SkyscraperCity Forum banner

Славяносербск | Слов'яносербськ | Slavjanoserbsk - "srpski" gradic u Ukrajini

25482 Views 17 Replies 11 Participants Last post by  Singidunum
23
Danas se nekadašnji srpski grad Slavjano-Serbija nalazi u Luganskoj oblasti, u Ukrajini, koja ima 17 opština i 2,6 miliona stanovnika. Sam grad Slavjanoserbsk ima oko 12.000 duša i na centralnom trgu ispred opštine impozantan spomenik sa figurama Kozaka, Srbina i Rusa, s natpisom „Nema svetijih veza od bratskih” na ruskom, ukrajinskom i srpskom jeziku. U bogatom opštinskom muzeju čuvaju se uspomene o doseljenim Srbima, vojničke karte i dokumenta, ali i kopija slike Paje Jovanovića „Seoba Srba”. Granice opštine Slavjanoserbsk dugačke su više od 100 kilometara duž reke Severski Donjec, na severu, i reke Luganj na jugu.
Izvor:
http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=16&status=jedna&datum=2007-12-19&feljton=6290


Dakle, gradic se nalazi u Luganskoj oblasti Ukrajine...


...u blizini administrativnog centra, grada Luganska

See less See more
1 - 18 of 18 Posts
Jako interesantno, a u isto vrijeme jako depresivno.
Ima li tu Srba?
Taj grad (kao i ta cela oblast) je nastao kad su Ruske vlasti negde u XVIII (nisam siguran) putem prosvetitelja pozvali Srbe iz AU da se nastane u Rusiji, obećavajući im "slobodu" od "katoličko-germanske" tiranije. Tako da verovatno dosta ljudi iz te oblasti potite od Srba, mada se oni danas izjašnjavaju kao Rusi/Ukrajinci.
Славеносрбија
http://sr.wikipedia.org/wiki/Славеносрбија

Славеносрбија је подручје у Царевини Русији, административна област која је постојала од 1753. до 1764. године, на десној обали реке Доњец (између ушћа река Бахмут и Лугањ). Декретом Сената Царевине Русије од 29. маја 1753. године се даје на слободно насељавање Србима, Бугарима, Мађарима и другим балканским народима православне вероисповести у намери да осигурају заштиту границе и напредовање јужних степа.

Славеносрбија је била под непосредном управом Сената.

Насељеници су служили у Бахмутској хусарској регименти.

Нова Сербија и Славјаносербија као граничарска подручја постојале су нешто више од деценије. Манифестом царице Катарине 1762. године и Указом руске владе 1764. године укинуте су Нова Сербија и Славјаносербија и укључене у састав нових губернија. Разлог се нашао у томе што су, продирањем Русије према југу, према Азовском и Црном мору, српска граничарска подручја постала излишна као што се две деценије раније десило са граничарским подручјем у Хабзбуршком царству.

Руском царству Срби су у време постојања граница, а и по њиховом укидању, добро послужили у ратовима који су на разним странама вођени другом половином 18. века.

Вести о Србима који су се одселили у Русију педесетих година 18. века било је и век касније, у време припрема за обележавање стогодишњице доласка Срба из завичаја у украјинске степе. О томе драгоцене податке даје писмо официра у пензији Павла Арсенијевића из Јелисаветграда, упућено патријарху Рајачићу 1852. године. У њему Арсенијевић помиње потомке знаменитих Срба који су живели на бившем подручју Нове Сербије и Славјаносербије. Тако се помињу: Хорвати, Шевиши, Прерадовићи, Стратимировићи, Кнежевићи, Вујићи, Петковићи, Аврамови, Радивојевићи, Дуке, Степанови, Живковићи, Хаџићи и други. Сем реченог, Арсенијевић даје драгоцене податке и о насељима, упркос чињеници да у већини њих у то време готово да није било Срба. Прослава за обележавање стогодишњице сеоба је припремана у Славјаносербску у Јекатеринославској губернији. Планирало се да се у овом насељу подигне споменик Јелисавети Петровној, за чије су се владавине Срби овамо населили.

Одсечени од сопствене етничке матице, у православној и словенској средини, Срби су се убрзо претопили у Украјинце. Тако је век и по после досељавања остало само око хиљаду Срба у овом подручју Украјине.

Нова Србија
http://sr.wikipedia.org/wiki/Нова_Србија_(царска_Русија)

Нова Србија је била територија у Царској Русији од 1752. до 1764.

Мапа Кировоградске области у УкрајиниБила је смештена на територији данашње Кировоградске области у Украјини. Административни центар Нове Србије је био град Новомиргород.

Област је добила име по Србима који су се населили 1752. године у Русију из Аустријског царства (углавном са територија данашње Војводине). Руске власти су дале српским насељеницима земљу и дали јој име Нова Србија. У новој домовини су Срби основали многа села са истим именима као и у старој. Многа од тих села су и до данас задржала старе називе, али становници су русификовани Срби.

See less See more
Jako tužno. :( Srbi su ostali i opstali u mnogim tuđinskim zemljama ali eto, u bratskoj Rusiji i Ukrajini ih više nema (osim sezonskih radnika :lol: ).
Svi oni, koji su se iselili, da izbegnu igo paorstva u Austriji, ginuli su i umirali, i sahranjivani, bezimeni, u rusku zemlju, koju je ubrzo preplavio ruski narod.
Oni su, posle ratova, rili zemlju na Inglu, na Donecu, da bi ishranili svoju decu i isunili volju Bozju, da se zivot nastavi. Istorija je zabelezila, da se, posle sedamnaest godina, od njihovog naselenija, pojavila u Rosiji cudna fatamorgana na nebu. Koja se zove Aura Borealis. Ali istorija ne belezi sta su oni mislili, dok su gledali, tu fantasticnu, nebesnu pojavu.
Kakvog je smisla imalo to u njihovom zivotu.

Ti paori, medjutim, koji su svoje kosti posejali u zemlju koju su Novom Servijom nazivali, zapisali su imena svojih sela, koja su u srcu nosili. Na geografsku kartu Rusije, i Evrope –za vecnost.

A na rosijskim kartama pise, sa suzama: Sombor, Mosorin, Canad, Nadlak, Pecka, Glogovac, Pavlis, Sentomas, Senta, Kanjiza, Martonos, Becej, Subotica, Pancevo, Zemun, Congrad, Vukovar, Vrsac, Slankamen, Kovin! To pise na rosijskim kartama do XIX veka!

Nigde ne pise Curcija, Sijak, Adjanski, Jankovic, Vidak, Gaja, Gruja, Kuzman, radak! Imena pojedinaca se ne ispisuju na karte.
Godine su prolazile i zivot se nastavljao.

Na ruskim geografskim kartama, iz 1860, pocinju da nestaju i imena mesta. Jos se nalaze: Titel, Ilok, Mosorin, Vilovo, Gardinovci, Nadalj!
Godine su, medjutim, redjale se i prolazile. Zivot se nastavljao, a smrti su bile besmislene. I drugi su nacioni izumirali i drugi su se nacioni selili. Svud prolaze, zime, proleca, leta, jeseni.

Kad je, godine 1862, vrsen u Rusiji popis stanovnistva u Hersonskoj guberniji, nadjeno je jos HILJADU dusa, koje su trazile, da se zapise da su oni: serbski! Da im se zapise, kad umru, da su tom nacioni pripadali i srcem svojim bili odani.
Kad je taj popis stanovnistva vrsen, godione 1900, nije nadjen, serbski, NIKO!
Ako neko danas, cak i danas, uzme u ruke geografsku kartu te zemlje, u koju su ti iseljenici sahranjeni, u moru ruskog naroda, naci ce na karti, blizu, Mirgoroda, ime mesta: Martonos!
Na reci Ingul, naci ce: Pancevo!
Naci ce i jednu Suboticu! I jedan Nadlak!

Godine i sad prolaze,leto prodje i lisce zuto opada, a zatim sve zaveje sneg. Ali ce, na prolece, Dnjepar opet krenuti, i valjati se, veselo, kroz tu zemlju mrtvih, prema moru, uz pesmu i igru zivih.
Godine ce prolaziti. Ko bi mogao nabrojati tice, koje se sele, ili suncane zrake, koje Sunce seli, sa Istoka na Zapad i sa Severa na Jug? Ko bi mogao da predskaze, kakvi ce se narodi seliti i kuda, kroz stotinu godina, kao sto se taj nacion selio? Ko bi mogao nabrojati zrna, koja ce, iduceg proleca, nicati na svetu, u Evropi, Aziji, Americi, Africi?
Neshvatljivo je to ljudskom umu.
Tamo, kud su Isakovic i taj Soldatenvolk otisli, kao i toliki njegovi sunarodnici, koji su na svojim ledjima, kao puz, svoju kucu nosili, nema vise traga, svemu tome, sem ta dva-tri imena.
Bilo je seoba i bice ih vecno, kao i porodjaja, koji ce se nastaviti.
Ima seoba.
Smrti nema!


"Seobe" - Miloš Crnjanski
See less See more
Ja baš tražio nekidan Ukrajincima da nađu slike ali eto ti si ih pretekao. Slavjanoserbsk je realno potpuno nebitna nedođija u Ukrajini. To sto su tu živeli Srbi pre trista godina ne znači da je to mesto danas od važnosti. Nažalost Ukrajina nije bogata zemlja tako ni ovaj gradić nije uređen (a ni Srbija ne može da im pomogne) no ipak je dobro kako je moglo biti. Isto važi i za mesta u Srbiji gde su živeli Ukrajinci, danas njih više nema a ta mesta u Vojvodini i nisu preterano razvijena. No siguran sam da će biti bolje. :cheers:
Luhansk oblast is the most depressing in Ukraine as is this town :(
Ja baš tražio nekidan Ukrajincima da nađu slike ali eto ti si ih pretekao. Slavjanoserbsk je realno potpuno nebitna nedođija u Ukrajini. To sto su tu živeli Srbi pre trista godina ne znači da je to mesto danas od važnosti. Nažalost Ukrajina nije bogata zemlja tako ni ovaj gradić nije uređen (a ni Srbija ne može da im pomogne) no ipak je dobro kako je moglo biti. Isto važi i za mesta u Srbiji gde su živeli Ukrajinci, danas njih više nema a ta mesta u Vojvodini i nisu preterano razvijena. No siguran sam da će biti bolje. :cheers:
Ovo sve sto si rekao,dobro si rekao.
Fascinantne su sve te price o narodima koji su izgubili svoje korene.Kao ova o ukrajinskim Srbima ili recimo o svim ovim vojvodjanskim malim narodima (rusini,ukrajinci,slovaci....) za koje vecina ni ne zna da postoje.Svi imaju neke posebne i pomalo tuzne price.Zivot pise cudne price.
Za mene su uvek intrigantne price,recimo o Srbima u Albaniji ili Luzickim Srbima (mada nisam nesto siguran jel imaju neke bas veze sa nama) ali sve su to neke druge teme zato...pozz...
Привіт всім!

Привіт браття-слов'яни я з України, а саме зі Слов'яносербська. (I am from Slovyanoserbsk!)
Привіт браття-слов'яни я з України, а саме зі Слов'яносербська. (I am from Slovyanoserbsk!) [email protected]:banana:
Привіт! Слухай, якщо ти ще заходиш сюди, то заходь також до української секції тут, будемо дуже ради якщо будеш брати участь у наших дискусіях та викладати світлини свого міста. Вітаю на форумі :)
Ja baš tražio nekidan Ukrajincima da nađu slike ali eto ti si ih pretekao. Slavjanoserbsk je realno potpuno nebitna nedođija u Ukrajini. To sto su tu živeli Srbi pre trista godina ne znači da je to mesto danas od važnosti. Nažalost Ukrajina nije bogata zemlja tako ni ovaj gradić nije uređen (a ni Srbija ne može da im pomogne) no ipak je dobro kako je moglo biti. Isto važi i za mesta u Srbiji gde su živeli Ukrajinci, danas njih više nema a ta mesta u Vojvodini i nisu preterano razvijena. No siguran sam da će biti bolje. :cheers:
Naravno da ima. To su Rusini (drugih ukrajinaca nikad nije ni bilo). Rusinski jezik je standardizovana varijanta jednog ukrajinskog dijalekta.
^^
Na popisu se nisu svi izjasnjavali isto. Ima i Rusina i Ukrajinaca s tim sto je prvih vise
Kakav je da je, meni je vazno da vidim da je sve to lepo uredjeno i da se tradicija odrzava.
Pa mi sami(vlast) je zatrla neke od najsvetlijih srpskih tradicija.
Bas mi je drago sto sam ovo procitao, a siguran sam da je mnogo ovakvih primera po raznim zemljama, jer se zna svetla srpska istorija.
Odlicno!!!
Ima jedan sajt, ne mogu sad da nadjem ima link sa sajta nekog ministarstva, na njemu mogu da se vide sva srpska vojnicka groblja u svetu
21
Da ne bih otvarao novu temu evo ovde slika još nekih mesta sa srpskim toponimima u Novoj Srbiji

Мартоноша тј. Мартонош

Табла на уласку у место, обратите пажњу на језике :)Каніж тј. КањижаСуботці тј. Суботица


http://www.panoramio.com/photo/75664605


http://www.panoramio.com/photo/69906454

Панчеве тј. Панчево

Мошорине тј. Мошорин


http://www.panoramio.com/photo/50468146

Вершаці тј. ВршацНекада су постојали и називи

Сента, Сентов; српски — Сента - данас Родниківка
Буковарь, Буковар, Вуковарь; српски — Вуковар - данас Букварка
Федварь, Федвар; српски — Фелдвар (данас Бачко Градиште) - данас Підлісне
Самбор, Сомбор; српски — Сомбор - данас Диківка
Зимунь, Земунь, Земун; српски — Земун
Ковін, Томешнице; српски — Томашанци - данас Лихівка
Ковінь, Благоват; српски — Ковин
Смередова; српски — Смедерово
Сланкам'янь, Бечка, Слань-Кам'янь; српски — Сланкамен - данас Олександрія
Бечея, Вараздин, Бечія; српски — Бечеj
Вараждин, Глоговац; српски — Вараждин
Глаговац, Янів, Янов, Глоговац; српски — Глоговац
Павлиш, Павлиж; српски — Павлиш
Сентомаш, Сантомаш; српски — Сентомаш (данас Србобран)

See less See more
  • Like
Reactions: 2
1 - 18 of 18 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top