SkyscraperCity Forum banner

Слике старог Београда 1850-1960 | Photos of old Belgrade 1850-1960

8679986 Views 21342 Replies 360 Participants Last post by  uross
Da se iz proslosti :ancient: ugledamo u buducnosti :dj: !

Stari Beograd 1889-1965 ! NON-STOP Update !

Kod "Ruskog car" 1929 godine.

Terazije 1937 godine

Stari i Novi DVOR, i polukruzna prelepa zgrada koja je ovom platou (kome je nedavno vracen izgled iz 1935) davala celinu,a nazalost srusena iz komunistickog hira posle II sv. rata!

Opet Stari Dvor 1936 godine

Nekada "Pozorisni trg" danas "Trg Republike" 1928 godine

Na mestu danasnje nakaze od Poste br.6, nalazila se ova velelepna palata,nazalost srusena u bombardovanju 1941 godine!

Fantasticno "Staro sajmiste", ili ti kako su nekada predratna beogradska gospoda znala da kazu >ponos Beograda< ! Nazalost kao sto i svi znamo taj prostor danas ne lici ni malo na urbano centralno gradsko jezgro !

Reprezentativni lancani most "Kralja Aleksandra I Karadjordjevica" (prethodnik reo-soc mostu "Bratstva i jedinstva" alijas Brankos Bridge !
Srusen Aprila 1941 od strane Vojske Kraljevine Jugoslavije, da bi se sprecio upad nemackih snaga u Beograd.

Hotel "Srpski kralj", tada fancy mesto za okupljanje beogradske gospode.
Nalazio se na uglu Uzun Mirkove i Pariske ulice.
Srusen u bombardovanju 1941.

Bice jos.... :horse:
See less See more
9
  • Like
Reactions: 3
1 - 20 of 21343 Posts
evo i jedna predratna, izduzena... nisam znao da su tramvaji isli i vlajkovicevom...

Lepo si uocio da je fotka malo izduzena, pa otuda i privid da je skretanje sina u Vlajkovicevu, a zapravo je samo jedan mali krak, koji bi sada prolazio kroz danasnji parkic. Naravno, sve je tada izgledalo podosta drugacije ... izmedju ostalog, izmedju Skupstine i Vlajkoviceve postojalo je vise zgrada, ukljucujuci i jednu visespratnicu. Iz drugog ugla je to izgledalo otprilike ovako, sa vidljivim tramvajem izmedju Vlajkoviceve i Skupstine.

See less See more
2
a bogme i ovo je neka 49-50ta, po automobilima...

... a kad sam vec u radnji, da bas ne cepidlacimo, ali malo da preciziramo ...i naravno, pohvale za Dziggy-a :)

Predmetna fotka, odnosno razglednica je najverovatnije iz 1958. godine, iz koje potice i citava serija Terazija u izdanju zagrebacke Foto-tehnike. Godiste se moze precizirati i po ulicnom osvetljenju, visini drveca, izgradjenosti objekata, i sl., i naravno, i po automobilima ...

Evo jos malo priloga iz moje zbirke na ovu temu ...

Ista razglednica iz 1958. godine, ne vidi se bas najbolje, ali se na desnoj strani ipak uocava izgradnja Robne kuce

Prvih posleratnih godina, pocetak Bulevara, do 1948. zvao se Crvene Armije ... sa jos neporusenom zgradom starog Suda i kucama izmedju Vlajkoviceve i Skupstine, i naravno, starim kandelabrima i ukrasnim figurama na Igumanovoj palati ...

... Terazije dve godine kasnije, 1949. godine ...

... godine 1953. jos uvek sa starim Beogradskim Magazinom umesto Robne kuce. Staro osvetljenje, za razliku od skulpture na vrhu Igumanove palate, jos opstaje ...

... jos nema ni zgrade Invest-banke, ni Robne kuce, godina 1954. ...

... godina 1955. ne daju se stari kandelabri ... :)

...godina 1957. Robne kuce jos nema, ali je novo osvetljenje vec tu ...

... otprilike dve godine kasnije, dovrsava se i Robna kuca ...

See less See more
9
Lepo si uocio da je fotka malo izduzena, pa otuda i privid da je skretanje sina u Vlajkovicevu, a zapravo je samo jedan mali krak, koji bi sada prolazio kroz danasnji parkic. Naravno, sve je tada izgledalo podosta drugacije ... izmedju ostalog, izmedju Skupstine i Vlajkoviceve postojalo je vise zgrada, ukljucujuci i jednu visespratnicu. Iz drugog ugla je to izgledalo otprilike ovako, sa vidljivim tramvajem izmedju Vlajkoviceve i Skupstine.

... da jos malo pojasnimo i dopunimo pricu ...

Izmedju Skupstine i Vlajkoviceve pre rata je postojao tzv, Trg vojvode Misica, i upravo u toj zoni nalazila se okretnica tadasnjeg tramvaja broj 14, sto se vidi i na prilozenom delu predratnog plana Beograda ...

... a takodje je naznaceno da se razmisljalo i o izgradnji jos jednog objekta u sklopu Dvorskog komleksa, preko puta Skupstine ... a takvih ideja bivalo je i ranije, o cemu je vec bilo govora na ovoj temi ...
See less See more
2
majke jevrosime je zapravo jevrosimova?

... ne bas, koliko ja znam, a trebalo bi,.. posto sam u istoj rodjen i odrastao, bila je i ostala Majke Jevrosime, osim kad smo majku malo prekrstili u kevu . Ocito je Jevrosima bila ideoloski i politicki podobna, tako da je bezbrizno pregrmela sve promene sistema i vlasti , koji su se tako cesto poigravali sa nazivima drugih ulica.

E posto je tako bezbrizno prolazila, da ne bude bas sve idealno, pobrinuli su se izdavaci (ili stampari) bas ovog plana Beograda, koji su je malo prekrstili ...

... i tako za ovu priliku postade Majka Jevrosimova a lepo se vidi da je pisalo Majka Jevrosim- , a neko je lepo uocio da Jevrosim nikako nije mogao biti majka, barem tada zasigurno jos ne, te je brze bolje, na pocetku ulice izmedju Takovske i Palmoticeve, dopisao ova ( sto se vidi i po podebljanim slovima ).

Elem, sto bi rekao Bata Stojkovic alias Laki u Maratoncima - `al ga je opravio, svaka mu cast, a Marka Kraljevica, ko pita za junacko zdravlje.

Da i pre rata nije bilo bas sve tako idealno, barem sto se kartografije tice, moze se videti i na ovom malom uzorku, gde je i Cumicevo sokace malo prekrsteno, ali izgleda da su na ovom planu ipak imali pik na Majke Jevrosime ...

Izvod iz spiska ulica

... cica mica, i otvori se prica ... :lol:

Majke Jevrosime pre rata i nije bas vazila kao fotogenicna, a sto se toga tice,malo toga se, srecom, promenilo do danas, tako da pravih fotki, da o razglednicama i ne govorim, nisam bas vidjao, a verujte mi na rec, nagledao sam se ... :lol:

Ali ipak evo dve fotke nekadasnje Garaze u broju 30, gde je danas Muzej automobila Brace Petkovica, iz cije knjige Automobil u Beogradu 1918-1941. i poticu.

... lepo, nema sta :) ... narocito ovaj bus, koji je ipak bio medjunarodni i u dosta boljem stanju od Miskovog :lol:
See less See more
4
Kasina !!!!

Pa ti zlata vredis !!! :banana:

Upravo si razotkrio mnoge misterije ( od pocetka teme ) i to :

1. Kada je porusen blok izmedju Vlajkoviceve i Skupstine

... hvala, hvala, zex :)

Mnogo toga sam ispostovao na konkurenciji http://forum.bgdcafe.com/index.php?showtopic=29750&st=220 koju si i ti, ranije posecivao, barem da reklamiras fotke koje ti je, bez autorizacije preuzeo Dejan011 :lol:

Ko ima vremena i strpljenja, a voli, moze tamo stvarno da nadje gomilu interesantnih, pa i dosta nevidjenih fotki starog Beograda, a i poneku zanimljivu foto-pricicu, ali da sad ne uvredim ovdasnjeg domacina sa reklamom za drugi sajt :lol:

Ovo samo kao mali uvod da se opravdam, jer imam pogolemu svoju kolekciju starog Beograda koja nije jos ni skenirana, tako da cela procedura nazalost oduzima, bas onako, podosta vremena, ali tu smo ...

Elem, da se zasada vratim na tacku koju si obelezio kao prvu, nekadasnji blok izmedju Skupstine i Vlajkoviceve ...

... za pocetak dva crteza Luke Mladenovica, koji je zaista zabelezio brojne i dragocene tragove nekadasnjeg Beograda ...

Ugao Decanske i Vlajkoviceve krajem dvadestih

Pogled sa pozicije sadasnjeg Trga na pocetak Vlajkoviceve

Tadasnja Agrarna banka i trospratnica na uglu

Ovo nije moja fotka, posle jednog od bombardovanja za vreme WWII ...

... vracamo se ponovo na moje fotke i period pre rata iz drugog ugla ...

... pogled sa Terazija ...

... iz slicnog ugla posle rata ...

... e ovo su vec pedesete, sa jos postojecim zgradama, i stepenastom konfiguracijom pocetka Vlajkoviceve ...

... jos malo iz drugih uglova ...

... izgradjen je vec Dom sindikata ...

... pocinje dogradnja Vlajkoviceve br. 5 ...

... dogradnja je dovrsena 1958. godine, a blok zgrada jos nije porusen, kao ni skupstinska ograda ...

... do 1960. godine kuce na nekadasnjem Trgu vojvode Misica definitivno su porusene sa sve skupstinskom ogradom, a nastavlja se dogradnja Vlajkoviceve br.7, pa tako redom, i pocinje neko novo vreme, i dolaze neki novi klinci, bas kao na ovom pesackom prelazu ...

See less See more
13
Evo te zgrade koju nikada necu prezaliti...vise puta je vec pominjana na temi...prepoznaces je sigurno...

... kad je zal vec toliki, da je pogledamo jos malo iz raznih perioda i uglova ... :)

... pocetkom XX veka ...

... i dalje stoji kao usamljena lepotica medju jednospratnicama, sve u nadi da ce jedna od parkiranih kocija ispred, dovesti jos nekog investitora koji bi joj napravio dostojno drustvo ...

... malo zaklonjena tadasnjom bujnom terazijskom vegetacijom, ali je zato tu kisela u prvom planu, pa ko voli ... :cheers1:

...pogled iz Kolarceve, i dalje stoji usamljena ...

... napokon evo i komsinice, kako to vec biva kod nas, visocija :lol: i kitnjastija, a i terazijska fontana je bogami krenula da se zida ...

... fontana je gotova i fercera punom parom, tj. mlazom, a pristigla je i desna komsinica, znatno manja i skromnija od leve, ali zato se zgodno namestila za Sihtov Radion danju ...

... a i za Tungsramovu nocnu reklamu, kad se reklamiraju sijalice i treba da bljesti ... :lol:

... a bogami bljestale su i po danu, u punom sjaju, ove dve lepotice ...

See less See more
10
A ovu tek nikada necu prezaliti...zgrada preko puta Ruskog cara...pocetkom XX veka...

Ista zgrada 1941...u pozadini se vidi i ostecena trospratna zgrada na Terazijama....

... da te jos malo mine zal :) da zumiramo malo par razglednica iz zbirke, inace zgrada se nalazila na mestu danasnjeg Beoizloga vis-a-vis Ruskog cara, koji je, bar kod nas, preziveo ...

... isti motiv kao na tvojoj prvoj razglednici, samo malo zumirano, ima se moze se :lol: ...

... jos dve iz istog ugla ...

... malo u boji ...

... i iz drugog ugla ...

See less See more
6
Kasina ! :shocked:

Fenomenalne fotografije :drunk:

Zaista je bila lepotica...steta :cry:
Ova zadnja fotografija je divna :eek:kay:
Hvala :) Nisam bas mala beba u ovoj oblasti, i necu da te, i sve vas plasim, ali da samo znate kakvih sve babaroga, lavova i tigrova ima na ovu temu :lol:, ali nazalost (jos) ne gostuju (ili ne postuju) na ovom i slicnim sajtovima ...
See less See more
Nego...ja bih ti bio neizmerno zahvalan :cheers:, ako bi mogao da postavis neku fotku Starog i Novog dvora nakon WW2 ( ako imas ), da napokon ustanovimo kada je sruseno polukruzno zdanje izmedju dva dvora, i skidanje drugog kubeta sa zdanja Starog dvora prilikom rekonstrukcije nakon rata. :)

Na bgd.caffeu sam cini mi se jednom dosta detaljno, onako hronoloski, pocevsi od XIX veka, ispricao tuznu pricu o ovom dvorskom kompeksu, ako jos nije bilo ovde, repostovacemo, a ako ima i nesto nakon WWII, dopunicemo, samo polako, ne postizava se ... :lol:
See less See more
2
jao ljudi, evo prelistavam ovaj sajt sto je dao kasina, i stvarno je veliko bogatstvo...kasina ja se izvinjavam sto cu ti preuzeti sliku, ali stvarno sam ostao bez daha kad sam je video... nadam se da nece smetati sto cemo i mi uzivati u plemenitoj
stvari kao sto je slika

pogledaj samo ovo :)

Samo napred i bez izvinjavanja, meni ne smeta nista, sto bi neki rekli, dapače , smatram sve sto je na sajtovima opstim dobrom, narocito ako je to stvarno i dobro i lepo, i ako ne postoje bas neke striktne zabrane i pozivanje na autorska, ili vlasnicko-kolekcionarska prava i sl. ... tako da :cheers:, da uzivamo zajedno :)

A sto se tramvajske mreze tice, nisam ti ja tu bas neki ekspert, mada se ponesto i zna, ali nesto ce na ovu temu vec biti, kad-tad :)
See less See more
.
Jel imas mozda sliku ove zgrade na kraju Nemanjine ( izgleda kao da izlazi na samu Slaviju) na mestu danasnje nove zgrade Narodne banke, a deluje barem kao cetvorospratnica.

p.s. i nisam znao da je Agrarna banka nadogradjena za jedan sprat, i da je izgorela iznutra u Drugom svetskom ratu.

Cini mi se da nemam tu zgradu, ali evo jedne utesne :lol: , ali simpaticne fotke iz neposrednog komsiluka ... Stari Manjez, odakle i potice naziv kraja, naravno i kafane :) (nazalost verovatno ne zadugo) ... a da je majstoru malo zadrhtala ruka i da je pomerio objektiv ulevo, mozda bi uhvatio i zgradu, a s obzirom na period, mozda bi samo pukla ledina, ili u najboljem slucaju neka udzerica :lol:

... ima i detalj zumiran iz vazduha, tek toliko da se vidi kako je posle izgledao ovaj kraj, i tu se malko vidi i ova zgrada ...

... a kad smo vec u vazduhu da preletimo malo i do vec ispricane price o pocetku Vlajkoviceve i komsiluku ...

... malo usitnjeno, ali se ipak vidi kako je to zapravo tada izgledalo, a posto se komentar odnosio i na Agrarnu banku, pomenuti smo, imamo pravo na repliku :lol:

... izgradnja ...

... dovrsena, bez dogradnje, koja je usledila naknadno ...

... a kad smo vec tu, da stavimo jos jednu fotku koja nam pokazuje kako je to izgledalo pre izgradnje, iz istog ugla kao i jedan od crteza Luke Mladenovica ...

See less See more
7
leva trecina kad gledas ka domu sindikata je izgradjena pre rata, a ostale dve posle (ako bolje pogledas, videces da levi deo ima mnogo vise fasadnih elemenata-ukrasa)

Bas tako sto se tice Doma sindikata, a sto se tice zgrade Borbe, sve obrnuto ...

... e, ovako je to bilo ...

... prvo je do Agrarne banke porasla njena leva komsinica ...

... a dok se zidalo majstori su lepo mogli da se osveze u kafanici Topola (Presernove kleti jos nije bilo :lol:)koja se nalazila na mestu danasnjeg Trga, a izgleda, sudeci po parkiranim automobilima, imalo se ... :lol:

... pa je do nje levo sazidana, naravno opet visocija, a kako drugacije, od komsinice, zgrada Borbe, pardon tadasnjeg Vremena ...

... pa su onda dosle Svabe i malo popalile i porusile, ali je ponesto, srecom, ipak preteklo ...

... u levom delu fotke je deo jos neporusene zgrade starog Suda, a vidi se da je vec uzurbano krenula obnova i izgradnja. Prvo je kompletno obnovljena zgrada tada vec bivse Agrarne banke, sto je i prirodno (samo bez ideolosko-politicke ostrascenosti molim :lol:), jer je to bilo prvo sediste CK KPJ. Elem, zgrada je kompletno sredjena, dozidan sprat, doterana i obogacena fasada i ukrasno-zastitna gvozdeva konstrukcija u prizemlju, a bogami oko ulaza je umesto blagih ivica dobijen trbuscic, i nova diskretna polukruzna oblina (zatrudnelo se, ali, malo :lol:). Takodje je i zgrada, sada vec, BORBE dobila svoju levu komsinicu, doduse nizu, ali u nivou CK, ali zato "siru po duzini" ( na neku stranu je morala biti veca :lol:). Elem, od starta se videlo da se radi planski i da se radja jedan novi gradski trg, koji se otvara prema skupstinskom platou i buducem Pionirskom parku i ostacima Dvorskog kompleksa ...

... isto iz drugog ugla, nema vise zgrade Suda, sredjuje se Trg, i zida se Dom sindikata, dolaze novi kongresi, a blizi se i Prvi samit nesvstanih, a sve se desava krajem pedesetih godina ...

... dovrsen je i Dom sindikata, Trg Marksa i Engelsa je pri samom kraju, i jedino sto je preostalo, da se iznivelise zgrada izmedju Borbe i CK ...

... e to je ono sto, barem u gradjevinsko-arhitektonskom smislu, postoji i danas ...

... sve pod konac, iz drugog ugla ...

Inace, sta god ko mislio o dogradnjama, iliti nadzidjivanjima, pa i neki drugim urbanistickim zahvatima, cinjenica je da je to istorijsko-urbana neminovnost, i ta igranka se u Beogradu (naravno i drugde) oduvek desavala i desavace se. Naravno, jedno od bitnih pitanja je, kako i gde, a cini mi se ne ko to radi. Skloniji sam verovanju da se najcesce vecina trudila, u skladu sa vremenom, okolnostima i mogucnostima , da uradi najbolje ... Kazu i da je Put do pakla poplocan najboljim namerama, ali moje skromno misljenje je da je tesko bas u svemu uzroke traziti u ideoloskoj pripadnosti. Naravno, faulova je bilo, ne zna im se broj, ali sta ce tek nasi potomci pricati o nama ... nije bas da im ne ostavljamo materijala, kako li ce oni da nas krste ...

Elem, zapricao se ja, i na kraju da dodam, da uopste nisam ni iz urbanisticko-arhitektonsko-gradjevinske price, a ni iz kulturno-istorijsko-umetnicke, vise iz pasionarsko-kolekcionarske i starovremensko-beogardsko(pa i sire)-ljubiteljske , i nije mi namera da sirim pricu, nego skoro da nema teme, a to nam je valjda urodjeno, da se ne delimo, ne po pitanjima estetike i struke i sl., vec who is who, a ne retko i who is behind ...

Naravno, malo zara i zaokica ne smeta :lol: , a sto se mene tice, vise sam za otkrivanje mali i velikih tajni proslovremenskih beogradskih, :lol:...

... e posto sam vas lepo udavio svojim pametovanjem, da se stvarno manem daljeg popovanja (mogao sam to i ranije, ali me povuklo :lol: ne znam bas sta) i da se vratim pravoj temi. Vidim da se dosta vas iznenadilo, saznanjem o dogradnjama, a zapravo se ne radi o izuzecima, vec pre o praksi, i gotovo vecina objekata, koji su imali tu srecu da prezive burnu beogradsku istoriju, dogradjivani su, barem jednom, a ne retko i dva, pa i vise puta. Boze zdravlja, potrudicemo se da ponesto od toga i pokazemo :)
See less See more
7
Kasina, izvini sto ponovo gnjavim ali ti sigurno znas da mi kazes da li su one zgrade Ministarstva vojnog i Vojne akademije stradale u bombardovanju ili su ih komunisti zrtvovali zarad izgradnje Dobrovicevog Generalstaba.

Ne znam bas, ali nesto drzim u glavi ( sto ne znaci bas mnogo :lol:, mada je velika :lol:) da je bilo nesto od rusenja, mozda nesto nalik sadasnjem stanju na istom mestu, mada stuke, a kasnije anglo-saksonci, nisu mogli bas tako da gadjaju ciljno objekte, a nisu se bas ni trudili, ali su npr. Skupstinu zaobisli ...:)

...auuu al ste navaliliiii :lol: sad mora zex da menja naslov teme u Pozdravi, zelje i cestitke :lol:, mada mu ja vise dodjem kao onaj prastari kviz, koga se verovatno malo ko seca, sa Micom Orlovicem , Pojedinac protiv televizije, a posto je sad aktuelan Milioner, iskoristicu Jokera, i iskoristiti pomoc prijatelja, a posto sad spava, ne bi mi bas bio od koristi ...

A lepo sam vas upozorio da mi je tata bokser i drugar babaroga, videcete vi kad se on probudi ...:lol:

Kad saznam, dojavicu i ovu tajnu podeliti sa vama, ali, Only for your eyes

A sad malo o nekadasnjoj Akademiji, kako su je odomaceno svi zvali, i fina kopca sa mojim prethodnim postom o nadogradnjama ...

Za pocetak dve pozajmljne razglednice

Krajem XIX veka na dva sprata

...malo iz moje zbirke ...

... e sad smo vec porasli za jedan sprat, a pored tramvaja, voze se i automobil(i)

... posle rata, levo bez Akademije ...

See less See more
7
... ista prica je i sa Ministarstvom vojnim, sto se delimicno videlo i na fotkama iz prethodnog posta, ali evo malo i u gro planu ...

... pocelo je ovako ...

... e ovo, nije sto je moja :lol:, ali je stvarno zanimljiva fotka, jer se u gornjem delu malo vidi kucica koja je poprecila sadasnju Nemanjinu, sudeci po izgledu, velicini i prozor(ima) verovatno neka od stala, ili pomocnih objekata, tadasnjeg Manjeza ...

... ovde smo vec porasli za sprat, a i ministri i djenerali se ne voze vise kocijama, vec lepim autima ...

... posle rata, nema vise Ministarstva, i kao da se nazire neko gradiliste ...

... kao sto se iz prilozenog vidi, posle rata nije moglo biti bas velike dileme,(i da nije bilo potpuno poruseno) objekat se mogao obnavljati i nadzidjivati do nivoa komsijskih ministarstava i tadasnjeg novog Generalstaba u Kneza Milosa iznad ove zgrade, ili praviti nesto novo. S obzirom da nije bas bio neki arhitektonski biser, kao ni slican mu po gabaritima i godinama stari hotel Grand (stvarno je bio veeeliki), odnosno Jelen u Kralja Petra, koji je vec par decenija pre toga bio srusen, i novi urbanisti su se opredelili za isto re(u)senje i novogradnju. Jedini razlog, opet pod pretpostavkom da je nesto ozbiljnije prezivelo, bio bi pijetet prema starom ... a to bar na ovakvoj lokaciji, a posebno u vec postojecem okruzenju, (opravdano) nije bilo dovoljno ...

E sad, kako se tu uklopila Sutjeska, kome se svidja, a kome ne, tu smo vec kod starih Latina i ukusa, ili nasoj nekada novokokomponovanoj, a sad vec klasicnoj Lepavinoj (ako neko zna ko je ova Prva dama narodnog melosa :lol:), Neko voli crne oci, neko plave boje, a ja jadna ... :fiddle:

A kao sto smo sada i mi sami savremenici i svedoci, i Sutjeska je dozivela (i dozivljava) slicnu sudbinu, godine prolaze, a sta ce i kad ce, bas kao Djekna ...ne znamo

... uf, dosta za danas, odnosno juce, ili kakogod ...
See less See more
5
... i da za sada zavrsim ovu pricu u komsiluku ...

... posto se tadasnja drzava, za razliku od sadasnje, povecavala, dotadasnji kapaciteti Akademije postali su premali pa je izgradjena i nova, u istom bloku, samo sa gornje strane ...

... a preko puta nje sa Nemanjine strane, vec je postojala, Kasarna VII Puka koja je prvobitno, do Prvog rata, izgledala ovako ...

... :fiddle: sve raste i treba da raste, a vojska, bar tada, nije bila macji kasalj, te je i tu malo dozidano ...

See less See more
4
Pojedine zgrade bombardovanih zona su toliko unistene do neprepoznatljivosti !
Kasina...a jel zgrada Viktorovica dva puta rusena i u WWI ili WW2 ?

Nazalost upravo tako, samo sto je posle Prvog rata kompletno obnovljena, a posle Drugog je ostala da zjapi rupa, tj. ono ruglo od udzerice, a sve kobojagi u iscekivanju nekog epohalnog resenja, i tako evo vec sedma decenija ...

... a ovako je to bilo ...

... pocetak izgradnje, oko 1910. godine ...

... godine 1913. slavodobitno je docekivala pobednicku vojsku po povratku iz rata ...

... a onda je i nju snasla ratna sudbina, i prvo rusenje (ista fotka kao zexova malko uvecana)...

... i jos malo drugih ...

... a onda je privremeno zaista nadjeno originalno resenje :lol: ...

... koje se iz ovog ugla jos bolje vidi ...

... ali srecom za kratko, da damo malo i Rascianu za pravo :lol:, tadasnji domacini su se, bar na ovom primeru, pokazali daleko efikasniji :)

... zgrada je pocela da se obnavlja ...

... a kad se pocne , onda se i zavrsi, vec 1927. godine izgledalo je ovako ...

... neposredeno pred Drugi rat ...

... a onda opet Svabe, bas su se okomili na tu zgradu ...

... za razliku od ovog, ocigledno baksuznog mesta (mozda je to razlog sto se nista ne gradi :lol:), Moskva je bas, zaista velikom srecom, bila talicna :)

... ali je ovo ukleto mesto, nazalost i dalje ostalo ovako ...:eek:hno:
See less See more
14
http://img214.imageshack.us/img214/4819/terazijezaduzbinam02uq7.jpg[/IMG]

Mala autokorekcija, znao sam da je Tungsramova reklama bila tu negde, a zgodno mi se namestilo za pricu :lol: , ali sam ipak malo pobrkao, bila je malo pored ... bilo kako bilo, da pokazemo i to

See less See more
2
jao kasina, care, kad god mozes napravi nesto ovako zanimljivo molim te! Ja zivim na Lionu, i celog zivota posmatram stare kuce i zgrade na lionu i oko Kajmakcalanske... Verujem da se neko setio da to zabelezi pre rata... i ako mozes neku kartu tramvajske mreze tik pre 2 sv rata! Hvala unapred!

Obecanje - ispunjenje :)

Tramvajska mreza dvadestih ...

... 1933. godine

See less See more
2
... samo za zexa i drustvo iz coska ...:lol:

... dve posleratne fotke Starog dvora i jos zivog starog Marsalata levo ...

See less See more
2
Snimak nemackog pilota 1941. godine, izmedju ostalog, lepo se vidi Trg na uglu Nemanjine i Sarajevske, a pomalo se nazire i da su zgrade Akademije i Ministrastva vojnog ( bar delimicno) jos tu, e sad ostecenja ...

...btw. postoji citav foto-album ovog pilota sa vise stotina fotki iz Beograda i Zemuna za vreme rata, par ih je upravo i danas postovanih, a ja znam barem za jos jedan takav album. Ovaj prvi pomenuti, nalazi se na jednom slovenackom kolekcionarskom sajtu, ako i kad nadjem, dacu link ...:)
See less See more
1 - 20 of 21343 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.