SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 358 Posts

·
Banned
Joined
·
2,564 Posts
Discussion Starter · #1 ·
This is a new thread for Skopje's road infrastructure.

Since the forum is restarted I will post some current pictures of the projects going U/C

Boulevard Ilinden would be a parallel boulevard with the current 3+3 Partizanski Odredi.

1. Boulevard Ilinden

The first part (with yellow line) is 2+2 line boulevard with median while the second part is 2+2 line boulevard without median. Total lenght of the project is app. 2km. The project is sheduled to be open in the end of September.
2. Boulevard Srbija

Boulevard Srbija connects suburbs of Novo Lisice, Aerodrom with the south suburbs of Kisela Voda. It continues to the north by bridge on the vardar River and goes to the suburb of Avtokomanda where connects with the North Boulevard (Aleksandar Makedonski).

The last part has been upgraded with 2+3 and median. The project is sheduled to be open in October. 

·
Registered
Joined
·
119 Posts
ПОЧНА РЕКОНСТРУКЦИЈАТА НА ПАТОТ ЗА КАМНИК


Градот Скопје и општината Гази Баба денеска /14.09.2010 година/ ги почнаа градежните работи за проширување и реконструкција на кракот од улицата Јужноморавски бригади, попознат како пат кон градските гробишта Камник. Патот е долг 960 метри и со проширувањето ќе биде широк 6 (шест) метри. По проширувањето, коловозот ќе се реконструира и ќе се покрие со нов асфалтен слој површина од 5.000 квадратни метри.

Почетокот на градежните работи за проширување и реконструкција на овој крак од улицата Јужноморавски бригади го означија градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и градоначалникот на општина Гази Баба, Тони Трајковски.

- Овој градежен зафат е заедничка инвестиција на Градот Скопје и на општината Гази Баба во вредност од околу 18 милиони денари, од коишто Градот Скопје ќе покрие 13,7 милиони денари, а општината Гази Баба – 4,5 милиони денари. Проширувањето и реконструкцијата на патот ќе го олесни движењето на жителите од овој дел на градот и на сите граѓани што имаат потреба да ги посетат гробиштата Камник – рече градоначалникот Трајановски.

Од двете страни на коловозот ќе се изведат тротоари со широчина од два метри коишто ќе се покријат со бекатон-плочки, како и потпорни ѕидови од страната на населбата.

На терен ќе работат екипите на градежната компанија „Бауер БГ“. Кракот на улицата Јужноморавски бригади се очекува да биде завршен за два месеца.

На улицата Јужноморавски бригади претходно беше изведена нова атмосферска и фекална канализациска мрежа, а беше обновена и водоводната мрежа.

http://www.skopje.gov.mk/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=3639&mid=482&tabId=1&tabindex=0
 

·
Banned
Joined
·
2,564 Posts
Discussion Starter · #4 ·
„Илинденска“ ќе се пушти на Богородица

„Илинденска“ ќе биде пуштена во сообраќај на 21 септември, на верскиот празник Раѓање на Пресвета Богородица, заштитничката на Скопје. Со тоа заврши неколкумесечната изградба на булеварот и скопјани, конечно, ќе можат да се возат по новата сообраќајница, чија изградба подолг период создаваше метеж по околните градски улици.

По повод празникот, прв пат ќе биде организирана и манифестацијата „Појадок на мост“ на Камениот мост. За учество во манифестацијата досега се пријавиле 1.100 граѓани, а пријавувањето завршува денеска, информираат од Градот Скопје.

Граѓаните ќе можат да пробаат од храната и пијалаците обезбедени од донаторите, а за време на појадокот ќе ги забавуваат градските музичари. (С.Н.)


http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=C6E9098F837539488188144035A231CD
 

·
Banned
Joined
·
2,564 Posts
Discussion Starter · #5 ·
„Илинденска“ ќе се пушти на Богородица

„Илинденска“ ќе биде пуштена во сообраќај на 21 септември, на верскиот празник Раѓање на Пресвета Богородица, заштитничката на Скопје. Со тоа заврши неколкумесечната изградба на булеварот и скопјани, конечно, ќе можат да се возат по новата сообраќајница, чија изградба подолг период создаваше метеж по околните градски улици.

По повод празникот, прв пат ќе биде организирана и манифестацијата „Појадок на мост“ на Камениот мост. За учество во манифестацијата досега се пријавиле 1.100 граѓани, а пријавувањето завршува денеска, информираат од Градот Скопје.

Граѓаните ќе можат да пробаат од храната и пијалаците обезбедени од донаторите, а за време на појадокот ќе ги забавуваат градските музичари. (С.Н.)


http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=C6E9098F837539488188144035A231CD
 

·
Banned
Joined
·
2,564 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Finally we got a parallel boulevard with the current Partizanski Odredi in the municipality of Karpos. The project was fast and it was completed within 5 months. :cheers:
 

·
Banned
Joined
·
700 Posts
I don't know where to post car parking so I'll post it here.

But anyway, this was a good idea. They simply paved the car park beneath the train station, and it has made that entire section so much nicer to look at. For such a small job, the results are quite dramatic.


Before


After


 

·
Banned
Joined
·
2,564 Posts
Discussion Starter · #13 ·
ПРЕДАДЕНА ВО УПОТРЕБА РЕКОНСТРУИРАНАТА УЛИЦА БЛАГОЈА СТЕФКОВСКИ

Градот Скопје успешно ја заврши реконструкцијата на улицата Благоја Стефковски, во населбата Маџари. Реконструирани се 800 метри од улицата и тоа на потегот од влезот во Маџари до надвозникот кон населбата Ченто. Обновената улица Благоја Стефковски денеска /30.09.2010 година/ официјално ја предадоа во употреба градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и градоначалникот на општина Гази Баба, Тони Трајковски.

- Коловозот на оваа сообраќајница беше многу оштетен и со години создаваше проблеми во одвивањето на сообраќајот. Во акцијата за реконструкција постојниот асфалтно-бетонски коловоз беше раскопан и беше поставена атмосферска канализација со профил од 800 милиметри, во должина од 565 метри. Потоа, на коловозот беше нанесен тампонски слој и нов асфалт со дебелина од 15 сантиметри. За реконструкцијата на предвидените 800 метри од улицата Благоја Стефковски Градот Скопје потроши околу 26 милиони денари. На терен работеа екипите на градежната фирма „Бауер БГ“ – рече градоначалникот Трајановски.

По должината на реконструираната улица се поставени рабници и се формирани тротоари со ширина од 2 метри.
 

·
Registered
Joined
·
2,974 Posts
hahahahahah :lol: yes it did... :lol:

but there is more and more to be done....

Ама ако збориме реално... Овие неколку години има најголем напредок и развој... што е тоа е.... уличка, уличка.... ама подобро е од порано....
 

·
Registered
Joined
·
392 Posts
Navistina e taka ama i mnogu bulevardi se izgradea, bulevar ilindenska, srbija, kako i klucka kontinental i klucka bit pazar, ureduvanje na ulici i trotuari!
Tramvaj, tunel pod kale, bulevar makedonija, juzen bulevar, nekolku kruzeni tekovi i barem uste 2 ulici da se prosiruvaat, i povekje ne im treba na skopje!
 

·
Registered
Joined
·
119 Posts
Па нормално,полека,полека ама има проекти.Најмногу ме радуваат овие од инфраструктурата.И последниве години кога ќе видиш има многу проекти, еве прво од булеварите е завршена Илинденска,после Булевар Србија е во изградба,Булевар Словенија е исто завршен и има многу улице реконструирани или што се реконструираат.Посебно последниов период има голема активност.
 
1 - 20 of 358 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top