да прате изградњу и да постављају фотографије :) .

Greetings from Republic of Srpska :cheers1:
 

·
Registered
Joined
·
133 Posts
skopje towers....great project. when will hey start construction and how many floors? this will certainly improve the vity skyline. hope more towers are in the pipeline for this prospering nation!!!!!
 
1 - 20 of 86 Posts
Top