Jako interesantno, a u isto vrijeme jako depresivno.
Ima li tu Srba?
Ima li tu Srba?
Izvor:Danas se nekadašnji srpski grad Slavjano-Serbija nalazi u Luganskoj oblasti, u Ukrajini, koja ima 17 opština i 2,6 miliona stanovnika. Sam grad Slavjanoserbsk ima oko 12.000 duša i na centralnom trgu ispred opštine impozantan spomenik sa figurama Kozaka, Srbina i Rusa, s natpisom „Nema svetijih veza od bratskih” na ruskom, ukrajinskom i srpskom jeziku. U bogatom opštinskom muzeju čuvaju se uspomene o doseljenim Srbima, vojničke karte i dokumenta, ali i kopija slike Paje Jovanovića „Seoba Srba”. Granice opštine Slavjanoserbsk dugačke su više od 100 kilometara duž reke Severski Donjec, na severu, i reke Luganj na jugu.
Taj grad (kao i ta cela oblast) je nastao kad su Ruske vlasti negde u XVIII (nisam siguran) putem prosvetitelja pozvali Srbe iz AU da se nastane u Rusiji, obećavajući im "slobodu" od "katoličko-germanske" tiranije. Tako da verovatno dosta ljudi iz te oblasti potite od Srba, mada se oni danas izjašnjavaju kao Rusi/Ukrajinci.Jako interesantno, a u isto vrijeme jako depresivno.
Ima li tu Srba?
Ovo sve sto si rekao,dobro si rekao.Ja baš tražio nekidan Ukrajincima da nađu slike ali eto ti si ih pretekao. Slavjanoserbsk je realno potpuno nebitna nedođija u Ukrajini. To sto su tu živeli Srbi pre trista godina ne znači da je to mesto danas od važnosti. Nažalost Ukrajina nije bogata zemlja tako ni ovaj gradić nije uređen (a ni Srbija ne može da im pomogne) no ipak je dobro kako je moglo biti. Isto važi i za mesta u Srbiji gde su živeli Ukrajinci, danas njih više nema a ta mesta u Vojvodini i nisu preterano razvijena. No siguran sam da će biti bolje. :cheers:
Привіт! Слухай, якщо ти ще заходиш сюди, то заходь також до української секції тут, будемо дуже ради якщо будеш брати участь у наших дискусіях та викладати світлини свого міста. Вітаю на форуміПривіт браття-слов'яни я з України, а саме зі Слов'яносербська. (I am from Slovyanoserbsk!) [email protected]:banana:
Naravno da ima. To su Rusini (drugih ukrajinaca nikad nije ni bilo). Rusinski jezik je standardizovana varijanta jednog ukrajinskog dijalekta.Ja baš tražio nekidan Ukrajincima da nađu slike ali eto ti si ih pretekao. Slavjanoserbsk je realno potpuno nebitna nedođija u Ukrajini. To sto su tu živeli Srbi pre trista godina ne znači da je to mesto danas od važnosti. Nažalost Ukrajina nije bogata zemlja tako ni ovaj gradić nije uređen (a ni Srbija ne može da im pomogne) no ipak je dobro kako je moglo biti. Isto važi i za mesta u Srbiji gde su živeli Ukrajinci, danas njih više nema a ta mesta u Vojvodini i nisu preterano razvijena. No siguran sam da će biti bolje. :cheers: